Naar archief

UIT: eN LEKKER eN Fris, links-radikaal vakantie magazine (NN #87-88) van 3 juli 1991   

LUCHTFIETSERIJ 

Evenals in voorgaande jaren vindt er in augustus weer een Ecotopia plaats. Dit jaar wordt het internationale ekologies Utopia gehouden in Estland, een van de drie baltiese republieken. Als aanloop naar Ecotopia heeft organisator EYFA een Bike Tour voorbereid die half mei in Scheveningen van start ging. 

Deze aktieve fietstocht heeft zich inmiddels in Duitsland gesplitst ineen noordelijke tour die via de skandinaviese landen naar Estland gaat en een zuidelijke die door Polen, Litouwen en Letland (de beide andere baltiese landen) trekt om eveneens in Estland te eindigen. 

De twee tochten worden begeleid door mensen van gaarkeuken 'Den Troag' (Rampenplan) die de voedselvoorziening voor hun rekening nemen. Bert is een van degenen die met Rampenplan op de noordelijke tour kookt. Hem vroegen we een reisverslag bij te houden van het eerste gedeelte van de tocht. Hoe is 't om drie maanden 'on the raad' te leven en hoe inspirerend is zo'n aktief fietsgebeuren? Hieronder volgt zijn relaas. 

"Een brief is wat anders dan een artikel. Het waarom wordt wel duidelijk al lezende... Goed we zijn vier weken op weg. We hebben Nederland en Duitsland gehad en zijn nu in Denemarken aanbeland. We, dat zijn natuurlijk de mensen van Rampenplan en de bus die de tocht begeleidt (vijf mensen), dertien mensen uit de baltiese staten, zes mensen uit 'West' (Duitsland en Oostenrijk) en twee tsjechiese vrouwen. Een heel klein gezelschap dus die daarbovenop nogal eens initiatiefloos is. Meerdere malen loop ik rond met een gevoel alsof het een vakantietocht is, en daar had en heb ik eigenlijk niet zo heel veel zin in. 

Dus kan ik niks schrijven over akties, uitstraling en meer van dat. Daarvoor kan ik een aantal redenen noemen waarbij niet zozeer de taalproblemen als wel de achtergronden een rol spelen. De problemen van de baltiese staten zijn anders dan die van ons in het Westen. De mensen verschillen daardoor behoorlijk van elkaar. Daar is weinig voedsel, een minimaal autogebruik, geen luxe en zomeer, terwijl hier sprake is van overdaad. 

Een raakpunt zouden vervuilende industrieën kunnen zijn. Van ons uit wordt dat regelmatig naar voren gebracht maar dat schiet weinig op. Het wordt niet opgepakt. Het lijkt echt op een vakantietocht. Niet van het begin af aan, hoewel toch al heel snel, al ergens in Nederland. Daarnaast waren er vanaf het begin steeds weinig mensen. Slechts één dag waren er 35 mensen, daarnaast schommelde het tussen de 15 en 25 mensen. We hebben daardoor wel erg lekker kunnen koken. De mensen willen wel meehelpen en er is ook weinig te snijden, dus dat scheelt. 

Nee, een verhaal met enige inhoud, niet de bekende bullshit, is niet echt mogelijk. Over shit gesproken. Ergens in Duitsland bij een bio-werkgemeenschap zaten we lekker te kletsen over hun en ons, vroeg plots een van de mannen of ik wat te roken wou hebben, en ik natuurlijk 'ja, lekker', en toen kreeg ik me toch een zak wiet kado! Veel te veel om nog voor Denemarken op te kunnen roken. Heel onverwacht en da's altijd leuk. 

De sfeer tussen ons vijven is erg goed. We hebben veel plezier ondanks de frustratie bij ieder van ons over deze groep. De frustraties zijn wel verschillend, bijvoorbeeld ten aanzien van de houding van de mensen uit de baltiese staten. Hoe het verder moet is me een groot raadsel. 

Een ander punt is de algehele organisatie die ronduit slecht is (niet op hel gebied van slaapplaatsen want die zijn er altijd en vaak goed). De plaatselijke of regionale groepen stellen niks voor. Ze hebben geen kontakten met andere plaatselijke groepen waardoor er niet veel gebeurt en je gewoon verdwijnt in de massa. 

Op dit moment golven de muziekklanken van een openluchtkoncert naar ons toe. Een koncert waar de Bikers folders zouden verspreiden en een stand zouden opbouwen, alleen... juist ja!" 

Bert 

Voor meer informatie over ecotopia: Eyfa, pb 566, 6130 AN Sittard, 

Naar boven
Naar overzicht dit nummer
Naar Jaargang 1991