Naar archief

UIT: NN #120 van 1 oktober 1992   

'U hebt het recht voor altijd te zwijgen': police on my back 

Ice-T en Jello Biafra 

Een boycot-oproep van de band Guns N'Roses in NN #115 deed een heuse censuurdiscussle In NN ontbranden. Kunst staat boven censuur, was een eerste vervolgreactie. Nee, kunst is bekritiseerbaar, vonden twee andere briefschrijvers. Een vierde liet weten dat ze zelf wel In staat was om goede of foute kunst te herkennen. In deze NN komen twee kunstenaars aan het woord die de nodige ervaring hebben met censuur en boycot-oproepen. Jello Biafra kennen de oude punks onder ons nog wel als de zanger van de Dead Kennedys (California über alles, Holidays in Cambodia) en over de controverse rond het lied 'Cop Killer' van de rap-zanger Ice-T berichtten we al in NN #114. Het gesprek werd gepubliceerd in het Amerikaanse tijdschrift SPIN. Het is inmiddels ook verschenen in het Belgische blad HUMO. Omdat NN vindt dat beide artiesten interessante uitspraken doen, drukken we het artikel af. Met dank dus aan SPIN en HUMO.  

"Cops, if you can't beat 'em, kill 'em." Dat is volgens verontruste Amerikaanse burgers de boodschap die wordt uitgedragen in 'Cop Killer', een song van de elpee 'Body Count', het gelijknamige metal-project van rapper en 'original gangster' Ice-T. De song werd voor het eerst onder vuur genomen in juni, toen de 'Combined Law Enforcement Associations of Texas', de overkoepelende politievakbond aldaar, uit protest tegen de song opriep tot een boycot van Time Warner, de moedermaatschappij van Warner Records. Kort daarop verzocht de gouverneur van Alabama de verkoop van de plaat In zijn staat stop te zetten. Drie nationale platenketens -samen goed voor meer dan duizend winkels- gaven onmiddellijk gehoor. 

Het Amerikaanse parlement raakte bij de zaak betrokken en stuurde Time-Warner een woedende brief. Het document werd ondertekend door zestig politici (57 Republikeinen en 3 Democraten). President Bush ("Dit is een zieke song") en vice-president Dan Quayle ("Compleet obsceen") namen tussen twee verkiezingstoespraken door eventjes de tijd om de song, Ice-T en Warner in het openbaar te veroordelen. 

Terwijl de morele en politieke verontwaardiging in een stroomversnelling raakte, bleef Ice-T in alle talen zwijgen, ook toen -of all persons- Kolonel Oliver North verklaarde dat Time Warner op verdenking van oproerkraaierij voor het gerecht moest worden gedaagd. Ice-T verkoos zijn mening zorgvuldig uit de media te houden. Een discussie met (ex-Dead Kennedys) zanger-dichter-polltiek activist Jello Biafra ziet hij echter wél zitten. 

Die twee hebben veel gemeen. Biafra is net als Ice-T een hartstochtelijk voorvechter van de vrijheid van meningsuiting. Zes jaar geleden zat hij bovendien in een soortgelijke situatie; de staat Californië sleepte hem toen voor de rechtbank, omdat Biafra in de hoes van de Dead Kennedys-elpee 'Frankenkrist' een poster had gestoken van een zogenaamd aanstootgevend kunstwerk van de Zwitser H.R. Giger. 

Slome Donny Osmond-types  

Het gesprek vindt plaats in Ice-T's luxueus ingerichte huis in de heuvels aan de rand van Los Angeles. De heren zitten ontspannen onderuit gezakt in een comfortabele, gigantische sofa. In het raam prijkt een prachtig, zeldzaam helder panorama van Los Angeles. Het eerste onderwerp dat wordt aangesneden, is de verbluffende inrichting van Ice-T's optrekje. Biafra vraagt bewonderend welke binnenhuisarchitect de woonkamer heeft ontworpen. "Niemand", gromt Ice-T, "ik heb vroeger in genoeg villa's ingebroken om te weten hoe je een huis moet inrichten." 

Jello Biafra: "Jij wordt nu eigenlijk gestraft omdat je kunst hebt gebruikt als een middel om informatie over te brengen."

Ice- T: "Voor mij is het duidelijk. Ofwel kan je in dit land alles zeggen, ofwel niet.. Een tussenweg is er niet. Je kan zeggen: 'Die plaat Is totaal fout' of 'Die plaat is expliciet een oproep om smerissen te vermoorden, maar toch moet de mogelijkheid bestaan  om de plaat op te nemen'. Zo staat het in de grondwet geschreven: je hebt het recht om alles te zeggen. De controverse heeft ook zijn positieve kanten: dit is voor iedereen een buitenkans om eens rustig en duidelijk het systeem te analyseren."  

Biafra: "De enige reden waarom men ons het zwijgen probeert op te leggen, is dat meer en meer mensen zich beginnen te realiseren hoe de vork precies in de steel zit."  

Ice- T: "In Amerika kan je alles zeggen. Over eender wie. Behalve over de regering. Dat is absoluut taboe. Pas werd hier de nationale feestdag gevierd. Dat is traditiegetrouw de dag dat iedereen ongestoord op de smerissen kan schelden. Zelfs slome Donny Osmond-types lopen dan op straat 'Here come the pigs! Here come the pigs!' te schreeuwen. 'The Star Spangled Banner' is trouwens van oorsprong een song over een vuurgevecht.. Dit land is gebaseerd op oorlog en revolutie. Maar een revolutionaire song als 'Cop Killer', een song die is opgeweld uit het hart van de steden, waar een hoop mensen zitten te wachten om tot actie over te gaan, die kan onmogelijk getolereerd worden. Dan willen ze je zo snel en zo grondig mogelijk monddood maken."  

Biafra: "Probeer je eens voor te stellen hoe een Dead Kennedys-song als 'Police truck' uit 1978 zou klinken bij de beelden van Rodney King doe door de smerissen wordt afgetuigd. Sommige mensen hebben dat soort praktijken lang geleden al aangeklaagd. Songs als 'Fuck da police' en 'Cop Killer' proberen een venster te openen op een wereld waarvan muziekliefhebbers misschien niet eens weten dat hij bestaat, tot die wereld hen op een gegeven moment keihard in het gezicht treft. De zaak Rodney King kwam voor mij helemaal niet als een verrassing. Voor de LAPD (Los Angeles Police Department) is dat een routine-procedure." 

Moordlustige psychopaat 

Ice-T: "'Cop Killer' is geschreven vanuit het standpunt van iemand die dat soort brutaliteiten veel te lang lijdzaam heeft ondergaan. Zijn stoppen zijn doorgeslagen; hij schuimt als een losgeslagen, moordlustige psychopaat de stad af, op zoek naar smerissen. Net zoals mensen op een bepaald moment iemand de keel dichtknijpen of voor hun kop schieten, omdat zij door hen gekwetst zijn, snap je. En deze kerel heeft de smerissen als doelwit uitgekozen. Het feit dat mensen dat gegeven ernstig nemen, beschouw ik als een bedreiging, want het toont aan dat iemand in een bepaalde situatie volledig op tilt kan slaan, de straat op kan stappen en het daadwerkelijk doen." ' 

Biafra: "Cop Killer drukt woede en onmacht uit, gevoelens die bij veel mensen leven. Ik vond hel heerlijk om te zien hoe vorig jaar tijdens de 'Lollapalooza'-toernee (een in Amerika zeer succesvol reizend muziekgezelschap met Jane's Addiction, Butthole Surfers, Ice-T en anderen) duizenden rockfans 'Fuck the police' scandeerden terwijl jij 'Cop Killer' speelde. Sommigen van hen waren misschien wel zonen of dochters van politiemensen. Het censureren van een song als 'Cop Killer' is zeker geen oplossing voor het politie-probleem. ik ben ervan overtuigd dat dezelfde personen die nu proberen jou de mond te snoeren, heel graag de Rodney King-video in beslag hadden genomen, onder het voorwendsel dat die de nationale veiligheid in gevaar zou brengen." 

Ice-T: "De smerissen maken nu in gesloten gelid zoveel tamtam omdat ze zich bedreigd voelen; ze vrezen echt dat men op ze gaat schieten. Maar wie maakt er heisa over de mensen die zij in het verleden hebben vermoord? Niemand! De politie is onaantastbaar. Er zijn bij mijn weten geen smerissen tot de elektrische stoel veroordeeld. Een smeris kan zich hier probleemloos misdaden veroorloven. De overheid doet toch alsof haar neus bloed. De smerissen zijn er om ons te beschermen, maar ook om ons te controleren, om er voor te zorgen dat de zaken in de hand blijven. Ze willen in geen geval een nieuwe revolutie en zodoende hebben ze er alle belang bij die denkpiste af te snijden. Ik moet heel goed opletten wat ik zeg -ik wil het niet op mijn geweten hebben dat er mensen gewond raken- maar ik geloof dat Amerika bijgestuurd moet worden. Voor er ongelukken gebeuren."  

Biafra: "Ik ga voortdurend tekeer tegen wantoestanden waar ik kotsmisselijk van word, maar het is wel beangstigend om me te realiseren dat langzamerhand meer mensen mijn woorden serieus beginnen te nemen en naar me beginnen op te kijken als naar een politiek zegsman. Zo word ik op de duur gedwongen om met iets constructiefs voor de dag te komen. Iedereen zou bij zichzelf eens moeten nagaan, wat hij of zij zou doen, wanneer hij of zij in de schoenen stond van de president, of de burgemeester - of eender wie. Dat zou geen kwaad kunnen, denk ik." 

Doodseskader  

Ice-T: "Ik zoek ook naar mogelijke oplossingen. Ik wil niet versleten worden voor een leegloper die de hele dag maar wat rondlummelt en rond scheldt, alleen; een deel van mijn muziek is niet op oplossingen gericht. Body Count bijvoorbeeld; bij de oprichting van de groep dacht ik: 'Deze groep moet alleen maar een woedende stem zijn. Deze groep is een uitdrukking van bovenmenselijke boosheid, een woedende kreet uit de diepte. Als je goed naar de teksten van de Body Count-plaat luistert, zal je als verstandig mens wel denken, die Ice-T weet wel beter.' Want ik zing niet vanuit mijn eigen standpunt. Ik zing vanuit het standpunt van een domme kloot, iemand die overkookt van woede en zijn instincten naloopt. Dat is Ice-T niet. Ik analyseer de dingen."  

Biafra: "Ik denk dat je het probleem in verband moet zien met de strijd die nu gaande is in de muziekbusiness; moraalridders willen de rockliefhebbers intimideren en op de knieën dwingen. Hen zover krijgen dat ze niet eens meer luisteren naar wat er gezegd wordt. 'Cop Killer', zo beseffen veel mensen, gaat niet enkel over zwarten die mishandeld worden door het politiecorps van Los Angeles, dat veel weg heeft van een doodseskader."  

Ice- T: "En ze hebben de steun van een hoop dikke burgers die in de buurten wonen waar de smerissen wel vriendelijk lachend de kat uit de boom komen redden. Het zijn diezelfde lieden die George Bush zo'n geweldige kerel vinden. Ze kennen niet eens de CIA. Ze weten niks, niemendal.. Amerika bestaat voor hen uit peperkoek en shit. Het zijn heel fortuinlijke lieden. Mocht ik één van hen zijn, ik zou niks begrijpen van iemand als ik. Wie is die Ice-T? Is-ie gek geworden? Ik begrijp hun visie. Zij zullen nooit zien wat ik zie. Ik ben ooit uit mijn glanzende Mercedes-Benz gesleurd, en midden op straat plat op de grond gegooid voor de ogen van mijn vriendin."  

Biafra: "Men blijft hier maar doordraven over gewapende jeugdbenden. Wel, moordzuchtige smerissen zijn niet meer dan door de overheid gesponsorde bendes. Stukken erger dus."  

Ice- T: "Ik ben niet echt bang van hen, maar gisteravond, toen ik van de studio naar huis reed, merkte ik op een gegeven moment dat er een smerisauto vlak achter me reed. Ik dacht: Stel dat ze me klem rijden. Ik ben wettelijk volkomen in orde, ik heb niks illegaals bij me. Maar stel dat ze me vermoord hadden. Revolver tegen mijn slaap, doodkalm de trekker over, revolver in mijn hand en dan achteraf zeggen dat ik zelf geschoten heb. En zijn partner zou natuurlijk bevestigen dat het zo gebeurd is. Dat soort angstaanjagende gedachten krijg je dan. Je zou eigenlijk moeten zeggen: 'Ah, politie. Leuk.', maar zo is het jammer genoeg niet." 

"Het overgrote deel van de burgers in LA houdt niet van de politie. In theorie is het een achtenswaardig beroep. De mensen helpen en beschermen. Als je het zo op papier ziet staan, zou je denken: 'Damn, daar wil ik onmiddellijk voor tekenen.' Maar het is minder cool wanneer je bedenkt dat ze vaak uit zijn op persoonlijke wraak, dat ze verrekt racistisch zijn, dat veel smerissen in het beroep zijn gestapt om anderen op de kop te zitten." 

Onnozele Dan Quayles  

Biafra: "Tijdens concerten van de Dead Kennedys heb ik meer dan eens Rodney King-achtige incidenten gezien, waarbij de LAPD betrokken was. Eén keer zelfs in Wilmington, Californië, een streek die ver buiten hun rechtsbevoegdheid valt. Maar ze waren er, met man en macht. Ze beweerden dat de concert-promoter hen gevraagd had, wat uiteraard niet klopte."  

Ice- T: "Bij veel mensen is het kookpunt bereikt. Eén dezer dagen barst de bom. De hele controverse draait rond de vraag of ik die verrotte situatie nu gewoon beschrijf of dat ik ze aanmoedig." 

Biafra: "Mensen die de mogelijkheid tot protest wordt ontnomen, veranderen niet als bij toverslag in onnozele Dan Quayles en zielsgelukkige Cosbykids. Integendeel, ze worden kwader en kwader en kwader/ Tot er iets ontploft. Ik begrijp niet waarom men het niet eerder op Cop Killer gemunt had. Ik verwachtte de eerste protesten als vorig jaar tijdens de Lollapalooza-tournee. Misschien hebben ze gewacht tot het politie-apparaaat uit de gratie van het Amerikaanse publiek viel en ze plots een pechvogel nodig hadden op wiens rug ze de gunst van het publiek konden terugwinnen."  

Ice-T: "Volgens mij heeft het te maken met de presidentsverkiezingen. Op dit moment, vlak na de gewelddadige rellen In Los Angeles, staan ze stevig onder stoom. Er hangt een sfeer van: 'Laten we die Ice-T eens goed te grazen nemen. Politici kunnen niet meer kiezen aan welke kant ze staan. Ze moeten zich wel aan de kant van de politie scharen, want dat zijn de cipiers van de gevangenis. Dat zijn hun mannetjes. Dat is ook de reden waarom er nooit in hun budgetten gesnoeid wordt. Men zal eerder het mes zetten in het budget voor onderwijs dan in dat van de politie wat natuurlijk bespottelijk is. Want als jongeren de kans hadden om naar school te gaan, hoefden ze zich niet in de misdaad te storten."  

"Op den duur zou je mensen onder hun hol moeten schoppen en hen dwingen zelf in de politiek te gaan. Jij hebt ooit jezelf kandidaat gesteld voor het burgemeesterschap (van San Francisco, Jello Biafra haalde ongeveer 10 procent van de stemmen, de typer), dus jij weet precies wat ik bedoel. Ik zou graag een paar jonge mensen op die postjes willen zien. Nu lijkt het wel alsof alleen vierkante motherfuckers in de politiek gaan."  

Biafra: "Toen ik in mij 1979 kandidaat stelde voor het burgemeesterschap van San Franscisco, dachten veel mensen dat ik gek geworden was. Toch waren sommige van mijn voorstellen in de praktijk perfect haalbaar. Eén ervan was het organiseren van verkiezingen voor politiemensen, om de vier jaar, met stemrecht voor de buurten waar ze patrouilleren. Ik denk niet dat het zo'n goed idee is grote stukken van het gouvernementele gezag zomaar over te laten aan zelfverklaarde experts. Hoe langer we defensie in handen van het Pentagon en van het CIA laten, hoe meer dit land als het oude Romeinse Rijk zal verkruimelen. Tegen het jaar 2001 staan we er even slecht voor als de Russen."  

Ice-T: "We moeten het onze kinderen leren, opdat zij het aan hun kinderen kunnen leren. We moeten vertrouwen en hoop hebben in de toekomst. Je moet tegen elke prijs voorkomen dat Je zo cynisch wordt dat je zegt: 'Shit, alles gaat fout, er zal niks veranderen, ik hou het voor gezien, de pot op allemaal'. Wat uiteindelijk rest is een grondeloze haat tegen alles en ieder een. Zo kan ik niet leven. Ik wil eerlijkheid en rechtvaardigheid. Het punt is, ik kan geen rotzooi meer verdragen. Ik zal niet langer gehoorzaam neerknielen wanneer er met een politiebadge voor mijn neus gezwaaid wordt."  

Biafra: "Een recente studie heeft uitgewezen dat in processen rond politiegeweld tot meer dan 100.000 dollar aan de slachtoffers werd uitbetaald. In bijna alle gevallen bleef de betrokken agent in functie. Van 1986 tot 1991 kostten civiele rechtszaken de steden en districten ruim 92 miljoen dollar. Slechts vijf van de 185 betrokken agenten werden ontslagen. Kan iemand mij uitleggen waarom ons belastinggeld naar deze professionele sadisten moet gaan?" 

Fuck the police  

Ice-T: "De politie zou moeten beantwoorden aan een hoge morele standaard, de standaard die de gewone burger nota bene geacht wordt na te streven. Zodra een smeris een bepaalde grens overschrijdt, moet hij zonder pardon uit het corps worden gezet. Ik zou ook wel over straat willen lopen in de wetenschap dat ik iemand kan vermoorden zonder een veroordeling te riskeren." 

Biafra: "Ik vind Cop Killer niet half zo beangstigend als de smerissen die, nadat ze Rodney King half hadden doodgeschopt, via de politieradio grapjes zaten te maken. Er is een wereld van verschil tussen een entertainer die in zijn muziek harde standpunten inneemt -je kan de plaat ook gewoon niet kopen- en iemand die een vergunning op zak heeft om mensen legaal met geweld te bedreigen."  

Ice-T: "Ik ken de wet van de straat. Ik heb er jarenlang geleefd. Wanneer je ooit het machtsgevoel hebt geproefd dat uitgaat van het bezit van een vuurwapen, onderga je een ingrijpende mentale verandering. Toen ik nog ritselde out there, droeg ik elke dag een wapen. Een vreemde denkkronkel maakt dat je op zo'n moment uit jezelf groeit, je voelt je onaantastbaar en boven de wet verheven."  

Biafra: "Hoe meer emoties -voor mijn part uitzinnige woede- er bovenkomen, hoe beter. Je moet zoveel mogelijk met jou verhaal naar buiten komen. Anders zullen de Dan Quayles en Oliver Norths van deze wereld je blijven gebruiken als een nieuwe Wollie Horton. (Willie Horton was de man die tijdens de presidentsverkiezingen van 1988 de Democratische kandidaat Michael Dukakis de genadeslag toebracht. Horton, veroordeeld wegens moord en opgesloten in de gevangenis van Massachusetts -de staat waar Dukakis gouverneur was- bracht tijdens zijn gevangenisverlof een man om het leven en verkrachtte een vrouw.) Je moet hen dus van antwoord dienen. En op dit ogenblik heb je de gelegenheid je mening over de LAPD te ventileren. Er wordt naar je geluisterd, je komt op tv en in alle bladen. Die kans mag je niet laten schieten. Anders geef je het debat in handen van talkshow-presentators, en die zullen je ongenuanceerd voorstellen als een copkiller."  

Ice-T: "Ik doe geen interviews meer. Ik heb andere dingen aan mijn hoofd. Ik werk aan nieuwe platen. Ik moet verder. Ik wil niet dat men denkt dat ik al die lulkoek onderga om een beetje reclame voor mijn plaat te maken. Ik bedoel, godverdomme, ik had tot nu toe een fatsoenlijke carrière. Pas nu het verzamelde Amerikaanse politiekorps mij de oorlog heeft verklaard, staat mijn muil op alle voorpagina's. Als je mijn werk in z'n geheel beschouwt, betekent dit niks. Dit is hun ding, hun mediacircus. Ik heb het onderwerp aangekaart. Ik heb het hoge woord uitgesproken: 'Fuck the police'. Een normale smeris vat zoiets niet persoonlijk op. Al die types die de zaak opblazen, die kunnen de pot op. Meer heb ik niet te zeggen. Zij moeten mij niet, en ik ben geen fan van hen. We weten waar we staan. Okay." 

Bewerking: IJs-T 

Het nummer 'Cop Killer' is op de CD van Body Count vervangen door het nummer 'Freedom of speech' van Jello Biafra. Ondertussen blijft de politie druk uitoefenen om de boycot van Time Warner uit te breiden. De voorzitter van de Nationale Politie Vakbond, Gerald Arenberg kondigde Time Warner, een "living hell" aan. Een toer van Body Count, inclusief een optreden in Paradiso in Amsterdam, werd afgelast.

Naar boven
Naar overzicht dit nummer
Naar Jaargang 1992