Naar archief

UIT: NN #85 van 30 mei 1991   

Akties tegen gif op werk 

Op 24 en 25 mei was NN aanwezig op de lezerskonferentie van het blad Solidariteit. (zie NN #84) We signaleerden de volgende zaken. 

In een zaal in Amsterdam-Noord luisterden zo'n 50 mensen naar het relaas van een ex-havenarbeider. In interviewvorm vertelde Cris hoe hij keer op keer ziek werd van het lossen van cacaobonen. De fosfine tussen de zakken vergiftigde niet alleen de insekt en maar ook zijn arbeidsleven. Het begon met blauwzuurgas uit het ruim van een schip dat te lang op zee had gelegen. Bewusteloos afgevoerd naar het Slotervaart-ziekenhuis. Daarna lang ziek geweest met blijvende klachten.  

Tussen 1970 en 1987 is hem dit verschillende keren overkomen; daarna de WAO in. De artsen legden geen verband met het gif op zijn werk. Klachten als duizeligheid, vermoeidheid, dubbelzien, ademhalingsmoeilijkheden en hartkloppingen hadden met zijn hart te maken of een familiekwaal. Organiseerde ooit een werkstaking. Chris konstateert dat er de laatste 20 jaar weinig was veranderd; sinds kort maken we ons er druk om. 

DE KONFERENTIE 

Na dit, soms geëmotioneerd, verhaal kwamen drie deskundigen aan het woord. Ze gingen in op het verhaal van de havenarbeider. Peter van Broekhuizen van de Chemiewinkel van de Universiteit van Amsterdam vertelde over de ins en outs van chemiese stoffen op de werkplek. Tot slot nog over de MAC-waarde (Maximaal Aanvaarde Concentratie) die een onveilige gezondheidsnorm schijnt te zijn. 

Daarna paul Ulenbelt, van het Coronel Laboratorium te Amsterdam en FNV. Hij zei dat de mensen die met giftige stoffen werken in de praktijk op hun neus moeten vertrouwen. Zo weinig is er vaak geregeld. Helaas is 99% van alle giftige stoffen niet te ruiken.  

Verder in zijn verhaal gaf hij vooral aan dat in de, uit Amerika overgenomen, veiligheidswaarden teveel een ekonomies belang zit. Daar bepalen de concerns samen met wetenschappers of iets schadelijk is of niet. Velen werken met een schadelijk kompromis tussen de gezondheidskundige norm en de ekonomies-techniese belangen.  

In Nederland schijnt die belangenverstrengeling minder voor te komen. Marcel Wilders, specialist op het gebied van Kwaliteit van de Arbeid (FNV), voegde daaraan toe welke strategie individuen en groepen kunnen hanteren tegen gif op hun werk. Daarna diskussie. 

WELKE AKTIES? 

De tweede dag werd in groepen het voorgestelde aktieplan van Solidariteit besproken en aangevuld. Daarna gezamenlijk besproken en afspraken gemaakt. In de af en toe felle diskussies stonden soms verschillende meningen tegenover elkaar. Zo pleitte de één voor veel meer veilige normen. De ander vond dat de oorzaken moeten worden aangepakt. Alles, waarvan niet aangetoond kan worden dat het onschadelijk is, moet worden verboden en vervangen. 

Gelukkig konden de meesten zich vinden in het aktieplan. Aangescherpt kwam dat op het volgende neer. 

*Er wordt een landelijk platform opgericht om het aktieplan uit te gaan voeren.

*De eerste tijd wordt het punt van voorlichting en informatie aangepakt. Tijdens deze dagen bleek maar weer hoe weinig mensen het fijne van gif op het werk weten. En hoe lastige vragen en kritiek weggestopt worden.

*De media worden bewerkt. Naast artikelen in de dagbladen komt de TV aan de beurt.

*Er dient een landelijk steunpunt beroepsziekten te komen.

*Diverse groepen, scholen en instanties gaan bestookt en bewerkt worden.  

Verschillende konferentiegangers gaven zich voor de eerste klussen op en trokken de agenda. Het grappige is dat de breekijzer-achtige rol van Solidariteit effekt heeft. Gif op het werk is, na twee jaar schrijven en praten, als aktiepunt gaan rollen. Het stond meteen in de Volkskrant (bedankt René) en de NRC.  

Dinsdag 4 juni buigt de hele Universiteit van Amsterdam erover. Vijf juni promoveert Paul Ulenbelt en moet hij zijn kritiek op Sociale Zaken verdedigen. En binnenkort de eerste akties bij de poorten van onwillige drukkerijen, ziekenhuizen, kantoren en fabrieken. 

Niko
Redaktie Arbeid en Technologie

Naar boven
Naar overzicht dit nummer
Naar Jaargang 1991