Naar archief

 

UIT: eN LEKKER eN Fris, links-radikaal vakantie magazine (NN #87-88) van 3 juli 1991    

Zelfs het kleinste lichtje doorbreekt de duisternis  

Stop Europa '92 karavaan 

In de maanden augustus, september en oktober van dit jaar zal een bonte karavaan verschillende europese steden aandoen. Het voornaamste doel hiervan is voorlichting en publiciteit te geven over de keerzijde van de eenwording van Europa in 1992. De karavaan is het uiteindelijke resultaat van diskussies van de Europa '92 werkgroep van de gezamenlijke infowinkels die elkaar regelmatig ontmoeten op de internationale infowinkel overleggen. 

De Europa '92 werkgroepen van de internationale infowinkel Assata uit Nijmegen en het politiek infocentrum De Invals- hoek uit Leiden zijn vanuit Nederland zeer direkt betrokken bij de Stop Europa '92 Karavaan. Zij hebben een groot deel van de koördinatie op zich genomen. Inmiddels zijn ook de infocentra uit Den Haag en Rotterdam betrokken bij deze toer.  

Hoogste tijd dus voor een nadere introduktie van enerzijds het infowinkel-circuit en anderzijds de Stop Europa '92 Karavaan. Voor meer informatie over die keerzij des van de eenwording van Europa verwijzen wij graag naar de brochure die daarover rond half juli uitkomt en te bestellen is bij infowinkel Assata. 

WAT ZIJN INFOWINKELS? 

Sinds 1985 begonnen in de BRD infowinkels als paddestoelen uit de grond te schieten. Sindsdien zijn er in vele Europese steden infowinkels opgezet. De winkels dienen als kommunikatie-, diskussie- en archiefplekken. Ze worden gebruikt en gedragen door mensen met verschillende idealen en achtergronden; autonomen, radikale feministes, anti-imperialistiese, kommunistiese en anarchistiese mensen, etc. etc. 

WAT DOEN DE WINKELS? 

Boeken en bladen verkopen, themadagen organiseren, diskussiestukken produceren, radioprogramma's maken en uitzenden, pamfletten en posters distribueren. De gevangenen ondersteunen, teksten vanuit het gewapend verzet openbaar maken. Data van manifestaties en demonstraties bekendmaken, etc. etc. etc.  

Een aantal thematische zwaartepunten zijn onder meer: 

*Kraken/ cityvorming.

*Internationalisme(Euskadi, Palestina, Koerdistan, Noord-Ierland, El Salvador, om er een aantal te noemen.)

*Vluchtelingenpolitiek.

*Strijd tegen het patriarchaat.

*Het verenigd Europa van het kapitaal (en de daarmee gepaard gaande herstruktureringsprocessen.)

*Hoe 'onze' welvaart, gebaseerd op de uitbuiting van mensen van de drie kontinenten, door het IMF, de wereldbank, geheime diensten, Low Intensity Conflicts (*Zie onder meer Ultimatum!) en de NAVO wordt veiliggesteld.

*Anti-fascisme. 

Het gewicht en de keuze van themaas verschilt van winkel tot winkel. We zien de informatie in onze winkels niet los van onszelf. Wij vinden het belangrijk aktiviteiten en gebeurtenissen over te brengen die in de reguliere pers niet of verdraaid aan bod komen. Daardoor is het voor ons mogelijk de werkelijke achtergronden en gebeurtenissen, protesten en strijden mee te krijgen. 

Daardoor kunnen we ze ook bediskussiëren en in de juiste context plaatsen. Bovendien hebben we ons over landsgrenzen heen georganiseerd en willen we ons netwerk zo blijven versterken dat we: Ten eerste aktuele en authentieke informatie krijgen. Zo kregen we tijdens de (officiële) golfoorlog ondanks de censuur overal in Europa, toch te horen waar en hoe er acties gevoerd werden tegen deze oorlog en haar profiteurs. Ten tweede onze standpunten en ervaringen aan elkaar over kunnen brengen en gezamenlijk kunnen bediskussiëren om zo van elkaar te leren. We hopen zo van een nationale tot een internationale zienswijze te komen. 

Waar mensen zich tegen onderdrukking, vereenzaming of aktuele projekten organiseren, reagerende heersenden met intimidatie, kriminalisering en repressie. Een recent voorbeeld hiervan vond plaats in Besos, een wijk in Barcelona. De bewonersters daar moesten voor het olympische dorp wijken. Ze organiseerden zich om dit projekt te dwarsbomen. De spaanse staat reageerde met enorme politionele operaties en beweerde dat terroristiese elementen verantwoordelijk zouden zijn voor de onrust. Na een 5 dagen durende veldslag in de straten is het projekt een jaar opgeschoven (tot aan de volgende verkiezingen).  

De nieuwste strategie tegen de mensen die zich georganiseerd verzetten tegen hun plannen ziet er als volgt uit: Met gelanceerde hetze- en perskampagnes bouwen europese geheime diensten (CRI, Scotland Yard, Verfassungsschutz) aan het schrikbeeld 'euroterrorisme'.  

Zo beweert de Duitse Verfassungsschutz dat de R.A.F. in de Hafenstrasse (Hamburg) woont. En net zo makkelijk nagelde de Scotland Yard de niet-Engelse arrestanten publiekelijk aan het kruis als zijnde levensgevaarlijke Euroterroristen wat en passant ook nog de aandacht van de anti-Poll Tax protesten afleidde. Ook de Nederlandse C.R.I. liet zich niet onbetuigd en zorgde ervoor dat zogenaamde vertrouwelijke rapporten opeens in De Telegraaf stonden. Deze rapporten gingen "toevallig" over het Euroterreurfront! 

Ook wij als infowinkels komen in deze konstruktie van het Euro-terreur front voor, en wel als volgt: 

1)We zouden "uitstekende kontakten met de RAF, ETA, IRA, AD, RARA, Brigada Rosso...." onderhouden;

2)Infowinkels zijn "de coördinatie-centra voor de reizende relschoppers" (volgens de recentste "gegevens" van de verfassungsschutz (CRI-Duitsland). 

Deze openbaar gemaakte konstruktie moet een klimaat scheppen waarin het mogelijk wordt willekeurig mensen te kriminaliseren en voor jaren in de bajus te zetten. Bestaande strukturen moeten geïntimideerd en neergeslagen worden. Maar wij zullen ons niet af laten schrikken door hun hetzekampagnes. Wij gaan door met ons werk en ook met het verspreiden van. onderdrukte informatie. 

DE STOP EUROPA '92 KARAVAAN 

Een van de praktiese resultaten van het overleg tussen infowinkels is de Stop Europa '92 karavaan. Veel infowinkels hebben speciale E.E.G. of Europa '92 groepen die zich op dit thema gespecialiseerd hebben en zich hier ook al langer mee bezig houden. Dit item leent zich natuurlijk ook uitstekend voor een konstruktieve samenwerking en uitwisseling van mensen uit verschillende landen. 

Uit de discussies bleek dat de hereniging van Europa inderdaad in een razend tempo gaat en dat het net voor vluchtelingen en illegalen zich echt begint te sluiten, dat overal in Europa hele stadsdelen tegen de vlakte gaan voor de ons allen zo bekende prestige-objecten. Overal worden Hi-techbajussen uit de grond gestampt. Gevangenen en met name politieke gevangenen worden steeds verder geïsoleerd van de buitenwereld. 

Ontelbare verhalen en herkenning van elkaars situaties hebben er binnen de Europa '92 groepen toe geleid dat de wil om hier samen iets tegen te doen steeds sterker werd. Het heeft uiteindelijk een dik jaar geleden tot het karavaanvoorstel geleid. Simpelweg kwam (en komt) het idee er op neer dat we met een buskaravaan door Europa willen trekken om zo publiciteit te geven aan de nadelen van een verenigd Europa en om een uitwisseling tussen de vele alternatieve sientjes mogelijk te maken. 

Er is namelijk zoveel meer op aarde dan geld en ekonomiese belangen. Dat willen we dus ook laten zien. We willen dit doen met mensen van allerlei nationaliteiten en met een melange van kultuur en politiek. Met demoos, workshops, dans, manifestaties, axies, lezingen, konserten, theater, mime enz. Toen de knoop eindelijk was doorgehakt melden zich onmiddellijk vele steden, infowinkels en mensen die graag de toer wilden ontvangen of ondersteunen. Er bleek en blijkt een redelijk draagvlak voor de karavaan te zijn en het plan begon steeds duidelijkere kontouren te krijgen. 

Er werd gekozen voor 3 politiek inhoudelijke speerpunten omdat het voor ons onmogelijk is alle facetten van Europa '92 afdoende te belichten. Het is daarentegen wel goed mogelijk om een aantal items uit te spitten en gedegen aan te pakken, wat dan ook gebeurd. Gekozen is voor items die het dichtst bij mensen en groepen liggen. En na de gemene deler toegepast te hebben bleken. er 3 items uit te rollen, namelijk: 

1.repressie;

2.immigratie;

3.E.G. strukturen. 

Met deze items zijn een aantal groepen gaan stoeien wat inmiddels heeft geresulteerd in een brosjure over deze 3 items in 6 talen (*zie katern), en een videofilm over bajussen in het verenigde Europa. Toch willen we niet dat dit de enigste 3 items zijn die behandeld worden. Het is de bedoeling dat de steden die we aandoen zelf een kompleet programma neerzetten met spreker*s uit hun eigen omgeving.  

Wij bieden zelf een heleboel mogelijkheden aan de steden die we aandoen. Die steden moeten zelf maar kijken hoe ze de karavaan op het plaatselijke programma laten aansluiten. Samen moet dit dan 1 harmonieus geheel worden. Toch blijkt dit vaak niet even gemakkelijk te zijn en is het een enorme uitdaging om met zoveel verschillende infowinkels aan 1 praktiese axie te werken. Het is enorm stimulerend om te zien hoe uit de raarste hoeken en gaten mensen mee willen helpen. 

Griekse bands, Noorse mensen die workshops Japans dansen gaan geven, Hamburgs theater, benefieten in o.a Lyon, Londen, Offenbach, een bus, voedsel uit Londen, een mobiele zeefdrukkerij uit Amsterdam zo komen er dagelijks de leukste aanmeldingen binnen. Helaas kunnen er maar 40 mensen in bus en moeten we een heleboel mensen vertellen dat ze zelf voor vervoer moeten zorgen. 

PRAKTIESE HULP 

We hebben uiteraard behoefte aan zoveel mogelijk suggesties, hulp en geld. Inmiddels beginnen er steeds meer benefieten te komen, overal in Europa. In Nederland staan er in de maand juli minimaa1 op de plank (6 juli Nijmegen, 13 juli Gronin gen en Rotterdam, 20 juli Den Haag). Bij deze een oproep aan iedereen om zoveel mogelijk publiciteit aan deze karavaan te geven. In de vorm van benefieten, infoavonden, poster verspreiding, geld inzamelen. Er is natuurlijk altijd plaats voor mensen die met leuke ideeën/initiatieven komen en serieus mee willen werken om de tour te laten slagen. 

Wil je graag mee ,maar wel vrijblijvend, probeer dan zelf vervoer te regelen of mensen te zoeken die sowieso achter de karavaan aan gaan rijden en met wie je mee kunt. 

IF I CAN'T DANCE I DON'T WANT TO BE A PART OF YOUR REVOLUTION (Emma Goldman)

Naar boven
Naar overzicht dit nummer
Naar Jaargang 1991