Naar archief

UIT: NN #84 van 16 mei 1991   

PALEISREVOLUTIE  

Paleisrevolutie in Amsterdam met ontruiming bedreigd. Infocentrum, dagcafé  en restaurant iedere dag open. Op 28 april 1991 is het pandje op de hoek Paleisstraat en de Nieuwezijdsvoorburgwal, onderdeel van het gelegaliseerde 'Voormalig Handelsbladcomplex' na een lange periode van leegstand gekraakt. 

Doel van de kraak is om de centrale ligging van het pand te benutten voor de vestiging van:

a) een informatiecentrum en ontmoetingsplaats voor groepen en mensen die in (buitenparlementaire) politiek en aktiebewegingen geïnteresseerd zijn, die informatie willen of op zoek zijn naar ingangen.

b) een alternatieve VVV te zijn voor de vele jonge buitenlandse toeristen die in bovengenoemde groepen, projecten en politiek geïnteresseerd zijn maar bij god niet weten waar je daarvoor in Amsterdam terecht kan.

c) aan kleinschalige niet commerciële horeca te doen, zoals het serveren van koffie, broodjes en één eenvoudige vegetarische maaltijd per dag (gezelligheid/drempelverlaging/financiële dekking en steun aan akties) 

Daarnaast is natuurlijk het doel van de kraak om de langdurige leegstand onder medeverantwoordelijkheid van de gemeente en onder het grondbeginsel van de vrije markt economie en 'commerciële exploitatie' aan te klagen. Deze aanklacht is des te scherper omdat het hier leegstand in een gelegaliseerd kraakpand betreft. Dit terwijl het bijna onmogelijk is voor alternatieve groepen om zich in de binnenstad te handhaven tegen de oprukkende commercie in. Kraken is daarvoor vaak h~t enige alternatief geweest. Door ontruimingen maar ook door legalisatie gaan deze plekken. vaak verloren en wordt de binnenstad steeds minder pluriform. 

De leegstand van Paleisstraat 101 

In mei 1990, dus nu al een jaar geleden, kon de heer Nelissen van het grondbedrijf aan de bewoners van het 'Voormalig Handelsbladcomplex' meedelen dat 'de zaak met Stella Artois voor de vestiging van een proeflokaal in de Paleisstraat 101 rond was'. In juni 1990 werd dit deel van de begane grond opgeleverd. Daarop heeft het pand 9 maanden leeggestaan zonder dat Stella* er iets mee gedaan heeft. De oorzaak hiervan moet waarschijnlijk gezocht worden in de plannen in dezelfde hoek van concurrerende biermultinationals Heineken (Paleisstraat 105) en Grolsch (de Wereld) die niet doorgingen of mislukten.  

Van half februari tot half maart heeft Stella illegaal in het pand verbouwd en toen deze verbouwing zo goed als klaar was kwam. er een bouwstop van bouw- en woningtoezicht. Pas vanaf eind maart 1991 dus na 11 maanden begon Stella stappen te ondernemen om een procedure in werking te zetten voor het verkrijgen van een bouwvergunning. De afwikkeling van deze procedure zal nog enige maanden duren terwijl de uitkomst commerciële horeca nog onzeker is. 

Juridisch  

Inmiddels heeft de officier van justitie besloten om te constateren dat het pand niet leegstond. Dit op grond van het feit dat de gebruiker 'een aantal stappen in een zekere regelmaat' heeft genomen om het pand in gebruik te gaan nemen. Dat een aantal 'van die stappen illegaal waren en dat over de richting van die stappen (de zoveelste horecatent) nog demokratisch besloten moet worden maakt daarbij voor de Nederlandse wet niet uit. 

Op grond van deze uitspraak kunnen wij in principe ieder moment ontruimd worden. Vandaag, morgen, over twee weken. Daarna staat het pand weer leeg. Tenminste voor een aantal maanden. Het bouwberaad moet tot een konklusie komen over de aanvraag voor een bouwvergunning, dit moet gepubliceerd worden in de krant, het ligt een aantal weken ter visie, omwonenden kunnen bezwaarschriften indienen, er komt dan een hoorzitting zo mogelijk nog gevolgd door AROB-procedures. Zoals gezegd het duurt minimaal een aantal maanden maar het is ook nog mogelijk dat de uiteindelijke uitkomst van deze inspraak is dat er helemaal geen horeca op die plek mag komen. Het laat zich raden dat het dan nog veel langer leeg zal staan. 

Lobbiën 

Wat is de invloed van de gemeenteraadsfracties? In principe kan burgemeester Van Thijn als hoofd van de politie en op grond van 'lokaalvredebreuk' over gaan tot ontruiming. Gemeenteraadsfracties kunnen echter laten weten dat zij een controlerende taak hebben m.b.t. de wijsheid van een dergelijk gevoerd openbare orde beleid.  

Zij kunnen dus vooraf laten weten dat er achteraf problemen komen in de raad als er tot een ontruiming wordt over gegaan voordat de bouwaanvraag van Stella Artois alle procedures doorlopen heeft. Stella heeft 11 maanden niks ondernomen om een dergelijke procedure in gang te zetten dus ze kan nu ook nog wel even wachten. 

Wij hebben aan de frakties gevraagd om te bewerkstelligen dat de 'paleisrevolutie' minimaal gedoogd wordt tot alle procedures zijn afgerond. Wij zullen hiertoe samen met omwonenden en bedrijfjes in het Handelsbladcomplex een raadsadres indienen om te bewerkstelligen dat dit probleem ook op de politieke agenda van de gemeenteraad geplaatst kan worden. 

Tot slot zijn wij ook langs een heel andere kant met ontruiming bedreigd nml. door bouw- en woningtoezicht. Wij waren in de paleisrevolutie zonder bouwvergunning aan het klussen voor horeca en dat mocht niet volgens het bestemmingsplan. Met 6 bouwvakkers probeerden ze naar binnen te komen. Een vrachtauto met planken voor de deur om de spullen af te voeren en de boel dicht te spijkeren.  

We hebben één ambtenaar naar binnen gelaten om te diskussiëren. Hij bleef maar zeggen 'dat we vijf minuten de tijd hadden voor overleg'. Er kwamen te gek veel mensen op het alarm waarop ze uiteindelijk maar afdropen met de toezegging dat wij een informatiecentrum zouden worden. Ze kunnen in principe moeilijk blijven doen alhoewel dat onwaarschijnlijk is nu ook lokaalvredebreuk is toegekend. 

Wil je de paleisrevolutie steunen bel dan eens op naar Stella Artois/Dommelsch te Valkenswaard zodat het daar ook een beetje begint te dagen. De echte telefoonfreaks laten natuurlijk hun computer een dagje telefoneren. Faxen kan ook. Telefoon: XX – XXX. We stellen voor om ze in ieder geval dinsdag 21 mei te bellen, maar op andere dagen kan natuurlijk ook. Bel eens op om te zeggen dat je er niet door komt! 

Zorg dat je op de alarmlijst staat en kom opdraven ook 's ochtends vroeg als de politie ons wil ontruimen. We zijn de afgelopen week op een bescheiden manier van 11 uur 's ochtends tot 8 uur 's avonds open geweest als plek waar je kan kletsen, kranten lezen, koffie drinken, broodjes eten etc. Vanaf nu (donderdag 16 mei) kan je ook in de paleisrevolutie (lekker) eten. Vrijdagavond 17 mei is er feest. 

de krakers en kraaksters van de paleisrevolutie 

* Stella Artois opereert in Nederland ook vaak onder de naam Dommelsch.

Naar boven
Naar overzicht dit nummer
Naar Jaargang 1991