Ravage   ● Archief    ● Overzicht 1991    ● Overzicht #89 bijlage


UIT: NU of Nooit, bijlage NN #89, 25 juli 1991


C&A BESMEURD, VROUWEN GEARRESTEERD

Op 4 juli werd een C&A vestiging in Groningen aangepakt door een aktiegroep. We ontvingen de volgende verklaring:

In de nacht van woensdag op donderdag hebben wij, een aantal woedende vrouwen, C&A voorzien van de juiste reclame. Dat C&A toch voordeliger is dankt zij alleen aan het feit dat de eigenlijke producentes van de kleding struktureel worden uitgebuit. Voor belachelijk lage lonen, onder zeer slechte arbeidsomstandigheden en zonder arbeidsvoorwaarden werken miljoenen vrouwen in fabrieken, illegale ateliers en doen ze thuiswerk.

Hierdoor is C&A in staat de prijzen laag te houden. Desondanks maken ze een winst van l00-200%!! Omdat C&A het grootste kledingbedrijf is, met maar liefst een marktaandeel van 20%, hebben wij deze actie speciaal tegen hen gericht.

Wij eisen van C&A: Alleen kleding te verkopen die op verantwoorde wijze is geproduceerd, d.w.z goede lonen, recht op organisatie, goede arbeidsomstandigheden, openheid van zaken over het inkoopbeleid. Hier een citaat uit een verslag van de gebeurtenissen: Helaas verliep de axie niet al te voorspoedig omdat het gezag er nogal snel lucht van kreeg. Grote posters met daarop een wat realistischer beeld van de koopjes van C&A werden slechts voor de helft opgeplakt. Op straat waren de woorden 'C&A uitbuit..' geklad, kort maar krachtig voor de positivo's onder ons. Gelukkig waren er nog wel wat ruiten in de verf gezet en was het slot dicht gekit. Tot zover het eerste deel van het spannende verhaal.

Later op de ochtend was Groningen weer even Lutjebroekachterkanaalshuizen en had een random-man (beveiliger, typ.) de dag van zijn leven. Op zijn spitsvondige aanwijzingen werden namelijk 6 vrouwen van een dak in de omgeving gehaald. De verbouwereerde zonaanbidsters werden verdacht van openlijke geweldpleging. Zij moesten mee naar 't buro waardoor het bruiningsproces maar liefst 8 uur werd opgeschort. Als troost werden er uitgebreid polaroid foto's gemaakt waarvan enkele, geniet aan een gerechtelijk schrijven mee naar het onbekende huis werden IJ gegeven.

Met andere woorden, het is e de bedoeling dat de vrouwen op 29 oktober 1991 in Groningen voorkomen wegens vernieling van C&A ruiten. Ruiten overigens, die gezien hun blinkende staat wel weer toe zijn aan een nieuwe verf- en plakbeurt.

Waarmee de redaktie bewezen acht dat de kans op arrestatie tijdens een zonnebad aanmerkelijk groter is dan bij een aktie bij C&A Overigens is uit krantenberichten op te maken dat de familie Brenninkmeyer, van wie stamvaders Clemens en August het conglomeraat opzetten, zichzelf beter betaald dan haar arbeidsters. In de lijst van rijkste mensen ter wereld staat de familie als eerste Nederlanders op de dertigste plaats met een kapitaal van 4,2 miljard gulden. Het is te hopen dat die gierige vrome uitbuiters een volgend jaar niet meer in de lijst voorkomen.

Laat duizenden 'K1oottex Freedom Fighters' bloeien. Help de familie Brenninkmeyer naar de hel.

HEtzerige HArrie


.Terug naar boven