Naar archief

UIT: eN LEKKER eN Fris, links-radikaal vakantie magazine (NN #87-88) van 3 juli 1991   

De honger machine 

In Lekker Fris nummer 20 stond de vertaling van een open brief die de redaktie van het engelse tijdschrift 'The Ecologist' in haar aprilnummer aan de Voedsel en Landbouw Organisatie van de Verenigde Naties (FAO) schreef. De FAO en zijn directeur worden in deze brief grotendeels verantwoordelijk gesteld voor de honger en ondervoeding die in grote delen van de wereld weer een schrikbarende aktualiteit hebben gekregen.  

De landbouwpolitiek, die door de FAO in de Derde Wereld wordt uitgedragen en gestimuleerd, ligt volgens The Ecologist hieraan ten grondslag. De FAO is er al eerder van beschuldigd een beleid te voeren dat de belangen van de kleine boeren negeert en alleen de rijken en machtigen ten goede komt. Door het stimuleren van grootschalige mechanisatie, veredelde (export) gewassen en kunstmest dwingt men kleine boeren in een afhankelijke positie, verergert de hongersnood, vernietigt men de ekologie en vergroot men de welvaart van de plaatselijke elites en westerse multinationals. 

De aanklacht van The Ecologist heeft door de felheid, het kollektieve karakter van de aanklacht en het tijdstip, nu hongersnood weer een gigantiese omvang heeft aangenomen, internationaal heel wat opschudding veroorzaakt. Wat hierin meespeelt is dat The Ecologist in de brief bekend maakte dat ze onder de lidstaten van de FAO een kampagne begonnen met als doel het opschorten van de betalingen aan deze organisatie. De betalingen zouden weer hervat kunnen worden als de FAO haar beleid fundamenteel herziet.  

Sinds het publiceren van de brief hebben zestig groeperingen zich aangesloten bij de kampagne. De FAO heeft uitzonderlijk getergd gereageerd op de open brief. De informatieafdeling van de burokratiese moloch wist een 32 pagina's dik dokument uit te brengen getiteld; 'The Disinformation Campaign of The Ecologist'. Daarnaast reageerde men per brief, waarvan hieronder de vertaling en de reaktie van The Ecologist.  

BRIEF VAN DE FAO   

Dear Sir, 

Particuliere tijdschriften zoals The Ecologist kunnen een belangrijke rol spelen in het bekritiseren van het werk van organisaties, zoals de FAO, die met overheidsgeld worden gefinancierd. Het is zelfs aanvaardbaar om, onder de noemer van de FAO, kritiek te leveren op de algemene internationale consensus rond de aanpak van landbouwontwikkeling. Echter, uw speciale maart/april nummer, die helemaal in het teken stond van een aanval op de FAO, overschrijdt in twee opzichten de grenzen van verantwoordelijke journalistiek. 

Het eerste en belangrijkste is dat in pseudo-wetenschappelijke analyses de mythe wordt gepropageerd dat traditionele produktie-systemen in de behoeften kunnen voorzien van bevolkingen die jaarlijks met twee of drie procent groeien. Door het gebruik van moderne technologie te verwerpen veroordeeld het de ontwikkelingslanden tot een permanente toestand van gevangenschap, verplicht om steeds toenemende hoeveelheden voedsel en andere produkten (zoals papier) te importeren uit de geïndustrialiseerde landen. Het is wellicht van betekenis dat de enige regering uit het nabije verleden die het gebruik van moderne technologie in zijn geheel afschafte, het Pol Pot regime in Kampuchea was. 

Ten tweede wordt de aanval op de persoon Edouard Saouma als Directeur Generaal betrokken, zijn visie wordt verdraaid en hij wordt verantwoordelijk gehouden voor beleid en programma's die door de leden-overheden zelf worden uitgezet in een nauwgezet proces van technische consultatie en politieke goedkeuring. Door regeringen te vragen hun betalingen aan de FAO op te schorten, roept het lidstaten op zichzelf te straffen omdat zij het niet eens zijn met The Ecologist. 

De FAO is bereid om serieuze onderwerpen te bespreken op een serieuze manier met serieuze organisaties en mensen. Helaas lijkt u niet te willen dat uw beschouwing in die categorie terecht komt." 

Hoogachtend, 

Richard Lydike  

Director of Information FAO

Via della di Caracalla

00100 Rome  

REACTIE THE ECOLOGIST   

Dear Mr Lydike, 

"In het algemeen willen we opmerken dat wij er zeker van zijn dat zowel onze lezers als de meer dan 60 groepen die nu deelnemen aan onze campagne net zo teleurgesteld zullen zijn als wij dat de FAO het glansrijk laat afweten antwoord te geven op de wezenlijke onderwerpen die wij aansnijden. Meer in het bijzonder willen we het volgende zeggen in antwoord op uw brief. 

1.Nergens in het gehele nummer van The Ecologist hebben we gezegd dat we tegen moderne technologie of technologische verandering zijn. In tegendeel, door het hele nummer heen hebben we het innovatieve (vernieuwende, vert.) van boeren en hun ontvankelijkheid voor nieuwe technieken benadrukt. Wat we hebben gezegd, en daar houden we aan vast, dat wij tegen het opleggen van ongeschikte technologieën zijn, modem of niet. 

2.Terwijl wij ons ten volle bewust zijn van de vraagstukken die worden opgeroepen door de bevolkingsgroei, aanvaarden wij niet dat traditionele of andere lage-input landbouw niet in staat zijn om in de behoeften te voorzien van een groeiende bevolking. In tegendeel, in een tijdperk van hoge bevolkingsgroei moet de eerste doelstelling van landbouwbeleid het maximaliseren van de voedselzekerheid zijn, en volgens ons is dat het best te bereiken door low-input systemen in samenhang met een 'voedsel eerst' beleid waarin de bevrediging van lokale behoeften voorop staat en waarin lokale 'self-reliance' wordt bevorderd doordoor het versterken van lokale markten. U gaat voorbij aan dit centrale punt in onze argumentatie. 

Hier willen we aan toevoegen, dat in onze visie, niet de bevolkingsgroei de levensvatbaarheid van traditionele/lage-input landbouw ondermijnd, maar het intensieve, export -geöriënteerde landbouwontwikkelingsbeleid dat de FAO zo aktief aanmoedigt. Dit punt wordt goed gedocumenteerd in het Ecologist nummer. 

Van onze kant verstrekken wij een open uitnodiging aan een FAO delegatie om bijeen te komen en de verschillen te bediscussiëren. Wij herhalen ons eerder gedaan verzoek aan de FAO om samen te werken een dergelijke ontmoeting te organiseren." 

De Redactie 

Vertaling: Biotechnologie Archief Nogen

Naar boven
Naar overzicht dit nummer
Naar Jaargang 1991