Ravage   ● Archief    ● Overzicht 1991    ● Overzicht #89 bijlage


UIT: NU of Nooit, bijlage NN #89, 25 juli 1991

 

BOEK OVER CLAUS T”CH OP DE MARKT

Binnenkort zal toch het nieuwe boek over prins Claus op de markt verschijnen. De Amsterdamse schrijfster MG Schenk heeft uitgeverij Ravijn bereid gevonden om het manuscript uit te geven. Volgende week vrijdag zal het eerste exemplaar gesigneerd worden op het Spui in de hoofdstad.

Het boek verschijnt ter gelegenheid van de 65e verjaardag van de prins. Het was de bedoeling dat het boek zou verschijnen bij uitgeverij de Europese Bibliotheek, maar die zag er op het laatste moment vanaf omdat diverse teksten niet geschikt zouden zijn voor een oranjepubliek. De schrijfster zou gevraagd zijn om bepaalde passages in het manuscript aan te passen, waarin Claus afgeschilderd wordt als een man met linkse denkbeelden.

Mevrouw Schenk voelde daar echter niets voor.
Uitgeverij Ravijn heeft totaal geen bezwaren tegen die bewuste passages, integendeel. Direkteur IJ. Druivenpak wil juist linkse denkbeelden propageren, dus waarom die van prins Claus niet? "De passages waarin Claus afgeschilderd wordt met sterke anti-imperialistische gevoelens, behoren juist tot de hoogtepunten van het boek. Doordat de Europese Bibliotheek heeft geweigerd het boek uit te geven, maken ze het prins Claus ook niet gemakkelijker. Hij heeft het al zo moeilijk. De man kan zich alleen maar gesterkt voelen als zijn sociale ideeŽn op grote schaal gelezen kunnen worden."


.Terug naar boven