Naar archief

UIT: NN #95 van 17 oktober 1991† †

WOONGENOT

AMSTERDAM

* In de nacht van 3 op 4 oktober was er voor de tweede maal een knokploeg bij Utrechtsestraat 47. Drie mannetjes braken het rolluik open, sloegen een raam in en gingen naar binnen. Na korte tijd arriveerde de smeris en een handjevol kraaksters. De knokkers werden naar buiten gehaald maar niet gearresteerd.

* 26 september werd de Carrillonstraat 8 drie hoog gekraakt.

* 29 september gekraakt: Kadoelenstraat 212.

Het zijn twee huisjes en een boerderijtje in Amsterdam-Noord.

* 6 oktober gekraakt: Vechtstraat 51 hs.†

GRONINGEN

* 24 september werd een pakhuis aan de Hardewikerstraat gekraakt. Eigenaar is architekt Jacobs. Hij heeft grootse plannen met het pand, er zouden een disco, kantoorruimtes of hotelkamers in moeten komen, en hij wil er zijn architektenburo in vestigen en zelf op zolder gaan wonen. Hij is al tien jaar bezig dit te verwezenlijken. Zijn geld is al twee jaar op en alles wat hij nog nodig heeft is een handtekening van de bank (aldus Jacobs in het Nieuwsblad vh Noorden). Begin oktober kregen de krakersters een dagvaarding in de bus.†

UTRECHT

* Het eind september gekraakte pandje op de Vrouwjuttestraat is ontruimd. En wel omdat de gemeente het wil gaan slopen.

* Dinsdag 24 september werd gekraakt het complex S.v.d. Wielenstraat- Eerste v.d. Goesstraat 52/54. De panden hebben wat raken betreft al een voorgeschiedenis. Op 7 september 1990 werden ze ook al gekraakt, maar weer ontruimd omdat het woongedeelte van het garagecomplex pas 3 maanden leeg stond. Nu stond het pand ruim 18 maanden leeg. Ze willen de ruimte gaan gebruiken voor wonen en werken, met ateliers en een bouwmiddelendepot. De uitspraak van de OvJ is positief voor het hele complex.†

SCHEEMDA/MIDWOLDA

* Op 30 augustus werd door een tiental mensen een al meer dan 23 jaar leegstaande kartonfabriek gekraakt. De fabriek werd gebouwd in 1897, en was in gebruik tot 1968. De krakersters willen er een zelfvoorzienende woon-werk-gemeenschap opbouwen.†

ROTTERDAM

* Op 4 oktober werd in R'dam een groot winkelpand op de hoek van de Botersloot gekraakt. Het pand bleek niet geheel leeg te staan, op 9 oktober was het afscheidsfeest er alweer, een dag later ontruimd. Er waren plannen om er een kunst- en muziekcentrum te kreŽren.†

ULFT

In januari 1991 werd in Ulft (Achterhoek) een vrijstaande woning gekraakt. Het pand werd in oktober 1990 aangekocht door de gemeente Genderingen (Achterhoek), en staat op het grondgebied de 'Rieze', waar industrie en huizen gepland zijn. Het werd 'Oerhausse' genoemd, naar het deel van Ulft dat Oer heet. Het bestemmingsplan staat nog niet vast. Na de kraak liet de gemeente weten dat ze niet van plan waren te slopen en dat de krakersters het pand mochten gebruiken totdat zij het nodig hebben. Er wonen nu vier mensen, er is een ontmoetingsruimte, een oefenruimte, een leesruimte, een winkeltje (met oa LP's, tapes, fanzines etc.) en de 'Oerkroeg'. †

Begin mei kregen ze te horen dat de gemeente het pand nodig had omdat er 4 of 5 serieuze kopers zouden zijn. Later bleek dat de wethouder de krakersters had voorgelogen; en toch wil slopen. Ze besloten te blijven tot het pand verkocht zou zijn. De gemeente stelde een termijn vast, eind juni moesten ze eruit zijn. Eind augustus kwam er een dreigbrief van de gemeente advokaat, oprotten of er zou een kort geding worden aangespannen. De krakersters zijn blijven zitten...†

Op 26 september kwam er een dagvaarding, het kort geding is vastgesteld op 8 oktober. De aanklacht bestaat uit vier delen: 1. Binnen 24 uur na betekening van het vonnis moet het pand ontruimt & verlaten worden. 2. Ze willen dat het vonnis een jaar lang ten uitvoer kan worden gelegd aan iedereen die zich daar bevind of binnentreed. 3. Ze willen een machtiging om met geweld tot ontruiming over te gaan. 4. Ze willen de krakersters voor de kosten van de rechts zaak laten opdraaien.†

Hoe het is afgelopen? In de Achterhoek hebben ze geen telefoon!!!!! Oerhausse Oerseveld 2 7071 KC Ulft† †


Met dank aan pamfletten, de Grachtenkrant, Leef in Chaos, Springstof

Naar boven
Naar overzicht dit nummer
Naar Jaargang 1991