Naar archief

UIT: NN #94 van 3 oktober 1991   

Hirez op glad ijs  

Reaktie 

In het Vrije Keyser Magazine, de laatste in de reeks van drie experimentele edities van NN, verscheen een artikeltje over HIREZ. HIREZ zegt buiten het officiële circuit om onderzoek te doen naar genezing van HIV-infekties. De bijdrage van HIREZ is in dat speciale nummer van NN geplaatst buiten medeweten van de NN-redaktie om. De verantwoordelijkheid voor de gehele inhoud lag tijdelijk in handen van radiogroep De Vrije Keyser.Felix Zwitser is boos op HIREZ, en niet zo'n klein beetje ook. Hij schreef de volgende bijdrage. 

Een citaat uit dat stukje (gepubliceerd 22/8/91): 'veel mensen wantrouwen de pharmaceutische industrie en medische orde...' Ook ik hoor daarbij. Tot mijn schrik blijken deze mensen volgens HIREZ meestal als kippen zonder kop rond te rennen, paniekerig en niet wetend in welke richting frustraties uit te leven. Oh hellepie, zou dat ook voor mij geiden? 

Gelukkig biedt HIREZ redding. HIREZ weet wat te doen en dat leidt tot medicijnen tegen Aids, Herpes, afkickmiddelen die na één keer gebruik niet alleen heroïnegebruik, maar ook roken en alkohol gebruik genezen. Zonder ontwenningsverschijnselen! Gelukkig, m'n paniek is gelijk weg en ik kan m'n frustraties nu gericht gaan uiten. Bij deze dus. 

Ik snap niet dat dit soort artikelen kritiekloos geplaatst wordt in linkse bladen (n.b. Kleintje Muurkrant Den Bosch nam het over uit VK Magazine en De Grachtenkrant A'dam plaatst al geruime tijd HIREZ teksten - NN). Tot nu toe kwam ik dit soort verhalen alleen tegen in de zweverige 'alternatieve' pers en in allerlei extreem-rechtse schrijfsels. Gaat dit soort flauwekul nu ook al de linkse bladen binnenkomen? Voor de goede orde: ik heb niets tegen integere alternatieve methoden als bijvoorbeeld homeopathie. Mijn bezwaren zijn grofweg in drieën te delen: moreel, technisch en politiek. 

Morele bezwaren  

Ziekten als Aids en kanker {ook daar heeft HIREZ het regelmatig over) drijven de slachtoffers vaak tot wanhoop. Men is vaak bereid de meest waanzinnige therapieën te proberen tegen (soms) woekerprijzen. Dit soort ziekten (en eigenlijk alle ziekten) hoor je op een rustige wijze te benaderen, waarbij je best zeer kritisch kunt zijn richting chemische industrie en overheid. Ik heb bij HIREZ informatie opgevraagd. Daar zit o.a. een A-viertje bij met twaalf koppen. De tekst gaat onder meer over Aids. Twaalf koppen, de Telegraaf na het begin van de Derde Wereldoorlog zou 't niet beter doen. Zo krijg je allicht geld los, iets waar HIREZ regelmatig om vraagt. 

Technische bezwaren  

HIREZ beweert in dat bewuste stukje (en ook in andere folders e.d.) dat ongeveer 50 procent van de verslaafden kan stoppen met heroïne na het één keer gebruiken van iboqaïne. Voorwaar, een wonder! Enkele jaren geleden heb ik, samen met nog drie mensen, gedurende ongeveer twee jaar een onderzoek gedaan naar de drugshulpverlening in Nederland (overigens, toentertijd ook 'n soort maffia, enkele klubs als de Medische Dienst Heroïne Gebruikers uitgezonderd). Daarbij hebben we tientallen onderzoeken bekeken. Uit vrijwel al die onderzoeken bleek dat ca. 10 procent van de junks afkickt, ongeacht de soort therapie, de soort pil, enz. Een veel groter deel bleek op een gegeven ogenblik te stoppen zonder officiële hulp, gewoon op eigen kracht. 

Iboqaïne is dus nogal revolutionair: afkicken met 50 procent resultaat zonder ernstige bijwerkingen, niet alleen van heroïne maar ook van codeïne, cocaïne, roken en alkohol. En dat alles ook nog zonder bijverschijnselen. HIREZ heeft dit zelf onderzocht, dus heb ik het onderzoek opgevraagd. Dit 'onderzoek' is een schoolvoorbeeld van het manipuleren met gegevens. In totaal werden 11 (elf!) gebruikers behandeld met iboqaïne. Vier raakte men kwijt, die tellen we dus gewoon niet mee. Men hoeft toch geen professionele hulpverlener te zijn om in het geval van junks enigszins te kunnen vermoeden dat deze vier weer zijn gaan gebruiken. Van de zeven overblijvend en waren er drie (dat is geen 50 procent, maar vooruit) gedurende ten hoogste 18 weken drugvrij. Het verdere verloop wordt niet gemeld. Algemeen wordt voor afkicken een termijn van vijf jaar gehanteerd. 

Triest maar waar: 18 weken zegt helaas zeer weinig. Eén van de drie personen gebruikte codeïne, geen heroïne. De 'ongeveer 50 procent' van HIREZ blijkt dus in werkelijkheid volgens hun eigen 'onderzoek' twee van de elf te zijn. Dat is ongeveer 18 procent in plaats van 50 procent en dat slechts gedurende ten hoogste 18 weken. Uiteindelijk zou dit dus ook prima kunnen overeenkomen met de bekende ongeveer 10 procent uit betrouwbare onderzoeken. Overigens krijgt elke statistikus bij dit soort aantallen onmiddellijk een akute lachstuip. 

In het 'onderzoek' van HIREZ wordt melding gemaakt van mogelijke ernstige bijwerkingen met soms zelfs dodelijke afloop. Dit onderzoek dateert uit jan. '91. Nog in augustus '90 stond een ronkend 'Afkickbulletin' in De Grachtenkrant, zonder één enkele waarschuwing! Eén iemand is dan al drie jaar heroïnevrij. In okt. '90 heeft HIREZ het ook over drie verslaafden, die dan al meer dan vijf maanden drugvrij zijn. In het 'onderzoeks'rapport uit jan. '91 blijken diezelfde drie dus nog slechts ten hoogste 18 weken drugvrij te zijn. 

HIREZ onbekend HIREZ wil buiten het 'officiële' onderzoekscircuit blijven. Dat lukt ze aardig. Een medewerker van de Aids-telefoon: "Nooit van gehoord. En hoe heet dat middel? Zouden wij moeten kennen als 't werkt". De Aids-kliniek: "Nooit van gehoord". Goed, tot zover het officiële circuit. En de MDHG, die kun je toch moeilijk tot het officiële circuit rekenen? "HIREZ, hoe schrijf je dat?" Iboqaïne kenden ze wel en ze waren daar tamelijk positief over. Maar volgens de MDHG is het "gevaarlijke flauwekul" om zonder meer te stellen dat je na het één keer gebruiken van iboqaïne kunt afkicken. Daar is een behandeling van enkele weken voor nodig en iboqaïne is volgens de MDHG zeker niet zonder meer ongevaarlijk. De reaktie van de HIV-Vereniging (een patiëntenvereniging): "Hiehoe???". 

In De Grachtenkrant stond ook nog een uiterst onsmakelijke diskussie tussen (ex)HIREZ-medewerkers, die o.a. gaat over wie het onderzoek heeft gedaan/geschreven. Doet toch wel wat 'officieel circuit-achtig' aan... Kort nog wat andere voorbeelden. Lijders aan virusziekten worden min of meer bevolen om te vragen naar 'bispecifieke anti-lichamen'. Uit de door HIREZ opgestuurde info komt één onderzoek op tien mensen naar voren. Aan dat éne onderzoek wordt de, zoals HIREZ het noemt, "revolutie in medicijnenland" kennelijk opgehangen.  

In eerder genoemd halleluja A-viertje-met-de-twaalf-koppen wordt (zonder bron) melding gemaakt van een nieuw soort kruising tussen een Herpes- en een HIV(Aids) virus. Onbekend bij de Aids-telefoon. Maar die klub zit natuurlijk in het farmaceutische komplot. Moroxydine, een dertig jaar oud anti-virus medicijn. Alleen achtergehouden door "een overheid die nog steeds in haar broek schijt vanwege de schade die de drug Softenon achterliet", (aldus HIREZ). Aids-telefoon: "Er zijn veel van dat soort middelen, die even lijken te werken. Moroxydine kennen we niet". 

Uit de (zeer uitgebreide) lijst van artikelen over moroxydine die HIREZ meestuurde, dateert het laatste uit '85. Dat artikel onderzoekt eerder gedane onderzoeken. In dat artikel wordt gekonstateerd dat de werking niet vaststaat en dat het een soort voordeel van de twijfel mag krijgen, omdat het geen bijwerkingen heeft. Dit is dus info die HIREZ zelf levert! 

Politieke bezwaren 

HIREZ verwijt de (volgens mij) uitstekende aktiegroep Act Up symptoombestrijding. Waarna een verhandeling volgt over de strukturele aanpak: een zeer warrig verhaal over verschillende soorten cellen. Nou, dat is inderdaad een zeer strukturele maatschappijkritische benadering. Strukturele oorzaken teruggebracht tot het vrijgedrag van gezonde en ongezonde lichaamscellen. Op een vraag van mij bevestigde HIREZ dat ze voor een versoepeling zijn van de toelating van nieuwe medicijnen door de overheid. Grappig, dat wil het farmaceutische komplot nou ook al jaren. 

De voornaamste reden waarom ik zo pissig ben: tot nu toe kwam dit soort kretologie alleen uit de obskure alternatieve hoek (dus geen homeopathische artsen e.d.) en uit extreem-rechtse hoek. HIREZ schijnt uit de Amsterdamse kraakwereld voort te komen en werd als 'anarchistisch' omschreven. Ik ben beslist geen anarchist, maar ik kan me niet voorstellen dat de kameraden bij De Vrije vrolijk worden van dit soort anarchisten. 

Zijn we dan echt dol geworden? Hoe is het mogelijk dat nu zelfs drie linkse bladen dit soort gevaarlijke rechtse waanzin plaatsen zonder enige kritiek, omdat het 'links' zou zijn of joost-mag-weten wat voor reden. HIREZ richt zich met onderbuik-kretologie op een zeer kwetsbare groep mensen. De wetenschap wordt alleen afgeschilderd als een soort komplot en alleen datgene dat bruikbaar is, wordt eruit gepikt. Dat is een per definitie rechts en zeer gevaarlijk proces. Een proces dat zeer algemeen voorkomt: je hebt een mening ergens over en alles wat er gebeurt wordt ingepast in die mening. Op het moment dat je die mening dan georganiseerd gaat verspreiden, ben je levensgevaarlijk bezig (in het geval van HIREZ zelfs letterlijk).  

Uit alle folders e.d. van HIREZ spreekt een simpel, zeer primitief beeld van 'de' wetenschap. Eén groot komplot, met slechts enkele goeie uitzonderingen. Dus moet een wetenschapper die bonje krijgt wel okee zijn. En dus kun je gerust alle waarschuwingen weglaten als je een gevaarlijk middel aanbeveelt. In de diskussie in De Grachtenkrant beweert een ex-medewerker van HIREZ dat alle in de medische wereld werkzame mensen een kant-en-klaar ethisch beeld meekrijgen in hun opleiding. Nooit gehoord van diskussies over bijvoorbeeld euthanasie en abortus? Nooit een bezoek gebracht aan een afdeling voor b.v. te vroeg geboren baby's? Nooit gemerkt dat daar niet alleen maar robots werken? Zo'n wereldbeeld zorgt er wel voor, dat je nooit met die mensen in diskussie hoeft te gaan. 

Hetzerige HIREZ 

De benadering van HIREZ is niet 'alternatief' of 'links'. Het is een pure hetze, waarbij zelfs een Telegraaf-opmaak niet wordt geschuwd en waarbij zelfs cijfers worden aangepast. Hirez gebruikt precies dezelfde reklametechnieken, hetzelfde gerotzooi met cijfers en hetzelfde inspelen op angsten, die we kennen van de farmaceutische industrie (en van bijvoorbeeld Scientology). Maar HIREZ komt uit de kraakwereld, is dus 'anarchistisch' of 'links' of gewoon okee en dus kennelijk automatisch goedgekeurd door de Nederlandse Vereniging van Huizenkrakers. Verstand op nul, blik op oneindig, ons kent ons en wat hebben we het gezellig onder elkaar. 

HIREZ gaat het onderzoek van een 'groep Eindhovense wetenschappers' voortzetten. Bedoeld wordt natuurlijk het onderzoek van prof. Buck (waarom niet gewoon die naam genoemd? Bang dat mensen dan schrikken?). Die nota bene zélf later heeft toegegeven dat z'n onderzoek niet deugde, gewoon technisch fout zat. Als ik het warrige stuk van HIREZ goed begrijp, is Buck verdwenen omdat ie op het goede spoor zat. Dat bedoel ik dus met onderbuik-methoden. Op een half-stiekeme manier inspelen op een terechte angst voor en kritiek op chemische multinationals. 

Hoe links zijn jullie bladen? 

Alternatieve geneeswijzen, sekten en dergelijke zijn een tamelijk bekend terrein voor mij. Ik vind de publikatie zonder enige kritische noot van dit soort rotzooi echt heel gevaarlijk. Omdat ik deze felle toon tot nu toe alleen bij Scientology en enkele fascistoïde groepen 'kankergenezers' ben tegengekomen (en bij onze nationale toverkol Mellie Uyldert natuurlijk). 

Ik heb het dan over een kombinatie van onder andere:

Deze kombinatie is per definitie eng-rechts, niet 'links' of 'anarchistisch'. Ook niet als het uit de kraakwereld komt. Deze manier van denken, of eigenlijk niet-denken, leidt vroeger of later welhaast automatisch naar uiterst rechts en/of de meest obskure vormen van sekten en wondergenezers. Artikelen van Scientology, die vaak zeer links en kritisch ogen, plaatsen jullie toch ook niet? Waarom dan wel als 't uit de kraakwereld komt. Gaan we straks ook anarchistische horoskopen krijgen? En kan ik straks mijn antireuma/eksteroog/migraine/ maagzweer/ chlorestorol/bijziendheidsmiddel prodeïne gaan pushen via linkse bladen? Of kunnen we het gewoon blijven houden op enigszins onderbouwde kritiek op het industriële-politieke komplex?  

Felix Zwitser, Amsterdam

Naar boven
Naar overzicht dit nummer
Naar Jaargang 1991