Naar archief

UIT: NN #109 van 29 april 1992   

Blokkade met vergunning 

Milieu Aktief bij CNC 

21 April blokkeerden 60-70 mensen twee uur lang de toegangsweg tot het champignonmestbedrijf CNC in Milsbeek. De aktie verliep rustig. De blokkade was een opstapje voor een hele aktiemaand in juni, gericht op milieuproblemen in de landbouw. 

Gedurende de aktie konden vrachtwagens van het bedrijf er niet doorheen. De aktie werd getolereerd. Evert Vermeulen van de organiserende groep Nationale Milieu Aktie (NMA) zegt hierover: "Het leuke was dat we in eerste instantie een vergunning hadden om te blokkeren voor drie kwartier. Een vergunning om te blokkeren is uniek, volgens mij. En dat hebben we dus nog tot twee uur kunnen rekken."

Daarna werd de blokkade opgeheven omdat het anders tot een eskalatie had geleid. "De aktie werd ook mede gedragen door buurtbewoners. En die moeten daar nog leven. Bedoeling was de aktie leuk en speels te houden waarbij wel een duidelijk signaal werd afgegeven." Bij de aktie waren mensen van NMA aanwezig, mensen uit diverse steden en buurtbewoners.  

"De buurtbewoners hadden op het laatste moment toch een beetje afgehaakt omdat ze toch bang waren voor de konfrontatie. De mensen die er waren kregen te maken met werknemers van het bedrijf die er duidelijk andere ideeën over hadden. Dat bleef verbaal, met naast het gebruikelijke 'ga toch werken', 'wacht maar tot ik jou in het dorp weer tegenkom'. Maar dat was maar heel weinig. In wezen was het een heel vriendelijke aktie."  

Het bedrijf had 's nachts doorgewerkt en lag op het moment van de aktie stil. "Ze hadden de taktiek om de zaak rustig te houden. De politie had ook gewaarschuwd dat als het bedrijf uit was op een konfrontatie met de mensen die blokkeerden de politie zou ingrijpen. We kregen dus in dit geval zelfs medewerking van de politie". 

Het bedrijf had van tevoren lucht gekregen van de aktie. De woensdag ervoor hadden ze al de bij de coöperatie aangesloten bedrijven uitgenodigd in het gemeenschapshuis. De angst bestond dat die driehonderd mensen plus de tweehonderd werknemers van CNC met hun grote vrachtwagens bij de aktie op kwamen dagen. "Dat hadden we ons toch wel bedreigd gevoeld. Er waren dus goede afspraken met de politie gemaakt". 

Het bedrijf zorgt voor een enorme uitstoot te vergelijken met 30.000 varkens. Over de grens in Duitsland strooien ze jaarlijks kalk in de bossen om die te behouden. Er is zelden publiciteit rondom de vervuiling van deze vorm van landbouw. NMA zal CNC blijven volgen en zal zeker terugkomen bij dit bedrijf en bij soortgelijke andere bedrijven in de omgeving. 

De aktie bij CNC was ook een opstapje voor de aktiemaand van NMA in juni t.a.v. mest in Nederland. "CNC is een mooi voorbeeld van alle stront. Die veroorzaakt een hoop overlast en schade voor de natuur en het milieu." 

Aktiemaand 

Evert Vermeulen somt op wat er die maand allemaal staat te gebeuren: "Op 30 mei is er een manifestatie in de haven van Rotterdam. 's Ochtends een aktie bij een veevoederbedrijf dat veevoer importeert uit de Derde Wereld. Daar worden de varkens hier mee vetgemest waarna de varkens weer op transport gezet worden naar Japan om daar opgegeten te worden. Wij vinden dit te gek om los te lopen. Wij denken dat die landbouw in Nederland maar eens heel anders moet gaan werken. Meer voor de eigen behoefte moet werken en niet als een soort groot multinationaal bedrijf. Dat hier het geld verdiend wordt en de stront terecht komt, dat de Derde Wereld wordt leeggezogen en het vlees naar andere landen gaat. Daar is een aktie tegen." 

Het is 30 mei ook 'one world action day' en het is de laatste dag van de A-Seed aktieweek. De aktie wordt georganiseerd met A-Seed samen, 'Werkzaam aan een schone wereld' en nog wat groepen. 's Middags is er een publieksmanifestatie bij het Maritiem buitenmuseum ook in het kader van 'Werkzaam aan een schone wereld'. 

Op 8 juni is er in Mill een excursie langs een kuikenfokbedrijf dat ook enorme overlast produceert. De aktie staat in het kader van de ammoniakuitstoot (net als bij CNC) en ook de gevolgen daarvan, de zure regen. De bedoeling is dan om met een gids rondgeleid te worden om eens te kijken hoe zo'n bedrijf werkt en wat voor een ellende dat geeft. Tevens is er die dag een fietstocht door de Alblasserwaard die langsgaat bij kritische boeren. Dat zijn boeren die al omgeschakeld zijn naar een ander soort bedrijfsvoering. Dus niet zo zeer gericht op produktie maar samenwerken met de natuur en niet tegen de natuur.  

"En we gaan langs bij een aantal boeren die dat ook proberen maar hartstikke vast zitten aan hun investeringen en hun schuldenlast bij de Rabobank. Zij vertellen dan dat ze er eigenlijk niet aan ontkomen om op dezelfde manier door te blijven produceren om die schulden af te kunnen lossen omdat anders hun bedrijf naar de knoppen gaat." 

Op 13 juni is er een aktie samen met stichting Lekker Dier. Dan wordt er een veewagen volgestouwd met mensen en die gaat vanuit Nijmegen naar Venlo toe. Er wordt in diverse plaatsen onderweg gestopt en er wordt een toneelstukje opgevoerd over slachtveetransporten. "En dan proberen we bij de grens bij Venlo de mensen in de veewagen uit te klaren en dan met de nodige papieren de grens over te krijgen. Een ludieke aktie om te protesteren tegen de export van slachtvee." 

Op 21 juni is er een open dag bij de Kleine Aarde in Boxtel en bij diverse alternatieve boeren in het land. Om iedereen er weer eens op te wijzen dat je op een andere manier met landbouw aan de slag kunt gaan. De laatste aktiviteit, op 27 juni, is een aktie bij een mestfabriek in Helmond. "Omdat wij mestfabrieken geen oplossing vinden voor de mestproblematiek in Nederland. Wij denken dat de enige manier om iets aan de mestproblemen te doen vermindering van de veestapel is."  

NMA wil in die maand bereiken dat duidelijk wordt hoe de landbouw nu is georganiseerd in Nederland, grootschalig, vooral gericht op produktie, op dieronvriendelijke manieren, veevoer importeren uit de Derde Wereld waardoor mensen daar niet de mogelijkheid hebben om hun hun eigen voedsel te verbouwen. 

En een duidelijk protest laten horen tegen de industriële vormgeving van de Nederlandse landbouw die de Derde Wereld uitbuit en hier ons land verziekt met mest en al die ammoniak, verzuring en andere schadelijke gevolgen voor de natuur. NMA wil duidelijk maken dat het op een andere manier georganiseerd moet worden, meer gericht op de eigen produktie. "Niet zo grootschalig want dat kan gewoon niet in Nederland." De aktiemaand is bedoeld om publiciteit te krijgen. 

Andere landbouwmethode 

De mestproblematiek is al jaren in diskussie. Maar zegt Evert Vermeulen, "in Nederland is er nog altijd niemand die zich de vingers durft te branden aan akties die ingrijpende gevolgen gaan hebben voor de Nederlandse landbouw. Iedereen blijft daar toch vanaf omdat ze zogenaamd een goede naam heeft en een belangrijke bevolkingsgroep vormt, ook politiek gezien, waar eigenlijk niks tegen gedaan wordt. Er worden wel een heleboel rapporten over geschreven maar er wordt eigenlijk nooit iets tegen gedaan. En dat moet eens een keer doorbroken worden."  

NMA wil dan ook meer dan publiciteit. Ze wil duidelijk dingen ondernemen om het in de picture te krijgen en meer te doen dan analyseren wat er mis is. Zij gaan er ook aktie voor voeren. "Natuurlijk zijn we niet tegen de boeren maar Nederland heeft gewoon een te groot boeren bestand en dat moet veranderen. De methode van landbouw moet op een andere leest worden geschoeid. Want daar moeten we wel voor waken, dat niet slechts een paar hele grote bedrijven overblijven. Want verminderen van het aantal boeren wil de EG ook." 

Beweging op brede basis 

De doelstelling van NMA omvat het ondersteunen van plaatselijke en regionale aktiviteiten en het werken aan een bredere basisbeweging. De opzet van de aktiemaand getuigt daarvan. In diverse regio's, aan de basis, en over grenzen heen van bijvoorbeeld de strijd tegen dierenleed en milieuproblemen alleen. Van een oude doelstelling om te proberen de Nederlandse natuur- en milieubeweging op één lijn te krijgen is men inmiddels afgestapt. Dat is twee jaar geprobeerd maar "we zijn er toch achter gekomen dat een hele hoop organisaties ons tegenwerken en eigenlijk geen behoefte hebben aan meer samenwerking."  

Dat kwam ook naar voren op een georganiseerde diskussie in Wageningen (zie het artikel van Peer in NN #99/100). "Daar merkte je dat elke organisatie haar eigen imago wil behouden en haar eigen naam op de voorgrond wil stellen. Het gaat helemaal niet meer om de zaak in de milieuproblematiek maar meer om de organisatie zelf. Dat vinden wij een slechte zaak en daar hebben we al jaren tegen aan gehikt en we zijn eigenlijk een beetje lam geworden en hebben weinig akties kunnen doen. Omdat gepraat moest worden over hoe en wat en die was het daar weer niet mee eens en die daar niet. Dus gaan we nu zelfstandig aan de slag en proberen die aktiepoot van de Nederlandse milieubeweging vorm te geven. Door met akties groepen steeds maar weer te mobiliseren om in verzet te komen. Onze belangrijkste doelstelling is om de mobilisatie van de milieubeweging weer op poten te krijgen. De speerpunten die we daarvoor gekozen hebben zijn de mestproblematiek en het verkeer." 

Verkeer ligt nu stil maar dat houdt de aandacht van NMA. In het verleden deed NMA een poging om het zand van Rijksweg 19 in Schiedam weg te scheppen (haar eerste aktie) en had met Milieudefensie de aktie 'Spookrijden'. NMA probeert vooral te initiëren en mensen te mobiliseren. Groepen moeten daarna zelfstandig verder. 

rik 

Meer informatie: Nationale Milieu Aktie, postbus 1357, 6501 BJ Nijmegen.

Naar boven
Naar overzicht dit nummer
Naar Jaargang 1992