Ravage   ● Archief    ● Overzicht 1991    ● Overzicht #89 bijlage


UIT: NU of Nooit, bijlage NN #89, 25 juli 1991


PANIEKSTEMMING IN AMSTERDAM

Honderden mensen zijn rond de klok van kwart voor negen dinsdagavond naar 't Singel getogen in Amsterdam. Velen uit nieuwsgierigheid, anderen uitgerust met helmen, bivakmutsen en soms automatische pistolen. Ze hadden een gigantisch tafereel verwacht, zoiets als een mini-oorlog, maar troffen slechts enkele ruziemakende taxichauffeurs aan.

van uw verslaggeefster Lijpe Louise

Ze bleken allemaal in de waan te verkeren dat een gigantisch kraakpand, de 'Verwoestende Vlammen', op dat moment ontruimd werd door een zogenaamd vredesleger. De verwarring en paniek bleek te zijn ontstaan door de uitzending van een hoorspel, tegelijkertijd uitgezonden op de radio's Patapoe en de Vrije Keizer. De kwaliteit van het programma, waarin een surrealistisch ontruimingsdrama plaatsvindt, is dermate hoog dat honderden luisteraars er in meegesleept worden.

Burgemeester Van Thijn, als waarnemend opperwachter, spreekt van "hektische taferelen in de omgeving van het Muntplein", waar de fiktieve ontruiming zich afspeelde. "Het is al de tweede week dat die lui dit hoorspel uitzenden en dit keer was de paniek onder m'n bevolking vele malen groter". Van Thijn doet er momenteel alles aan om een gedegen wetsartikel uit de kast te halen, waardoor beide alternatieve radiopiraten het zwijgen opgelegd kunnen worden. Komende dinsdag zenden de radio's om 20.30 uur het derde deel uit, op de 96.2 Mhz.

.Terug naar boven