Naar archief

UIT: NN #83 van 2 mei 1991   

Wie is hier ziek? 

Na de kleine en grote criminaliteit, de normvervaging etc. heeft de regering een nieuwe plaat opgezet: de zieke werknemer. Nou ja zo nieuw is die plaat niet. Hij draait al een tijdje, maar nu zal het probleem dan toch de wereld uit geholpen worden.

De verhalen over de slechte arbeidsomstandigheden bij de 'blauwe boorden', de handarbeiders, met de jaagsystemen, slechte veiligheidsmaatregelen en door de baas gestimuleerd machismo, zijn bekend. We kunnen het ook eens over de witte boorden sector hebben die ook niet onaanzienlijke hoeveelheden mensen verbruikt. 

Ieder die daar wel eens heeft rondgelopen kan getuigen van de incompetente zooi van machtswellustige chefs, afdelingsdiktators en terroristen, zinloos werk, met zorg uitgedachte desorganisatie, jaagsystemen, intimidaties, kleinzielige beknibbelingen, geestdodend werk, sick buildings, etc.  

Daar komt dan nog de, door de chef met welgevallen geziene, conformerende sfeer van werknemers onderling bij. Hogerop is het misschien minder eentonig, maar daar geldt nog meer het systeem van maximale prestatie, minimale zekerheid. Dan weet je waarom er ook zo veel jongere werknemers afknappen. 

Daarnaast is de WAO voor werkgevers altijd een leuke manier geweest om het bedrijf te verjongen. Met de huidige overschotten op de arbeidsmarkt kon men zich permitteren om werknemers met een foutje door te draaien en te vervangen door versere. 

Ons kabinet, dat voor een deel bestaat uit oud-vakbondsmensen (in de top van sociale zaken zit trouwens ook een ex-FNV voorzitter Hans Pont) en mensen van onze grootste arbeiderspartij, heeft nu een aantal maatregelen bedacht. Die komen er kort gezegd op neer dat bedrijven iets moeten gaan betalen voor de werknemers die ze stuk maken, en de werknemers het meest.  

Een en ander zal er misschien toe leiden dat mensen wat wachten met afknappen, maar het zal zeker betekenen dat ze langer en erger ziek worden. Uiteindelijk zal dat ook helemaal niet belangrijk zijn zolang het maar geen geld kost. Dat wordt bereikt door andermaal in te grijpen in de uitkeringen. 

De echte oplossing voor arbeidsziekte bestaat uit het zorgen dat het niet meer voordelig is voor bedrijven om mensen te zwaar te belasten. Recht op werkweigering misschien! Daarnaast natuurlijk het verkorten van de arbeidstijd, en niet met die twee uurtjes waar nu al jaren over gedaan wordt, maar tot zeker 25 uur. Met behoud van loon uiteraard. 

Zodat niet de ene helft van Nederland zich te pletter werkt, en de andere helft overal buiten komt te staan. Voor het echt doorbreken van het rollen patroon zal het ook noodzakelijk zijn, want anders mogen straks al die slimme, op hun toekomst voorbereide meiden zich af gaan zitten vragen waarom ze er niet in slaagden om met ziekmakende arbeidsomstandigheden niet ook nog kinderen, interessant werk en een privéleven te hebben. 

Misschien dat de vakbondsleiders die er nog zitten, hun taak eens kunnen vervullen en zorgen dat er gemobiliseerd wordt tegen het sociale beleid van de regering. En dan liefst iets meer dan één manifestatie om daarna weer in de SER bij het VNO op schoot te kruipen. 

De eerst volgende gelegenheid om de regering te informeren over onze opvattingen over hun beleid tav WAO, nieuwe kortingen op minimumloon, criminaliseren van uitkeringstrekkers, (om)scholingsdwang etc is: De opening van het Ministerie van Sociale Zaken op 8 mei. 

Marjan   

< KADER > 

DEMONSTRATIE BIJ OPENING SOCIALE ZAKEN 

Op woensdag 8 mei zal in Den Haag (Voorburg) het nieuwe gebouw van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid officieel worden geopend. De 'feestelijke' gelegenheid zal worden bijgewoond door verschillende topambtenaren, ministers én Nederlands rijkste uitkeringsgerechtigde: Trix herself. Voor de geloofwaardigheid zal er zelfs een enkele verdwaalde uitkeringstrekker rondlopen, over wiens hoofd het tenslotte allemaal gebeurt. Dat feest gaat mooi niet door! 

Wij, een samenwerkingsverband van uitkeringsgerechtigden, roepen 8 mei uit tot landelijke manifestatie/aktiedag. Door middel van een demonstratieve tocht naar het gebouwen een GEWELDLOZE lawaaiblokkade plus spektakel willen we dit feest verstoren. Eveneens wordt die dag het startsein gegeven voor 'Het Proces tegen de Staat'. 

Na afloop van de blokkade en het spektakel is het mogelijk elders in Den Haag, onder het genot van 'een drankje & een hapje' na te praten en uit te rusten. Info: Postbus 1586 5200 BP Den Bosch. 

Om 12.00 UUR OP HET MALIEVELD, aar wordt ook nadere informatie verstrekt over het eksakte verloop van de dag. Vanuit verschillende plaatsen zullen bussen geregeld worden, let dus op! Neem in ieder geval veel lawaai en/of spandoeken mee!!! 

Naar boven
Naar overzicht dit nummer
Naar Jaargang 1991