Ravage   ● Archief    ● Overzicht 1991    ● Overzicht #89 bijlage


UIT: NU of Nooit, bijlage NN #89, 25 juli 1991


ZE VERDIENEN PEK IN DE HOLENDREK

De krakers van de Holendrek hebben de regels en normen van de Amsterdamse kraakbeweging omver gelopen, nadat ze op ludieke wijze hun pand verlieten. Dat is de konklusie na een spoedoverleg tussen diverse kraakbonzen uit een zevental buurten.

Van uw verslaggever W.Draaisma

"Met dat konstante vooroverleg met de politie hebben deze krakers alle heersende normen overtreden", aldus woordvoerder Piet Verkerk van het Kraak Beraad (KB). "Dat ze vrijwillig hun huis verlaten, is nog tot daar aan toe. Maar dat ze daarvoor de politie laten opdraven die dan vervolgens op hun verzoek muziek maakt en bloemen uitdeelt, daar hebben we geen woorden voor!"

P. Verkerk gaat uitvoerig in op de verloedering van de kraakbeweging in het algemeen. Met name voor de jongste generatie krakers heeft hij geen goed woord over. "Het is de patatgeneratie meneer, ze weten echt niet waar ze mee bezig zijn. De smeris is je beste vijand, daar speel je niet mee. Dat getuigt van een verrotte mentaliteit, dat zijn mensen die na een of twee jaartjes het bedrijfsleven induiken."

Geslijm met de politie of niet, buurtbewoners waren in een hosannastemming over deze krakers. Dat maak je niet iedere dag mee. "Ja, hè hè, da's nogal logisch. Ze zitten daar in de Holendrechtstraat allemaal in hetzelfde schuitje en opgescheept met die mafkees van een Verberne. Maar laat ze zelf dan eens affiesjes gaan plakken op de voorgevel van z'n huis. De buren laten de krakers kolen uit het vuur halen, staan erbij en klappen vervolgens in hun handen. Die krakers lieten zich schandelijk gebruiken; door hun buren, door de smeris en door Groen Links."

Piet Verkerk sputtert nog wat na, als we opperen dat door dergelijke positieve publiciteit in de media de kraakbeweging weer een positieve impuls krijgt. "Positieve impils, ehh ik bedoel impuls? Man, wat klets je nou weer? Door uitlatingen van die jonge hansworsten als 'dit is veel leuker dan dat gerel' wordt juist weer die zogenaamde scheiding tussen 'goeie' en 'slechte' krakers aangebracht. Terwijl dat de laatste jaren nou net zo goed ging; krakers zijn kriminelen met een terroristische inslag."

 

.Terug naar boven