Naar archief

UIT: NN #112 van 11 juni 1992   

Woonwagenbewoners den bosch 

De gemeente Den Bosch blijft aan haar starre beleid vasthouden om het woonwagencentrum aan de Vlijmense weg in Den Bosch op te heffen. Zoals we in NN nr. 110 at schreven, hebben woonwagenbewoners en sympathisanten de afgelopen tijd tal van akties gevoerd. Het Provinciehuis is 2 keer bezet, het Stadskantoor en het Stadhuis werden ook niet overgeslagen. Ook is de A-2 gedurende een uur in beide rijrichtingen geblokkeerd geweest en werd er een brandende barricade opgeworpen nabij het Provinciehuis. 

De gemeente Den Bosch blijft zich verschuilen achter het landelijk beleid om de grote woonwagencentra op te heffen. Terwijl gemeentes een autonoom beleid kunnen ontwikkelen en uitvoeren. In Emmen, Leiden, Apeldoorn en Nijmegen is per slot van rekening een beleid uitgevoerd in samenwerking met de woonwagenbewoners. 

Gemeente Den Bosch krijgt het steeds moeilijker 

De gemeente Den Bosch zit danig in haar maag met de gerechtvaardigde eisen van de woonwagenbewoners. Ze had gehoopt op een eskalatie van de kant van woonwagenbewoners, maar de woonwagenbewoners houden er terdege rekening mee hoe burgermensen over hen denken. Ze kiezen voor een strategie om door akties de druk naar de gemeente op te voeren zonder het op een treffen met de ME te laten aan komen. Publiciteit in de landelijke media is er ruimschoots. De gemeente Den Bosch wordt hoe langer hoe meer in het defensief gedrongen en dat is precies waar de woonwagenbewoners op uit zijn. 

Het openbaar debat dat het aktiekomitee georganiseerd heeft en live uitgezonden werd via de kabelkrant, was een probaat middel om geïnteresseerde mensen op de hoogte te stellen en een levendige diskussie op gang te brengen. De gemeente Den Bosch liet hierbij verstek gaan. In hun brief schreven ze dat ze aannamen dat ze niet voldoende aan bod zouden komen gezien de samenstelling van het forum. Lariekoek, ze zijn gewoon te schijterig om hun beleid te verdedigen en kiezen ervoor de ontmoedigingstaktiek te gebruiken. 

Demonstratie 30 mei: Strijdbaar en met onverwachts succes 

Op 30 mei is er een bijzonder strijdbare demonstratie geweest in het centrum van Den Bosch. Ruim 500 mensen namen deel aan de demonstratie. Woonwagenbewoners uit het hele land kwamen naar Den Bosch om hun solidariteit te betuigen. Wat met de Bosche woonwagenbewoners nu kan gebeuren overkomt straks ons, zo werd er gedacht. Veel uitnodigingen waren verstuurd naar allerlei infopunten van "links Nederland". Onbegrijpelijk dat er nauwelijks mensen uit deze hoek naar Den Bosch kwamen... 

Tijdens de demonstratie werden mensen opgeroepen om mee te lopen en dat gebeurde ook. Het was een bonte stoet, veel spandoeken en bijna 100 borden met teksten als "We laten Claessen (wethouder) een poepie ruiken", "Mama mag ik bij oma blijven wonen?". Een heuse boerenwagen voor aan de stoet waar kinderen zich op hadden verschanst. Bij het Stadhuis toonde een vuurspuwer zijn kunsten door vlammen richting gemeentehuis te spuwen. 

Het kollege had laten weten niet in de gelegenheid te zijn de bijna 10.000 handtekeningen en petitie in ontvangst te nemen wegens een overvolle agenda: Lulkoek, zo dachten de organisatoren erover. Er was dan ook voor Omroep Brabant aangekondigd dat er een aantal verrassingseffekten in de demonstratie opgenomen zouden worden. De politie probeerde erachter te komen tijdens de demonstratie wat die plannen waren, uiteraard zonder sukses. 

Aangekomen bij de St. Janskathedraal werd vrolijk doorgelopen naar het woonhuis van burgervader Burgers, Op het laatste moment werd bekend, dat Burgers alsnog naar het Stadhuis zou komen (op aanraden van de politie) om de handtekeningen in ontvangst te nemen. 

Burgers zegde de demonstranten onverwachts toe, dat er nu en nooit niet gesleept zou worden door de ME. Massaal werd de leuze gescandeerd "Daar houden we je aan!". Burgers is in het verleden meermalen op zijn vingers getikt door het kollege (o.a. wegens een diskriminerende uitlating aan het adres van buitenlanders), dat hij in het openbaar zijn mond voorbij praat. 

Het was al langer duidelijk, dat de eenheid die het kollege tentoonspreidt een schijnbare eenheid is. Achter de schermen vinden vieze machtsspelletjes plaats. Aardig dat het nu in het openbaar is gebeurd. De volgende dag krijgt Burgers er genadeloos van langs door het kollege. Hij heeft volgens wethouder Claessen vergeten: zolang er open onderhandelingen plaatsvinden dan wordt er niet gesleept.  

Oftewel het mes blijft op de tafel liggen. Ook Evelien van Onck (zij zit in het Aktiekommitee en is tevens fraktievoorzitster van GroenLinks) krijgt een veeg uit de pan. Wethouder Claessen: "Evelien treedt op als spelbreekster en het is een ongezonde zaak dat zij de woonwagenbewoners ondersteunt". Eerder zijn andere Aktiekommitee-leden al afgeschilderd als oproerkraaiers en proleten. 

Nieuw Ultimatum 

De woonwagenbewoners hebben opnieuw een ultimatum gesteld. Vóór 9 juni eisen ze antwoord op hun brief, komt er een onbevredigende reaktie dan voeren ze de akties op en belooft het een onrustige zomer te worden in Den Bosch. 

WOONWAGENBEWONERS EN SYMPATHISANTEN DOEN EEN DRINGEND BEROEP OP MENSEN OM SOLIDAIR TE ZIJN. GEEF JE OP VOOR DE ALARMLIJST OM DE WOONWAGENBEWONERS TE ONDERSTEUNEN TIJDENS AKTIES. VOOR SLAAPPLEKKEN KAN GEZORGD WORDEN. 

Onno 

AKTIEKOMITE, POSTBUS 1586, 5200 BP Den Bosch  

(lees ook: NN nr. 110: "Woonwagenbewoners voeren harde strijd")

Naar boven
Naar overzicht dit nummer
Naar Jaargang 1992