Naar archief

UIT: NN #118 van 3 september 1992  

NIEUWS

Aktie tegen 'christenen voor israël' 

Op 19 september organiseert de stichting 'Christenen voor Israël' een Israël manifestatie in Barneveld. 'Christenen voor Israël' is bekend geworden door haar geldinzamelingsaktie voor de bouw van een nederzetting in door Israël bezet gebied: het Hollanddorp.

De nederzetting ligt ten Zuiden van Jeruzalem en bestaat uit 624 wooneenheden.  

Het dorp wordt op 7 september officieel geopend. 250 woningen zijn bestemd voor families uit de voormalige Sovjet-Unie, 250 voor Israëli's die geen woning kunnen vinden door de hoge huurprijzen in Israël zelf, de rest is bestemd voor Ethiopische joden. Van de ruim 10 miljoen gulden die Christenen voor Israël wilde inzamelenm, is slechts iets meer dan twee miljoen binnen. 

Het Hollanddorp wordt gebouwd op grond die oorspronkelijk bestemd was voor de uitbreiding van Beit Safafa. Dit Palestijnse dorp werd echter, na de bezetting in 1967, door Israël geannexeerd. De annexatie van de in 1967 veroverde gebieden is door geen enkel land ter wereld erkend. De bouw van het Hollanddorp is in strijd met het internationaal recht en met een aantal VN-resoluties. 

Het is bovendien niet een humanitaire aktie, maar onderdeel van een bewust geplande gordel van nederzettingen rondom Jeruzalem die slechts tot doel heeft het aantal joodse inwoners van Jeruzalem te doen toenemen en de uitbreiding van Palestijnse dorpen en wijken te voorkomen. Op deze manier is Israël er in 25 jaar bezetting in geslaagd het karakter van de stad zeer ingrijpend te veranderen. Vooral de laatste jaren schieten de nederzettingen als paddestoelen de grond uit en er is zo langzamerhand sprake van dat de vooral door Palestijnen bewoonde Oude Stad een Arabisch getto in een joodse stad is geworden. 

Ook de nieuwe Israëlische regering heeft laten weten door te gaan met de nederzettingenbouw in en rondom Jeruzalem. Daarmee heeft zij aangegeven bewust te handelen in strijd met het internationaal recht en verschillende VN-resoluties. Vanuit de internationale gemeenschap is nauwelijks gereageerd op deze mededelingen, blij als ze is dat er in ieder geval weer verder gepraat gaat worden over het bereiken van vrede in het Midden-Oosten. 

Daarmee ligt voor Israël de weg open om verder te werken aan de voldongen feiten politiek zoals die al 25 jaar wordt gevoerd. De enigen die tot nu toe bereid zijn geweest daadwerkelijk te laten zien dat er een eind moet komen aan de nederzettingenbouw zijn de VS geweest, door te weigeren kredietgaranties te verstrekken. 

Deze zijn inmiddels al wel weer toegezegd, zonder dat daar tot nu toe duidelijke voorwaarden aan verbonden zijn. Wij vinden dat de internationale gemeenschap zijn verantwoordelijkheden t.o.v. het Palestijnse volk na moet komen. Er zal een algeheel verbod op de bouw van nederzettingen moeten komen en het zal partikuliere organisaties onmogelijk gemaakt moeten worden steun te verlenen aan een politiek, die illegaal is en een bedreiging vormt voor vrede in het Midden-Oosten. 

Daarom roepen we iedereen op om op 19 september te protesteren tegen Christenen voor Israël en de Israëlische nederzettingenpolitiek. De Israël-manifestatie begint om 10.30 uur in de Veluwehal te Barneveld. Er vertrekt een bus uit Amsterdam om 08.30 uur vanaf Kinkerstraat 48, zodat we vanaf tien uur onze stem kunnen laten horen. Kaartjes kosten een tientje (bij een volle bus) en opgeven kan telefonisch op telefoonnummer 020- 6126172. (Initiatiefgroep 'Stop de Nederzettingenpolitiek, Boykot Israël'

STOP DE SNUFFELSTAAT 

In mei '90 werd duidelijk dat Han Dekker langere tijd gewerkt had als infiltrant van de PID-Nijmegen. Hij is aktief geweest in clubs als Is Het Hier Oorlog, Netwerk Uitkeringsgerechtigden en het Vredes Aktie Kamp. De redenen die hij hiervoor zelf aangaf, waren spanning en geld. 

Hij beweerde in het VPRO-programma Het Gebouw dat hij opdracht kreeg om dergelijke groepen aan te zetten tot gewelddadige aktievormen. Verder moest hij de PID (en dus ook de BVD) informatie verschaffen over het wel en wee van deze aktiegroepen, wie er in de groepen aktief waren (hij fotografeerde veel personen).  

Hem werd duidelijk de opdracht meegegeven om het initiatief te nemen. In principe moest Han Dekker altijd eerst toestemming vragen aan zijn kontaktpersonen. Vlak voor een aktie bij het Vredes Aktie Kamp vroeg hij toestemming om op een militair kompleks in Vught met een selekt gezelschap het terrein op te gaan om daar leuzen aan te brengen en banden van militaire voertuigen lek te prikken... Na enige ruggespraak te hebben gehouden, bleek dat de kontaktpersonen geen enkel bezwaar hadden. Han Dekker en een andere VAK-aktivist werden bij deze aktie opgepakt. 

Justitie heeft deze zaak lange tijd aangehouden, omdat hiermee ook de BVD in opspraak kwam en er nogal wat juridische haken en ogen aan verbonden waren. Vrijdag 11 september moet Han Dekker voorkomen bij de Arrondissementsrechtbank in Den Bosch aan de Spinhuiswal om 14.45u. Kom naar Den Bosch om de schandalige praktijken van de BVD aan de kaak te stellen middels spandoeken, toeters en bellen. Buiten de rechtszaal zullen we duidelijk maken dat het afgelopen moet zijn met het gesnuffel naar mensen en groepen die onrecht aan de kaak willen stellen. Woon het proces bij vanaf de publieke tribune. Vanaf 13u is politiek kafee De Bunker geopend, Papenhulst 26 (gele poort), vlak achter de St. Janskathedraal. 

KRAAKNIEUWS 

Amsterdam - In de Pijp werd Albert Cuypstraat 106 gekraakt, eigendom van de gemeente. Tevens werd er een etage aan de Van Ostadestraat 122 gekraakt.

In Amsterdam-Noord is een grote loods gekraakt aan de Zamenhofstraat. Direkt na de kraak krijgen de bewoners te maken met een knokploegdreiging. De knokploegleden zijn werknemers n transportbedrijf R.Bakker uit Amsterdam-Noord. Dit bedrijf zou de loods gehuurd hebben. Het huurkontrakt is echter pas na de kraak opgesteld en duidelijk doorgestoken kaart. De knokploeg die met een heftruk is komen opdraven wordt in eerste instantie met brandblussers op afstand gehouden en daarna door de politie verwijderd.  

In de Kinkerbuurt werden de afgelopen week weer eens etages gekraakt, op de Bilderdijkkade en in de Da Costastraat. Ontruimd werd er ook verleden week. Vier pakhuizen aan de Teertuinen, sinds 14 juli gekraakt, kregen op een vroege ochtend bezoek van 80 smerissen. De krakers kregen een kwartiertje om hun spullen in veiligheid te brengen. Twee dagen na de kraak bleek een sloopvergunning afgegeven te zijn. 's Avonds na de ontruiming was er een demonstratie van zo'n 75 mensen tegen de ontruiming. Tijdens de demonstratie werd een bus van de bewakingsdienst in de fik gestoken. De gealarmeerde smeris werd met stenen bekogeld. Er werd niemand opgepakt. 

Den Bosch - In Den Bosch werd het al twee jaar leegstaande pand van de ABN-AMRO gekraakt op de hoek Visstraat/Breede Haven. Er werd besloten om het pand op dinsdag 4 augustus te kraken. We hadden met 10 mensen afgesproken om op maandagavond samen te komen. Het plan was 4 mensen vooruit te laten gaan en de rest later te laten komen met de spullen op de bakbrommer. Die bakbrommer moest de helft van de weg geduwd worden omdat de bestuurder vergeten was dat er een aan/uit knopje op dat ding zat. Met de koevoet in de broekspijp kwamen de eerste 4 bij het pand. Het was kwart over vier 's ochtends en het stikte van de taxi's en langsrijdende politiewagens. Er werd op een afstand gewacht tot de kust veilig was.  

Intussen raakten de andere zes die later zouden komen elkaar kwijt. Dat kwam omdat de brommer weer reed en sommigen nieuwsgierig geworden waren of de koevoetploeg al binnen was. Een van de trucs om te kijken of ze al binnen waren was om met de hond (Torty) langs te lopen en even te kijken. Drie kwartier later was de koevoetploeg na enige moeite en gevloek binnen. Een paar brandende lichtjes (airconditioning) brachten paniek bij enkele leden van de koevoetploeg die weer naar buiten renden. Ze dachten dat het een alarm was. Na een half uur was iedereen weer terug samen met de bakbrommer en de rest van de mensen.  

Na een piepklein deurtje geopend te hebben dat meer op een stoppenkast leek, kwamen we erachter dat we het hele ABN-AMRO kompleks gekraakt hadden, en twee andere woningen erachter. We bleken elektriciteit, water en vloerbedekking door het hele pand te hebben. DE KRAAK WAS GESLAAGD. Voor vrijwel alle ruimtes hebben we bestemmingen gevonden, waaronder het pas geopende kraak/swingkafe 'DE KLUIS', ateliers en een grote multifunctionele zaal waar op 19 september a.s. waarschijnlijk een groot benefietconcert gehouden gaat worden om de kosten voor het opknappen en woonklaar maken een beetje te drukken.  

Door deze geslaagde actie wordt Den Bosch weer een kraakpand rijker en 12 woningzoekenden armer. Graag zien we alle NN-lezersters op zaterdag 19 september aan de Visstraat 43, tegenover het nieuwe ABN-gebouw, of op een andere zaterdag in 'DE KLUIS' (ons kraak/swingzaaltje) op hetzelfde adres. Op het benefiet zullen drie bands optreden. 

Rotterdam - De laatste maand heeft zich het nodige afgespeeld op kraakgebied in de Maasstad. Op de dag dat de info-winkel-groep een nieuwe ruimte kraakte (Zwaanhals 271a-273), dinsdag 4 augustus, verklaarde de wethouder van Volkshuisvesting het gemeentelijk beleid voor failliet. Er is de komende 3 jaar dientengevolge geen geld voor sloop of renovatie van de meeste gemeentepanden. Sindsdien is er, vooral in Bospolder en het Oude Noorden een hoop gekraakt. Met wisselende gevolgen; variërend van een toffe buurt en meewerkende smeris tot grof knokploeggeweld. 

Op dinsdag 1 september vond in Bospolder een aktiekraak met veel uitgenodigde media plaats. Na een smeris-invasie met veel duw- en trekwerk, verordonneerde de Officier van Justitie zijn troepen weg en konden de krakersters blijven. Vlak erna was er wel weer een hoop dreiging uit de hoek van enge buurmannen. In de volgende NN meer info over de afgelopen tijd. In de infowinkel komt 1 dag in de week een nieuw kraakspreekuur, iets wat bijzonder hard nodig is gelet op de overweldigende respons tot nu toe.

Naar boven
Naar overzicht dit nummer
Naar Jaargang 1992