Naar archief

UIT: NN #103 van 6 februari 1992  

NIEUWS

ROLAND VRIJ! 

Heerhugowaard, 29-1-92 - Eindelijk is het zo ver. De Haarlemse antimilitarist Roland van Heli heeft zijn gevangenisstraf van bijna zeven maanden erop zitten.  

Bijna zeven maanden moest Roland de gevangenis in omdat hij samen met kameraad Ad Hennen op vliegbasis Gilze Rijen een aantal Hawkluchtdoelraketten onschadelijk had gemaakt en omdat hij "deel uitmaakt van de verboden antimilitaristiese organisatie Vredesaktiekamp-Mobiel". 

Met zeven kameraden van de steungroep en twee mensen van het Haarlems Dagblad zijn we Roland 's ochtends om 7.00 uur met een busje gaan ophalen. 's Avonds volgde een knalfeest in cafe de Zuiderbuit. We willen hierbij iedereen bedanken die bij Roland op bezoek ging, geld voor hem overmaakte, hem brieven schreef (honderden, o.a. uit Engeland, Canada en Hongkong) of op een andere manier hem erdoor heeft gesleept. [Steungroep Roland

SNIJAKTIE GELZE-RIJEN 

In de nacht van 4 op 5 februari zijn kabels doorgesneden van landingslichten van de militaire vliegbasis Gilze-Rijen. Niet te voorkomen... 

'ER ZITTEN FLINKE GATEN IN DE BANDEN, MENEER' 

ARNHEM, VELP - De wereld gaat in ijltempo naar de verdommenis, de vervuiling van het milieu lijkt onomkeerbaar. De grote industrieën hebben daar een zeer belangrijk aandeel in. Een daarvan, de auto-industrie is daarom door de aktiegroep 'De Handige Heintjes' aangepakt. Zeker 650 autobanden zijn in de week van 12 t/m 16 januari door de aktivisten lek gestoken.  

De politie schat de schade op ongeveer 90.000 gulden maar de getroffen autodealers houden het op een veel hoger bedrag. Autodealers in Arnhem en omgeving zijn woedend over de vernielingen die de Handige Heintjes hebben aangericht. "Dit kan absoluut niet door de beugel", zegt J.Huiskamp van het gelijknamige autobedrijf in Velp. "Nederland is een democratisch land. Er zijn zoveel mogelijkheden om te protesteren. Dit kan écht niet."  

Garagebedrijf Huiskamp werd in de bewuste week tweemaal het slachtoffer. De eerste keer werden de ruiten van de showroom beklad met anti-auto leuzen. De nacht daarop staken aktivisten de banden van 15 auto's die voor het bedrijf stonden lek. De Velpse garagehouder spreekt van "pure vernieling". Hmm, daar zou ie wel eens gelijk in kunnen hebben. "Ik merk dat iedereen enorme weerstand tegen de akties heeft. De mensen reageren heel erg agressief. Niemand heeft er respekt voor."  

De aktiegroep, liet aan NN het volgende weten: 'Van zondag 12 januari tot en met donderdag 16 januari is er tegen een groot aantal au(w)tobedrijven in Arnhem en Velp aktie gevoerd. Hierbij zijn veel auwto's voor gebruik onklaar gemaakt. Er zijn banden lek gestoken en anti-auwto leuzen op auwto's en op etalageruiten geschilderd. Wij hebben met deze aktie een duidelijk protest willen laten horen tegen het groeiende auwtoverkeer in Nederland.' 

'Onze aarde wordt kapot gemaakt door onze grenzeloze drang om te produceren en te consumeren. De auwto(industrie) is onderdeel van dit produktie- en konsumptiegedrag. Het is voor iedereen allang duidelijk dat, willen we de aarde en onszelf laten voortleven, ons gedrag drastisch gewijzigd zal moeten worden. Dat wil zeggen, minder konsumeren en produceren.' 

'Er wordt voorzichtig geprobeerd de schadelijke invloed die het auwtoverkeer heeft te verminderen, maar slechts weinig mensen steken de hand in eigen boezem. De verkeersstroom die dagelijks over ons wordt heen gestort, wordt niet minder. Integendeel, zij groeit alleen maar. De heersende mentaliteit is dat een auwto noodzakelijk is en onmisbaar (???!!...). Wij vinden dat het anders kan, minder auwto's dus geen nieuwe auwto's op de weg. Stop de produktie van nieuwe auwto's! Ga op de fiets, dan vervuil je niets!' Was getekend, de Handige Heintjes. 

Maar zo handig zijn ze nou ook weer niet. De Oosterbeekse dealer Leo Lobel wist die donderdagavond aan de dans te ontspringen, omdat de geplande vernielingen telefonisch werden aangekondigd. "Banden lek, autogek", was de boodschap. De firma Rosier en Meijer, gevestigd op een Arnhems bedrijventerrein, is die week twee keer bezocht door de aktivisten. "Maandag hebben ze alle auto's aan de zijkant van de showroom onder handen genomen. Twee dagen later zijn ze terug gekomen voor de auto's op ons achterterrein."  

Tweehonderdvijftig banden zijn bij het bedrijf lek gestoken. Ook vorig jaar was het bedrijf de dupe, toen bij een aktie zestig banden zijn vernield. De Arnhemse VW-Audidealer Van Tilburg is er niet van overtuigd dat de verzekering zijn schade van 35.000 gulden uitkeert. "Overal moeten nieuwe banden op. Plakken is niet mogelijk, want ze hebben in de wang, de zijkant van de banden gestoken. Daar hebben ze een vlijmscherp voorwerp voor gebruikt (een priem misschien?). Er zitten flinke gaten in de banden." Op de zijpui van het bedrijf lieten de aktivisten een leus na: 'Steek in de fik, je brik. De aarde sterft'. 

In het afgelopen jaar hebben Nederlandse automobilisten ruim 2 procent meer kilometers afgelegd dan in '90. De groei werd veroorzaakt door een toename van het aantal auto's met 28.000 (0.5 procent) en doordat het gemiddeld aantal kilometers per auto steeg van 14.810 tot 15.080. Dit blijkt uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). [Alex

BLOKKADE ONDANKS MIST GESLAAGD 

PETTEN - Vrijdag 31 januari verzamelden zich rond half negen 's ochtends 35 aktievoerders/sters voor de toegangspoorten van het ECN-terrein in Petten. 

Vlak na aankomst nodigde ECN-adjunktdirekteur Codee ons uit op de door hen georganiseerde persbijeenkomst, via een rechtstreekse uitzending van Radio Noord-Holland. Daar zijn we niet op ingegaan, omdat we van mening zijn dat onze argumenten tegen kernenergie en het kernafval glashelder zijn en er daarom geen behoefte aan hebben ons voor het publicitaire karretje van de ECN te laten spannen. 

Het is ons in de week voorafgaand aan de blokkade maar al te duidelijk geworden dat de ECN en de COVRA bang zijn het terrein dat ze de laatste jaren denken gewonnen te hebben ten gunste van kernenergie, weer snel te kunnen verliezen. Men beseft gebaat te zijn bij het niet opnieuw oplaaien van de diskussie. Dat verklaart hun advertentie in een aantal dagbladen op de maandag voor de blokkade met de vermelding van een gratis 06-lijn, waar burgers terecht konden met vragen over straling.  

Het begin van de advertentie luidde als volgt: 'Straling, hoe zit dat nou? In verband met de aangekondigde blokkades van een aktiegroep om transporten van de Covra van radio-aktief afval te voorkomen, wil de ECN uw vragen beantwoorden over straling, radio-aktiviteit, kernenergie en de toepassingen daarvan.' Nog nooit hebben ze de noodzaak ingezien van zo'n uitgebreide kampagne als die nu gestart is. Als we niet in oktober vorig jaar een schrijven over de radio-aktieve afvaltransporten naar de gemeentes op de mogelijke routes hadden gestuurd, hadden ze er liever helemaal niet over gerept. 

De publiciteit voor en tijdens de blokkade werkte in ons voordeel. Voor ons was en is het belangrijkste om de transporten van radio-aktief afval uit de anonimiteit te halen. Om de diskussie rond kernenergie, die de laatste jaren binnenskamers op lobby-niveau (in kommissies, op ministeries en op overleggen met het bedrijfsleven) gevoerd is, te brengen naar waar die hoort: op straat bij iedereen. 

De meeste aktievoerdersters arriveerden met de bus van de stichting Theaterstraat. Bij iedere poort vertoefden zo'n 17 aktivisten. Er werden leuzen geschilderd op de wegen naar de poorten, met teksten als 'Stop produktie kernafval, sluit de kerncentrales!' Vanaf een duintop werden de aktiviteiten van de Covra-werknemers in de gaten gehouden.  

De vaten met laag- en middenaktief afval werden volgens schema in de vrachtwagens geladen. Al snel werd echter duidelijk dat de transporten waarschijnlijk niet zouden uitrijden vanwege de dichte mist. Dat werd rond het middaguur na afloop van, de 'ECN-persbijeenkomst inderdaad bekend gemaakt. Daarop besloten wij te vertrekken. 

Niet zonder eerst wat soep te nuttigen, opgediend door Rampenplan, die het eten en drinken tijdens de aktie verzorgde. We zijn ervan overtuigd dat als de kernenergie diskussie weer oplaait, ook de tegenstand er tegen oplaait. Het is al vaker gebleken dat bij windstilte in de diskussie, de tegenstand tegen kernenergie onzichtbaar wordt. Die windstilte wilden we doorbreken en daar zijn we op dit moment goed in geslaagd. [Stop COVRA

DE STRAAT OP TEGEN VREEMDELINGENHAAT 

Op 3 februari hebben diverse migrantenorganisaties en enkele antiracisme en -fascisme organisaties besloten samen axie te gaan voeren tegen de opkomende vreemdelingenhaat. 

Deelnemers zijn o.a. KMAN, het Mozeshuis, de vier en vijf mei beweging, het antiracisme buro en Vluchtelingenwerk. Op 21 maart, de internationale dag tegen racisme, zal er gedemonstreerd worden. Verder ondersteunt dit samenwerkingsverband de demonstratie op 22 februari. 

Deze demonstratie wordt georganiseerd door het Platform tegen racisme en fascisme Am*dam. De leuzen zijn o.a. Eenheid in de strijd en Stop racisme en fascisme in Europa. Affiesjes zijn verkrijgbaar bij het KMAN, Ferdinand Bolstraat 39 in Am*dam tel. 020-6640445. 

Het Landelijke Anti Fascisten Overleg (LAFO) roept op voor een vergadering over een kampagne tegen het vreemdelingenbeleid van de Nederlandse staat: 'Het is de hoogste tijd om een kampagne te beginnen tegen het huidige vluchtelingenbeleid van de Nederlandse staat. Dit beleid, dat overigens afgesproken is in het kader van de Europese eenwording (fort Europa) is een absolute ontkenning van elke vorm van menselijkheid: mensen die geen enkel misdrijf begaan hebben worden opgesloten in gevangenissen, eindeloos verhoord en uiteindelijk het land uitgegooid. In veel gevallen gaan ze een wisse dood tegemoet; hetzij door politieke vervolging, hetzij door honger, racisme en/of oorlog. Naast deze op zich al afschuwelijke praktijken is er nog de racistiese retoriek (als zou Europa 'overspoeld worden met vreemdelingen', wat gewoon onzin is) waarmee het beleid verkocht wordt. Onnodig te zeggen hoezeer dit in het voordeel werkt van de extreem-rechtse groeperingen, die dan ook in schrikbarende mate aan invloed winnen. In feite zijn we natuurlijk al veel te laat. Vanuit het LAFO, bijeengekomen op 1 en 2 februari jongstleden, is het initiatief gekomen een landelijke kampagne op te zettten tegen dit beleid. Wij roepen alle antifascitiese krachten op zich hierbij aan te sluiten. Op zondag 16 februari a.s. is hierover een vergadering, waar besloten zal worden hoe de kampagne er konkreet uit zal gaan zien en hoe we deze kunnen trekken.' 

Een ander voorstel van het LAFO is om mee te lopen in de demonstratie tegen racisme en fascisme in Amsterdam op 22 februari en door middel van spandoeken en leuzen (misschien zelfs een toespraak) de aandacht te vestigen op het vluchtelingenbeleid en de kampagne hiertegen. Verder is er op 25 februari de jaarlijkse februaristaking herdenking. Die begint om 17 uur bij de Dokwerker, Daniël Meyerplein. Dan is er op 29 februari nog een demonstratie voor werkgelegenheid voor migranten, 

FASCISME IN HET NIEUWS 

'Turkse, Marokkaanse en Haitiaanse mensen zijn het afgelopen weekeinde gewond geraakt, doordat ze door skinheads aangevallen werden in Den Haag.' Een bericht in de krant van maandag. Fascistisch geweld tegen minderheden is ook in dit land niks nieuws, maar met de frequentie waarmee aanslagen de laatste weken in het nieuws komen kun je spreken over een golfbeweging.  

Een overzicht van aanslagen zoals die tot ons gekomen zijn via landelijke dagbladen. Onvolledig en niet altijd even duidelijk of er van extreem-rechts geweld sprake is. 

27 juli '91 - Skinhead-bijeenkomst op het strand bij Vlissingen. COC last na sterke geruchten over op handen zijnde aanval feest af.

31 augustus '91 - Vijf Skinheads gearresteerd na massale vechtpartij in en rond een kafee op de Nieuwendijk in Amsterdam.

1 september '91 - Drie initiatiefnemers van het Skinhead-strandfeest in Ritthem gearresteerd na roosteren levend schaap.

15 september '91 - Voetbalwedstrijd FC Groningen-Ajax afgelast na verspreiding van racistische pamfletten. Na huiszoekingen, waarbij o.a. explosief materiaal werd gevonden, zijn circa 10 mensen opgepakt.

17 september '91 - Cameraploeg Amsterdamse Migranten-TV aangevallen op de Dam.

15 oktober '91 - Folderen tegen buitenlanders in Haarlem.

17 oktober '91 - Asielzoekerscentrum in Alkmaar ontruimd na anonieme bommelding.

1 november '91 - Brandstichting in woning van asielzoekers in Drachten. Een extreem-rechtse buurtbewoner wordt gearresteerd.

22 november '91 - Spandoek met racistische leuzen bij asiel centrum in Goes. 23 november '91 - Twee personen plaatsen opnieuw spandoek met racistische leuzen en een 'nepbom' in Goes.

23 november '91 - Twee skinheads proberen een tent te vernielen waarin ca. 20 Turken een hongerstaking houden. Later komen ze terug met de politie, nadat ze die verteld hadden, dat ze met vuurwapens waren bedreigd.

8 december '91 - In Blekensgraaf vernielen 3 jongens in 'dronken bui' de inboedel van de woning van Nigeriaanse asielzoekers en bedreigden hen.

4 januari '92 - Bomaanslag bij Migranten werkwinkel in Den Haag, opgeëist door Aktiefront Nationalistisch Nederland'.

5 januari '92 - Brandbomaanslag Migranten werkwinkel in Den Haag 21 januari '92 - Bomaanslag bij Migranten Omroep Stichting in Den Haag, opgeëist door 'Rechts-extremistische Commando's'.

26 januari '92 - Brandbomaanslag op Turkse Moskee in Amersfoort. Kreten op de muren: 'Holland is voor Handers' en het Zuidafrikaanse symbool voor extreem rechts.

27 januari '92 - Brandbomaanslag op pand van de Jellinekkliniek in Amsterdam, swastika-symbool op deur.

28 januari '92 - Brandstichting Turks eethuis in Kijkduin, opgeëist door het 'Actiefront Nation Liberation'.

30 januari '92 - Het Moslim Informatie Centrum in Den Haag ontvangt dreigbrief van 'Actiefront Nationalistisch Nederland'. Hiermee wenst deze extreem-rechtse groepering de migranten "prettige dagen in februari".

1 februari '92 - Vier skinheads slaan een Haïtiaan in elkaar in Den Haag, ze werden later die nacht opgepakt.

2 februari '92 - Turkse en Marokkaanse mensen, waaronder kinderen, worden afgetuigd door drie skinheads in Den Haag. De skinheads worden later die avond gearresteerd. Brandstichting in Moslimse gebedsruimte in een schoolgebouw aan de Amsterdamse Baden Powellweg.  

BAS LES MASQUES 

In het begin van de jaren '80 stuurde Monsieur Mitterrand de oproerpolitie en de motor-smerissen af op antifascistiese demonstranten, die de eerste openbare bijeenkomsten van het Front National trachtten te verhinderen. In 1986 is hij het weer die de deuren van het Nationale Parlement opent voor die partij, dankzij een verkiezingsoverwinning. 

Draaikonterij der politici: om zelf aan de macht te blijven, wordt geprobeerd rechts te verdelen, terwijl ze daar zelf deel vanuit maken. Echter, het verleden van de leiders van het FN en de geschiedenis van die partij, laten geen twijfel: het FN maakt deel uit van een fascistiese beweging.  

Daarnaast neemt de gevestigde politiek steeds racistieser vormen aan. Het 'Lepenisme' zonder Le Pen, vindt men in alle partijen. Het is duidelijk dat de immigrant niet de oorzaak is van onze zieke samenleving, bolstaand van sociale ongelijkheid. Maar het 'debat' over het zg. migrantenprobleem is een welkome afleiding voor de heren politici. Zij kunnen daarmee onze aandacht afleiden van de werkelijke problemen, namelijk werkloosheid en armoede, die ze niet op kunnen lossen. 

Maar attention: xenofobie (angst voor alles wat anders en vreemd is) en racisme, de basis van elke demagoog, zijn slechts de eerste symptomen van het fascistoïde gedrocht! Het FN levert op een radikale manier noodoplossingen van het kapitalisme, krisismaatregelen worden afgewenteld op, en de schuld wordt gegeven aan de arbeidersbeweging.  

Naast de 50 punten tegen de immigratie en mensen van kleur, bestaat het programma van het FN ook uit vele punten die de aanval aankondigen op de werkende mens van alle kleuren. Absolute vrijheid van ondernemen, beperking (lees: mogelijkheid tot verbod) van het stakingsrecht, salarisvaststelling op basis van vraag en aanbod, onderdrukking van radikale vakbonden als de SMIC en de RMI, afschaffing van de sociale zekerheid, meer ruimte voor privé-bezit, etc. 

Tegelijkertijd vinden de politici van zowel rechts als links in de hetze tegen vluchtelingen en migranten een zoethoudertje om de ontevredenheid van het bedrogen kiezersvolk af te wentelen. Ook vandaag 25 Januari, op de antiracistiese demonstratie, probeert de Partij van de Arbeid weer een goed imago te krijgen. Misbruik makend van de echte antifascistiese en syndikalistiese krachten tracht zij haar kiezers weer aan zich te binden.  

We moeten onze manifestatie niet laten gebruiken door de socialistiese partij om hun een masker voor hun racistiese politiek te geven. De herziening van het asielrecht, de 'dubbele straf', de uitsluiting van immigranten en de aanval op de sociale zekerheid zijn uitingen van een naar populisme neigend beleid. De politici van alle gezindten stellen ons vervolgens voor akkoord te gaan met opvangkampen en isolatie van vluchtelingen, om als land te overleven. Ze zeggen alles, als we maar geen vraagtekens bij hun politiek zetten. Zo laat het FN de gevestigde partijen voor zich opdraven. 

Gelet op de demagogie, eigen aan het elektoralisme (kiesstelsel, T.), is het makkelijk om dwazen te manipuleren. Het is tevens de manier waarop in het verleden fascisten de macht hebben gegrepen. Bijna altijd op wettelijke wijze en met de instemming van de gevestigde regering. Laten we niet dezelfde fouten maken. De partij van de xenofobie, oplevend bij elke politieke en ekonomiese krisis, heeft een immense familie onder alle partijen! Laten wij ons daarom organiseren in onze wijken, scholen en werkplekken op een zelfbepaalde en anti-autoritaire manier! 

VOOR EEN RADIKALE AANVAL OP DE WORTELS VAN HET KWAAD, LATEN WE GELIJKWAARDIGHEID IN EKONOMIESE EN SOCIALE GELIJKHEID OPBOUWEN. Lees elke week 'le Monde libertaire' orgaan van de Fédération anarchiste. Ben je in Parijs, luister naar 'Radio-Libertaire' (89.4) La voix sans dieu ni maitre! De stem zonder god en meester! 

ME LAG SCHIETKLAAR IN BORSSELE 

Dit is een verlate mededeling aan al diegenen die tijdens het blokkade-weekeinde van 25/26 april '87 bij de kerncentrale in Borssele slag hebben geleverd met de Mobiele Eenheid. 

Wanneer u die zaterdagnacht en zondagochtend door de ME-linies zou zijn gebroken (wat niet ondenkbaar was gezien het overwicht van de demonstranten), zou u door politiekogels zijn afgeschoten. Dit scenario lag klaar bij de ME'ers die zich voor de onverwacht militante houding van de demonstranten op het terrein van de kerncentrale in het nauw voelden gedreven. 

Zo blijkt uit berichten in het Tijdschrift voor de Amsterdamse Politie (TAP). "Collega's lagen met getrokken pistolen en karabijnen in de aanslag achter ME'auto's", zo vertelt ME-bulldozermachinist Rob Ruiter, die bij de aktie in Borssele betrokken was, in TAP van deze maand. 

Voor de goede orde gaan we even terug naar het jaar 1987 -de nacht van 25 op 26 april- toen tijdens het herdenkingsweekeinde 'Nooit meer Tsjernobyl' de kerncentrale in het Zeeuwse Borssele werd geblokkeerd. Dat liep die nacht dus uit op een fikse veldslag tussen ME en Autonomen. Nou gebeurt dat wel eens vaker. Niks bijzonders dus, zo lijkt het. 

Het aardige van die gebeurtenis was dat de politie een smadelijke nederlaag leed na uren durende gevechten bij poort 11 van de kerncentrale. Keer op keer probeerde een honderdtal ME'ers, daarbij ondersteund door twee ME-bulldozers en een helikopter, de 200 autonomen bij de centrale weg te jagen. Daarbij werden de mannekes in het blauw echter zo in het defensief gedrongen, dat ze zich gedwongen zagen om de veiligheid van het kerncentrale-terrein op te zoeken.  

Steeds verder werd de ME teruggedrongen, waarbij steeds meer autonomen erin slaagden om stukje bij beetje binnen de afrastering van de centrale te komen. Het zou tot ongeveer half zeven 's ochtends duren voordat de ME zichzelf, gesteund door de aanbrekende dag en ten koste van veel gewonden aan eigen kant, uit haar benarde positie kon bevrijden. 

Rob Ruiter was destijds als ME-bulldozerbestuurder aktief bij poort 11. In een interview met TAP geeft hij inderdaad toe dat de politie de situatie totaal niet meer meester was. Onder de kop 'We eat them all' valt te lezen: Bij de aktie 'Nooit meer Tsjernobyl: Borssele dicht' bracht Ruiter menig uur zwetend door in zijn kabine. "Ik stond daar met Harry Stapper (ME-bulldozer kollega, red.) op 50 meter van de kerncentrale. Met onze bulldozers moesten we een gat dichthouden dat door de harde kern van de demonstranten in het hek was gemaakt. 'Blijf daar staan', luidde onze opdracht. Wij zagen vanuit onze kabines dat die gasten vanaf een talud met katapuits keien afvuurden op de ME-linies. Dat werd een enorm slagveld. Op een gegeven moment zagen we dat de ME het niet meer hield. Kollega's lagen met getrokken pistolen en karabijnen in de aanslag achter ME-auto's. Harry is toen het talud opgereden en reed bij de demonstranten de vouwen uit hun broek. Op zo'n moment loopt het bijna dun door je broek hoor. (...) Achteraf een mooie tijd."  

Getrokken pistolen, karabijnen in de aanslag, vouwen uit de broek rijden? Als wij dienstklopper De Ruiter mogen geloven is Nederland die nacht ternauwernood ontsnapt aan een eigen Tjen-a-mien-plein-tragedie. Ordetroepen blijven immers ordetroepen. Of ze nu rijst of aardappelen eten. [H.] 

BEZORGDE WERKWILLIGE WERKLOZEN & PASSENDE ARBEID 

Zaterdag 4 Januari 1992 presenteerde de Bezorgde Werkwillige Werklozen (BWW) uit Haarlem op haar nieuwjaarsbijeenkomst het in hun opdracht uitgevoerde onderzoek naar het begrip 'Passende Arbeid'. 

Meneer Röttgering, de woordvoerder van de BWW, vertelde in zijn openingsspeech hoe de BWW ruim anderhalf jaar geleden was ontstaan als reaktie op de toen ingevoerde vergoedingsregeling Uitzendarbeid. Deze regeling werd en wordt o.a. in Haarlem gebruikt om mensen te dwingen uitzendbanen te accepteren. 

Door enkele mensen werd tegengas gegeven tegen deze plannen. Steeds meer mensen wisten de weg te vinden naar de BWW waar men veel hoorde over verontrustende situaties: Mensen hadden last met hun uitkeringen en waren afhankelijk van willekeur van personeel van de sociale dienst en het arbeidsburo. De BWW stelde deze zaken aan de orde bij de plaatselijke politici. Het bleek dat die er niet in geïnteresseerd waren en alleen dachten aan hun eigen belangen. Daarop besloot BWW zich zelf te gaan richten tot mensen met een uitkering en zo begon de groei van de BWW. 

De BWW heeft als voornaamste werkzaamheden het uitzoeken en verspreiden van informatie en het organiseren van mensen die iets willen gaan doen. Ook samenwerking met andere organisaties is belangrijk. De informatie is voor iedereen die werkt of een uitkering heeft. De BWW wordt gesteund door zowel werkenden als werklozen. 

De woordvoerder legde aan de hand van cijfers van het Centraal Buro v.d. Statistiek uit hoe in Nederland het geld verdeeld wordt. Dat gebeurt niet erg eerlijk. De bazen van grote ondernemingen krijgen het grootste deel en de werkenden en werklozen een klein beetje. Door deze oneerlijke verdeling worden de armen steeds armer en de rijken steeds rijker. Daardoor lopen arme mensen een steeds grotere achterstand op en worden ze door gebrek aan geld afgesneden van de samenleving. 

De werkgroep "Kort Geding" van de BWW is bezig de mogelijkheid te onderzoeken om de overheid voor de rechter te slepen en een schadeclaim te vragen van ongeveer 75 miljard gulden vanwege toegebrachte schade over de afgelopen 10 jaar. 

Na de pauze werd aan de hand van het onderzoek naar passende arbeid getoond, dat het kennelijk niet de bedoeling was van de overheid de werkloosheid terug te dringen. Zolang de werkloosheid groot is kunnen ·er lage lonen afgedwongen worden zodat de winst van grote bedrijven alsmaar groter wordt. Bovendien worden steeds meer mensen te werk gesteld via uitzendburoos zodat deze mensen gemakkelijk weer op straat gezet kunnen worden als er voor hen niets meer te doen valt.  

Bedreigingen zoals: voor jou 10 anderen of iets dergelijks zijn aan de orde van de dag. De overheid zorgt door allerlei manipulaties dat de vakbewegingen niet te sterk zullen worden. De BWW is tot de conclusie gekomen, dat het begrip "passende arbeid" slechts gebruikt wordt om uitkeringen en lonen te verlagen en mensen te dwingen werk te accepteren. Hebben zij daar bezwaar tegen dan kunnen hun uitkeringen worden verlaagd en zelfs ingehouden worden. Hun bezwaren en kritiek op deze maatregelen worden door de ambtenaren meestal uitgelegd als "onwilligheid" en dat zorgt ervoor dat mensen geestelijke problemen krijgen omdat hun het recht op vrije meningsuiting wordt ontzegd. 

De bijeenkomst werd besloten met muziek en de Bezorgde Werkwillige Werklozen hielden nog een enquête. Dat werd door de aanwezigen zeer gewaardeerd omdat men zo de mogelijkheid had om inspraak te krijgen en de kans om te reageren. Dat is iets wat bij ambtenaren niet mogelijk is. [BWW, Postbus 4963, 2003 EZ Haarlem]   

HONGERSTAKING POLITIEKE GEVANGENEN IN MAROKKO 

Onder de leuze: REDT HET LEVEN VAN DE POLITIEKE HONGERSTAKERS IN MAROKKO organiseren leden van de Union Nationale des Etudiants Marocains (UNEM) in Amsterdam een solidariteitshongerstaking. De aktie zal 24 uur duren en heeft tot doel aandacht voor en solidariteit met de hongerstakers in Marokko te vragen. 

Aandacht onder andere voor vier politieke gevangenen in de gevangenis van Oujda die sinds 26 oktober 1991 in hongerstaking zijn en vele andere hongerstakers die inmiddels in coma zijn geraakt. De vier politieke gevangenen van UNEM om wie het gaat zijn: Mustapha Behnas woog 70 kg; weegt nu nog 49 kg, Bouchta Ktaami woog 81 kg; weegt nu nog 50 kg, Hafid Abdelhanin woog 68 kg; weegt nu nog 50 kg, Hassan Boujadaini woog 62 kg; weegt nu nog 46 kg. Het gaat erg slecht met hen, ze liggen in coma en worden in isolatie gehouden.  

Hun eisen zijn:

-Recht op direkte bezoekmogelijkheden

-Recht op vervolging van hun studie

-Medische verzorging

-Erkenning als politieke gevangenen.

-Veroordeling van de slechte behandeling door hun bewakers. 

De solidariteitshongerstaking in Amsterdam vind plaats in het pand van de ASVA, Spinhuissteeg 1, en start op donderdag 6 februari 1992 om 1900u en duurt tot 7 februari 1900u. Wij vragen alle politieke organisaties, mensenrechtenorganisaties en demokratische organisaties en individuen hun solidariteit met de hongerstakers in Marokko en hun families te betuigen. Naast deze aktie in Amsterdam vinden er soortgelijke akties plaats in Duistland en in België. [UNEM Afdeling Nederland

MI ZA MIR MANI 

Op 27 januari j.l. was er een manifestatie in Paradiso, georganiseerd door Mi Za Mir. Er werden verschillende inleidingen gehouden, door vertegenwoordigers van de vredesbeweging uit (voormalig) Joegoslavië. De manifestatie werd live uitgezonden op Radio 100 in Amsterdam, en door verschillende onafhankelijke radio's in voormalig Joegoslavië. 

Helaas waren de telefoonlijnen die voor verbinding met ex-Joegoslavië zorgden nogal slecht (niet verwonderlijk) waardoor af en toe de discussie niet te volgen was. Vooral voor de mensen uit voormalig Joegoslavië was het een goede avond omdat het de eerste keer was dat ze elkaar 'in het echt' zagen. 

De reacties uit voormalig Joegoslavië waren enthousiast. De radiostudio in Belgrado (B52), in Servië, werd prompt overstroomd met telefoontjes van luisteraars. Iemand van de radio belde na de uitzending nog even terug naar Amsterdam en zei dat ze in 3 minuten al 10 keer waren gebeld. Door ouders van de mensen van Mi Za Mir en anderen. 

Ze hadden met veel belangstelling geluisterd en vonden het jammer dat de verbinding zo slecht was. Ook het station van Zadar, aan de kust, kreeg enthousiaste reakties, van mensen uit de vredesbeweging en anderen. Het station in Zagreb, de hoofdstad van Kroatië, zond niet uit. Het is steeds meer in handen van de regering gekomen en niet meer onafhankelijk. [Mi Za Mir]   

STOP EMBARGO TEGEN IRAK 

Dat bij de aanval op Irak, nu ruim een jaar geleden, meer dan honderdduizend mensen zijn gedood weten we allang. We. weten ook dat de hele infrastruktuur in Irak kapot gebombardeerd is. Maar de bevolking van Irak lijdt nog steeds en meer onder het embargo dat door de VN is ingesteld. 

Er zijn meer dan 40.000 kinderen onder de 5 jaar gestorven aan de gevolgen van de Golfoorlog: cholera, typhus en ondervoeding eisen dagelijks hun slachtoffers. Er is niet genoeg voedsel en ook aan medicijnen is een tekort. Reden genoeg voor de demonstratie van 18 Januari j.1. in Rotterdam onder de hoofdleus: STOP EMBARGO TEGEN IRAK! 

Aan het begin van de demonstratie werd er wat vreemd gereageerd door het winkelend Bijenkorf-publiek, maar in de loop van de demo werden de reakties beter. Verschillende mensen sloten zich aan. Behalve de hoofdleus werden leuzen geroepen als 'Imperialisten, handen af van het Midden Oosten' en 'Fascisme, racisme, apartheid, zionisme, Nee, nee nee!!!' 

Na de demonstratie door Rotterdam was er een manifestatie in de Pauluskerk. Hier was een ontzettend leuk optreden van Raul Tan Buru die tussen de sprekers door de muziek verzorgde. Er waren sprekers van een aantal organiserende kommitees (KMAN, Palestijnse arbeidersvereniging, Landelijk ATK en ATK Rotterdam). Er werden gedichten voorgelezen en er is een foto bij opbod verkocht. Een Belgische arts vertelde over haar ervaringen in Irak. Voor de rest kon je tussendoor heerlijke Palestijnse hapjes en Nederlandse erwtensoep eten. Ondanks de iets tegenvallende opkomst door andere aktiviteiten in Utrecht en Amsterdam, toch een hele geslaagde dag!!! 

HET FMLN BEGINT AAN LEGALE OPPOSITIE 

Eén februari stond San Salvoador op z'n kop. De leiders van het FMLN werden als volkshelden onthaald en overal werd gefeest om hun terugkomst en het onlangs getekende vredesakkoord (zie NN #101) te vieren. 

Alles begon vrijdagmiddag, toen het Mexicaanse vliegtuig landde waarin de leiding van het FMLN zich bevond. Duizenden mensen hadden zich verzameld om hen te verwelkomen met rode en (de kleuren van EI Salvador) blauw, witte spandoeken met 'bienvenidos' erop en bloemen. De eerste die uit het vliegtuig stapte was Shafik Handal gevolgd door Francisco Jovel, Joaquin Villalobos, Eduardo Sancho en nog veertig guerrilleros en een aantal Mexicaanse en Cubaanse prominenten.  

Salvador Sánchez, de vijfde leider, van het FMLN bevond zich al sinds enkele dagen in het land. Met V-tekens en geheven vuisten, begroetten ze de mensen. Vanaf het vliegveld gingen ze naar het gebouw van de Verenigde Naties in San Salvador, onder wiens bescherming ze het land binen kwamen. 

Zaterdag werd er een grote manifestatie gehouden op de Plaza Civca, waar het leger in 1980 een groot bloedbad aanrichtte tijdens de begrafenisceremonie van aartsbisschop Romero, nu waren 50.000 mensen bijeen gekomen om het FMLN te bejubelen. De ovaties bij het in het openbaar presenteren van de verschillende, vanuit de klandestiniteit bekende namen, waren niet te stuiten. De hele dag werd feest gevierd zonder dat er zich een enkel incident of provocatie voordeed. Militairen en politie lieten zich niet zien. 

Zondag werd een mis gehouden door de aartsbisschop Rivera Y Damas in aanwezigheid van de voltallige leiding van het FMLN. In de komende tijd zal het FMLN zich omvormen tot een politieke partij. Samen met de rest van de oppositie zullen ze een alliantie vormen om bij de komende verkiezingen in '94 de regerende Arenapartij te kunnen verslaan. [Bron: EI Païs, 2&3 feb.]

Naar boven
Naar overzicht dit nummer
Naar Jaargang 1992