Naar archief

UIT: NN #105 van 5 maart 1992  BIJLAGE: Vrouwenspecial  

BLADEN 

Ze liggen niet altijd op de planken van de boekhandel, maar er zijn meer (en betere) vrouwenbladen dan Viva en Opzij. Hier volgt een overzicht. De meeste vindt je in de betere en/of vrouwenboekhandels. 

FURORE Met dit keer een portret van Wilhelma Drucker, een voorvechtser van de Nederlandse Vrouwenbeweging, een stuk over Koerden en een interview met vredesaktiviste Mariëtte Moors. Verschijnt 1 keer per maand voor fl.4,95. 

SURPLUS 'Tweewekelijks tijdschrift over literatuur van vrouwen' Dit blad behandelt zowel buitenlandse als Nederlandse literatuur. Vrijwel alle 'literatuur van vrouwen' wordt verwerkt door middel van boekbesprekingen. Verschijnt eens in de twee maanden voor fl.4,25. 

MEIDENBLAD K Verschijnt eens in de tweeënhalve maand en wordt uitgegeven door de stichting Kattekop. Artikelen over o.a.: 'Vrouwonvriendelijk fruit', Vrouweninitiatieven', 'Unveiling the mind' en ook een rubriek met de titel 'BAH' waar je 'ongenuanceerd irritaties kan spuien'. (Zie elders in dit blad een interfjoe met K). Verschijnt eens per 2 maand voor fl.3,50. 

DER FEMINIST Duits tijdschrift bedoeld om een bijdrage te leveren aan theorie en praktijk van de feministiese beweging. Op pagina 5 wordt een fundamentele vraag gesteld: Wie domineert er, hoe zit onderdrukking in elkaar? En wat is er specifiek aan het 'Herrschaftssysteem'? Ook blijkt het patriarchaat niet zozeer 'nekrofilie' uit te dragen, maar wel 'het geloof in het recht van de sterkere'. Verschijnt onregelmatig, ongeveer 1 keer per jaar voor fl.8,-. 

MA'DAM Lesbies magazine uitgegeven door het COC. Voert aktie voor Jennifer Saunders die in Engeland achter tralies zit als gevolg van haar seksueel gedrag, (zie elders in deze special) Verder en verhaal, gedichten en een interview met Susie Sexpert. Verschijnt 5 keer per jaar voor fl.2,95. 

OFF OUR BACKS Feministies tijdschrift uit de VS. Met een aantal heldere artikelen en veel ingezonden brieven en stukken. Artikelen over verkrachten en vrouwen die anderszins lastig worden gevallen op hun werk. Inzake het proces tegen Kennedy leren we de les dat 'rich men don't rape'. Nieuws over konferenties en een histories artikel over vrouwen die uit Ierland naar Amerika migreerden. Ook een artikel over een groep Palestijnse en Israëliese vrouwen die met een gemeenschappelijk projekt een andere visie hebben ontwikkeld. Ook wat betreft Yugoslavië noteert OFF OUR BACKS 'another view'. Het blad opent met het feit dat er wereldwijd cirka 100 miljoen vrouwen uit de statistieken zijn verdwenen. Verschijnt eens per maand voor fl.4,50. 

LOVER Lover is het vakblad voor vrouwenstudies, Het bestaat uit wetenschappelijke artikelen over aktuele onderwerpen, Recente Nederlandse en buitenlandse literatuur op het gebied van Vrouwenstudies en vrouwenbeweging wordt gerecenseerd, en er wordt een overzicht gegeven van de inhoud van andere vrouwenbladen, Verschijnt 4 keer per jaar voor fl.8,25. 

PHEME Postfeministies tijdschrift, dat zich bezig houdt met (post) feminisme aan de Universiteit van Amsterdam. Het geeft een overzicht van aktuele ontwikkelingen in onderzoek, maakt je wegwijs op minder bekende vrouwenstudiesterreinen en geeft je info over universitair emancipatie beleid, Daarnaast staan er interviews, lezingen, boekrecensies en signalementen in. Verschijnt vier keer per jaar voor fl.3,95. 

AMOZORA Feministies tijdschrift uit Berlijn, Met diskussie en informatie. Deze keer een verhaal over vrouwen in Koerdistan en repressie tegen vrouwen in Noord-Ierland, Ook een overzicht van vrouwenaktiviteiten in Berlijn. Helaas nu nog alleen in Duitse linkse boekhandels te koop, maar als je een verkoopplek weet kun je schrijven aan de Papiertigerinnen, Cuvrystr. 25 1000 Berlin 36 Je kunt er alleen meer dan 5 tegelijk bestellen en moet vooruit betalen. Verschijnt 5 keer per jaar voor fl.3,50.

Naar boven
Naar overzicht dit nummer
Naar Jaargang 1992