Naar archief

UIT: NN #113 van 18 juni 1992 – THEMA: 'Kraken'  

Hoor wie kraakt daar… 

Talloze veelal jonge mensen betrekken nog vrijwel dagelijks leegstaande panden. Omdat ze nu een woning nodig hebben en niet jaren kunnen en willen wachten om er een via het plaatselijke distributiesysteem aangeboden te krijgen. Een minderheid van de nieuwste generatie krakers wil middels het veroveren van een leegstaande ruimte een eigen wereld opbouwen. Na het lezen van het volgende, krijg je een zeer globale indruk van wat er zoal speelt in dit land. Globaal, omdat tal van plaatsen waar ook gekraakt wordt niet aan bod komen en een aantal steden ons niet (tijdig) van informatie hebben voorzien. 

HILVERSUM

De 'Gooise Matras', wie wil er niet wonen? De 'goeie kant van de spoorbaan', zoals een kraker de villawijk van Hilversum betitelt, wordt onregelmatig getrakteerd op een kraakaktie van een leegstaand huis. En eigenlijk valt vrijwel iedere kraak in goede aarde bij de welgestelden, leegstand betekent ongezelligheid in de bosrijke omgeving. Een ander voordeel van de rijke wijk, is dat je als kraakpand geen hinder ondervindt van lastige jeugdgroepjes.  

Krakers worden aanvankelijk door de politie geen haarbreed in de weg gelegd, maar de meeste huizen worden desondanks ineen vroeg stadium ontruimd. Er is in Hilversum geen sprake van een kraakstruktuur, de mensen die de woningen bezetten zitten in een geïsoleerde positie. Een kraakspreekuur is er niet, maar in het jongerencentrum De Tagrijn aan de Koninginneweg lopen altijd wel mensen rond die je van informatie kunnen voorzien. Kraakakties: begin vorig jaar een villa en dit jaar tot nu toe twee vila's, die allen ontruimd zijn. 

DEN HAAG

De Haagse krakers 'doen het stiekem'. Op het kraakspreekuur, dat gevestigd zit in het kafee Brullend Breekijzer aan de Lutherse Burgwal, komen wekelijks vijf, zes personen langs. 'Veelal probleemgevallen', aldus een spreekuurmedewerker. 'Mensen waar de gemeentelijke diensten mee in hun maag zitten worden, maar ten einde raad naar ons gestuurd.' In het verleden moest je in Den Haag met een kraakaktie bij de politie aan tonen dat je je reeds 24 uur in het perceel bevindt. Maar daar is sinds kort als gevolg van een uitspraak van de Hoge Raad ommekeer in gekomen. De '24-uursregeling' is domweg vervallen, je zit nu al gekraakt op het moment dat je met de benodigde huisraad de net geforceerde voordeur achter je kont dicht hebt getrokken.  

Maar de Haagse smeris heeft inmiddels alras haar eigen richtlijnen aangepast. Momenteel is het zo, dat in de wet geschreven staat dat de politie tot ontruiming over mag gaan, in geval de kraker 'op heterdaad' betrapt wordt bij het kraken van het pand. Ook al zit je inmiddels lang en breed in je net gekraakte huisje, als de smeris het vermoeden heeft dat je een minuut of vijf daarvoor nog bezig was met het forceren van de deur, dan lig je eruit. Ook dat is "heterdaad", dat de braaksporen nog vers aangetroffen worden. De Haagse politie interpreteert deze wetsregel op haar eigen manier, het komt regelmatig voor dat de krakers een halve dag na de kraak 'op heterdaad' weer op straat worden gedumpt. Om dat te voorkomen is het zaak dat je met redelijk veel mensen kraakt en niet in je uppie. Ook is het raadzaam dat je zo min mogelijk braaksporen aanbrengt op de huisdeur. 

Er wordt dus stiekem georganiseerd gekraakt, gemiddeld een perceel per maand. De nieuwe krakers zijn hoofdzakelijk mensen die dat doen om te wonen, een enkeling koppelt er een politieke strijd aan vast. Grote panden worden er nauwelijks meer gekraakt, het laatste grote gebouw dat gekraakt werd dateert uit het najaar van '90. Een vleugel van het voormalige ministerie van Buitenlandse Zaken aan de Casuariestraat in het centrum van de stad, waar vele mensen zijn gaan wonen.  

Veel woningen die gekraakt worden via het spreekuur, zijn in handen van partikulieren. Of die het onderling hebben afgesproken of niet, maar vrijwel al het partikuliere woningbezit dat gekraakt wordt, krijgt een knokploeg op het dak. Ze werd het Haagse kraakcircuit het afgelopen anderhalf jaar getrakteerd op een twaalftal knokploegen, de meeste daarvan bereikten niet zo bijster veel, mede dankzij het krakersalarm en kordaat optreden van de politie. Maar een na 6 jaar leegstand gekraakte bedrijfswoning aan de Wagenstraat, werd het afgelopen effektief door een knokploeg  

Ook bij de meest recente kraak in de Jacob van der Doesstraat kwam een knokploeg langs van 12 man, die op zei te treden namens een huurder die het huis als postadres gebruikt. Begin mei een pand gekraakt aan de Stationsweg, een voormalig wegloophuis voor jongeren. De krakers van het spreekuur zitten al geruime tijd in het isolement; er komen geen nieuwe gemotiveerde krakers bij, waardoor het langzaam aan een kwijnend bestaan aan het leiden is. Een ontmoetingsruimte voor alternatief Den Haag, de gekraakte diskotheek Iets Vrijers aan het Spui, zal dit najaar ontruimd worden. 

NIJMEGEN

Als het karnaval is, dan kruipen de Nijmeegse krakertjes uit hun holen en kraken een pandje. Voor de rest is het daar stil. 

DORDRECHT

In Dordrecht is er geen echt kraakspreekuur, maar op een adres in de Grotekerks Buurt 1 kan men altijd (nou ja) terecht voor advies over het een en ander. Aanvankelijk werd er in de eerste zes maanden van '91 niet veel gekraakt, maar daarna ging het bergopwaarts (dat zal wel iets te maken hebben gehad met het artikel over Dordrecht in de Vrije Keyser editie van NN, augustus '91). 'Aan het einde van '91 en het begin van '92 zijn er steeds meer krakertjes bij gekomen', bericht onze korrespondent. 'De mensen die politiek aktief zijn trekken bij elkaar in en voor de rest zoekt ook zo z'n eigen kluppie op'. Meestal gaat het om kleine woningen die gekraakt worden, de laatste tijd wordt er redelijk veel gekraakt in een buurt dat over 4 jaar tegen de grond gaat. 

ARNHEM

De Arnhemse kraakbeweging van weleer bestaat reeds lang niet meer. Recentelijk werd duidelijk dat reeds bestaande kraakpanden aan het Eiland en Hotel Bosch bedreigd worden in hun voortbestaan. 

EINDHOVEN

Eindhoven kent weinig leegstand, het georganiseerde kraken komt er sporadisch voor. In '91 was het drie keer raak: het betrof twee naast elkaar staande huizen, een pastorie en een losstaand huis. Twee van de drie kraakakties zijn inmiddels ontruimd. Mensen die meer informatie willen, zijn welkom in het kraakpand Burgers. De gebruikers van deze schitterende ontmoetingsruimte zijn reeds geruime tijd bezig om legalisatieplannen voor het kompleks uit te werken. 

UTRECHT

Het krakend hartje van Nederland is nog altijd Utrecht. Daar werd gedurende het vorige jaar georganiseerd door het kraakspreekuur maar liefst honderd maal de koevoet, of vergelijkbaar breekmateriaal tussen de deur en de sponning gezet. Denk nou niet dat daar alles lukt, want van die 100 zijn er maar liefst zo'n 55 weer ontruimd. Over het algemeen betrof het kleine woningen, die in het bezit waren van partikulieren.  

Het kraken van gemeentewoningen is aardig afgenomen. Dit daar de gemeente een betere distributie van woningen heeft gerealiseerd, waardoor het aantal slooppanden en leegstaande renovatiewoningen afgenomen is door de voortgaande stadsvernieuwing en gebruik maakt van bruikleenovereenkomsten en kraakwachten. Er is een trend waar te nemen van: meer gaan kraken in het centrum, meer gaan kraken van partikuliere woningen en het kraken van grotere panden. Nu is het zo dat er gemiddeld in een kraakpand 3 à 5 personen wonen.

Voorbeelden van dit soort kraken (kraken van grotere, partikuliere panden in het centrum) waren in '91 en '92 de panden aan de Gansmarkt. De Veemarkt en de Stalpaert van der Wielenstraat. Over het algemeen worden er vrij weinig bedrijfsruimten gekraakt, hetgeen vrij normaal is voor Utrecht. 

Het zijn met name studenten en werklozen die besluiten een woning te kraken, een kleine minderheid zijn buitenlanders. Het kraken gaat vrijwel over het algemeen georganiseerd, meestal in samenwerking met de twee kraakspreekuren in Utrecht. Er was een groep die eigenlijk 'wild' kraakte. op eigen initiatief. Deze groep was afkomstig uit een stad uit de omgeving van Utrecht, waar ze ook al eerder kraakten. Het aantal wilde kraken per jaar is op een hand te tellen. 

Als kraakakties niet slagen, komt dat doorgaans doordat de situatie rond te kraken panden niet goed wordt uitgezocht. Konkreet betekent dat voor de gevallen in Utrecht dat panden dan meestal niet lang genoeg leeg staan (zes maanden). Een ander grond voor ontruiming wil nog wel eens zijn dat er met het gekraakte pand op korte termijn iets gaat gebeuren, bijvoorbeeld renovatie of sloop. 

Dat dit niet bekend is, hangt vaak ook samen met slecht uitzoekwerk. Krakend Utrecht heeft niet te maken met anti-kraak bepalingen, kraken is gewoon legaal. De meeste mensen die kraken, doen dat in de eerste plaats gewoon om een dak boven hun hoofd te hebben. Een minderheid kraakt uit politieke overwegingen. Veel van de politieke aktiviteiten vinden plaats in het ACU, een gekraakte kulturele ontmoetingsruimte aan de Voorstraat, waar tevens het kraakspreekuur te vinden is. Krakers houden zich in Utrecht ook met andere vormen van woonstrijd bezig. Dit gebeurt met name in stadsvernieuwingsgebieden (o.a. Lombok en Ondiep/Prooststraat). Het gaat in het bijzonder over de manier van de gemeente hoe zij zaken willen uitvoeren m.b.t. sloop/renovatie. Vaak is het dan wel zo dat initiatieven van krakers en andere buurtbewoners nog al eens door de krakers moeten worden gedragen. 

HAARLEM

Haarlem kent 150.000 inwoners en 16.000 'geregistreerde' woningzoekenden. Zo'n 600 panden staan leeg, een twintigtal ervan is gekraakt. In '91 werd er gemiddeld twee keer per maand gekraakt, in totaal werden er in '91 zo'n 20 panden gekraakt. In de meeste gevallen gaat het hier om dichtgetimmerde (sloop) gemeentewoningen en in een paar gevallen om partikuliere woningen en kantoren. 

Er wordt voornamelijk via het kraakspreekuur en het aktie-overleg gekraakt. Een aantal kraken zijn verricht voor eigen scene of import scene (import uit andere steden). Maar ook voor 'niet-sceners' is er gekraakt (veel Engelsen). Er wordt niet of nauwelijks 'wild' gekraakt. Gemiddeld slaagt 80% van alle kraken. Van de 20% 'mislukte' kraken wordt (tot nu toe) zo'n 80% met sukses geherkraakt.  

Er zijn in Haarlem geen speciale anti-kraakmaatregelen. In het verleden werd er vooral op 'heterdaad' ontruimd terwijl er geen bestemming of bouwvergunning voor de panden aanwezig was. Dit is in de loop der jaren met sukses aangevochten (o.a. door advokaat Gaasbeek). De laatste paar jaar waarschuwen de krakers na de kraak afdeling 'Bijzondere Wetten' van de politie. Die komen dan wel of geen 'feitelijk gebruik' vaststellen en nemen kontakt op met de eigenaar en de officier van justitie. 

Tot nu toe pakte deze procedure gunstig voor de krakers uit. De laatste paar illegale) ontruimingen lokte nogal wat protest uit (o.a. raadsvragen, krantenartikelen, enz.). Sindsdien zijn de autoriteiten wat voorzichtiger geworden. Ook is de Korte Termijn Procedure weer in de mode bij de eigenaren om panden ontruimd te krijgen (is gebruikt bij een pand aan de Kampersingel en bij villa Kriemhilda en wordt bij villa Eikenrode in Heemstede ook toegepast). 

Sporadies komt de buurtstrijd om de hoek kijken (Zuider Buiten Spaarne misschien - daar zijn 8 panden gekraakt - bij de Scheepmakersdijk is er samen met de buurt gekraakt) 

WAGENINGEN

Op 15 januari '91, een dag voordat de Golfoorlog uitbrak, werd er georganiseerd een boerderijtje gekraakt, genaamd Kortenoord. Nog dezelfde dag werden de twintig krakers er uitgehaald met behulp van. ME uit Nijmegen en Apeldoorn, een absurde vertoning. Was de oorlog al begonnen? De bedoeling was om er een woongroep te laten wonen, velen staan al jaren op de wachtlijst van de gemeente. Deze wijst ieder voorstel dat krakers indienen voor een leegkomend pand af. Men zegt: 'Ja, jullie krijgen nog een pand maar dit niet, dit pand kan niet'. Ook dit pand Kortenoord werd ons door de neus geboord, door 't voor een prikkie aan dierenartsen te verkopen zonder andere gegadigden in te lichten. 

De andere twee kraken van het afgelopen jaar waren 'wild' en 'bijna wild'. Eentje betrof een flatje aan de Gerdastraat en duurde een paar weken. De andere kraakaktie betrof een boerderijtje In Ede, uitgevoerd door een aantal Wageningers. De buren sloegen alarm tijdens de kraak en dat resulteerde in een nachtje cel. In Wageningen moet je echt vreselijk geluk hebben wil je kraakactie slagen, normaliter wordt je er dezelfde dag uitgehaald. Kraken Is in de APV niet verboden, maar in de praktijk wel. Verder staat er vrijwel niets leeg. 

Vanuit de 'oude kraakbeweging' is de Woonwinkel opgezet in '85 om informatie aan voornamelijk huurders over hun rechten te geven. Tevens was het de bedoeling om het gemeentelijk huisvestingsbeleid kritisch te volgen en te bekommentariëren. Wegens gebrek aan (politiek gemotiveerde) medewerkers is de Woonwinkel per 1-2-92 opgeheven. 

AMSTERDAM

Daar in deze speciale NN al onevenredig veel bijdrages afkomstig zijn van aktieve krakers uit Amsterdam, zullen we het krakend overzichtje enigszins binnen de perken houden. Duidelijk is dat er in de buurten Oosterpark, De Pijp, de Grachtengordel en Schinkel vrij regelmatig georganiseerd gekraakt wordt. In mindere mate is dit het geval in de buurten Rivieren, Kinker en Staats. 

Amsterdam kent al tientallen jaren een sterke traditie met het 'wild'kraken. Duizenden woningen zijn op eigen initiatief gekraakt, veelal omdat bewoners hun familieleden, vrienden en kennissen tippen als er bij hen in de naaste omgeving een woning leeg komt of staat. 

De aktiefste kraakgroep is nog immer De Pijp, die jaren steevast koploper in de hoofdstedelijke kraak top-tien. In '91 tot aan nu zijn er zo'n 60 woningen gekraakt, meestal etagewoningen maar af en toe een heel pand. De wijk bestaat voor het overgrote deel uit panden met 4 of 5 verdiepingen. Ruim de helft van De Pijp is gebouwd voor 1920, met name in dit deel staan regelmatig woningen leeg. De laatste tijd worden er veel sloopetages gekraakt die binnen een half jaar gesloopt gaan worden. 

Langzamerhand slaagt de kraakgroep er steeds meer in om de etages te kraken op het moment van sleuteloverdracht, dan is de woning tenminste nog niet uitgesloopt. Het kraakspreekuur in De Molli wordt wekelijks aangedaan door minimaal 3 en maximaal 25 mensen. Voor lang niet al deze mensen wordt uiteindelijk gekraakt, veel klanten komen uit het buitenland. In elk geval zijn bijna alle klanten jong en komen er ook redelijk wat studenten. 

Bij een aantal mensen van de kraakgroep bestaat een bredere belangstelling dan alleen kraken. Een breed scala van onderwerpen houdt mensen bezig. Op het gebied van wonen worden de ontwikkelingen in de buurt goed bijgehouden. Dit gebeurt door regelmatig kontakt te houden met het wijkcentrum en met ambtenaren van het stadsdeel. 

Half juni is er een stadsvernieuwingskonferentie voor De Pijp waar wij ook een bijdrage aan leveren in de vorm van een wandeltocht langs enkele spekulatieprojekten. Ook gaan we ons met allerlei diskussies bemoeien. Tot slot zijn er een flink aantal mensen die meedoen met de woonlastenkampagne. Bekende ontruimingen de laatste tijd waren de Ceintuurbaan 85 en in mindere mate Roelof Hartstraat 17. 

In de Oosterparkbuurt wordt eenmaal per maand gekraakt, het gaat dan met name om sloopwoningen en af en toe een Villa (Omval, Utermöhlen). Gemiddeld slagen 8 van de 10 kraakakties. Het kraakspreekuur, gevestigd in kraakkafee de Eerste Hulp, wordt niet echt overstelpt met klanten. In het Centrum van de stad wordt weliswaar gekraakt, maar er is geen sprake van een regelmaat. Het kraakspreekuur, voorheen Grachtengordel, richt zich nu eveneens op de Nieuwmarkt. Een enorm gebied, waarbinnen in wezen een relatief kleine kraakgroep aktief is.  

Een jaar geleden kraakte een groep enthousiaste mensen het in verregaande staat van ontbinding verkerende woonkompleks De Kolk, gesitueerd aan de Nieuwezijds Kolk. Daar woont inmiddels een redelijk grote groep aktieve krakers, die provisorisch de gesloopte woningen hebben opgeknapt. De panden van partikulieren die recentelijk in het Centrum gekraakt werden, blijven niet altijd langere tijd gekraakt. Er is vrij weinig steun vanuit de buurt te verwachten, je zit al snel in een geïsoleerde positie. De enorme uitgestrektheid van het centrum, bemoeilijkt het opzetten en versterken van de kraakgroep. 

In buurten als De staats en Rivieren wordt vrij sporadisch georganiseerd gekraakt. De Rivierenbuurt haalde vorig jaar de landelijke media, doordat een groep krakers op onorthodoxe wijze hun ontruiming aan de Holendrechtstraat tegemoet trad. In de Schinkelbuurt kraakt men er nog immer regelmatig op los, hoewel ook hier de meeste bezoekers van het spreekuur in De Binnenpret uiteindelijk verwachten dat er kant en klaar een lege woning voor hen beschikbaar wordt gesteld. 

Sinds enige tijd wordt er weer gekraakt in de Kinkerbuurt, waar niet iedereen even blij mee is. De politie, deelraad en het grondbedrijf bleven alweer een aanzienlijke periode gevrijwaard van het georganiseerde kraakwerk, totdat een nieuwe generatie krakers de koppen bij elkaar stak en onlangs gestort is met een spreekuur. Een slooppand op de Jacob van Lennepstraat, werd op verzoek van het grondbedrijf door de smeris op grove wijze snel ontruimd. Nog grover ging het toe bij de ontruiming van een s1oopetage aan de Bilderdijkkade, ook op last van het grondbedrijf. De smeris verklaarde bij deze ontruiming het kraken in de Kinkerbuurt te willen vernietigen. Een ontruiming van een andere net gekraakte sloopetage even verderop de Bilderdijkkade, werd verijdeld door de aanwezigheid van sympathisanten voor de deur. 

LEIDEN

Leiden kent niet echt een georganiseerde kraakstruktuur. Toch werden er de laatste anderhalf jaar vrij regelmatig panden gekraakt. Een bekend voorbeeld is het huizenblok aan de Morsweg, gelegen langs de spoorbaan Leiden-Den Haag. Het betreft hier woningen die moeten wijken voor de ui1breiding van de spoorwegen. Een pand aan de Hoge Rijndijk, een voormalig militair invalidenhuis, werd mei '91 gekraakt maar na een maand ontruimd.De kraak van een huisje in de Groenesteeg, dat een kerkhof als achtertuin heeft, verliep suksesvoller.  

In januari van dit jaar werden er panden aan de Lange Markt en de Pieterskerk Choorsteeg gekraakt, het zgn. Groenkompleks. Een paar weken geleden werd een leegstaand kantoorpand aan de Hooigracht door krakers in bezit genomen. Leiden, een stad met 120.000 inwoners, kent geen kraakspreekuur. Het kraakkafee De Angel, dat in de zomer van '91 open ging in een kraakpand aan de Lammermarkt, is onlangs ter ziele gegaan wegens interne huiselijke problemen. Er wordt elders gewerkt aan een nieuw kraakkafee. 

ROTTERDAM

Een geval apart (zie het artikel van Skwots & Scheef elders in deze NN). In '91 tot aan nu zijn er elf grote panden gekraakt, waarvan er nu nog vier over zijn. De zomer van '91 staat in Rotterdamse krakerskringen bekend als 'The summer of Squat'. Panden met illustere bijnamen als 'Het verdwaalde tafeltje', 'Megalomania', 'De Recidiven' en 't Sgooi met den Koevoet' werden in die periode gekraakt (tenminste, dat denk ik) en gemiddeld na drie maanden ontruimd. De meest recente kraak vond plaats aan de Westersingel.  

Er is in Rotterdam geen kraakspreekuur en het kraken draait ook hier min of meer om dezelfde mensen. 'We kunnen stellen dat, ondanks het feit dat de politiek georiënteerde kraakbeweging zichzelf en haar infrastruktuur door desinteresse en kortzichtigheid heeft afgebroken, het kraken in Rotterdam alleen maar gegroeid is', aldus een kraker uit Rotjeknor.  

DEN BOSCH

Valt eigenlijk nauwelijks iets over te zeggen, daar er heel af en toe iets gekraakt wordt. Als iemand de behoefte voelt om daar aan te beginnen in Den Bosch, dan ben je van harte welkom in De Papenhulst voor raad en advies omtrent kraken in dit mooie stadje. Maar het is vrij ongebruikelijk geworden de laatste jaren. 

GRONINGEN

Onlangs sloot het kraakspreekuur aan de steentilstraat onverwacht haar deuren. Aan het gebrek aan kraakaktiviteiten zal het niet gelegen hebben. Want er werd wat afgekraakt en ontruimd het afgelopen anderhalf jaar in Groningen. Zo werden er pandjes in de Oude Kijk in 't Jatstraat, Schuitendiep, Lutkenieuwstraat, Kruisstraat, Hardewijkerstraat, Noorderbinnensingel en nog veel meer adressen hetzij tijdelijk dan wel voor langere duur aan het woningbestand toegevoegd. Voor de ontruiming van een aantal kraakpanden aan de Grote Kruisstraat in december '91 werd de ME ingezet. Januari dit jaar werd een pand van de Groene Kruisvereniging gekraakt, waar de gemeente een appartementenkompleks voor in de plaats wil zien. 

LEEUWARDEN

Er wordt redelijk vaak gekraakt, maar de politie treedt regelmatig repressief op tegen nieuwe kraakinitiatieven. De vereniging PEL (Platform Een en tweepersoonshuishoudens Leeuwarden) heeft regelmatig vragen gesteld in de gemeenteraad, betreffende de eigenrichting die de politie toepast. Meer dan eens ontruimt de smeris kraakpanden zonder justitiële gronden.      

INFORMATIE OVER KRAKEN 

Daar waar het kraken georganiseerd verloopt, tref je in de meeste gevallen wel een kraakspreekuur aan. Op een kraakspreekuur werken mensen die jouw vragen over kraken in de regel kunnen beantwoorden. Ze zijn daar ook niet te beroerd om je te helpen bij het kraken van de woning. Ook In de steden waar niet meer georganiseerd gekraakt wordt, waar er geen sprake meer is van een kraakgroep, kun je op sommige plekken toch wel terecht voor gewenste informatie. Hier een adressenlijstje waar je terecht kunt voor die informatie. Daar waar een kraakspreekuur funktioneert, is die aangegeven met de betreffende openingstijden.  

GRONINGEN: Infowinkel, Steentilstr 38

LEEUWARDEN: Kruisstr 20b

ASSEN: Wethouder Buningstr 26

ARNHEM: Hotel Bosch, Apeldoornsestr 4

NIJMEGEN: Infowinkel Assata, 2e Walstr 21

WAGENINGEN: Infocentrum, Burgtstr 3

UTRECHT: Kraakspreekuur Lombok, Damstr 9 op wo van 19.30 - 20.30u, Kraakgroep Utrecht, Voorstr 71

HILVERSUM: Koninginneweg 44

HEEMSTEDE: Villa Eikenrode, Herenweg 4

AMSTERDAM:

Kraakspreekuur Centrum, Singel 46 op do van 19.30-21u

Kraakspreekuur De Pijp, Van Ostadestr 55 op ma. van 20-21.30u

Kraakspreekuur Oosterpark, Eerste Oosterparkstr 218 op do. van  

20-21u

Kraakspreekuur Rivieren, IJselstr 53 op ma. van 19.30u-21u

Kraakspreekuur - Kinker, Bilderdijkstr 165f op ma. van 20-21u

Kraakspreekuur Schinkel, 1e Schinkelstr 14 op di. van 19.30-20.30u

Kraakspreekuur Staats, Wittenstr 73 op do. van 20-21.30u

HAARLEM: Kraakspreekuur, Gatshuisvest 47a op ma. van 19-21u

LEIDEN: infocentrum Invalshoek, Koppenhinksteeg 2

DEN HAAG: Kraakspreekuur, Lutherse Burgwal 1 op vr. 14-18u

KROMMENIE: Groote Weiver, Weiver 37

DELFT: Kraakkafee, Huyterstr 2

ROTTERDAM: Westersingel 27, Stieltjesstr 38

DEN BOSCH: De Bunker, Papenhulst 26

EINDHOVEN: Burgers, Hertogstr 2c

Naar boven
Naar overzicht dit nummer
Naar Jaargang 1992