Naar archief

UIT: NN #98 van 28 november 1991  

Woon- en kraaknieuws   

Kraakaktie in Zwolle 

ZWOLLE - Een beetje uit de buurt van Grootschermer, maar in de nacht .dat Kosto z'n huis kwijtraakte, werd Zwolle een kraakpand rijker. Geļnspireerd geraakt door de schrijfstijl van RARA, schreven de Zwolse krakers het volgende verslag. 

"In de nacht van 13 op 14 november is Zwolle weer een kraakpand rijker geworden. De kraak werd gepleegd door een kleine groep mensen die zonder veel moeite het gebouw binnen konden dringen. Een verrassing, omdat het hier een bankgebouw betreft dat gesitueerd is naast de altijd verlichte en wakende Nederlandse Veiligheidsdienst. 

Binnen korte tijd stonden er ineens leden van de gemeenteraad en politie binnen, daar ze nog de sleutel hadden en wij de deur niet tijdig gebarrikadeerd hadden. Maar op aandringen konden we op straat een gesprek met ze voeren. Ze wezen ons er op dat 16 december het besluit valt of de Stadsbank al dan niet in het pand gevestigd wordt. Dan wordt het spannend. 

De gemeente beheert het pand en het staat twee jaar leeg. Tot nu toe heeft de gemeente de vestiging van respektievelijk de Stadsbank en een studentensociėteit tegen gehouden. Nu komt de Stadsbank weer ter sprake als gegadigde. Onder andere uit protest tegen de besluiteloosheid van de gemeente Zwolle, zijn wij tot de kraak over gegaan. De gemeente heeft alleen oog voor prestige, het ene na het andere kantoorgebouw verschijnt in en rondom de stad. Men is al jaren bezig om de Assendorperluze -een landelijk gebied achter het station met boerderijen- plat te krijgen. 

De mensen die in de boerderijen wonen, meest oude mensen, worden uitgekocht en hun huizen platgewalst. In dit gebied moet het Hanzeland komen, voor kantoorgebouwen en parkeerplaatsen. Op enkele meters afstand van de Assendorperluze ligt de Schellerweg, eveneens een bedreigd stok woongebied. Deze buurt wordt steeds meer ingesloten door oprukkende nieuwbouw. Stukje bij beetje worden hier de oude woningen platgegooid. Op 26 juli werden hier twee woningen gekraakt aan de Schellerweg. Eén van de twee woningen werdin oktober verlaten, daar het plat ging voor de aanleg van een weg. Het andere, Schellerweg 88, wordt bedreigd met ontruiming via de plaatselijke APV. Hier hebben we protest tegen aangetekend hetgeen 25 november bij de Raad van State behandeld zal worden. 

Groetjes van Quark (bank), Luttekestraat 35 en Savantes, Schellerweg 88 in Zwolle.   


Utrecht bewonersprotest 

UTRECHT - Bewoners uit de Utrechtse Prooststraat, Amsterdamsestraatweg en Anjelierstraathebben 4 november een aktie uitgevoerd bij het gemeentelijke Wijkbureau-Noord. Men protesteerde tegen het voornemen van de gemeente om de panden aan de Schutstraat en de Prooststraat te slopen. De aktievoerders kozen er voor om het wijkbureau 'anoniem te dagvaarden' en 'te slopen'. 

Twee in net pak gestoken aktivisten lazen de dagvaarding voor tijdens de beheersgroepvergadering, terwijl buiten sloopherrie gesimuleerd werd middels een geluidsinstallatie aangesloten op een generator. Een geluidsbox werd in het wijkbureau geplaatst. Per bakfiets aangevoerd puin werd voor de ingang van het wijkbureau gedumpt, pamfletten aan voorbijgangers en buurtbewoners gingen grif van de hand. 'Bouwvakkers' sloegen met rubberen voorhamers de gevel aan diggelen. 

De aktie had als direkt resultaat dat het plan om gefaseerd te slopen door B&W van Utrecht opnieuw in beraad wordt genomen. Het hoofdpunt van de ontevredenheid onder buurtbewoners, is het gefaseerde sloopbeleid. Deze manier van slopen levert allerlei onnodige nadelen voor de buurt op: sloopoverlast, dichtgemetselde huizen levert afname van sociale veiligheid op. De buurt wenst dat het hele gebied in een korte periode verlaten en gesloopt gaat worden. 

Een ander kritiekpunt is de toepassing van anonieme dagvaardingen door de gemeente. In de Prooststraat zijn onlangs maar liefst vier panden op deze wijze gedagvaard. In het verleden heeft de gemeente laten weten nooit gebruik te zullen maken van de leegstandswet. 

Op 11 november werd Prooststraat 7 herkraakt. Uit de verklaring: "Wij richten ons protest tegen het feit dat de woningen op de nrs. 7 en 30 in de Prooststraat al een flinke tijd in gebruik zijn als pakhuis. Het zijn nog goede huizen, die in ieder geval nog enkele maanden bewoond zouden kunnen worden. Omdat wij het gezellig en noodzakelijk vinden dat deze huizen weer bewoond worden, hebben wij nr.7 gekraakt. Omdat het huis al eerder gekraakt is geweest en de officier van justitie desondanks geaccepteerd heeft dat het huis als pakhuis gebruikt zou worden, verwachten wij niet dat de kraak zal lukken."  


Krakend Rotterdam 

ROTTERDAM - Op 21 november heeft een groep mensen de streekschool aan de Millinxstraat gekraakt. De gemeente wil de school om en nabij 1994 slopen.  


Te gek, justitie op z'n bek 

LEEUWARDEN - 115 Maal vrijspraak op alle punten en het verwerpen van artikel 140 waren dinsdag 26 november de belangrijkste uitspraken van het Hof in de Hoger Beroepzaak tegen de WNC arrestanten. 

Artikel 140 werd verworpen omdat niet bewezen werd geacht "dat de organisatie, bestaande uit het duurzame samenwerkingsverband van personen, wonende of verblijvende in het WNC-complex tot oogmerk had het plegen van misdrijven". De gekonstateerde misdrijven waren eenmalig en de organisatie was niet ook op andere tijden crimineel actief. 

Het oordeel van de Groningse rechtbank, die iedereen veroordeelde op artikel 141 (openlijke geweldpleging) onder het motto "je was erbij dus je bent erbij" werd verworpen. Van iedereen moest de individuele betrokkenheid worden aangetoond. Dus volgde vrijspraak omdat mensen tijdens de rel goed vermomd waren geweest (wie deed wat?) en er in de bajes ook het zwijgen toe deden. Vrijspraak op gebrek aan bewijs dus. 

Acht mensen kregen wel een veroordeling. Eén persoon 8 maanden waarvan 4 voorwaardelijk, zeven anderen 6 maanden waarvan drie voorwaardelijk. Bij hen werd art. 141 wel bewezen geacht, maar de grond waarop is ons (nog) niet bekend. Het kan zijn dat zij door hun eigen verklaringen aan de politie het bewijs hebben aangeleverd.   


WNC-Procesdagen Leeuwarden 

LEEUWARDEN - In Leeuwarden vond op 12, 13 en 14 november het hoger beroep plaats van de WNC-arrestanten. Daarover kon je al het een en ander lezen in de vorige NN, maar vanwege tijdsgebrek niet veel. We belichten nu iets uitgebreider de demonstratie tegen Artikel 140 met citaten uit een opgestuurd verslag, de observatie van het kraakpand 't Koetshüs en een aktie tegen de komst van staatssecretaris Heerma. 


D-day aangebroken 

Eindelijk was het zover, 'D-day was aangebroken'. 12 November, deze dag zou de geschiedenis ingaan als de dag waarop het Friesch Anti Imperialistische Front de staat brak. Al in de avond van 11 november werd St. Maarten verjaagd door vanuit gans het land toegestroomde chaoten. BVD, PID en de lokale justitie waren ten einde raad: Wat zou er morgen gebeuren, waar zouden ze toeslaan? Zij konden niet vermoeden wat voor duistere plannen er werden gesmeed in het griezelige pand der revolutionairen, 't Koetshūs. 

Dinsdagochtend 8 uur. Stil waren de straten in de Friesche hoofdstad. Om 9 uur zou de kamera van justitie beginnen 't Koetshūs te filmen. Maar shit, wat was dat? Verdachte personen beginnen plotseling de zo zorgvuldig uitgekozen filmlokatie te verblinden met spiegels en al schreeuwend werd er door hun gevraagd "of justitie wel genoeg tape bij zich had?" Hoe kon justitie weten dat de opstandelingen al de vorige avond een betrouwbare tip hadden ontvangen, waardoor al voortijdig hun filmlokatie werd ontdekt. De chaos was groot, gelukkig hadden ze nog een blik foto/film stillen in voorraad, waardoor de schade enigszins beperkt bleef. 

Dinsdag 12 uur. Rond het geobserveerde kraakpand barst het van de aktiviteiten; mensen lopen in en uit, vlaggen, bakfiets en mogelijke explosieven worden verzameld. Door de stad lopen groepjes verdachte personen (..) Plotseling lijken alle verdachten zich naar één centraal punt te begeven achter het NS-station. De demo start. (..) Rond de 150 mensen zetten hun eerste passen op het van te voren bepaalde traject, waarbij de bonte stoet wordt geleid door mensen uit de verboden organisatie. (...) Rond het standbeeld op het Waagplein werd aan enkele mensen de gelegenheid tot spreken gegeven. Een ex-WNC arrestant legde uit wat de gevaren zijn van het toepassen van Artikel 140, PEL (Platform Een & tweepersoonshuishoudens Leeuwarden) en FAFK (Fries Anti-Fascisme Komitee) hielden een solidariteitstoespraak. De demo eindigde bij het gerechtshof. 


Koetshūs bespied 

De bewoners van het Leeuwarder kraakpand Kruisstraat 20, 't Koetshūs, hebben bij de politie en het gemeentebestuur geprotesteerd tegen de doorlopende heimelijke observatie van hun voorgevel en -deur met behulp van video-apparatuur. De bespieding vond plaats tijdens de WNC-hoger beroepen.  

In hun persverklaring stelden de krakers op 12 november onder andere dat "mensen op voorhand al verdacht zijn (...) Mensen die een kraakpand in- en uitlopen worden op de film gezet en geregistreerd (….) De Leeuwarder politie stoort zich aan geen enkele wet of maatregel (...) Wij stellen de politie verantwoordelijk voor eventuele gevolgen die uit deze stemmingmakerij voortkomen". 

Daarop heeft de politie "mede naar aanleiding van deze bezwaren" besloten de apparatuur in de middag van 13 november weg te halen, aldus commissaris Jorna. De ongebruikelijke opsporingsmethode was onderdeel van politiemaatregelen in verband met het strafproces. Een team ambtenaren van de technische herkennings- en opsporingsdienst had tot taak heimelijk vanuit een partikuliere bovenwoning aan de Kruisstraat het schuin daar tegenover gelegen kraakpand te filmen. Jorna ontkende dat er sprake is geweest van vastlegging op videoband. Het draaiboek van rijks- en gemeentepolitie vermeldt van de omstreden bespieding wel dat zij bedoeld is "voor vastlegging van strafbare handelingen". 

Van de mogelijkheid tot vastlegging is volgens de commissaris geen gebruik gemaakt. Officier van justitie Gorter zei niet op de hoogte te zijn geweest van de observatie en stelde desgevraagd dat de observatie uit routine gelijk gesteld kan worden aan 'hinderlijk volgen'. En dat is zelfs strafbaar. 


Tumult bij bezoek Heerma 

Niet zo slim natuurlijk, als je staatssecretaris Heerma heet en dan ook nog eens op bezoek gaan in Leeuwarden op een van de dagen van het WNC-hoger beroep. Maar Heerma deed het en heeft het geweten. 

Het Platform Een- en tweepersoonshuishoudens Leeuwarden (PEL) greep deze gelegenheid aan voor protest. Staatssecretaris Heerma van Volkshuisvesting deed de wijk De Meenthe aan na een grondige opknapbeurt. Een groep demonstranten ging met Heerma in diskussie over diens 'afbraakbeleid'. 

Eerder op de dag zocht politie de wijk af naar explosieven, omdat er een bommelding binnengekomen was. In het Friesch Dagblad lezen we dat "(...) het werkbezoek van Heerma achteraf rustig is verlopen. Er werd voor het ergste gevreesd omdat er geruchten de ronde deden dat er tientallen leden van de Amsterdamse kraakbeweging naar Leeuwarden op weg waren om het bezoek op te luisteren".

Naar boven
Naar overzicht dit nummer
Naar Jaargang 1991