Ravage   ● Archief    ● Overzicht 1991    ● Overzicht #89 bijlage


UIT: NU of Nooit, bijlage NN #89, 25 juli 1991


SMERIS ONTKOMT TERNAUWERNOOD AAN AANSLAG

Wildwest taferelen in de Amsterdamse Spuistraat afgelopen maandag. Stillen met getrokken pistolen voor de bar van het krakersbolwerk Vrankrijk, agenten die halsbrekende toeren uithaalden op een bouwsteiger, smijtwerk van bloempotten en brandblussers vanuit het pand, arrestaties op straat. Dit alles had als aanleiding een aktie bij een Turkse bank op de Nieuwezijds Voorburgwal, waarbij de daders op heterdaad werden betrapt.

door Cor Snelfiets

Rond tien uur die avond gooiden aktivisten stenen, verf en een enkele brandbom het bankgebouw binnen. Een horde stillen verstoorden op wrede wijze dit staaltje van noeste arbeid, waarna de aktivisten een veilig heenkomen zocht. En verdachte werd in de Weidesteeg gearresteerd, anderen op de hielen gezeten door agenten in 'burger' met getrokken pistool.

In de omgeving van de Turkse bank bevindt zich het wereldberoemde kraakpand Vrankrijk, broedplaats van gewelddadig terroristisch geweld. De voordeur van de kraakkroeg stond weer eens open om klandizie te trekken, want dat wil op de maandagavond maar niet lukken. Een medewerker van de bar was dan ook erg enthousiast, toen twee mannen de kroeg binnen snelden. "Die zijn uitgedroogd!", had hij even gedacht. "Oh nee, shit een overval", was z'n volgende gedachte.

De heren bleken echter stillen te zijn met getrokken pistool. Ze zochten een dader van de aktie bij de Turkse bank. Die zou het kafee binnengevlucht zijn. Na een kritische rondgang door het kafee, wilden ze het bierhok binnen, dat gesitueerd is achter de bar en in het woongedeelte. "Nee, geen onbevoegden achter de bar", zei de barman terecht. "Maar we zijn helemaal geen onbevoegden", antwoordde een van de twee stillen, "we zijn van de politie!". En hij haalde z'n ID-pasje tevoorschijn op een wijze alsof het vanzelfsprekend was dat daarmee alle grenzen ophielden te bestaan.

De kraker liet zich echter niet voor de gek houden. "Je kan hier niet langs zonder huiszoekingsbevel". De stillen zochten portofonisch kontakt met hun chef en kregen daarop te horen dat ze naar buiten moesten komen.
In de omgeving van het kraakpand had de politie zich versterkt. Men baalde behoorlijk dat de kroegdeur nu potdicht zat, terwijl ze ervan overtuigd waren dat er een dader van de aktie binnenzat.

Maar ze kwamen op een idee. Het toeval wil dat de gevel van het kraakpand momenteel onderhevig is aan een grondige opknapbeurt, waarbij een bouwsteiger wordt toegepast. De smeris raakte overmoedig en ondernam een poging om het bolwerk te bestormen via een heldhaftige klauterpartij. En dat hadden ze nou net niet moeten doen. Aan de steiger zijn niet voor niks waarschuwingsbordjes bevestigd, waarop een gebivakkeerd persoon duidelijk maakt dat beklimming van de steiger voor eigen risiko is. Kan de smeris niet lezen!

Terwijl een paar agentjes de gewaagde tocht ondernamen, maakte een kraker het touwwerk los waarmee de steiger vastgehouden werd aan de gevel. De steiger begon te wankelen. Daar kwam nog eens bij dat er plotsklaps een plastiek blompot met inhoud naar beneden kukelde en neerplofte in de direkte omgeving van de smeris op straat. Die trokken onmiddellijk hun pistolen en richtten die op de krakers die uit de ramen hingen. De agentjes die nog steeds op de steiger balanceerden, scheten bagger.

Daar kwam nog eens bij dat een van de krakers een brandblussertje uit z'n klauwen liet vallen, waarmee hij de smeris stond op te wachten. Nu was de steiger snel ontruimd.
Op straat voerde de smeris onderling overleg over de te nemen stappen. Een kraakster klom via de steiger naar beneden, in haar trui een witte vlag gestoken. Na onderhandeling en nadat de politie aan de achterkant van het kraakpand nog een tweetal willekeurige personen aanhield - ze kwamen immers uit Vrankrijk- blies men de aftocht.
De kroeg beleefde die avond verder een recordomzet voor de maandagavond.


.Terug naar boven