Naar archief

UIT: NN #112 van 11 juni 1992   

One world day 

Aan de vooravond van de VN-conferentie over milieu en ontwikkeling (UNCED) werd op 30 mei onder de titel "One World '92" in een groot aantal Europese steden een aktiedag georganiseerd. In Nederland vonden in 13 steden manifestaties plaats. Onderdeel van de manifestaties was een kaartenaktie, die het publiek in staat stelde via speciale 'milieukaarten' zijn mening te geven over het te voeren milieubeleid. Op de kaarten kon men aangeven welke maatregelen men van de overheid verlangde, maar ook wat men bereid was zelf te doen of te laten voor een beter milieu. 

Wensen omtrent lokale maatregelen kon men kenbaar maken via kaarten, gericht aan de eigen gemeenteraad. Wensen omtrent maatregelen die op wereldschaal genomen zouden moeten worden, kon men invullen op kaarten, gericht aan de minister president. Deze kaarten worden verzonden naar Brazilië, om in Rio in een levensboom gehangen te worden. De kaartenaktie is een idee van de Britse schrijver en milieuaktivist Jonathan Porrit. Hij wilde hiermee voorkomen dat de wereldmilieuconferentie louter een aangelegenheid van regeringen, diplomaten en wetenschappers. De kaartenaktie vind plaats over de hele wereld. 

In Nederland werden de hele dag verslagen verzameld op een voor die gelegenheid opgezet datanetwerk. Hieronder citaten, geplukt van het centrale bulletinboard. Om een beeld van het geheel te geven staan er ook berichten in die we normaal in de rubriek Brandende Zaken zouden plaatsen. 

*** 

One World Assen

In Assen presenteert auteur Willem Aalders zijn 'Het Groen Klussenboek', 500 pagina's tekst en illustraties op het gebied van milieubewust wonen en klussen. Prijs f 16.90. Uitgave: Zuid-Hollandse Uitgeversmaatschappij, Weert. 

*** 

One World Zwolle

Een kleine indruk van de aktiviteiten hier op het Grote Kerkplein in Zwolle. Er is hier reeds enige aanloop van mensen die komen kijken naar de verschillende reeds ingerichte stands. Op het podium wordt door de band Caja Manga Braziliaanse muziek ten gehore gebracht en de omliggende terrasjes worden bezet door verschillende bezoekers. Het is een mooie zonnige dag en alles ziet er vrolijk uit. Er zijn hier een skala van stands aanwezig b.v. Terres des Hommes, Lekker Dier, Kind In het milieu, Wereldwinkel om er enkele te noemen. De eerste circa 30 kaarten zijn in de levensboom gehangen. 

***

One World Vlissingen 13.00 UUR

GEMAAKTE VOGELS ZIJN MOOI MAAR ZE KUNNEN NIET VLIEGEN. Dus moeten ze een handje geholpen worden om van hun startplaats naar de boom in Vlissingen te komen. Vanuit de diverse gemeenten maken de ONE WORLD deelnemers deze vogelvlucht. De meesten per fiets. Onder hen ook de wielrenners van de Ronde van Midden-Zeeland. Inmiddels is er bekend dat er in het profpeloton een ontsnapping heeft plaatsgevonden. De renner heeft inmiddels een voorsprong van 10 minuten!!!! 

***

Heerlen 30 mei 13.30 Kerkplein

Door de openstaande ramen van de Schelmentoren dreunen Afrikaanse klanken, terwijl wat enthousiaste Heerlenaren wat heupwiegingen forceren. Tot nu toe zijn er zo'n 1000 mensen langsgetrokken en/of blijven plakken op het belendende terras. De zes organisatoren begonnen in begin februari met het ontwikkelen van de eerste ideeën. Uiteindelijk wisten zij zich gesteund door zo'n 100 vrijwilligers die de afgelopen dagen in touw waren om deze One World-markt daadwerkelijk te doen verrijzen. 

De boodschap van de 33 groepen, organisaties en (alternatieve) bedrijven is duidelijk. EEN WERELD OF GEEN WERELD. Konstruktief opbouwen i.p.v. militaristisch gepuber. Grappig detail, de antieke bronzen soldaat op het Kerkplein is behangen met een affiche van een alternatieve broodbakker.  

De organisatoren hebben met name de solidariteitsgroepen verzocht om niet alleen informatie te geven, maar die informatie aantrekkelijk te verpakken in spelvorm. Zo is er bij een kraam een meterhoge doorzichtige piramide met daarin duizenden lucifers. Men kan 1000,verdienen door het aantal lucifers te raden. Dit aantal staat gelijk aan de atoomtesten die voorafgingen aan de Hirosjimabom. 

Oudere mensen schuifelen vaak voorbij. Het zijn vooral de jonge gezinnen met kinderen die bij de stands blijven 'plakken'. En dat is logisch. Of de wereld One World wordt blijft vooralsnog in het ongewisse. Dat het uiteindelijk HUN wereld zal zijn is de enige zekerheid die kinderen hebben. 

*** 

Rotterdam, 4:45 uur

Bij het Maritiem Museum te Rotterdam zijn ongeveer 100 mensen aanwezig. Het festival werd geopend met een spektakeltheater. Zo'n 50 deelnemers van het Ongehoord festival te Rotterdam voerden een stuk op over de ongelijke handelsstromen tussen Noord en Zuid en hoe het eigenlijk zou moeten zijn. 

*** 

One World Zwolle

Wij hebben bezoek gehad zojuist van de leider van de Pataxo Indianan dhr. Xarru en hebben hem de datacommunicatie uitvoerig gedemonstreerd. Voor zijn bezoek aan deze stand had de dhr.

Xarru zijn pleidooi gehouden voor het behoud van het regenwoud. Hij betoogde dat dit regenwoud voor de Pataxo Indianen van levensbelang is. Helaas worden er cellulosefabrieken gebouwd die de meren en de rivieren in deze omgeving bevuilen. 

*** 

One World manifestatie In Amersfoort

Tarcila Rivera, uit Peru, is in Europa voor een congres van Indiaanse vrouwen.. De toespraak die Tarcila gaf werd simultaan vertaald door Mary Timmerman, die 5 jaar in Nicaragua heeft gewoond. Tarcila is afkomstig uit een dorp in de Andes. Haar filosofie is dat de mens onderdeel is van de natuur. Daardoor hebben de Indianen meer dan 8000 jaar kunnen overleven In Zuid Amerika. Een korte weergave van haar toespraak: 

"De natuur is het belangrijkste voor ons, de vrouw staat daarin centraal. Wij beschouwen het plegen van roofbouw van de aarde als zijn altijd uitgebuit, wij moeten strijden om te voorkomen dat het verder gaat. Ik ben dankbaar voor de mogelijkheid van jullie organisaties om invloed te kunnen uitoefenen op de overheden. Ik dank ieder die verder wil werken om te vechten voor het behoud van de natuur, als mensen die denken als wezens van Moeder Aarde. Ik hoop dat we elkaar ooit eens in ons land kunnen ontmoeten." 

*** 

Rotterdam, 16:20

Namens de inheemse volkeren legde Pablo Santos, afkomstig uit de Philippijnen een verklaring af. "De ontdekking van Amerika door Columbus is geen reden tot feest van de inheemse volkeren. Deze volkeren vechten nog steeds tegen de onderdrukking van hun onafhankelijkheid."  

Tijdens het bezoek aan de Rotterdamse haven schrokken de delegatieleden van de onnoemelijke vervuiling en verspilling die zij daar zagen. Verder viel het de delegatieleden op dat hun eigen inheemse produkten zomaar in immense hoeveelheden op de kades van Rotterdam lagen. Met name de grote hoeveelheid tinnen broodjes' en hardhouten stammen maakten indruk. Verder stelde Pablo Santos de delegatieleden voor, die hun groet in hun inheemse spreektaal overbrachten. 

*** 

Rotterdam 16:30 (aiaiaiai)

Hans Boom van het Werkcentrum Internationale Solidariteit (WIS) heeft de Rotterdamse wethouder van Piet Hoogendoorn -hij heeft o.a. de reinigingsdienst en het GEB in portefeuille- de Rotterdamse Kaarten overhandigd. Er zijn ruim 1100 kaarten overhandigd. Hans Boom sprak zijn teleurstelling uit over het feit dat de gemeente Rotterdam besloten heeft het klimaatverbond niet te ondertekenen. 

Wethouder Hoogendoorn legde uit waarom de gemeente het klimaatverbond niet ondertekent. Men heeft twijfels aan de haalbaarheid van de in dit verbond gestelde doelen. Men wil geen afspraken maken die men niet na kan komen. Wel worden de intenties serieus genomen. Voorbeelden: Energiebesparing, stadsverwarming, windmolenpark Maasvlakte. Een reactie uit het publiek: "Gelden deze mooie woorden ook voor Schiedam en met name de luchthaven Zestienhoven?" Op deze vraag werd helaas niet gereageerd… 

*** 

One World Zwolle

Esther Candrieu uit Uganda bepleit het stoppen van het kappen van 1 miljoen ha. bos dat wordt gekapt per jaar. In India is zeventig procent van al het water vervuild. De aantasting van de ozonlaag tast het leven fundamenteel aan. Ook de vrouwen participeren in de strijd tegen de milieuverontreiniging. Arme mensen worden gedwongen te leven in een vervuilde wereld. Het is niet voldoende alleen maar te praten over de vervuiling, wij moeten er ook iets tegen doen. Wij vrouwen zijn de armen onder de armen. 

*** 

One World Groningen (Poelestraat, 17:10)

De tweede band (FraFra) is nu even een pauze aan het houden om aan te sterken. Ze hebben lekkere, goede muziek gemaakt. Luuc Verpalen (?) draagt nu een aantal gedichten uit verschillende landen (Nigeria, Canada, enz...) voor. Het wordt nog steeds drukker. Er zijn meer dan honderdveertig vogels "opgehangen", ondanks het feit dat de hoogwerker defect is. Foster Parents heeft honderd vogels opgehangen, en hier in de Poelestraat zijn er tot nu toe 40-50 gemaakt. De kaarten worden. ook aan de lopende band ingevuld, de laatste kaarten worden nu net omgeroepen. De FraFra Bigband gaat nu weer spelen, dus ik ga dit gauw verzenden en luisteren! 

*** 

Rotterdam, 31 mei 1992, 17.00 uur

RUIM 60.000 KAARTEN NAAR RIO Minister Pronk van ontwikkelingssamenwerking heeft zojuist de resultaten in ontvangst genomen van de "One World Day" kaartenaktie. Meer dan 67.500 mensen vulden een kaart in voor een en rechtvaardiger wereld en een schoner milieu. Pronk zette er 2 alvast symbolisch op de boot naar Rio. 

*** 

Enkele uitkomsten van de enquête in Haarlem:

- Veel mensen vonden dat de schulden van de Derde Wereld kwijtgescholden moeten worden.

- Velen vonden dat milieu en ontwikkeling op wereld schaal moet worden aangepakt.

- De meesten kwamen voor de muziek.

- Men heeft grote motivatie om zelf wat aan het milieu te doen en wil liefst alles tegelijk aanpakken.

- Bijna niemand kwam met de auto, maar lang niet iedereen kwam uit Haarlem.

- Bijna niemand heeft de tv-programma's gezien.

- De pamfletten waren niet opgehangen in Haarlem.

- Veel mensen kwamen alleen (zonder partner o.i.d.) naar de manifestatie.

- Er werd op straat gedanst: dat was niet verwacht.

- Veel mensen vinden dat ze zelf het voortouw moeten nemen, maar ook dat alle regeringen/VN de oplossingen moet bieden.

DUURZAME MEDIA OP ONE WORLD DAY  

Zaterdag 30 mei zijn in 13 Europese landen manifestaties gehouden in het kader van "One World Day", de Europese aktiedag met het oog op de UNCED-konferentie over milieu en ontwikkeling. Ook in Nederland werden in 13 steden manifestaties georganiseerd. Onder het motto "DUURZAME MEDIA VOOR DUURZAME ONTWIKKELING" en "EEN MODEM MOET, VOOR HET MILIEU" werd het nieuws van de 13 Nederlandse One World manifestaties uitgewisseld via een simpel, maar doeltreffend en volstrekt uniek computernetwerk. 

In alle steden waren een of meer vrijwilligers aanwezig met een computer, modem en printer. Via gewone telefoonlijnen maakten zij regelmatig kontakt met een centrale computer in Den Haag. (Een Bulletin Board System of BBS). Ze plaatsten berichten over de manifestatie in hun eigen woonplaats op het BBS en haalden berichten over de andere manifestaties op. Die konden dan ter plekke worden uitgeprint voor de pers en belangstellenden.  

In 10 van de 13 steden was de computer op de manifestatie opgesteld, zodat het publiek het nieuwsverkeer op de voet kon volgen. Daar werden ook andere vormen van datakommunikatie gedemonstreerd, zoals het raadplegen van databases met UNCED-informatie.  

De berichten liepen uiteen van persberichten, citaten en bezoekersaantallen, tot weerrapporten en anekdotes. In de meeste plaatsen zijn de berichten omgeroepen door de organisatie en daarna opgehangen, waardoor iedereen een goed beeld kreeg van de sfeer en de aktiviteiten in het hele land. Daarmee voldeed het netwerk volledig aan het gestelde doel. Bovendien werd ook de landelijke persvoorlichter Wilbert van den Bosch door de centrale redaktie van nieuws voorzien. De meeste nieuwtjes die hij noemde in een interview op radio 3 in De Avondspits kwamen van het netwerk.   

Het "One World Netwerk" werd door één vrijwilliger en een koördinator in krap drie weken gerealiseerd, vrijwel zonder budget. Op 30 mei zelf waren er 21 vrijwilligers aktief, waaronder een groot aantal leden van de landelijke Hobby Computer Club.  

Binnen het bedrijfsleven en de overheid en ook door computer-hobbyisten wordt al volop gebruik gemaakt van de mogelijkheden van datakommunikatie via computers en modems. De maatschappelijke toepassing van datakommunikatie loopt echter flink achter in Nederland. Zo sterk zelfs dat organisaties in de Derde Wereld daarover klagen. Er is duidelijk sprake van "de wet van de remmende voorsprong".  

Wij zijn verwend met een goede, maar traditionele kommunikatie-infrastruktuur (o.a. dagelijkse postbezorging). In de Derde Wereld bestaat die infrastruktuur vaak niet. Zodra er een telefoonaansluiting beschikbaar is, wordt deze dan ook vaak ingezet voor een heel scala van kommunikatievormen, via computers en modems.  

Eigenlijk een paradoxale situatie. Datakommunikatie is immers niet alleen een nieuwe techniek, maar vooral een nieuw "medium" met een aanzienlijke maatschappelijke meerwaarde: 

De informatie die uitgewisseld is op One World Day, is nog steeds beschikbaar op het Abacus BBS (070-3646146) en is te raadplegen met computer, modem en kommunikatie-programma. (8N1 V21/22/22bis). Vrij naar een persbericht van Fred Wezenaar (Abacus BBS) en Boyd Noorda (Aktiebank).

Naar boven
Naar overzicht dit nummer
Naar Jaargang 1992