Naar archief

UIT: NN #115 van 23 juli 1992   

Guns n' roses boykot 

De potten- en flikker aktiegroep Outrage en Act Up zijn een kampagne gestart tegen de rockband Guns N' Roses. Beide organisaties stellen dat GNR homohaat propageert, vooroordelen heeft over mensen met HIV/AIDS en seksistische en racistische songteksten en T-shirts verspreidt. 

Kwaadheid onder potten- en flikkerorganisaties was groot toen de plannen bekend werden dat GNR op zou treden op het Freddy Mercury AIDS Concert op paasmaandag. "GNR profiteert duidelijk van een zaak waar zij nooit sympathie voor getoond heeft", vertelde Aamir Ahmad van Outrage. "Dit is een belediging voor alle homoseksuele mannen en vrouwen en hetero's met AIDS". 

De teksten die de meeste kwaadheid oproepen, staan in het nummer 'One in a million', op hun eerste elpee uit '89. Teksten als 'Immigrants and faggots, they make no sense to me. They come to our country and think they'lI do as they please. Like start some mini-Iran or spread some fucking disease'. Een andere tekst: 'Niggers get out of my way'. GNR verkoopt tevens T-shirts met de beeltenis van een vrouw die aangerand wordt door een bende met de begeleidende tekst 'Guns N' Roses was here'

De onlangs in Nederland in het alternatieve circuit verspreide oproep tot boykot van de band, komt rijkelijk laat. De diskriminerende teksten werden immers drie jaar geleden gedistribueerd. Maar in Engeland is men al langere tijd bezig met aktiviteiten om de GNR te dwarsbomen. John Campbell van Act Up London: "Na het uitkomen van de eerste LP van Guns N' Roses, drie jaar terug hebben we aktie gevoerd tegen het diskriminerende karakter an het nummer One in a Million. De tekst is seksistisch, racistisch en vol homohaat. We hebben onder meer de studio en het kantoor van Virgin Records bezet, dat de LP distribueerde".  

Stickers met de tekst 'Guns N' Roses: sexist, homofobic & racist' werden op de muren van het Virgin-kantoor geplakt en ook de hoezen van de bewuste LP werden hiermee beplakt. Virgin werd bereid gevonden om alle nog te distribueren LP's voor Engeland te voorzien van deze sticker. 

Act Up London reageerde hevig verontwaardigd, toen vernomen werd dat GNR op zou treden op het Freddie Mercury Tribute. John Campbell: "Op een concert in Houston riep GNR hun fans op om een bloedbad aan te richten in de potten- en flikkergetto's in de steden van de wereld". Dezelfde nacht was er een grote verhoging van anti-gay & lesbian geweld in Houston. Voor Act Up London is het absoluut niet van deze wereld dat de GNR juist op het Mercury Tribute, dat in het teken stond van AIDS, op zou treden. Een waanzinnig hypokriet idee van de organisatie. 

John Campbell: "We hebben in een gesprek met de manager van het festival, Jim Beech, diverse eisen gesteld. We eisten dat, áls de band op zou treden, de zanger Axl Rose op het podium openlijk z'n excuses zou aanbieden aan Act Up, vanwege de diskriminerende lading van de tekst 'One in a Million'". Jim Beech liet Act Up London weten dat Axl Rose niet in wilde gaan op deze eis, integendeel. Rose liet hen per brief weten dat de tekst geschreven was na een persoonlijke negatieve ervaring met een homoseksuele jongen en dat de tekst niet gericht was tegen álle homoseksuelen. 'Fuck you', was z'n slotopmerking. 

Daarop besloot Act Up London aktie te ondernemen. Een week voor de Mercury Tribute demonstreerden honderden gay & lesbians door de straten van Londen en stickerden er vrolijk op los met teksten als 'Vrouwen Act Up: FUCK YOU Guns N' Roses'. Op de dag van het Mercury Tribute hebben aktivisten van Act Up geprobeerd zich tussen de waanzinnige menigte GNR-fans door te wringen om zich in de buurt voor het podium te begeven met een spandoek. De ordedienst voorkwam dit en men werd hardhandig gearresteerd. Ze zouden door hun aanwezigheid de levens van derden hebben geriskeerd... 

Op de perskonferentie van Act Up, voorafgaand aan het Mercury Tribute, was de pers matig geïnteresseerd in de opvattingen van Act Up over de teksten, maar des te meer over de gebeurtenissen in Houston. Act Up London verkreeg de informatie over de homohaat-opwekkende uitspraken van de GNR zanger via de New Gays Men Health Crisis in Houston. John Campbell: "De meeste journalisten hebben in hun werk de gebeurtenis in Houston verwerkt, terwijl van die gebeurtenis nu net niet helemaal duidelijk is wat Axl op het podium heeft gezegd tegen het publiek". 

Onlangs speelde de GNR in een uitverkochte Rotterdamse Kuip. Organisator van dit concert, Leon Ramakers van Mojo Concerts, doet in Muziekkrant Oor op de vraag waarom hij een dergelijke band programmeert, of z'n neus bloedt. "Als wij censuur gaan uitoefenen op iets wat reeds in 80.000 Nederlandse huiskamers in de CD-speler ligt, dan is dat zinloos. Als je dan per se verantwoordelijken zoekt, moet je dat doen bij de platenmaatschappij en de radio. Bovendien doet Guns N' Roses niet onder voor de gemiddelde hardrockband".  

Ramakers benadrukt in Oor, dat Mojo geen konkreet standpunt omtrent de groep heeft ingenomen. "Als we elke zin in een song serieus moeten gaan nemen, zouden we hier zes vertalers, drie advocaten en twee verpleegsters nodig hebben. Bovendien, één zin over homoseksualiteit op een oeuvre van vier albums maakt iemand nog geen fascist".  

Fred Schröder, marketing-manager bij GNR's platenlabel Getten, weet te vertellen dat de band niet zal wijken voor een groepje antifascisten. Bij acts als GNR gaat het namelijk om onbeïnvloedbare mechanismen en onaantastbare grootheden. Schröder: "GNR leeft een eigen leven. Het maakt niet uit of hun platen in de hitparades staan, het maakt niet uit wat ik doe qua marketing of advertising, het verkoopt zichzelf. Massaal. De trouwe fans, hè." 

Daar zit natuurlijk wel wat in. GNR is niet de eerste de beste hardrockband, het is een kanjer. Daar valt heel moeilijk tegen aan te boksen, zeker als je wilt bereiken dat de band uit het internationale podiacircuit gestoten wordt. Dat lijkt onhaalbaar. Maar het is natuurlijk wel een fantastisch symbool om tegen aan te schoppen. GNR staat symbool voor tal van rap/hardrock/heavymetal bands die middels racistische en seksistische teksten hun weg weten te banen in de stinkende muziek-business.  

Het grootste probleem bij een boykotkampagne voor een muziekgroep, vormt de reaktie uit het a-politieke muziekcircuit zelf. De managers, popjournalisten, zaal eigenaren en bovenal de fans: ze schreeuwen allemaal dat je censuur toepast als je een band verbiedt vanwege de teksten die het uitkotst. Het gaat hun immers om de 'muziek' en de daarbij behorende 'vrije meningsuiting'. Ze gaan er aan voorbij dat een band op een podium een enorme macht heeft haar fans zwaar kan beïnvloeden, zeker als het om een jeugdig publiek gaat. 

Duidelijk is wel dat, op het moment dat het gaat om muziek, de teksten heel ver kunnen gaan. Tevens wordt er heel duidelijk een scheiding aangebracht tussen seksistische en fascistische teksten. Het ene kan vaak wel, het andere meestal niet. De mannen van Guns N' Roses zelf vinden alle ophef uiteraard schitterend. Stel je voor: je schrijft en zingt dat je homoseksuelen haat en mag vervolgens in talloze interviews verkondigen dat je het allemaal niet zo bedoeld hebt. 

Dat is dubbele publiciteit. Voor mij is het wel duidelijk dat die gasten door de stront mogen zakken, maar het lijkt mij een utopie om maar enigszins te kunnen tornen aan de populariteit van zulk een band. Je krijgt het gevoel dat je een roepende bent in een woestijn, de muziekwereld is tegen je of lacht je uit. Desondanks: Boykot die band en blijf zoveel mogelijk bands kritisch volgen, als je van rockmuziek houdt. 

Axl

Naar boven
Naar overzicht dit nummer
Naar Jaargang 1992