Naar archief

UIT: NN #108 van 16 april 1992   

Protesten tegen de 'Handelaren des doods' in luxemburg 

De oorlogstechnologie is aan het veranderen. Na de Golfoorlog is het duidelijk geworden dat computergestuurde precisiewapens in de moderne oorlogsvoering een beslissende rol hebben. Er is een groeiende markt ontstaan voor elektronische oorlogsvoering. Ettelijk wapenfabrikanten konkurreren om de militaire klandizie. Iedere branche heeft zijn eigen beurs. Dat niet iedereen de beurzen van het militair-industrieel komplex ziet zitten, blijkt uit het volgende. 

Van 7 t/m 9 april vond de ITEC '92 wapenbeurs in het FIL-gebouw in Luxemburg plaats. Op ITEC '92 waren de modernste oorlogs- en moordtuigen te zien, van 70 standhouders. 's Werelds grootste wapenproducenten, zoals Mc Donell-Douglas, Marconi, MBB en General Dynamic, waren er natuurlijk ook bij. 

ITEC staat voor International Training Equipment Conference and Exhibition. Vorig jaar vond ITEC '91 in Maastricht plaats. Omdat ITEC '94 weer in Maastricht gepland is, was dit voor Nederlandse en Duitse vredesaktivisten een extra motivatie om de protesten van 'Kee Waffenhandel zu Lëtzebaerg' te ondersteunen. ITEC presenteert zich als een simulatie/oefenbeurs voor hoofdzakelijk civiele doeleinden. 

Dat ITEC praktisch exklusief militaire oefenapparatuur onder het oog brengt, daarover bestaat na een rondgang door de beurs geen twijfel. Bovendien is de realiteit in de moderne oorlogsvoering nog maar nauwelijks te onderscheiden van de simulatie. De technologische grenzen tussen oefeningen en reële oorlogshandelingen vloeien steeds meer in elkaar over. 

Militaire bussen en rode verf 

Tegen het militaire karakter en de verheerlijking van het militarisme en handel in oorlogsmaterieel verzamelde zich een 20-tal vredesaktivisten op dinsdag 7 april voor de Luxemburgse ITEC '92 wapenbeurs. Gekleed in witte overalls met dodenmaskers en gewapend met spandoeken en flacons met bloedrode verf blokkeerden de demonstranten het FIL-gebouw. De flacons met rode verf werden voor de ingang en op de klinken van de deuren leeg gespoten. Dit symboliseerde het bloed van door wapengeweld gedode mensen.  

Enkele wapenhandelaren die met geweld door de blokkade heen braken, kregen bloedrode handen en rode verf op hun kleren. Toen zij probeerden iemand aan te klagen bij de politie, bleek dat niet mogelijk wegens de parlementaire onschendbaarheid van het parlementslid. Na een half uur gaven de demonstranten de weg in de wereld van de militaire high-tech vrij. 

De bezoekers moesten zich door een haag van demonstranten wringen, waarbij ze begeleid werden door boegeroep, gefluit en getrommel. Dat het bij ITEC niet alleen om simulatieapparatuur gaat, werd duidelijk toen dinsdagmorgen een man met een machinepistool aan kwam lopen. Toen hij de demonstranten zag, is hij onverwijld omgekeerd en weggegaan. De politie weigerde om de zaak op legaliteit te onderzoeken met de opmerking dat de demonstratie ook illegaal zal zijn.  

Indien ze met echte wapens voor hun handel met de dood reclame maken, overtreden 's werelds grootste wapenproducenten de Luxemburgse wapenwet. Aansluitend op de demonstratie werd er door deelnemers een klacht hierover gedeponeerd bij het openbaar ministerie. Een deel van de bezoekers van de beurs kwam in Duitse militaire bussen aangereden in civiele kleding. Een ander deel kwam in civiele auto's en verscheen in militair uniform. 

Lunapark voor volwassenen 

De 70 deelnemende firma's zijn over twee hallen verdeeld. Nagenoeg alle stands werven met militair beeldmateriaal, wapenimitaties en praktische simulatieapparatuur. Aan enkele stands kan de praktische oorlogsvoering heel realistisch gerepeteerd worden. Zo konden geïnteresseerden een helikoptergevecht trainen of zich op de elektronische schiettent eens lekker uitleven. Ook was het mogelijk om je te bekwamen in het afschieten van Palestijnen en hun kinderen. 

Interessant zijn ook de op de beurs uitgedeelde prospektussen. Enkele voorbeelden hieruit: "Geschoten wordt zoals bij normale gevechten. De uitkomsten van de gevechten worden met realistische tijdsimulatie door een oogveilige laserpunt met doelpunt-volging aangegeven. De rakettraining voor de infanterie houdt de volledige raket-afschietloopbaan in en de reacties daarop".  

Of een andere firma tot haar doelgroep: "Nationale en internationale schietsportbonden horen net zo tot onze klanten als politie, militaire en paramilitaire organisaties (sic!)". Interessant is ook de lijst van landen waaraan dezelfde firma heeft geleverd. Daarop staan China, Haïti, Marokko, Panama, Saudi-Arabië, Syrië, Turkije en Luxemburg. 

McDonaid's afval voor galadiner 

Nadat wij op gepaste wijze de Oorlogsbeurs geopend hadden, togen wij naar het partijbureau van de 'Grueng Alternativ' om ons voor te bereiden op het galadiner van de 'heren' wapenhandelaren voor woensdagavond 8 april in het Cerclegebouw op de Place d'Armes. 's Nachts is de stad nog met een plakploeg bezocht om de mensen op te roepen massaal te protesteren tegen dit feesteten. 

Op woendagmiddag begonnen de gemeentewerken het Cerclegebouw met dranghekken af te zetten, die wij direkt begonnen te versieren met foto's van de gevolgen van oorlogshandelingen, o.a. van Halabja, en waarbij we de ITEC-feestgangers een "guten Appetit" toewensten en we prentbriefkaarten ronddeelden met teksten "Luxemburg, hoofdstad van de Internationale Wapenhandel" en een toepasselijke foto.  

Om 18.00 uur begon de officiële manifestatie op het Wapenplein (Place d'Armes) met o.a. stands van Amnesty International en een tentoonstelling over de ITEC '91 in Maastricht met folders en aktiemateriaal van de protesten hiertegen. Dit motiveerde de aktievoerders natuurlijk nog meer en toen de wapensmeden om 19.15 uur begonnen binnen te druppelen, bereidden meerdere honderden demonstranten de ITEC '92-feestgangers een toepasselijke ontvangst. 

De High Society onder de handelaren des doods presenteerde zich chic de la chic. Uit meerdere ramen van het gala-gebouw schoten ambtenaren van de nationale inlichtingendienst foto's van de demonstranten. Het Cercle-gebouw was zeer weids afgeschermd met de door ons versierde dranghekken. De zeer sterke aanwezigheid van de veiligheidspolitie en de snelle arrestatieteams van de militaire politie maakten de demonstranten nog kwader. 

Boegeroep, sirenegehuil en een fluitconcert barstten los toen de ITEC-gangers de opgestelde dranghek-arena binnenkwamen voor hun galadiner. Onder hen veel hoograngige militairen uit USA, Europa en de Golfstaten. 

Met de inhoud van de zich op het Wapenplein bevindende McDonald-afvalcontainers werden de verblekende banketdeelnemers gebombardeerd. De aangebeten hamburgers, bananenschillen, ananasstukken, gebruikte stinkende luiers en ander geïmproviseerd werpmateriaal vlogen door de lucht, op de verbouwereerde, duur aangeklede oorlogshandelaren. Deze konden zich alleen redden door het Cercle-gebouw in te vluchten. Dit tot grote hilariteit van de manifestanten. Zo'n ontvangst hadden ze in Luxemburg niet verwacht.  

De verontwaardiging van de demonstranten richtte zich ook op de hoofdstedelijke gemeenteraad die de feestzaal zonder problemen verhuurde voor wapenhandelaren en niet ter beschikking stelde voor vreedzame doeleinden. Een oudere, op een terras zittende toeschouwer bracht het to the point: "Het is een schandaal dat studenten de feestzaal niet meer mogen gebruiken, en dit schorriemorrie krijgt het zonder meer". 

De politie had de opdracht niet in te grijpen (aanwezigheid van parlementariërs??) en de tot bewakingspersoneel gepromoveerde veiligheidsdiensten bekeken het spektakel geamuseerd en niet zonder sympathie voor de demonstranten. 

De uitnodiging voor dit exquise banket aan de Luxemburgse politieke prominenten werd door dezen zeer wijselijk genegeerd. Dit naar aanleiding van de massale protesten in de pers, van vredesgroepen, politieke partijen en de algemene afwijzing door de Luxemburgse bevolking. 

Volgende beurs 

Na de manifestatie was er een diskussie-avond georganiseerd met als thema "Informatica en de oorlog". Als deskundige was Helga Ceurich van de groep 'Informatiker/innen für Friede und gesellschaftlige Verantwortung' uitgenodigd. Een bevriende journalist heeft tijdens een gesprek van de ITEC-organisatoren opgevangen dat ze naar Wenen, in Oostenrijk willen uitwijken. Terstond heeft het anti-ITEC aktiekomitee bevriende politieke groeperingen en vredesgroepen in Wenen een fax gestuurd. 

Al met al een geslaagde en vruchtbare aktietijd in Luxemburg, waarbij we interessante kontakten hebben kunnen aanknopen. Helaas is de strijd tegen deze in onze ogen kriminele handelaren nog niet gestreden en staat de volgende oorlogsbeurs op stapel, namelijk de Eurosatory die van 22 t/m 27 juni in Parijs gehouden wordt. Met nu al 600 'handelaren des doods' en 7000 aangemelde belangstellende konsumenten. Voor een wapenvrije ecologische samenleving doen wij een oproep om massaal tegen deze militair verheerlijkende oorlogsshow te protesteren. 

Met strijdbare groeten, 

Cori, Erich en Leo, Vredesburo Heerlen

Naar boven
Naar overzicht dit nummer
Naar Jaargang 1992