Naar archief

UIT: NN #107 van 2 april 1992   

Niets bedreigender dan een kraker die zijn eigen huis aankoopt 

Aanstichter wordt aankoop eigen huis niet gegund 

De afgelopen maand zijn de ontwikkelingen rond het kultureel centrum De Aanstichter te Beverwijk in een enorme stroomversnelling terecht gekomen. Als je als kraker het besluit neemt, je eigen pand te verwerven, lijkt dat nog bedreigender voor de burgerij te wezen, dan wanneer je er 'slechts' gekraakt zit. Ten slotte gekraakt daar valt wel tijdelijk mee te leven, maar na aankoop? Hoe krijg je dan ooit die krakers nog weg? Zo kom je in een situatie terecht dat je als kraker van de ene verbazing in de andere valt. 

Op zondag 15 maart j.1. werd in De Aanstichter een eerste benefiet georganiseerd, ten behoeve van de eigen aankoopplannen. Inmiddels was er ook in de regionale pers al het één en ander over de mogelijke aankoop gepubliceerd, wat een ongekende reaktie vanuit de gemeente opleverde. Zo werd er op vrijdag 13 maart rond 16 uur bij De Aanstichter een brief door hoofdinspekteur Hordijk en een ambtenaar afgeleverd; of het benefiet niet afgelast kon worden. De burgemeester (PvdA natuurlijk) had haar verboden, eventuele doorgang van het benefiet zou niet worden getolereerd. 

Hierop is er vanuit De Aanstichter bezwaar en schorsing aangetekend bij de Raad van State. In verband met het door de burgemeester uitgevaardigde verbod, heeft er de gehele zondagnacht een politiemacht, inclusief verantwoordelijke bestuurders stand-by op het politieburo gezeten. Niet alleen werden er extra diensten gedraaid door o.a. de afdelingen Recherche, Surveillance, Bestuurszaken, en de PID. Ook was er meteen maar ME-bijstand aangevraagd. Zo werd er bijstand verleend door een ME-sectie uit Alkmaar met commandowagen, een groep uit Zaanstad/Waterland en de plaatselijke combi-groep Beverwijk/Heemskerk. Verder waren er een drietal honden begeleiders standby als ook de Burgemeester en de wethoudster Kaart. De versterking van buiten de regio heeft de gehele avond (tot 00.05 uur) paraat gestaan. De rest van de (Beverwijkse) manschappen mochten half één naar huis.  

Blijft over de vraag waarom ze met z'n zestigen op het buro hebben gezeten en er niet werd opgetreden. Hoewel enkele buren moord en brand schreeuwen over de niet te harden geluidsoverlast welke, dag en nacht uit De Aanstichter zou schallen, is er de gehele nacht niet één klacht binnen gekomen m.b.t. geluidsoverlast, als gevolg waarvan er ook geen grond voor een inval meer was. Van bovenstaande politionele aktiviteiten, wisten wij echter op dat moment nog nagenoeg niets af, evenmin dat uiteindelijk de politie n.a.v. deze nogal overtrokken troepen samentrekking in haar evaluatierapportage de door de gemeente en buurt aangehaalde argumentatie (geluidsoverlast en openbaar kafee) min of meer naar het rijk der fabelen had verwezen. 

Bezetting Domeinen  

Op donderdag 19 maart j.1. is door een groep van 30 mensen het kantoor van de Inspekteur der Domeinen, aan het Kenaupark te Haarlem, bezet. De belangrijkste eis van deze bezetting was het verkrijgen van het recht op een eerste bod, als zijnde de huidige gebruikersters van het pand. Daarbij was er temeer de reden om verontwaardigd te wezen, omdat hoewel er van onze kant meermalen was aangegeven dat we zelf het pand wilden aankopen, we door de op dat moment lopende openbare verkoping totaal gepasseerd werden. We wisten hier niet eens van af, terwijl, Domeinen toch ruim 300 bedrijven en geïnteresseerden benaderd had voor de verkoop, hadden ze ons er willens en wetens buiten willen houden… 

Een totaal overspannen hoofdinspekteur der Domeinen was hier al snel het gevolg van. Op onze eis voor het recht op een eerste bod, werd jammer genoeg, maar volgens verwachting, niet ingegaan. Na tweëenhalf uur hebben we de bezetting opgeheven, terwijl er toen al een groot aantal smeris in en rond het pand zich verzameld hadden. Ja, zo werd ons nog verzekerd door de rood aangelopen inspekteur: "Jullie kunnen toch ook zelf een bod uitbrengen." Niets is echter belachelijker als een openbare verkoping, waarbij je eigen huis op een manier verkocht wordt, die nog het meeste aan bingo doet denken. Ons restte echter verder weinig keus. 

Hoogste bod en toch niet gegund  

Op woensdag 25 maart was het dan zover. Klokslag elf uur sloot de inschrijvingstermijn, voor de openbare verkoping. In het rokerige zaaltje verzamelde zich zo'n 20 potentiële kopers voor een drietal pandjes. Niet minder dan een veertiental anderen hadden een bod op De Aanstichter uitgebracht, met her en der bekende namen, zowel van plaatselijke penose als meer landelijk gerichte spekulanten.  

Bekendste van alle bieders was ongetwijfeld ons aller Gerard Bakker, die voor 't luttele bedrag van fl. 25.000,- er wel brood in zag. Opmerkelijk hierbij is trouwens dat de maandagavond ervoor in een besloten kommissievergadering stadsontwikkeling een brief met het verzoek aan de gemeente om medewerking voor een bouwplan van Bakker, door de kommissie was afgewezen.  

Verrassender wijze bleek uiteindelijk ons eigen bod (fl. 88.888,-) verreweg het hoogste te wezen (één na hoogste bod was 76.500,-). Wat schetst onze verbazing dat enkele uren later Domeinen ons terug belt met de mededeling dat het pand ons 'niet gegund' wordt. Momenteel is Domeinen met het rijk in overleg, hoe deze zaak verder aangepakt moet worden. Hoewel ze beweren dat we onder hun bodemprijs geboden hebben, zijn er sterke aanwijzingen dat dit niet het geval is. Al met al is hier in enkele weken tijd een aanzienlijke beerput ontstaan, en de deksel moet er vanaf, al moeten we er het kantoor van Domeinen voor afbreken. 

Op de dinsdag voor het Mi Za Mir-benefiet (dat zaterdag 28 maart plaats vond) viel er opnieuw een verbod, op grond van de APV, in onze brievenbus. Op dat moment hadden niemand er echter enig benul van wat voor politiemacht er twee weken daarvoor voor ons had klaar gestaan. Dezelfde dag dus weer vrolijk een bezwaarschrift en schorsingsverzoek ingediend, met het idee daar horen we niks meer van.  

Wat schetst onze verbazing dat we op donderdag om 16 uur te horen kregen, dat we de volgende dag bij de Raad van State in Den Haag verwacht werden, voor een zitting m.b.t. het schorsingsverzoek. Hier kregen we door de gemeente een enorm pakket papier in handen gestouwd, waar onder andere de bovenstaande info m.b.t. de politie in stond. Dat was even schrikken, temeer uiteindelijk ons schorsingsverzoek werd afgewezen, wat door De Aanstichter als een landelijke fiat voor een politionele inval (ten onrechte??!) is uitgelegd. 

Paniek alom, en uiteindelijk wilden niemand nog zijn spullen (back-line en zanginstallatie) neer zetten. Al met al hebben we ons toch ten onrechte flink laten stangen, terwijl de gehele avond er in de verste verte geen smeris te bekennen was. Zo blijkt maar weer eens dat stress je slechtste raadgever is.  

Vanzelf sprekend gaan alle geplande aktiviteiten door. Zo is er voor woensdag 8 april een 1 konsert gepland van de Whirling Pig Dervish uit Schotland. Verder is er vanaf volgende week elke zondag vegetaries eetkafee (wel even tevoren bellen 02510-48342) en gaat vanaf heden elke donderdagavond de kroeg open. Wordt het dan toch nog gezellig in de huiskamer van de plaatselijke kraakscene.  

Belangrijker is echter voor ons hoe het nu verder gaat met de eventuele aankoop. Hoewel ons bod in eerste instantie afgewezen is, is er een reële kans dat we uiteindelijk het pand toch tegen dit bod zullen kunnen kopen. Wij roepen dan ook andere kraakkafees en iedereen, die onze aankoopplannen zien zitten, op om ons komende maanden door middel van benefiet-manifestaties en giften zoveel mogelijk financieel te steunen (of in ieder geval toe te zeggen, voor als we de financiering werkelijk rond moeten krijgen). Het geld wat we niet d.m.v. giften binnen krijgen zal De Aanstichter zoveel mogelijk via vrienden, kennissen en instellingen proberen te lenen. Zoals het er nu naar uit ziet komen we echter ook niet onder het aangaan van een hypotheek uit. Welke foute bank we hiermee gaan vereren is voor ons momenteel dan ook een aktuele diskussie. 

Tot ziens in De Aanstichter  

Naar boven
Naar overzicht dit nummer
Naar Jaargang 1992