Naar archief

UIT: NN #111 van 27 mei 1992   

NIEUWS

ONGEHOORD 

Rotterdam - Sinds zaterdag 23 mei is in Rotterdam het Ongehoord Festival aan de gang in het Zuiderpark. Acht dagen aktie en informatie in het kader van een wereldwijde campagne naar aanleiding van de VN-milieu conferentie UNCED die in juni in Brazilië wordt gehouden.  

De eerste twee dagen, over 'tropisch regenwoud' en 'ontdekking van Europa' werden goed bezocht. Op maandag viel de opkomst bij 'schone (en vuile) kleding' tegen. Wel was er een leuke theateraktie bij C&A in het centrum. 

De week wordt zaterdag 30 mei afgesloten met een landelijke 'One World' manifestatie op het Havenplein bij het maritiem buitenmuseum. Op deze manifestatie wordt ook de op UNCED gerichte kaartenaktie van 'Werk Samen aan een Schone Wereld' (WSSW) afgesloten.  

WSSW wordt onder andere gedragen door de NOVIB, Milieu Defensie, Jongeren Milieu Aktief, het IVN en de Kleine Aarde. Het programma belooft een bont programma met muziek, toespraken, spektakeltheater, ekoterras en een informatiemarkt met zeer veel groepen. Op het zijprogramma geven vertegenwoordigers uit het Westen, Oosten en het Zuiden hun visie op een duurzame samenleving. 

Voorafgaand aan de slotmanifestatie op zaterdag vindt er 's ochtends een aktie plaats bij een veevoederimporteur en worden er tegelijkertijd alternatieven getoond op een Boerenmarkt nabij de Botersloot. 

Deze week vinden er op wereldwijde schaal in landen festivals plaats, tijdens de konferentie is er één per kontinent. Voor Europa vindt dat plaats in Freiburg in de BRD van 5 tot 13 juni. Bedoeling van het programma daar is een kleurrijke mix van aktiviteiten. Lezingen en werkgroepen over sociale, ekonomische en ontwikkelingsvraagstukken en op het gebied van kunst, kultuur en filosofie.  

Er zal gediskussieerd worden over de strategieën voor de toekomst en er zullen konkrete akties ondernomen worden in Freiburg en Straatsburg. Het zal o.a. gaan over traditionele en nieuwe definities van ontwikkeling en de relatie tot de grote ekonomische istituties als Wereldbank, IMF en GATT. Er is ook aandacht voor 500 jaar verovering, de Europese eenwording en de Golfoorlog, naast het uitdiepen van de Noord/Zuid relatie. meer informatie over UNSAID: EYFA/A SEED office.  

DBF MOLT KOOIEN VOOR MUSKUSRAT 

PERSBERICHT - "In de nacht van zaterdag 16 op zondag 17 mei heeft het Dieren Bevrijdings Front (DBF) zestien muskusrat-vangkooien onschadelijk gemaakt. De vangkooien waren geplaatst in de buurt van de Nieuwkoopse en Reeuwijkse Plassen. De aktie is gevoerd uit protest tegen de wrede vangstmethoden en de hetze die tegen de muskusrat gevoerd wordt. 

"Op het moment zijn in het hele land zo'n 300 professionele vangers aktief. Het vangen gebeurt met vallen en klemmen; de dieren sterven hierbij veelal een langzame verdrinkingsdood. De redenen die hiervoor op propagandistische wijze worden aangedragen betreffen met name de schade aan oevers, waardoor bijvoorbeeld overstromingen zouden kunnen ontstaan.  

Dat belangrijke dijklichamen of waterwegen gevaar zouden lopen, is echter onzin. Die zijn voorzien van beschoeiingen en/of basaltbekleding, hetgeen het voor muskusratten onaantrekkelijk en zelfs onmogelijk maakt daarop hun graaflust bot te vieren. Het is pure volksverlakkerij om te doen alsof er een reëel gevaar voor overstroming bestaat. 

Ecologische schade wordt door het dier, dat in het begin van de eeuw door een bontfokker is ingevoerd, niet veroorzaakt. De onkostenpot die de bestrijding met zich meebrengt, loopt in de vele miljoenen; vele malen meer dan de door de muskusratten veroorzaakte schade. Desondanks is er van vermindering van de stand geen sprake. Het is dweilen met de kraan open. 

Daar staat tegenover dat er in de vallen "per ongeluk" geregeld beschermde en zeldzame dieren worden gevangen. Terwijl er daarnaast nog sprake is van verstoring van wild en vernieling van de begroeiing tijdens het plaatsen en veelvuldig kontroleren van de vallen. Het staat vast dat deze exoot, die overigens geen familie is van de gewone rat, niet uit te roeien is. Bovendien zijn de vangers daar simpelweg niet bij gebaat; het is hun broodwinning.  

Uitsterven van de muskusrat betekent het verlies van hun werk. Er kan en moet dus zo snel mogelijk gestopt worden met deze wrede en zinloze vorm van beheer. Het geld dat hiermee bespaard wordt, kan dan gebruikt worden voor preventieve en duurzame maatregelen die wél nut hebben, zoals het verstevigen van belangrijke dijken en waterlopen. 

Het Dieren Bevrijdings Front verzet zich tegen elke vorm van dierenmishandeling en zal zich ook blijven verzetten tegen de wrede bestrijding van de muskusrat." 

GEWELD TEGEN ETNISCHE MINDERHEDEN 

Den Haag - In de nacht van 10 op 11 mei is opnieuw in de Haagse Weimarstraat een Turkse winkel in brand gestoken. De brandstichting ontstond, nadat de dader(s) een explosief voorwerp tegen de deur gooide(n). Het speciale politieteam dat de aanslagen onderzocht, is rond Pasen opgeheven. 

Naar aanleiding van deze brandstichting stuurde het Nederlands Centrum Buitenlanders (NCB) een brief aan Dales, minister van Binnenlandse Zaken, waarin met "klem wordt aangedrongen op een preventief alarmsysteem tussen de politie en minderhedenorganisaties."  

Het NCB pleit in de brief voor een gedegen aanpak van het geweld: "De aanslag in de Weimarstraat is een bewijs dat het geweld tegen etnische minderheden en hun bezittingen - in totaal 24 aanslagen sinds januari '92 - geen incidenteel verschijnsel is. Dit geweld wordt duidelijk planmatig en systematisch uitgevoerd. Ik wil u daarom dringend verzoeken zowel bij de landelijke, geëigende politiediensten als bij de betrokken burgemeesters en politiekorpsen in het land aan te dringen op slagvaardige paraatheid van de politie ten aanzien van de daders (organisaties) van dit geweid."  

Het NCB pleit voor het instellen van een preventief alarmsysteem. "In het kader van noodzakelijke paraatheid is het zeer gewenst om in de verschillende gemeenten een preventief alarmsysteem in te stellen tussen de politie en de minderhedenorganisaties. Ik verzoek u passende initiatieven te nemen om te bewerkstelligen dat de politiekorpsen spoedig in kontakt treden met de plaatselijke minderhedenorganisaties om het alarmsysteem in de diverse gemeenten te realiseren."  

MANIFESTATIE TEGEN UITBREIDING SCHIPHOL 

AMSTERDAM, 17 mei - De vliegers wapperden vrolijk in de wind daar op De Oeverlanden in de overweldigende voorjaarszon. Naar schatting duizend mensen waren aanwezig op de publieksmanifestatie tegen de uitbreiding van Schiphol. Van heinde en verre was men gekomen: Groningen, Enschede, Rotterdam, Maastricht.  

De meeste aanwezigen op de manifestatie hebben een gezamenlijk ongerief, namelijk het oorverdovende lawaai van opstijgende en neerkomende vliegtuigen in hun woonomgeving. De manifestatie kenmerkte zich door een kermisachtig karakter. Stands van milieugroepen en bewonersorganisaties, kindervoorstellingen, touwtrek-wedstrijden, gezond eten, het timmeren van de reuzeleus 'Beperk Vliegverkeer' die even later te water werd gelaten.  

Tevens traden een aantal muzikale groepen en zangers op, afgewisseld door sprekers. Maar de vliegers mochten niet wapperen, de om de drie minuten opstijgende vliegtuigen zouden wel eens gehinderd kunnen warden door de twintig meter hoog in de lucht bungelende gevaartes. De politie had het er druk mee en zo was iedereen tevree. 

DE TRAGIEK ALS TRAGEDIE 

Eindelijk was er eind april uitspraak in het hoger beroep rond het boekje de Tragiek van een Geheime Dienst. PID-Nijmegen, volledig ontmaskerd door deze publikatie, had in kort geding tegen uitgeverij Ravijn en AMOK Nijmegen een verspreidingsverbod voor elkaar gekregen. Ravijn en AMOK gingen in hoger beroep, de zaak diende op 3 februari en hebben deze slag verloren. 

Maar omdat het om een principiële kwestie gaat, namelijk om de verhouding tussen het recht op privacy en het recht op vrijheid van meningsuiting, zal de zaak tot aan het Europese Hof in Strassbourg uitgevochten moeten worden. 

Het hoger beroep was toegespitst op twee kernvragen: ten eerste of er wel sprake was van schending van de privacy van de PID'er en ten tweede, áls dat al het geval was, of die schending een boekverbod noodzakelijk maakte. Deze afweging was in kort geding inderdaad niet gemaakt, maar de President van het Hof verklaart nu met grote stelligheid dat als de rechter dat wel gedaan zou hebben hij ongetwijfeld tot dezelfde konklusie gekomen was: de inbreuk op de privacy van de agente was zodanig dat een verspreidingsverbod gerechtvaardigd was. 

Het Hof valt vooral over een paar zinnen in de inleiding van de Tragiek. "Blijkens het voor woord in het boek heeft de uitgever ('we') 'er voor gekozen de informatie met betrekking tot de relevante personen zo uitgebreid mogelijk te vermelden', en heeft de publikatie van deze informatie (mede) tot oogmerk hun functioneren als agenten van de BVD/PID onmogelijk te maken en hun kwetsbaarheid als 'handlanger van de geheime diensten' aan te tonen." Hier gaat volgens de President van het Hof zonder meer een dreiging voor de betrokkenen vanuit, en dat is "misbruik van informatievrijheid". 

Dat geheime agenten als zodanig nou eenmaal het risiko lopen ontmaskerd te worden, een essentieel onderdeel van Bakker Schuts betoog, daar kan het Hof niet in meegaan. Niet als het zulke strikt persoonlijke informatie betreft. Het Hof is in alle opzichten strenger dan de lagere rechtbank. Had de rechter destijds nog een voor meer interpretaties vatbaar vrolijk filosofietje over het belang van het bekritiseren van de geheime dienst, het Hof blijkt minder frivool. De rechter was namelijk van mening dat het ontmaskeren van agenten wel zou kunnen, als het funktioneren van de PID als zodanig maatschappelijk onaanvaardbaar zou zijn. 

Afgezien van de vraag of het aan de rechterlijke macht is zo'n uitspraak te doen, riep hij hier in feite om meer schandalen en onthullingen. Dat wordt door het Hof even recht gezet: "Er mag dan zeer verschillend worden gedacht over het funktioneren van PID/BVD, maar ze maken nog altijd deel uit van de Nederlandse rechtsstaat. Dat het algehele funktioneren van de diensten als maatschappelijk onaanvaardbaar moet worden geacht, dat staat allerminst vast, in ieder geval kan niet worden gezegd dat het bestaan daarvan algemeen als misstand wordt beschouwd, die door publikaties als de onderhavige aan de orde moet worden gesteld." Bovendien: als je anoniem blijft ga je de rechtmatigheidstoets van je handelswijze en meningsuiting uit de weg. Eigen schuld, dikke bult. 

Op de Europese dimensie van de zaak wordt in deze uitspraak helemaal niet ingegaan: Kennelijk was het Hof niet onder de indruk van het door Bakker Schut naar voren gebrachte argument, dat het Europese Hof het verbieden van een boek door de rechter ziet als een inbreuk op de vrijheid van meningsuiting door de overheid (ook als een burger om dat verbod gevraagd heeft). 

Voor het Nederlandse recht is dit een nieuwe benadering omdat rechters zichzelf nooit zo als overheid hebben beschouwd. Ze zien zichzelf liever als onafhankelijk. Bovendien Is Het Europese Hof -meer dan de Hoge Raad- geneigd de vrijheid van meningsuiting te laten prevaleren boven het recht op privacy, om de burger die zijn stem verheft tegen de overheid te beschermen. Dus: op naar Straatsburg! Volgende stap is in cassatie bij de Hoge Raad. (Buro Jansen & Janssen

DE HUUREXPLOSIE 

Amsterdam – Op 1 juni is het weer zover, zoals ieder jaar krijgen huurders een verhoging van 5,5% of meer voor de kiezen. Zeker op lange termijn zijn de gevolgen verontrustend. Als de regering aan dit jaarlijkse percentage vasthoudt, is dat een huurverhoging van ruim 70% over tien jaar. 

Het is goed om te weten dat je de huurverhoging kunt weigeren bij gebrekkig onderhoud Als je huur te hoog is voor het aantal waarderingspunten van je woonruimte kun je zelfs met succes huurverlaging aanvragen. In alle andere gevallen helpt slechts aktie. Vorig jaar waren er al protesten. Ook dit jaar horen wij van verschillende kanten over akties tegen de huurverhoging. In de Amsterdamse buurt de Pijp voert het in april opgerichte Woonlastencomité campagne. De hele buurt is volgeplakt met affiches met 'Stop de huurexplosie' en een brede coalitie van buurtorganisaties werkt hier samen. We komen er nog op terug. 

In de Oosterparkbuurt heeft de werkgroep Behoud Sociaal Wonen (BSW) vanuit het wijkopbouworgaan het initiatief genomen een politiek bezwaarschrift op te stellen tegen de huurverhoging en bezuinigingen op de huisvesting. Op maandag 25 mei werd hiervoor het startschot gegeven. De bezwaarschriften gaan via de verhuurders naar de huurcommissie. 

Het BSW bestaat uit een aantal aktieve bewoners die zich verzetten tegen de jaarlijkse huurverhoging en bezuinigingen op de volkshuisvesting. In een persverklaring schrijft het BSW o.a.: "Door de bezuinigingen op de stadsvernieuwing en het verhogen van huren zal de kloof tussen arm en rijk in de buurt alleen nog maar groter worden. Steeds minder subsidies om woningen op te knappen werken verkrotting in de hand. Daarnaast wordt, door de huurverhoging en het afschaffen van subsidies, nieuwbouw onbereikbaar voor mensen met lagere inkomens. De huursubsidie vormt geen vangnet meer omdat deze ook beperkt wordt." Uit een enquête is gebleken dat 87% van de buurtbewoners bereid is mee te doen aan de aktie. 

DE RONDE VAN ST. JAN 

Utrecht - Zondag 17 mei kende het Utrechtse Janskerkhof een merkwaardige aanblik. Met linten en strobalen was een deel van de weg afgezet en op die plek vond een politiek sportevenement plaats. Met verwrongen gezichten probeerden normaal o zo verdraagzame linkse aktivisten elkaars bakfietsen te overtroeven. Naar mate de strijd vorderde en het aantal gereden races toenam kregen enkele kanshebbers pap in de benen en kwamen nauwelijks meer tot aan de meet. 

Kapelaan Buslijn die het gehele evenement van verheven kommentaar en achtergronden voorzag gaf al (te voor uw reporter) vroeg in de middag het startschot. Het slopende knock out system kon haar werking doen. Daarbij werd het kaf (die konden gaan douchen) van het koren gescheiden. In het heetst van de strijd sneuvelde het toch al scherpe baanrecord tot 1 minuut 9. Dit baanrecord zou de latere tweede plek winnaar nog opbreken. Nu en dan speelden zich verschrikkelijke taferelen af op het door de baancommissie knap uitgezette parkoers. De laatste (scherpe) bocht veroorzaakte mening knappe schaafwond; en met die ene valpartij was voor sommigen de droom over. 

Zo niet voor Joost en Peetje, die tot de finale doordrongen. De eerste race werd door die laatste met grote voorsprong gewonnen, deels doordat de rem van Joosts bakfiets in de rem schoot. Geen probleem om over te rijden en weer won Peetje met voorsprong, na getuimel in de laatste bocht. De prijsuitreiking ging gepaard met veel gejuich van de honderd toeschouwers. De cider spoot door de lucht. Daarna werd de ereronde ingezet langs de juichende toeschouwers, met daarachter de kommentaarbakfiets van kapelaan Bakfiets en de berijder daarvan kapelaan Rakelinks, die de hele middag achter elke race aan had gereden. 

De bakfietsenrace was een aktie tegen de sneltram en voor een auto-arme binnenstad. Zowel de aan te leggen sneltram als de groeiende stroom auto's zullen meer en meer de leefbaarheid van de binnenstad aantasten. De gemeente Utrecht is van mening dat het terugdringen van het autoverkeer in de binnenstad alleen mogelijk is wanneer er een sneltram komt. Het organiserende Komitee "Trap de sneltram de binnenstad uit" denkt juist dat zonder een sneltram de leefbaarheid weer hersteld kan worden. (Frontaal

KRAAKNIEUWS 

UTRECHT - Op 30 januari dit jaar werd het luxe pand Herenweg 28bis gekraakt. Het gaat om een aangepaste bejaardenwoning met een traplift en nogal veel wc's en ligbaden. Het pand stond te koop. Op 25 maart kwam een delegatie advokaten in het pand op bezoek, waarna eigenaar Van Dam uit Den Haag besloot tot anoniem dagvaarden. De zitting vond onlangs plaats. In een verklaring verwerpen de bewonersters de argumenten van de eigenaar voor een spoedeisend belang. Het pand zou onverkoopbaar zijn omdat het pand beschilderd is, er 'Te koop' affiches zijn overgeschilderd en omdat aspirant kopers niet binnengelaten zouden worden. Die laatsten zijn n.b. nooit geweest.  

De advokaat van de krakersters trok zich nog geen week eerder terug, "hij had het vertrouwen in de rechtsgang volledig verloren." Dit was voor de rechtbank geen reden om het proces een week uit te stellen. In de verklaring wordt verder gesteld dat de Utrechtse rechtbank keer op keer het eigendomsrecht "boven een van de meest fundamentele rechten van de mens, het woonrecht" laat gelden. "Wij klagen dan ook de Utrechtse Rechtbank en de Nederlandse Wetgeving aan, in navolging van de Verenigde Naties, dat zij de rechten van de mens overtreedt. (...) Verwacht niet dat wij tegenover mensen die zo onzorgvuldig en selectief met de wet omspringen ons geduld bewaren." De beslissing van de rechtbank tot ontruiming valt binnenkort. 

ONTRUIMING VISMARKT 4/5 UTRECHT 

UTRECHT - Zoals jullie nog wel herinneren, werd op 15 januari een pand aan de Vismarkt gekraakt. Deze kraak was bedoeld als aktie tegen de nieuwe Huisvestingswet en om de aandacht op de VN Resolutie te vestigen. Nadat drie weken geleden het kort geding werd verloren, een vage BV werd als huurder aangedragen, hebben we het advokatenkantoor van de tegenpartij beklad en zijn we begonnen met de voorbereidingen van de ontruiming. 

Vanwege het zogenaamde tolerante Utrechtse ontruimingsbeleid staat niet iedereen hier op scherp. Dit had tot gevolg dat, nadat we vrijdag 22 mei. in. de morgen een gesprek op het woutenbureau hadden, weinig mensen alert reageerden op de uitkomst van dat gesprek: ontruiming over een uur. 

Toch zijn er nog 40 ME'ers en een Bratraploeg aan te pas gekomen om veertien ingehaakte personen uit Vismarkt 4/5 te slepen. De inderhaast opgeworpen hindernissen hebben de wouten nog 2 uur gekost om te verwijderen. Niemand werd gearresteerd en iedereen staat netjes op de foto en dit verhaal krijgt zeker nog een staartje...  

GROETEN UIT RIO 

Niemand zal het ontgaan zijn. Komende week begint in Rio de Janeiro de Ecotop. Ruim 28.000 mensen zullen in het kader van de VN-konferentie over Milieu en Ontwikkeling (UNCED) van 3 tot 14 juni vergaderen over een beter milieu. Dat ze dat denken te bereiken door deze (milieuverpestende) geldsmijterij, laten we even in het midden. We kijken nu naar de gevolgen van dit vergadercircus voor de inwoners van Rio de Janeiro. Een paar kanttekeningen van een inwoonster van Rio, een Carioca, over 'het opknappen van de stad', zoals de autoriteiten het noemen. Een wandeling door Rio. 

"Pas geleden waren er rellen in het centrum, omdat de politie alle 'camelos', de straatverkopers aanpakte. Er waren duizenden camelos die sigaretten, snoep en zo op straat verkochten. Dat is nu verboden, de politie heeft ze uit het centrum verjaagd en nu zijn er dus duizenden extra werklozen. Een van de meest belachelijke dingen is het nieuwe fietspad, dat is aangelegd door de Zona Sul van Flamengo naar Barra Tijuca en daar wonen alleen de rijkste mensen van Rio. 

Het fietspad voert langs het strand. De rijken en de toeristen worden op het strand bewaakt door politie, strand politie, het leger en speciale detectives die vanuit de hotels alles met verrekijkers in de gaten houden. De rijken rijden daar nu op hun uit de USA geïmporteerde mountain-bikes en nog steeds zijn ze hartstikke bang dat hun fietsjes gestolen worden. 

Maar al dat geld had natuurlijk beter aan bijvoorbeeld een riolering in de arme wijken kunnen worden besteed. Het is net als met de metro in het verleden, die ook enkel in de rijke wijken is aangelegd van Rio. Maar natuurlijk hebben de armen ook geen geld om een kaartje te kopen.  

Jullie hebben ongetwijfeld wel eens gehoord van de doodseskaders die de straatkinderen doodschieten. Dat gaat nu gewoon door, nu jagen 15.000 politiemannen op deze mensen. Maar er wonen ook veel gezinnen op straat, die sliepen altijd op de pleinen van Rio. Nu moeten die pleinen schoon zijn voor de buitenlanders, na zes uur zijn ze verboden gebied en er zijn grote hekken om de pleinen gebouwd om ze leeg te houden. Dus nu slaapt iedereen aan de rand van de pleinen tegen de hekken aan. Het maakt niets uit, de mensen moeten toch ergens slapen. 

Er is ook een nieuwe snelweg van het vliegveld naar het centrum aangelegd. Alle faveldor (krottenwijken) die je vanaf de weg kon zien, zijn vernietigd. Alleen de huisjes onder de weg mochten blijven staan, want die zie je niet. Dat is overal in Rio gebeurd. Echt georganiseerd verzet is er niet. Mensen van de PT, een grote overkoepelende linkse partij hebben wel geprobeerd om de Top weg te houden, maar dat is niet gelukt. Hier in Nederland staat wel in de kranten dat er supermarkten geplunderd worden op dit moment. Er is een oude diktator van het leger die de situatie overdrijft. Hij zegt dat straks de faveldoro's in opstand zullen komen, maar dat is een spelletje voor de verkiezingen. Het leger wil ook meer geld, hij zei letterlijk 'je weet wat er anders gebeurt'. 

Een alternatieve beweging komt de laatste jaren wel van de grond, maar je moet niet vergeten dat we tot '78 een diktatuur hadden. Nu zijn er anarchisten, er is een groene partij vol met rijke mensen uit de Zona Sul. Er zijn veel verschillende groepen, bijvoorbeeld de vrouwenbeweging, de 'zwarte' beweging, de gays, de travestieten, zelfs de camelos hebben zich nu georganiseerd. Ook worden er de laatste tijd naast grond ook veel gebouwen gekraakt, zelfs de politie kraakt gebouwen." [R&G

SYMBOLIESE ONTDEKKING 

Amsterdam - Op zaterdag 16 mei j.1. ontdekte een groep van diverse 'inheemse volken' Amsterdam op uitnodiging van de Werkgroep Inheemse Volken. Dit was de start voor een verdere serie aktiviteiten in het kader van een symboliese ontdekking van Europa, ter gelegenheid van het feit dat Christopher Colon 500 jaar geleden vanuit Spanje naar het westen afzeilde, daar op wat eilanden stuitte en er de eerste fundamenten voor de nieuwe wereldorde legde

Dat deze datum voor vele volken in Amerika (en andere continenten) aangegrepen wordt als gelegenheid om hun verhaal naar buiten te brengen en eeuwenoude rechten op te eisen, spreekt voor zich. Vanuit dat gezichtspunt was een ontdekking van Europa ook een goed idee. Helaas bleef deze zaterdag het accent erg sterk liggen bij de inheemse folklore, zodat je je soms afvroeg wie nu wie aan het ontdekken was.  

Er deden een kleine twintig volken mee aan de ontdekking, uit alle windstreken. Op de verschillende persconferenties die er georganiseerd waren, werd nog eens benadrukt dat een groot aantal volken in hun bestaan ernstig bedreigd worden door ekonomiese aktiviteiten zoals; grootschalige boskap, mijnbouw, toerisme, e.a. Het toekennen van rechten aan inheemse volken gebeurt slechts mondjesmaat en alleen dan wanneer er weinig te verliezen valt (in ekonomies opzicht).

Naar boven
Naar overzicht dit nummer
Naar Jaargang 1992