Naar archief

UIT: NN #116-117 van 20 augustus 1992  

Kraken, ontruimen en kopen 

Utrecht - Na drie jaar leegstand en talloze mislukte kraken is het kantoorpandje Malakkastraat 29 afgelopen vrijdag gekraakt. Gewoon overdag met zo'n 25 mensen. Meteen ook uitspraak; we mogen blijven, joepie. De kraak verliep relaxed, ondanks dat we onder toeziend oog van de buurt een groot ruit uit de deur haalden, is de kraak erkend door de wouten. De kraak was een protest tegen een groot aantal zaken, waaronder de nieuwe huisvestingswet, het verhogen van de huren, het verkopen en slopen van volksbuurten als Pijlsweerd en Lombok, verkrotting en gettovorming, etcetera. De buurt reageerde echter minder positief dan de wouten. Sommigen hebben aangekondigd ons er wel uit te komen slaan. De eigenaar is een grote spekulant die wel vaker ene Van Oostveen inzet voor smerige karweitjes. Kortom knokploegdreiging, wees alert. 

Na ruim zes jaar komt er toch een einde aan de kraakstatus van de Van Meursstraat 9. De krakers hebben besloten om het nu ook formeel in bezit te nemen, het te kopen dus. De voormalige school is door de bewoners aangekocht voor f 235.000,-. 

Als de kraak gelukt is, zo heet de brochure die door het Utrechtse kraakspreekuur is uitgegeven en die gaat over wat te doen als je eenmaal in je versgekraakte pandje zit. Er wordt ingegaan op de geschiedenis van kraken in Utrecht, op de mogelijkheden tot legalisatie, op de diverse processen, op samenwerking met de buurt, op pers en publiciteit, op ontruimingen en op diverse praktiese tips. Het boekje kost drie gulden en is te verkrijgen bij de Utrechtse kraakspreekuren en boekhandel de Rooie Rat. Even de adressen van de kraakspreekuren dan. In het centrum: dinsdag 17.00 tot 18.00 uur, ACU, Voorstraat 71 en in Lombok, woensdag van 19.30 tot 20.30 uur, Damstraat 19. 

Amsterdam - Eerst maar de lijst ontruimingen; de kleinste villa van Nederland aan de rand van het Vondelpark in de Jacob Obrechtstraat 2a, is ontruimd wegens lokaalvredebreuk. In het centrum is Reguliersgracht 134 gekraakt en later wegens lokaalvredebreuk ontruimd. In de Pijp is Kuypersstraat 159'" ontruimd wegens de leegstandswet. In de Kinkerbuurt werd drie weken geleden de Jacob van Lennepkade 259 gekraakt. Afgelopen week ontruimd wegens onbewoonbaarheid.  

Gekraakt op 9 augustus de Kinkerstraat 17" voor en achter. Het is een slooppand van grondzaken. Het verwijderen van het cilinderslot van de etage duurde vrij lang en in de tussentijd arriveerde de smeris. Daarop werd besloten de deur met behulp van een koevoet te openen. Wat bleek, de deur zat niet op slot. Op 12 augustus werd Bilderdijkkade 65' gekraakt. dat was even spannend, omdat ambtenaar Blom van Grondzaken de huurder op twee hoog had overgehaald om er wat spulletjes neer te zetten als antikraak-maatregel.Dat werd dus geregeld, nu nog de eenmansguerrilla van ambtenaar Blom tegen de krakers. 

In Oost zijn de laatste dagen geteld van het kraakkafe De Eerste hulp. Het blok woningen waar het kafe is gevestigd wordt gesloopt. Op 3 augustus verzamelden veertig mensen in alle vroegte in De Eerste Hulp om op de komst van de deurwaarder te wachten. Die kwam niet dus toog de groep naar het stadsdeelkantoor. Na een gesprek werd toegezegd dat de ontruiming niet voor 30 september zal plaatsvinden. De start van de sloop werd op 1 oktober bepaald. Tevens probeerde men met de stadsdeelraad een zelfde soort regeling te treffen zoals die in andere Amsterdamse buurten bestaat. Zo'n regeling houdt in dat sloopetages min of meer legaal gekraakt mogen worden. De verantwoordelijken waren echter op vakantie. Daarna werd tevergeefs geprobeerd om twee etages in de Commelinstraat te kraken. 

Ook BG3 is niet meer. Maandag 10 augustus viel het doek nadat BG4 die ochtend bezet was. Alle 35 krakers werden gearresteerd wegens diefstal van kantoormeubilair en openlijke geweldpleging (art.141). Nieuwe kantoorspulletjes uit BG4 zouden gebruikt zijn als barricade materiaal. De politie beweerde ook dat de krakers met verfbommen en aan;lappels hadden gegooid. Alle arrestanten zijn dezelfde dag vrijgelaten. 

Karlsruhe - Dat ligt in Duitsland. In de Stephanienstrasse 60-64 is het kraakpand Steffi dat met ontruiming bedreigd wordt. Alle steun is welkom, als je toch in de buurt bent. 

Hilversum - Zaterdag 4 juli zijn in Hilversum op de Hogenaarderweg 51-57 een loods en een dubbel woonhuis gekraakt. De panden die aan de binnenplaats grenzen zijn gedeeltelijk uitgesloopt door de eigenaar om kraken te voorkomen. Nadat die eigenaar - bouwbedrijf Sikking ingelicht was stuurde hij meteen een peloton slopers met een sleutel van de binnenplaats.Dit met de opdracht nog meer te slopen. Nadat door beide partijen de politie was gebeld kwam de hulpofficier van justitie eraan tuffen. Die wist na overleg over en weer de slopers af te doen taaien, en de kraaksters te bewegen tot het 'afvaardigen van een delegatie' naar het politieburo. Daar werd ons verteld dat van hun kant geen actie zou worden ondernomen.  

De eigenaar diende later een aanklacht in. Nadat hij van de officier van justitie te horen kreeg dat hij geen poot had om op te staan, dreigde hij met een knokploeg. Een bekend verschijnsel in Hilversum. Via de alarm lijn kwam flink wat hulp, de knokploeg is niet gekomen. Inmiddels is het een maand later en we zitten er nog steeds. We zijn hard bezig met het opknappen van het huis erT het maken van bewoonbare kamers. We zijn ook van plan atelierruimte te maken en een info-kafé te beginnen. Waarschijnlijk gaat die over een paar weken open. Kom dus eens langs in Hilversum.  

NIEUWS UIT HET LAND DES GRAVEN 

's-Gravenland - 15 juli werd na drie jaar leegstand het voormalige bejaardenhuis de Wilgenhof gekraakt, eigendom van bejaardenhuisvestingbeheerder De Zonnehof en bouwbedrijf Marel B.V. (Zie vorige NN). Daarna gebeurde er zowat iedere dag wel wat. 

Juli 16 - De deurwaarder komt langs met een oprotbrief .

17 - Marel BV vraagt een sloopvergunning aan.

18 - De eerste kamer zit dicht, met glas.

19 - Buurtoverleg. De deurwaarder weer, ditmaal met dagvaarding.

20 - Bouw- en Woningtoezicht willen het terrein op om te kijken of er niet illegaal gebouwd wordt. De toegang wordt hen geweigerd.

21 - De sloopvergunning wordt afgegeven.

22 - Buren dienen daar bezwaar tegen in.

23 - Ook worden er monumentendiensten aangeschreven om de villa beschermd te krijgen.

24 & 25 - Jongeren uit de buurt beginnen aan de reparatie van het dak.

26 - Buurtoverleg.

27 - Gemeente weigert inzage in het archief over de Wilgen hof.

30 - Er wordt bij de tegenpartij om uitstel van het kort gevraagd - en geweigerd. 

Augustus 3 - Advokaten zien geen heil in het proces - ze willen niet verschijnen.

5 - Krakers verweren zichzelf in het kort geding. De tegenpartij wil de grond z.s.m. bouwrijp maken. Ook blijkt de villa gevaarlijk voor hen die er verblijven. Rechter Ascher wil dat zelf komen bekijken en nodigt zichzelf daarvoor uit.

6 - De gemeente weigert vuilnis op te halen - het wordt voor het gemeentehuis gedropt.

7 - Ascher komt langs - blijkt daarbij eigenaar plus advokaat plus wethouder plus bouw- en woningtoezicht uitgenodigd te hebben. Buiten het hek wordt koffie geserveerd en daar blijkt alleen de rechter met de plaatselijke pers welkom te zijn voor een rondleiding. De rest moet buiten het hek wachten. Later volgt daar een diskussie waarbij het bouwbedrijf in overleg met de gemeente voorstelt een ontruimingstermijn te geven totdat de bouwvergunning uiteindelijk afgegeven zal worden. Zo snel willen ze de villa dus nou ook weer niet slopen. Hoezo spoedeisend belang? Het bouwplan is tot nu toe beperkt tot een eerste schets. Uitspraak volgt 20 augustus.   

DE KOLK WIL DANSEN OP HET GRAF VAN DE CITYVORMING 

Amsterdam - Wij, kraaksters en krakers van het gekraakte komplex De Kolk in Amsterdam zijn nog steeds hard bezig om de panden, waar we sinds een jaar wonen, op te knappen. Tegelijkertijd willen we er ook voor zorgen dat we hier kunnen blijven wonen. Dat dreigt namelijk onmogelijk gemaakt te worden door de spekulant de ABN-Amrobank, die met hun plannen voor onze huizen hand in hand met de gemeente ons met ontruiming bedreigen. 

Die plannen klinken als een korte samenvatting van wat het begrip cityvorming inhoudt: twee lagen ondergrondse parkeergarage, een winkelcentrum voor de jonge trendy konsument, daarbovenop een luxe hotel en kantoren en natuurlijk de onvermijdelijke yuppie,woningen ("voor de sociale veiligheid"). 

Konkreet ligt er nu al een bouwaanvraag en een sloopaanvraag voor de panden zonder monumentenstatus. De gemeente heeft haar medewerking al toegezegd voor het wijzigen van het bestemmingsplan. Zelfs in dit redelijk vergevorderde stadium worden veel details zo veel mogelijk verhuld. Zo bleek op de schetsen opeens een monumentaal pand onder het beton te zijn weggewerkt en wordt tussen neus en lippen door gemeld dat de gemeente zal moeten bijbetalen aan de verliesgevende parkeergarage. Verder wordt er met geen woord gerept over de zogenaamde hotelstop, die al sinds de ontruiming van Weijers aan de buurt is beloofd. 

Uit dit alles mag duidelijk zijn dat wij absoluut niet van plan zijn om hiervoor te wijken en op alle mogelijke manieren zullen proberen deze plannen te verhinderen. Natuurlijk zijn we er ons ook van bewust dat dit heel moeilijk gaat worden, omdat we met tegenstanders van formaat te maken hebben. Daarom kunnen we altijd goede ideeën en solidariteit gebruiken... Kom langs in ons infokafé. Het is open van woensdag tot zondag, tussen elf en vijf uur aan de Nieuwezijds Kolk 11 in Amsterdam. 

De ABN-Amro-bank, er zit er ook een bij jou in de buurt!!! Stort beton op je ABN-Amro rekening!   

KRAAKNIEUWS 

Groningen - Vanaf 27 juli werd Korte Rozenstraat 7 achtereenvolgens gekraakt, ontruimd, herkraakt, ontruimd en onder politiebewaking gesloopt.Een kort maar heftig kraakbestaan voor dit mooie huisje. De politie kreeg als dank verfbommetjes tegen de gevel van het hoofdburo. 

Amsterdam - Een grote groep mensen kraakte afgelopen zondag Herengracht 138/140. Eigenlijk was het een herkraak omdat het pand in het verleden al eens gekraakt is geweest. Dat was toen voor korte duur omdat in het pand veel bont en andere dode dieren opgeslagen waren. De toenmalige krakers verlieten het pand daarom na enige tijd. Maar nu dus een herkraak. Een ander pand met een kraakverleden in Amsterdam, aan de Rozengracht, werd ook herkraakt. 

AGENT KRAAKT 

Uithoorn - Een agent van de Rijkspolitie Amsterdam heeft in Uithoorn een woning gekraakt. De politieman zegt geen andere oplossing te kunnen vinden, omdat de gemeente Uithoorn hem geen woning toewijst. Wethouder M.O. Levenbach van Uithoorn noemt de zaak vervelend: "Wij hebben een gigantische lijst van woningzoekenden en een wachtlijst van drie tot zes jaar." Dat een politieagent een woning kraakt, vindt de wethouder niet echt verstandig. "Dat verwacht je niet van iemand in die positie." (Het Parool)  

COUPURE 73 GEKRAAKT EN ONTRUIMD 

Gent - Op woensdag 8 juli heeft een tiental mensen Coupure 73 in Gent gekraakt. Het is een oud herenhuis en stond ruim een jaar leeg. De krakers besloten na de kraak met de eigenaar te onderhandelen om tot legalisatie te komen. Er waren plannen voor een vergaderruimte (bv vrouwengroep), een fietsenwerkplaats, een schilderatelier, een volkskeuken, een doka, e.d. Helaas heeft alles niet zover kunnen komen.Een verslag van de bewoners en sympathisanten over hun konfrontatie met de Belgische ordediensten: 

"Zaterdag 11 juli werd door een patrouille vastgesteld dat we er wonen. Zondag 12 juli brak een zestal politiemannen binnen via het dak en een raam dat openstond. Ze beweerden dat, omdat we geen kontrakten voor konden leggen, we er uit moesten zonder boe of bah. We gingen hier tegenin door te verwijzen naar het recht op privacy en de onschendbaarheid van de woning, maar hier reageerden ze niet op. Pas als we de sleutels van iedere deur konden tonen, waren ze overtuigd, en besloten ze, na de gebruikelijke intimidatie en identiteitskontroles te vertrekken. We vertelden ze ook dat we bereid waren met de eigenaar te onderhandelen, dezelfde week nog. 

Donderdag 16 juli werden we onwettelijk ontruimd door een zevental politieagenten, op bevel van de eigenaar (OCMW-Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn) en de burgemeester. We openden de deur om iemand van het OCMW binnen te laten en onmiddellijk drongen de agenten met geweld binnen.Ze begonnen op een enorm arrogante manier de bewoners te intimideren en ze gingen totaal niet op de dingen in die we zeiden omtrent bepaalde artikels in het strafwetboek. We kregen een kwartiertje de tijd om onze spullen eruit te halen en op te rotten. Natuurlijk reageerden we hierop, op het feit dat ze onrechtmatig aan het handelen waren, de reactie was dat ze ons eruit sleurden..."  

Wanneer de bewoners later hun spullen trachten te verzamelen blijkt dat veel weg is. Wat er wel was, bleek kletsnat of in duigen geslagen.De bewoners hebben inmiddels een aanklacht ingediend tegen de onrechtmatige ontruiming en akties aangekondigd. Wil je meer info, schrijf naar postbus 86, 9000 Gent 1, België.

Naar boven
Naar overzicht dit nummer
Naar Jaargang 1992