Ravage   ● Archief    ● Overzicht 1991    ● Overzicht #89 bijlage


UIT: NU of Nooit, bijlage NN #89, 25 juli 1991


HARDE AKTIES VERWACHT ROND KOMST BUSH

In radikaal-linkse kringen worden momenteel intensief voorbereidingen getroffen om de komst van George Bush in november naar Den Haag op gewelddadige wijze te verstoren. Zo zal er onder meer een demonstratie georganiseerd worden "waarin alles mogelijk zal kunnen en blijken te zijn", aldus een openhartige radikalinski aan een verslaggeefster van deze krant. Buiten deze demonstratie worden er "vast en zeker geheime harde akties gevoerd", maar hier kregen we duidelijk minder helderheid over.

Door Vera Verbijstering

We ontmoetten de aktivist bij toeval, in de aankomsthal van Schiphol afgelopen vrijdag. Hij bevond zich in een groepje personen, dat zonet terugkeerde van een vermoeiend uitstapje naar Athene. Ze bleken daar heen gegaan te zijn op uitnodiging van een anarchistische groepering, die van hun kant de komst van Bush naar Griekenland had aangegrepen voor een vlammend protest. "Het was voor ons erg nuttig om te analyseren hoe onze Griekse kameraden de zaken daar aanpakken, we hebben er veel van geleerd. Het lukte de Grieken vrij eenvoudig om met 2000 mensen de stad plat te leggen".

Met vijf bomaanslagen in Athene hebben twee organisaties protest aangetekend tegen de komst van Bush. De bomaanslagen - tegen een Amerikaanse verzekeringsmaatschappij en enkele Grieks-Amerikaanse handelsondernemingen - werden opgeŽist door de groepen '1 Mei' en 'Revolutionaire Volksbeweging voor gewapende strijd'. De bomaanslag van 16 juli op een auto met medewerkers van de Turkse ambassade is opgeŽist door de groep '17 November'.

Wat is er eigenlijk mis met Bush? "De bloedige bezetting van landen in Midden-Amerika; de financiŽle ondersteuning van fascistische regimes in Chili, IsraŽl, ArgentiniŽ, Marokko, Turkije enzovoorts; de financiŽle oorlog over lijken in het Midden-Oosten; de diskriminatie van homosexuelen in de VS; de bloedserieuze pogingen om de macht in de wereld in handen te krijgen.... wat wil je nog meer! Kennedy, Nixon, Reagan, Bush... het zijn koppen die symbool staan voor de vernietiging van de mensheid. En zulke koppen moeten rollen, de een na de ander. We duimen voor de mensen van Dev Sol die in AtatŁrk een poging gaan ondernemen om Bush aan stukken te blazen. Mocht het hun niet lukken, dan zijn wij aan de beurt!!"

Het is deze man ernst, bemerkt onze verslaggever. De Golfoorlog heeft veel kwaad bloed gezet, de frustratie dient overboord gezet te worden. "De laatste jaren heeft de links-radikale beweging dieptepunten gekend. Zo zijn we gestopt met de kampagne tegen Zuid-Afrika, op een moment dat juist wij onze sympathie met de Zuid-Afrikaanse onderdrukte bevolking hadden moeten doen laten gelden. Die De Klerk kon zo maar vrolijk paraderen met onze hypokriete ministers, die de krŁgerrand weer zien blinken. Slechts een dode racist is een redelijke. Teveel demonstraties verliepen te mat, zelfs die tijdens de Golfoorlog. We voelen dat het tij aan het keren is, dat krijg je met zo'n slechte zomer. Dit najaar staan er vreemde dingen te gebeuren en niet enkel vanuit onze hoek!"

De geheime akties "lezen we wel in de krant over naderhand", maar over de demonstratie wil de radikalinski nog wel dit kwijt. "De komenden maanden gaan we een landelijk netwerk aanleggen van basisgroepen. Iedere basisgroep zorgt dat er in hun plaats minimaal 50 personen naar Den Haag komen. We moeten in oktober zeker weten dat er minimaal 2000 mensen aan de aktie meedoen. Dat sterkt ons en iedereen. Velen gaan vandaag de dag niet meer naar demo's omdat men toch al weet dat de opkomst bedroevend zal zijn. Wij hopen een maand vooraf al zeker te kunnen zeggen: als jij komt, dan wordt het feest! En neem allemaal iets mee om mee te keilen, want iedereen die ons feest probeert te verstoren dient onder de voet gelopen te worden. Our time has come!"

 

.Terug naar boven