Naar archief

UIT: NN #95 van 17 oktober 1991

HORIZONVERVUILING

Het was een echte zondagfietsmiddag, lekker zonnetje en een aangename temperatuur. Ik fietste richting Oostelijk Havengebied omdat je dan langs het Amsterdamse IJ nog een beetje frisse lucht kan halen. Bij de spoorwegovergang naar de Csaar Peterstraat stonden een heleboel mensen met camera's en fototoestellen en ik ben er maar bij gaan staan in afwachting van wat er gebeuren zou.

De spoorbomen gingen dicht en er kwam een trein aan. Nou, wat voor een trein, een hele oude indrukwekkende locomotief die wel twintig oude wagens trok. Hartstikke mooi gezicht, de stoomfluit floot en uit de schoorsteen kwamen dikke rookwolken (niet zo milieuvriendelijk), de machines gaven een krachtig tjoek tjoekgeluid. Verder langs de kade en bij het Einde van de Wereld nog even van het vergezicht genoten.

Terug naar het Westen gefietst kwam ik ter hoogte van de Prins Hendrikkade weer zo'n prachtige lokomotief tegen terwijl er een Dakota overvloog, op het IJ een oude radarboot voer en even was ik zo'n veertig jaar terug in de tijd. Bij het Centraal Station aangekomen parkeerde ik mijn fiets en ben even gaan kijken op perron 15. Daar kwam er wr een aan. Je voelde de opgewonden spanning bij de vele mensen op komen. Ogen begonnen te glimmen en iedereen keek echt heel vrolijk. Ik ben blijven wachten tot de trein weer vertrok richting Watergraafsmeer, echt fantasties, wat een power zo'n ding. Heimwee kreeg ik er van, heimwee naar vervlogen tijden.

Weer buiten gekomen werd ik weer met mijn neus op de feiten gedrukt toen ik zo langzaam fietsend zag hoe de spoorwegen aan het uitbreiden zijn. Even zag ik een verschrikkelijk visioen van die idiote toren die er gebouwd gaat worden bij station Sloterdijk, 210 meter hoog. hoe komen ze er bij. In de toekomst gaan daar natuurlijk nog veel meer van die dingen komen. Het enige wat ik hoop is dat 'ze' een gigantiese bouwfout maken zodat die toren z over station Sloterdijk heen valt, dan zijn we daar ook meteen vanaf.

Over die bouwfout; Amsterdam is gebouwd op palen, dat weet iedereen. Wat niet iedereen weet is dat als je in Amsterdam iets gaat bouwen de funderingspalen net zo hoog of net zo lang moeten zijn als het pand dat je gaat bouwen. Dus nou hoop ik maar dat die Zweedse Lamarg Investments de ballen verstand heeft van bouwen in Amsterdam en dus te korte palen neemt zodat die toren bij de eerste zuidwesterstorm omkiepert. Eigenlijk moeten we daar niet op wachten en een pracht van een list verzinnen waardoor het niet door kan gaan. Wij willen geen torens in en om Amsterdam, we hebben er genoeg van. Idioten zijn het. Bouw dat ding maar in Zweden ofzo.


TNT

Naar boven
Naar overzicht dit nummer
Naar Jaargang 1991