Naar archief

UIT: NN #95 van 17 oktober 1991† †

NIEUWS


Serie benefiets voor yorkshire huntsabs

Huntsaboteurs, jachtverstoorders, verstoren in Engeland wekelijks zo'n 50 jachtpartijen op vossen, hazen, vogels of andere dieren door middel van geweldloze akties. Hierdoor worden niet alleen veel dieren gered, maar ook de bloedsportende elite dwarsgezeten. Voor de Yorkshire Hunt Saboteurs en voor in Nederland nog op te zetten akties zijn er in oktober drie benefietkonserten.

In Engeland worden 3 of 4 keer per week rond de 300 meutes honden los gelaten om wild te volgen en te doden. Dit alleen om de rijken en geprivilegieerden "sport" en vermaak te verschaffen. Honden die vooral op hun uithoudingsvermogen zijn gefokt jagen in groepen van over de 30 dieren vaak meer dan een uur op een vos. Als de vos een hol in vlucht wordt er een terriŽr ingezet en wordt de vos er uit gejaagd of uitgegraven. Hoe dan ook wordt de vos in stukken gescheurd onder luid gejuich van de inmiddels aangekomen jagers.†

Hazen worden vervolgd door kleinere honden, zijn slechts twee voorbeelden van "British Country Sports", bloedsport waaronder ook de jacht op andere dieren valt, en hondengevechten, hazenracen en vissen. Sporten die populair zijn bij het koningshuis (niet alleen in de UK), de clerus, justitie en de nieuwe en oude rijken. Het is een methode om de sociale ladder te beklimmen. Een bloedige.†

Keer op keer is bewezen dat vossen niet schadelijk zijn, noch een plaag. Jagen is geen verbetering van de wildstand (daar bijna alle dieren worden uitgezet of in het gebied gefokt). Toch worden er elk jaar 20.000 vossen gedood door georganiseerde jachtpartijen. Tijdens de 70'er en 8O'er jaren zijn heel wat wetsontwerpen tegen bloed sport ingediend door het parlementslid Eric Heffer, maar er is er niet ťťn doorheen gekomen. †

Labour heeft toegezegd dat, indien gekozen, jagen met honden verboden zal worden (net als officieel in Nederland) maar niet de jacht in het algemeen. In ieder geval komt het verzet tegen bloedsport niet van vette parlementsleden, hoewel het op dit moment alleen het parlement is dat de jacht kan stoppen, maar van gewone mensen. Mensen die bereid zijn gewelddadigheden en vervolging te riskeren als ze zichzelf tussen de jager en de prooi plaatsen. Dit zijn de huntsaboteurs.†

Zo'n 3000 saboteurs verstoren wekelijks ongeveer 50 jachten door middel van geweldloze akties. Akties zoals het blazen op jachthoorns en het roepen van de honden met dezelfde kreten als de jagers en drijvers om ze bij de prooi weg te lokken. Er wordt altijd zoveel mogelijk zorg voor gedragen dat er niets gebeurt met de honden of paarden van de jagers.†

Jachtverstoring is in het begin van de jaren zestig in Zuid-Engeland begonnen. Sindsdien zijn er veel suksessen geboekt, zoals het ontbinden van hondenmeutes, het annuleren van jachtafspraken en jachtfestivals. En natuurlijk veel kleine suksesjes. Ondanks het toenemende geweld van de jagers en de toenemende repressie (saboteurs zijn gemolesteerd met hooivorken en honkbalknuppels, en daarna gearresteerd) gaat het verstoren onverminderd door.†

Ook in Nederland wordt gejaagd, en meer dan de meeste mensen denken. Afgezien van het vissen en kievietseieren rapen wordt er gejaagd op konijnen, gevogelte, hazen en muskusratten. En op groot wild zoals reeŽn, herten, moeflons, en wel door onze Wereldnatuurfonds voorzitter prins Bernhard, en anderen van het koningshuis.†

Sommige dieren die schadelijk worden geacht vallen buiten elke (jacht)wet. Er mag dus altijd op ze gejaagd worden (er mag niet overal op ze gejaagd worden), met alle middelen. Voor de meeste dieren is er echter een jacht- en vogelwet. Ook zijn er bepaalde seizoenen en speciale plaatsen. Jagers kopen of huren persoonlijk of via een vereniging een zgn. jachtveld (dit heeft een minimum oppervlak) waarbij ze officieel, met vergunning kunnen doen en laten wat ze willen.†

Het "natuur"beheer, dat het wild op een bepaalde wildstand zegt te houden door overschot waar geen voedsel voor zou zijn af te schieten, op een zo diervriendelijke manier is gelul. De dieren worden afgeschoten door jagers die daar lol in hebben. Konijnen zouden duinen ondermijnen, maar komt dat niet onder andere omdat we ooit alle natuurlijke vijanden bijna uitgeroeid hebben? Fazanten en herten worden kunstmatig op een grote hoeveelheid gebracht, allen voor de jacht. In de meeste zgn. rustgebieden kun je de plekken vinden waar de dieren zijn uitgezet en worden bijgevoederd om ze daar te houden... voor de jacht.†

Het is in Nederland verboden te jagen met honden en paarden, behalve de hond die geacht wordt het gedode wild op te sporen. Er wordt dus niet zoals in Engeland met grote groepen te paard met honden gejaagd. Ook is het in Nederland niet voorbehouden aan de elite. Toch vinden er grootscheepse jachtpartijen plaats door heel Nederland.†

Het wordt tijd dat ook hier weer eens iets gedaan wordt tegen deze praktijken. Vandaar dat de helft van de opbrengst van het benefiet in Nederland blijft. De rest gaat naar de Yorkshire Hunt Saboteurs, Huddersfield, West Yorkshire, HDIIXS England.† †

ACT UP! TEGEN SLUITING PRAKTIJK

AMSTERDAM- Vrijdag 11 oktober heeft Act Up! Amsterdam samen met mensen van Materia Medica een bezetting uitgevoerd van een pand van Stadsherstel aan de Reguliersgracht. Reden was de ontruiming van de homeopatische praktijk van Materia Medica waar veel mensen met aids worden behandeld, vorige week dinsdag.

De afgelopen jaren waren zo'n 40 mensen in de praktijk aan de Gasthuismolensteeg behandeld. Een aantal mensen zeggen er genezen te zijn. Met de ontruiming van de kliniek, waar een zeer intensieve behandeling gegeven werd en mensen soms een tijd verbleven, zijn de behandelingen gestopt en komen de klanten op straat te staan. Redenen genoeg "to Act Up".†

Stadsherstel, sinds enige tijd eigenaar van het pand waar de praktijk verbleef, had de rechter om ontruiming gevraagd en had dat ook gekregen. De direkteur van Stadsherstel beriep zich dan ook op de gerechtelijke uitspraak om de ontruiming te rechtvaardigen. Voor de konsekwenties had hij weinig oog. De bezetting werd zonder toezeggingen opgeheven door de politie, die de bezettersters het pand uitsleepten. Daarbij vonden ze het ook weer eens (zonder reden) nodig om mensen klappen en schoppen uit te delen.††

HONDENBONT IN DE MODE

AMSTERDAM - Filialen van C&A, Kreymborg en Zy hebben op verzoek van de stichting Bont voor Dieren het hondenbont uit hun collectie genomen. Er werden jassen verkocht met een flinke kraag van hondenbont, afkomstig uit Korea dat wordt verkocht onder de schuilnaam 'Gae-wolf' (wolfshond).

Duizenden honden worden in Korea verhandeld. Ze komen door ophanging in een strop aan hun eind. De doodstrijd zorgt ervoor dat de honden adrenaline produceren. De adrenaline zorgt ervoor dat het vlees van de honden mals wordt, hetgeen in restaurants als delicatesse wordt gereserveerd. Tijdens de doodstrijd gaan de haren van de hond overeind staan, waardoor het vel meer waard wordt. Het bont wordt vervolgens op de internationale markt verhandeld.†

Buiten C&A, Kreymborg en Zy had ook V&D twee weken eerder jassen met wasberen bont uit de collectie gehaald. De winkelketens spreken van een misverstand. Bont voor Dieren roept consumenten op om deze winter goed te letten op het gebruik van (echt) bont bij jassen en schoenen. ††

COMPUTERVIRUSSEN

Een paar jaar geleden had het nog wel iets romantisch, vond ik. Sabotage van vuige ondernemingen, de aandacht vestigen op een goed doel. Computervirussen: programmaatjes die zichzelf doorkopiŽren, waren wel grappig. Ook omdat ze vooral een media-event waren. Inmiddels heb ik er mijn buik behoorlijk van vol.

Laatst hadden we er weer twee bij NN. Ja, bij een typemachine heb je dat niet, grapte onze laatste computerhater. Maar ondertussen heeft het me wel een hele middag gekost om een van de besmette machines weer aan de praat te krijgen. Een heel kinderlijk bedacht programmaatje dat eerst de virusscanprogramma's molt en dan de computer platlegt. Goed, ik heb er veel van geleerd en de volgende keer is het in een half uurtje gepiept, maar toch.†

Open organisaties als alternatieve bladen, layoutcollectieven, etc. waar voortdurend floppies van buiten komen zijn domweg kwetsbaar voor dit soort makkelijke vandalisme. Soms zie je dat binnen een bepaald scenetje opeens alle PC's besmet zijn. Maar als iedereen die met computers werkt er een beetje op let is de verspreiding behoorlijk in te dammen. Daarom:†

Niet al deze maatregelen voorkomen iedere besmetting. Je computer kan in ieder geval alleen besmet raken als er een programma op draait dat besmet is. Maar vergeet niet dat 'n gewone PC-floppy altijd een onzichtbaar programmaatje bevat. Het draait alleen als je de computer aanzet of herstart met de floppy er al in en dient om te melden dat de floppy geen opstartschijfje is. Vandaar dat oppassen bij het opstarten.†

Je PC loopt geen besmetting op van het alleen maar lezen van' een tekst van een floppy. En een floppy raakt voor zover ik weet niet besmet als je hem mechanisch beschermt tegen beschrijven, bijvoorbeeld door dat vierkantje opzij dicht te plakken.†

Veel virussen zijn met speciale software eenvoudig te verwijderen. Die staat ook op veel bulletinboards, zoals APS. In het ergste geval moet je je harde schijf opnieuw formatteren. Niet moeilijk, het wist alleen alles wat erop staat uit. Maar als je regelmatig backups maakt is dat niet zo erg. En veel virusbesmettingen zijn ook weer niet van dien aard dat je niet voor het formatteren nog allerlei bestanden kunt kopiŽren.††

SOLIDARITEITSAKTIEDAG MET PUERTO RICO

AMSTERDAM, 12 oktober (Columbus Day in Amerika). Vandaag hielden 15 ŗ 25 mensen een picket-line bij het Amerikaanse consulaat. Het was de bedoeling daarbij een petitie af te leveren. In deze petitie, waarvan de tekst is opgesteld door Puertoricaanse organisaties, wordt de vrijlating van de politieke en krijgsgevangenen geŽist als noodzakelijke voorwaarde voor het in overeenstemming met internationale wetgeving verlopen van het onafhankelijkheidsproces. De petitie is uiteindelijk per post gestuurd, want ja, op zaterdag bleek het consulaat gesloten.

Zeikerige agenten meenden dat 'het algemeen bekend is dat er geen spandoek aan het hek gehangen mag worden'. Later sloot de picketline zich aan bij een rouwmars van '12 October Manifest', een organisatie van (vooral Surinaamse) Indianen in Nederland. De stoet ging naar Paradiso waar een manifestatie plaatsvond n.a.v. Columbusdag. Hun spandoek ondervond geen hinder van dezelfde agenten.†

In april en mei van dit jaar maakten twee Puertoricanen uit de onafhankelijkheidsbeweging een rondreis door Europa. In een dertigtal steden spraken ze tijdens manifestaties en informatieavonden over de situatie in hun land, van de onafhankelijkheidsbeweging, de gevangenen en de politiek van de VS in Midden-Amerika en de CaraÔben. In Nederland waren ze te gast in Nijmegen en Amsterdam.†

Zij deden een oproep voor een internationale aktiedag op 12 oktober om solidariteit met de onafhankelijkheidsstrijd tot uitdrukking te brengen. Zij vroegen om aktiviteiten bij zoveel mogelijk Amerikaanse ambassades en consulaten, zodat een overweldigende stroom berichten naar Washington gaat. De consulaten en ambassades zijn namelijk verplicht dagelijks alles wat er gebeurt door te brieven. †

Op dezelfde dag organiseren Puertoricaanse organisaties in Washington een grote demonstratie. De mensen van Assata uit Nijmegen willen de aktie van 12 oktober niet los zien van de komst van president Bush aan den Haag op 9 november.††

15 EN 16 OKTOBER 1991

Twee dagen en een nacht, 48 uur van de onderlinge samenhang. Op 15 oktober startte in Bangkok (Thailand) de jaarvergadering van het Internationale Monetaire Fonds (IMF) en de Wereldbank. Op 16 oktober was het Wereldvoedseldag, al sinds jaar en dag gekoppeld aan de Internationale Anti-McDonald's dag. Beide gebeurtenissen vallen tenslotte ook niet geheel ontoevallig in de "Honger hoeft niet!" week. Jaarlijks genoeg reden om aktie te voeren tegen banken, multinationals en de rood-gele paddestoelen vol Big Macs en vrijwillig de Mcnuggets ingelopen kippen. Net voor de deadline kregen we nog een verklaring van een aktie binnen.

"In de nacht van 15 op 16 oktober jl. wilden wij graag ons steentje bijdragen aan de bewustwording rond de samenhang van voedsel multinationals en banken. Daarom hebben wij pamfletten verspreid over, sloten dicht gelijmd bij, leuzen geschilderd op en tientallen vrolijke verfballekes gegooid tegen de McDonald's en diverse banken in het centrum van Zoetermeer (Zuid-Holland). McDonald's is medeverantwoordelijk voor een grove vernietiging en uitbuiting van mens. dier en natuur. Pas als de laatste boom omgehakt is, als de laatste vogel niet meer vliegt zal blijken dat we geld niet kunnen eten!" [ingekort]††

MCMURDER, MCHUNGER, MCMONEY...

AMSTERDAM - Onder het motto "Boycot McDonald's" trok er op 16 oktober een aktieoptocht langs 6 vestigingen van de Mac in Amsterdam. Vanaf het eeuwige verzamelpunt op het Beursplein vertrokken ongeveer 50 aktivistes/n trommelend, zingend en spandoekdragend voor een demonstratie door de binnenstad.

Bij elk filiaal zorgde een waar drumspektakel voor de nodige aandacht, telkenmale ondersteund door een pamflet en een toespraakje door iemand van de Anti-McDonald's kampanje Nederland. Uit de opstopping kwamen de bekende negatieve geluiden (van "ga toch werken!" tot "mag ik mezelf niet meer kapot vreten") afgewisseld door enkele hartverwarmende positieve reakties. Bij elk filiaal was de vaste McDonald's beveiligingsdienst aanwezig. Net zoals bij hun oprichting vorig jaar in Leiden bij de blokkade aldaar was ook Piet (de ex-smeris uit Leiden) present. †

Bij de laatste McDonald's was een geweldloze 'we-haken-in-en-sleep-ons-maar-weg-blokkade' gepland. Het is ons tot op heden niet gelukt te vernemen hoe die verlopen is. De telefoon blijft dood. Redelijkerwijs gaan we er dan maar vanuit dat de hele boel dusdanig uit de hand gelopen is, dat studenten, arbeidersters en vluchtelingen/s zich hebben aangesloten en dat buiten de NN- redaktieruimte de revolutie van onderaf inmiddels gelukt is. Mocht het onverhoopt anders verlopen zijn lees je dat in de volgende NN. [Tups]† †

BURGERS ONDERHANDELT OVER LEGALISATIE

EINDHOVEN - Het is nu ruim een jaar geleden dat in Eindhoven het activiteitencentrum "de Bunker" werd ontruimd, en Burgers gekraakt. In dit artikel kun je lezen hoe de zaken er voor staan.

De Bunker, om mee te beginnen, werd gekraakt uit protest tegen leegstand en het militaire karakter van het pand. Wat begon als een aktiekraak groeide uit tot een woon- en activiteitenpand. Na ruim 3 jaar werd het ontruimd. Op de plek van de Bunker moesten luxe appartementen komen. Het bouwplan klopte niet, maar het belang van de aannemer om snel te kunnen bouwen was zo groot dat dat over het hoofd werd gezien. Intussen ligt het terrein nog steeds braak.†

Nog voor de ontruiming van de Bunker werd Burgers gekraakt om de activiteiten van de Bunker voort te kunnen zetten. Dat is gebeurd; naast woonruimte voor 15 mensen lopen er een flink aantal activiteiten. Er is een kafee, videokafee, bibliotheek, platenzaak, massage, doka, zeefdruk, eetkafee, werkruimtes, kraakspreekuur en een studio. Ook regelmatig zijn er benefiets, optredens en dergelijke.'†

Enige maanden geleden is er aan WEB bouwbedrijven een sloopvergunning afgegeven en binnenkort wordt een bouwvergunning verwacht. Naast het starten van bezwaarprocedures hebben we toen met alle mensen die bij het pand betrokken zijn besloten om een poging te doen het pand te legaliseren. Dit houdt dus in dat we moeten proberen de bouwplannen te stoppen en in diezelfde tijd een eigen plan te maken. In ieder geval willen we een zelfbeheerconstructie en betaalbare ruimtes. Daar zijn we druk mee bezig op het moment.†

Op 10 september was er een commissievergadering. Op die vergadering zou negatief advies worden uitgebracht over ons bezwaarschrift tegen de sloopvergunning. Intussen waren wij met een buro in zee gegaan die samen met ons het plan voor behoud van Burgers uit gaat werken. Op die commissievergadering hebben we, mede dankzij GroenLinks, wat dingen toegezegd gekregen.†

-De sloopvergunning wordt in ieder geval gekoppeld aan de bouwvergunning. Dat betekent dus dat er niet zomaar kan worden gesloopt.

-Om braakligging te voorkomen van het perceel wordt er overwogen een borgsom aan de aannemer te vragen, die aan de gemeente toekomt als er niet op korte termijn gebouwd gaat worden.

-De gemeente gaat met ons praten over het plan dat wij gaan opstellen.†

Na deze vergadering is er contact geweest met een woningbouwvereniging die als experiment wel geÔnteresseerd is om met ons in zee te gaan. Ook is er contact geweest met de eigenaar die in eerste Instantie een vraagprijs van 8 miljoen noemde, maar daar later op terug kwam en een richtprijs van 1 miljoen noemde.†

Hoewel voor onszelf de hele zaak niet duidelijk is, denken we wel dat er aanknopingspunten zijn om te onderhandelen over legalisatie. Dus knokken we verder tegen bouwplannen, city misvorming en dreigende ontruiming. In de toekomst zullen we regelmatig berichten over hoe het loopt. Geen stad zonder Burgers!† †

WOONBOND PROTESTEERT TEGEN HUURVERHOGING

DEN HAAG - De aktie met 'Huur protest bonnen' van de Woonbond in diverse wijkbladen heeft succes gehad. Zodoende konden er op 9 oktober minstens 25.000 bonnen overhandigd worden aan de voorzitter van de Vaste Tweede Kamer Commissie voor Volkshuisvesting, Castricum, op het Binnenhof. Tevens werd bij die 25.000 bonnen een 'Politiek Bezwaarschrift Huurbeleid' afgegeven.

De Woonbond liet daarin weten, dat zij de 123.000 huurders die een bezwaarschrift hebben ingediend ondersteunen evenals de 30.000 huurders die een huur protestbon hebben toegezonden aan Staatssecretaris Heerma.†

Zoals al eerder in NN stond is de 5,5 procent huurverhoging (in veel gemeenten zelfs 7 procent) een Asociaal beleid van Volkshuisvesting. Duizenden huurders gaan in hun netto inkomen fors achteruit door die verhoging. Hierbij komt dat de huursubsidie fors wordt verlaagd waardoor haar functie als 'vangnet' onder druk komt te staan. †

De extra huurverhogingen betekenen in de komende jaren, dat de verhuurders en andere instanties het profijt hebben en de huurders steeds meer afglijden naar een zodanig besteedbaar inkomen dat erin de toekomst sprake zal zijn van ontelbare huisuitzettingen. De huurverhogingen van juni 1991 kunnen niet meer ongedaan worden gemaakt. De Woonbond probeert met allerlei akties te voorkomen dat de 5,5 procent tot 7 procent huurverhoging van juni 1992 doorgevoerd zal worden en wordt teruggebracht tot 3 procent.†

De eisen:

A. Bevriezing van de huren in 1992, ter compensatie van de extra huurverhoging in 1991. Als gevolg daarvan zal de loonontwikkeling zodanig zijn dat de koppeling tussen lonen en uitkeringen stand kan houden;

B. Instrumenten waarmee huurdersorganisaties (Groot)-Onderhoud kunnen afdwingen;

C. Een gekwalificeerd adviesrecht waarmee huurders, met of zonder hun organisatie, redelijke Woningverbeteringsplannen kunnen afdwingen; .

D. Geen verdere bezuinigingen op de Individuele Huursubsidie en herstel van haar funktie als "vangnet".†

De huurverhoging van 1991 is 2,5 procent hoger dan in de nota 'Volkshuisvesting in de jaren '90' nodig werd geacht en drijft de lonen op waardoor de koppeling tussen lonen en uitkeringen extra onder druk komt te staan. Alle subsidies voor Groot-Onderhoud en Woningverbetering voor na-oorlogse woningen en voor veel voor-oorlogse woningen zijn afgeschaft. †

Volgens de Rijksoverheid hebben verhuurders geen subsidies meer nodig door de extra huurverhogingen. Dat betekent wel dat de huurders het grootonderhoud zelf mee betalen, wat in strijd is met het Burgerlijk Wetboek. De Woonbond vreest een stagnatie in het programma voor verbetering van woningen, hetgeen grote sociale, maatschappelijke en economische schade kan veroorzaken, zoals de segregatie problematiek in o.a. de grote steden.† †

HOGER BEROEP WNC-ARRESTANTEN

LEEUWARDEN - Het is een poosje stil geweest, maar op 12, 13 en 14 november vinden in Leeuwarden dan uiteindelijk de hoger beroepen plaats van de Wolters Noordhoff Complex (WNC) arrestanten.

Even het geheugen opfrissen. Op zondag 26 mei werd het gekraakte complex aan de Oude Boteringestraat te Groningen ontruimd, 139 mensen werden gearresteerd. Nadat de ene helft vier weken en de andere 6 weken in voorarrest had gezeten, volgde begin juli het proces. Justitie wilde de groep laten veroordelen met toepassing Van Artikel 140. -deelname aan een criminele vereniging- en Artikel 141 -openlijke geweldpleging in vereniging-. †

Uiteindelijk werd toepassing van Artikel 140 afgewezen door de rechtbank in Groningen, officier van justitie Geerds ging af. De arrestanten kregen straffen van 4en 6 weken onvoorwaardelijk opgelegd. Beide partijen gingen in hoger beroep.†

In dit lang verwachte 'WNC-arrest' staat het omstreden Artikel 140 Wetboek van Strafrecht centraal, dat deelneming aan een organisatie met als oogmerk het plegen van strafbare feiten verbiedt. De ruime toepassingsmogelijkheden van het artikel stuiten op veel protest van aktiegroepen, politieke groeperingen en juristen. †

Toepassing heeft konsekwenties voor iedereen die wel eens een protestvergadering bezoekt of een demonstratie voorbereidt. Er hoeft geen sprake te zijn van een formeel opgerichte, door statuten beheerste vereniging; wel een min of meer 'gereglementeerd' samenwerkingsverband voor een bepaald doel. Deze zaak kan belangrijke jurisprudentie opleveren voor het gebruik van Artikel 140 in de toekomst.†

De mensen zijn opgepakt bij de ontruiming van Wolters op grond van Artikel 141, openlijke geweldpleging. Op grond daarvan zijn ze in bewaring gesteld. Bij de gevangenhouding (30 dagen verlenging) kwam de officier pas met Artikel 140 te voorschijn, de 'criminele vereniging'. Dat de officier eveneens met Artikel 140 op de proppen kwam als grond voor gevangenhouding, heeft een juridische en een politieke reden. †

De juridische is het meest duidelijk en dat is gebrek aan bewijs. Politiek proberen ze het sympathisant-denken binnen het proces te betrekken door de BVD de ruimte te geven om in het privťleven van vele sympathisanten en arrestanten te duiken. Zelfs familieleden worden afgeluisterd. Toepassing van het artikel is handig voor het in kaart brengen van, in dit geval de linkse beweging.†

Op dinsdag 12 november wordt er dus gedemonstreerd tegen Artikel 140. Om 14 uur komt men bij elkaar achter het station van Leeuwarden bij de fontein. Gedurende de drie dagen van het hoger beroep zal 't KoetshŻs, Kruisstraat 20 van 9 tot 24 uur geopend zijn voor eten, drinken e.d. Dagelijks zal er daar tussen 16 en 18 uur verslag gedaan worden van wat er in het Gerechtshof plaatsvindt. Er zijn slaapplaatsen aanwezig. ††

VAN DEN BROEK EN DE WAPENEXPORT QUALITY

DEN HAAG - Deze week wordt in de Tweede Kamer een nota over het wapen-exportbeleid besproken. De nota is geschreven door Van den Broek, de minister van Buitenlandse Zaken en mevrouw Van Rooy, de staatssekretaris van Ekonomiese Zaken. Zoals te verwachten bij een nota waar 'Van den Broek' onder staat is het huilen met de pet op.

Wat is het geval? In 1975 verscheen de 'Nota Ontwapening en Veiligheid', geschreven door Kooijmans. Die nota moet verbeterd worden, volgens excellentie Van den Broek, en daarom is er nu de Nota-Broek. Volgens de Nota-Kooijmans moet het Nederlandse wapenexportbeleid gebaseerd zijn op het belang van de internationale rechtsorde. Er staan drie redenen in de Nota-Kooijmans om geen wapens te leveren.†

Ten eerste mag er niet geleverd worden aan een land dat internationaal wordt geboycot. Ten tweede mag er niet geleverd worden als het land bij een oorlog is betrokken. En ten derde mogen er geen wapens worden geleverd aan een land waarin de mensenrechten worden geschonden.†

Wat staat in de Nota-Broek? "De regering heeft met behulp van deze criteria het beoogde terughoudende nationale beleid toereikend kunnen uitvoeren." Met andere woorden: ik, Van den Broek, en mijn voorgangers, hebben de Nota-Kooijmans inderdaad goed uitgevoerd. Echter, toen de Nota-Kooijmans in werking trad werden er even later korvetten verkocht aan IndonesiŽ. In IndonesiŽ werden de mensenrechten afschuwelijk geschonden en het land was toen bovendien Oost-Timor aan het veroveren.†

Nog steeds worden in IndonesiŽ de mensenrechten geschonden, houdt het Oost-Timor bezet en nog steeds worden er Nederlandse wapens aan IndonesiŽ verkocht. Het enige dat is veranderd is dat inmiddels in de Raad van Europa wordt gepleit voor een wapenembargo tegen IndonesiŽ. Maar Van den Broek heeft er geen problemen mee. Hij wil de Nota-Kooijmans "verbeteren". Hij wil dat er nog een reden bijkomt voor het weigeren van een wapenexport-vergunning.†

Voortaan wil Van den Broek ook geen vergunning meer geven voor de wapenexport naar landen die al genoeg wapens hebben, zoals Irak bijvoorbeeld. Iedereen is daar een voorstander van. Iedereen zal dus de Nota-Broek positief ontvangen. En iedereen zal in een moeite door het beleid dat is gevoerd goedkeuren. Het beleid waarin de Nota-Kooijmans aan de laars is gelapt. Van den Broek spreekt met valse tong over vrede en veiligheid. We kunnen nog een hoop ellende van de man verwachten. Klaar. [Bron: BBS de Zwarte Ster]††

GEEN NIEUWE INTERVENTIES

DEN HAAG - Zaterdag 9 november brengt de Amerikaanse president Bush een bezoek aan Nederland. Hij komt in aansluiting op de NAVO-top 7 en 8 november in Rome. Er wordt om 12 uur op het Plein in Den Haag verzameld voor een betoging.

De NAVO is momenteel bezig aan een grote reorganisatie: Zogenaamd worden de legers afgeslankt, kernwapens weggedaan enzovoorts: Het lijkt fantasties. In werkelijkheid worden de legers van de VS en West-Europese landen (waaronder het Nederlandse leger) in hoog tempo gemoderniseerd tot een high-tech interventiemacht. Bush schaft hiervoor onder meer nieuwe strategiese bommenwerpers (B 2's) aan. Ook het SDI programma wordt opgevoerd.†

De bedoeling van deze nieuwe NAVO-strategie is om nog sneller in te kunnen grijpen in (vnl. "Derde Wereld") landen die een het Westen onwelgevallige politiek voeren. Duizenden dood gebombardeerde Panamezen en Irakezen getuigen reeds van deze "nieuwe wereldorde". Bush is hier de hoofdverantwoordelijke voor. Net zoals voor de steun aan de contra's, die een hoofdrol gespeeld hebben bij het om zeep helpen van de revolutie in Nicaragua.†

Bush komt hier naartoe omdat Nederland voorzitter is van de Europese Gemeenschap. Waarschijnlijk is een belangrijk onderwerp van gesprek de Westerse politiek ten aanzien van de voormalig Sovjet Unie. Door middel van ekonomische chantage probeert het Westen een voor haar zo gunstig mogelijke situatie af te dwingen. †

De bevolking wordt hier echter niet beter van: Omdat het Westen alleen denkt aan haar eigen ekonomiese en strategiese belangen mogen zij opdraaien voor armoede, honger, werkloosheid en woningnood. In Oost-Duitsland kunnen we al zien hoe Westerse bemoeienis de ellende alleen maar heeft vergroot.†

Dat Bush en Lubbers zich niet druk maken om de belangen van de bevolking blijkt ook uit hun (respektievelijke) binnenlandse beleid: In beide landen wordt de kloof tussen arm en rijk steeds groter. In de VS neemt het aantal doden (met name onder de zwarte bevolking) ten gevolge van honger, ziekte en woningnood explosief toe. In Nederland vallen nog geen doden maar nemen de aanvallen op het levenspeil ook al jaren alleen maar toe.†

Natuurlijk zal de Nederlandse regering veel geld uittrekken voor dit bezoek (politiekasten, diners, limousines en luxe hotelkamers). Dit terwijl de woningnood alleen maar toeneemt, er op de WAO bezuinigd "moet worden en het openbaar vervoer steeds onbetaalbaarder wordt. †

Op 9 november wordt er onder het motto 'Stop Bush wereldorde' gedemonstreerd in Den Haag. Geen nieuwe militaire en/of ekonomiese interventies! Geen geld voor Bush' wereldorde, maar voor lonen en uitkeringen, huizen, milieu en openbaar vervoer! Het initiatief voor de demonstratie wordt genomen door het Anti Interventie Komitee (AIK).†

Het AIK ('tegen militaire en ekonomiese interventies, vůůr sociale rechtvaardigheid') is zaterdag 28-9 j.1. opgericht. De 25 aanwezigen, waaronder vertegenwoordigers van diverse vredes-, anti-militaristiese-, migranten- en politieke groepen en -organisaties sloten zich bij het komitee aan. Het Anti Interventie Komitee kan en wil de organisatie van het gebeuren niet alleen dragen.†

Ook Act Up! heeft plannen om het bezoek van Bush aan te grijpen voor akties. Het is op dit moment nog niet duidelijk wat de plannen precies inhouden. Duidelijk is wel dat Act Up! zich niet aansluit bij de demonstratie en eigen activiteiten gaat ontplooien op een ander tijdstip dan de demonstratie. [AIK, Utrecht]††

SOLIDARITEITSAKTIE MET KOERDEN

WAGENINGEN - Op 15 oktober werd het voormalig hotel De Wereld te Wageningen, waar na de Tweede Wereldoorlog de overgave van de Duitse troepen werd getekend, beklad. De leuze was: Mag de vrede van de Koerden hier ook getekend worden? Tegelijkertijd werden op andere plekken in het centrum ook steunbetuigingen aan Koerden en Koerdiese organisaties aangebracht. De volgende verklaring vond de NN-brievenbus.

Op dit moment worden de Koerden zowel door Irak als door Turkije aangevallen met tanks, vliegtuigen en mortiervuur. In de bergen, die de grensgebieden vormen tussen Irak, Iran en Turkije, zitten nog steeds tienduizenden Koerden die na de mislukte opstand tegen Saddam Hoessein daarheen gevlucht zijn. Bijna iedereen zal zich die vlucht nog wel herinneren.†

Destijds (nog maar een half jaar geleden!) was het 'ons aller vijand' Saddam Hoessein die de Koerden uitmoordde. Onder grote morele druk stelden de VS in Irak een 'veiligheidszone in', een soort Koerden gedoogstrook. De kleine vredesmacht was nog niet weg of Irak opende alweer de aanval op de Koerden (de afgelopen twee weken).†

Maar ook NAVO-bondgenoot Turkije laat zich niet onbetuigd. In haar strijd tegen de Koerdiese Arbeiderspartij PKK (die in 1983 met guerrilla-aktiviteiten tegen de Turkse staat begon) en het groeiende Koerdiese bewustzijn, bombadeert het Turkse leger stellingen van de PKK en dorpen in Turks, Iraaks en Iraans Koerdistan. †

De Koerdiese bevolking is de wanhoop nabij. Deze maand nog valt de winter en tienduizenden, zoniet honderdduizenden bivakkeren in kampen, vluchten voor aanvallen of proberen zonder enige beschutting in grensgebieden te overleven. Te verwachten valt dat duizenden de ijskoude winter in deze omstandigheden niet zullen overleven.†

Met deze symboliese aktie willen wij onze steun uitspreken voor het dappere Koerdiese volk. Wij klagen de Nederlandse staat aan die in NAVO-verband wapens levert aan de Turkse staat, die ze inzet tegen de Koerden en andere oppositie zoals Dev-Sol. Wij vragen alle demokratiese krachten zich in te zetten voor een isolering van de onderdrukkers van de Koerden (de Turkse, Iraanse, Syrische en Iraakse staat) en te helpen een sociale Koerdiese maatschappij te vestigen op Koerdies grondgebied. [Vrienden van de Koerden.]

Naar boven
Naar overzicht dit nummer
Naar Jaargang 1991