Naar archief

UIT: NN #101 van 9 januari 1992   

Kies autoluw! 

Al Jaren praat iedereen over de noodzaak van terugdringing van het autoverkeer. Op 25 maart a.s. kunnen we er in Amsterdam voor zorgen dat er ook daadwerkelijk een begin mee wordt gemaakt. Dan wordt het referendum gehouden over 'een drastische beperking van het autoverkeer in de binnenstad'. Een jaar geleden verenigden de Amsterdamse milieu- en verkeersgroepen zich met het oog op dit referendum in het Platform Binnenstad Autovrij (PBA). Nu gaat het erom de meerderheid van de Amsterdammers ervan te overtuigen hoe aantrekkelijk een 'autoluwe' binnenstad is. We hebben grote plannen. We hebben jullie hulp dringend nodig. De tijd begint te dringen. In deze brief leggen we beknopt onze plannen uit. Aan het slot geven we aan hoe je mee kunt doen. 

een nachtmerrie 

Een binnenstad met veel minder autoverkeer betekent: minder stress, minder lawaai, minder stank, minder milieuverontreiniging, minder doden en gewonden in het verkeer. En het betekent tegelijkertijd: méér ruimte voor fietser, voetganger, tram, bus en goederen vervoer. De binnenstad wordt beter bereikbaar, levendiger en aantrekkelijker. Niet alleen voor bewoners en bezoekers maar ook voor (nieuwe) bedrijven. Tegelijkertijd komt ruimte vrij voor groen, voor terrassen, om op straat te spelen en te vertoeven. 

De binnenstad is slechter bereikbaar geworden naarmate er meer auto's op straat kwamen. Wat voor de individuele automobilist een handig vervoermiddel was, is collectief een nachtmerrie geworden. Een derde van de ruimte in de stad wordt al door de auto in beslag genomen. Een automobilist neemt tien keer zoveel straatruimte in beslag als een trampassagier. Bovendien is de auto verantwoordelijk voor 70% van de luchtverontreiniging in de stad. En dat voor een vervoermiddel dat in de stad even snel is als een fietser: vijftien kilometer per uur. 

het referendum 

Het heeft de gemeenteraad enige moeite gekost voor ze tot een definitief besluit over het referendum kon komen. Maar op 25 maart 1992 kunnen stemgerechtigde Amsterdammers kiezen tussen:

A. Het gemeentebestuur geeft de auto evenveel ruimte als in het programakkoord is vastgelegd. Dit betekent in de praktijk dat de verkeersdruk gelijk blijft.

B. Het gemeentebestuur geeft de auto veel minder ruimte dan nu in het programakkoord is vastgelegd. Dit betekent in de praktijk dat het autoverkeer met 50-60% wordt teruggedrongen. 

Bij het referendum gaat het dus om de keuze tussen twee 'beleidsrichtingen'. De konkrete uitwerking volgt later. Het referendumgebied omvat de binnenstad tussen de Stadhouderskade-ringweg en de spoorlijn bij het IJ, minus de Oostelijke Eilanden. De gemeenteraad beslist binnen een maand nadat het referendum is gehouden wat ze met de uitslag ervan doet. Ze heeft beloofd om de uitslag te honoreren behalve als er 'zwaarwegende redenen' zijn ervan af te zien. Op straffe haar eigen geloofwaardigheid te verliezen, en die van komende referenda, zal de gemeenteraad zich ons inziens aan de uitslag houden. 

veel te winnen 

In de maanden voorafgaand aan het referendum is het vooral belangrijk duidelijk te maken wat de voordelen van een autoluwe binnenstad zijn. Kleinere enquêtes laten zien dat de meerderheid van de Amsterdammers nu voor een drastische beperking van het autoverkeer zou kiezen. Maar we moeten deze mensen natuurlijk wel zien vast te houden want er komt van de Kamer van Koophandel en de vereniging Amsterdam City vast en zeker een harde campagne vóór de auto. Geld zal hun machtigste wapen zijn. 

Wij zullen proberen om zoveel mogelijk winkeliers en vertegenwoordigers van bedrijven zich voor een autoluwe binnenstad uit te laten spreken. Minder, autoverkeer is ook hun belang. Onderzoek in 30 Duitse steden toont aan dat in steden met een groot aandeel openbaar vervoer en langzaam verkeer de ontwikkeling van de detailhandel voorspoediger verloopt dan in steden waar de auto een belangrijke rol speelt. 

Kinderen, ouderen, fietser en voetgangers zijn de belangrijkste slachtoffers van het oprukkende autoverkeer. Individueel wordt er heel wat gemopperd en afgevloekt. Het referendum is een mooie gelegenheid dat maar eens samen te doen: ouderen, fietsers, kinderen, zullen van zich moeten laten horen: de straat is van iedereen. Ook de binnenstadbewoners zullen een belangrijke rol in onze campagne spelen, Als duidelijk wordt dat veel binnenstadbewoners zich verheugen op halvering van het autoverkeer, is dit van grote invloed op de standpuntbepaling van de mensen in de rest van de stad. 

onze aktiviteiten 

Onze aktiviteiten concentreren we in de laatste zes weken voor het referendum. Op het programma staan al:

- Kinderreferendum: een week voor 25 maart leggen we de kinderen op zo veel mogelijk scholen de referendumvraag voor, de scholen bieden we een lespakket aan;

- Manifestatie 'Open Stad' in Paradiso (2 maart): een 'speelse' avond rondom het thema: auto's in de binnenstad. Geen verkiezingsbijeenkomst maar veel (onverwachte) meningen en vreemde invalshoeken;

- Alternatieve vervoermiddelendemonstratie (dus demonstratie met fietsen, bussen, watertaxi's, bakfietsen, elektrische taxi's, trams. etc.) op de laatste zaterdag voor het referendum. 's Avonds een groot feest als afsluiting van de campagne. 

We hebben nog veel meer actie-ideeën maar die kunnen we pas uitvoeren als er meer mensen gaan meewerken. We denken bijvoorbeeld aan een affiche- of tekenwedstrijd, wij willen kunstenaars vragen grote objekten te maken die een autovrije binnenstad tot onderwerp hebben, kleinere festivals en diskussie-avonden in buurten, pamfletten uitdelen en stands op drukke punten, een karavaan door de stad, foto-expositie van spelende kinderen in de stad, deel van de binnenstad autovrij maken en laten zien wat er mogelijk wordt, op straat de verschillen in ruimte beslag tussen auto, fiets, bus en voetganger in scene zetten of uittekenen, een comité van aanbeveling van prominente binnenstadbewoners oprichten, etc. 

We zullen zelf nieuws maken door een aantal keren met eigen onderzoeken, nieuwe gegevens en leuke ideeën op de proppen te komen. We werken onder meer aan een onderzoek naar de economische konsekwenties van een autoluwe binnenstad, een boekje vol met feiten en anekdotes over auto's in Amsterdam, een rapport over het GVB en een verslag van de ervaringen in verschillende buitenlandse steden met minder autoverkeer. 

Doe mee! 

We zoeken mensen voor inhoudelijk werk, voor praktische klussen, voor af en toe een middag hulp maar ook mensen die zich de komende twee en een halve maand intensief voor de campagne in zetten. Voor de belangrijkste projekten hebben we werkgroepen gevormd. Ook streven we er naar dat in iedere wijk een groep. mensen aktief wordt voor een 'autoluwe' binnenstad. Door materiaal te verspreiden, een avond te beleggen, of kleinere akties te organiseren hopen we overal medestanders te mobiliseren. 

29 januari in Paradiso 

Woensdagavond 29 januari om 20.00 uur precies organiseren we voor iedereen die aan de campagne mee wil werken een grote bijeenkomst in de bovenzaal van Paradiso. We lichten hier onze plannen toe, diskussiëren erover, kijken wat er nog meer voor plannen zijn en proberen zoveel mogelijk taken te verdelen. Een videofilm over het referendum zal tijdens de avond haar première beleven. 

Kom de 29ste naar Paradiso! Het referendum biedt een unieke kans een cruciale stap in de goede richting te zetten.  



Wijnand Duyvendak (Coördinator PBA) 

PBA, p/a ENFB, WG-plein 84, 1054 RC Amsterdam

Naar boven
Naar overzicht dit nummer
Naar Jaargang 1992