Naar archief

UIT: NN #81 van 4 april 1991   

Versiertoer tegen clause 25 

Het vertrek van Margaret Thatcher heeft de britse potten- en flikkerbeweging niets opgeleverd. Nog geen drie jaar na de komst van Section 28 is het weer helemaal mis in Groot-Brittannië. Er is momenteel een wet in behandeling waarin een anti-homo-artikel staat, Clause 25. Het dit artikel kunnen een hele reeks onschuldige seksuele handelingen tussen mannen en uitingen van liefde zwaarder bestraft worden tot maximaal 5 jaar gevangenisstraf. In Amsterdam wordt op 20 april een landelijke demonstratie georganiseerd tegen deze absurde wet. Vanaf het homomonument bij de Westermarkt zal er om 14.00 uur een 'Openbare Versier-toer' door de stad razen. 

Vanaf december vorig jaar is de Criminal Justice Bill in het britse parlement in behandeling, een voorstel tot herziening van het strafrecht. Hoewel deze wet voorziet in lagere straffen voor de meeste misdrijven wordt voor een aantal misdrijven hogere straffen voorgesteld, met name als er geweld gepleegd wordt en er kans op herhaling is. Dat geldt vooral voor de zedendelikten die staan in Clause 25.  

Als je nu denkt dat het daarbij om verkrachting gaat dan heb je het mis. In Clause 25 staan naast aanranding en (lichtere vormen van) seksueel misbruik van kinderen, vier 'homoseksuele' overtredingen die nu nog relatief lichte vergrijpen zijn, maar zwaardere misdaden moeten worden.  

Het absurde is dat deze overtredingen in Nederland absoluut niet (meer) verboden zijn en in Groot-Brittannië  ook niet als één van de twee een vrouw zou zijn. Het zijn misdrijven zonder slachtoffers, misdrijven waar beide partijen volledig mee in stemmen. In Groot-Brittannië werd al een absurde jacht gemaakt op homoseksuele mannen en met de Clause kunnen ze veroordeeld worden tot straffen van maximaal 5 jaar! 

DE 'HOMOMISDRIJVEN'  

Met de vier overtredingen kunnen dit soort dingen zwaarder bestraft:

*Twee mannen die elkaar zoenen op straat;

*Seks in pisbakken of parken;

*Het uitwisselen van adressen bij het verlaten van een café; 

*Thuis seks hebben met een jongen tussen 16 en 21 jaar;

*Als jongen tussen de 16 en 21 met een andere man seks hebben;

*Trio's in de slaapkamer;

*Seks met iemand hebben op de slaapkamer terwijl er ook een logé ergens anders in huis is;

*Je slaapkamer uitlenen aan twee mannen;

*Iemand die verliefd is op een vriend van je aan hem voorstellen als daar later een seksueel kontakt uit voortkomt. 

Eigenlijk kun je in Groot-Brittannië  als homo niet aan de wet houden. Seks mag alleen als je thuis bent, de gordijnen dicht hebt, jij en je partner boven de 21 bent, je de slaapkamerdeur op slot doet, anders is dat Buggery (kontneuken in een ander geval) of Gross Indecency (alle andere vormen van homoseks, vanaf kussen, in verboden situaties). Trio's zijn verboden om dat trio's volgens de wet per definitie niet privé zijn.  

Op straat is het absoluut raadzaam geen grotere mimiek te hebben dan die van Prins Claus. Want voor dat je het weet pleeg je Gross Indecency of kun je gepakt worden voor Soliciting d.w.z. dat je iemand versiert. Eén knipoog kan daar al voldoende voor zijn. Het vierde 'misdrijf' dat met Clause 25 strenger bestraft kan worden is 'Procuring', het anderen de gelegenheid geven tot homoseksueel kontakt. 

Op deze vier overtredingen zijn in Engeland en Wales in 1989 meer dan 2400 mannen veroordeeld. Toen kwam het merendeel er nog van af met een boete. 

KOSMETIESE WIJZIGINGEN  

Clause 25 is in december 1990 in het Lagerhuis gekomen. Na verscheidene protesten uit de potten- en flikkerwereld heeft de regering de inhoud van de Clause een beetje aangepast. Een aantal homo-vergrijpen waar zowat niemand voor vervolgd wordt zijn eruit gehaald. Verder zijn de voorwaarden voor wanneer er zwaardere straffen uitgesproken mogen worden aangescherpt.  

In eerste instantie werd gesteld dat dat mocht als het publiek beschermd moest worden tegen 'serious harm' (schade, letsel). Serious harm is nu omschreven als 'gevaar voor de dood, zwaar letsel of ernstige geestelijke schade'. Volgens de regering is Clause 25 alleen maar bedoeld tegen roofzuchtige ,homo's (wat zijn dat nou weer?). In een land waar in de wetten homoseksualiteit omschreven wordt als immoreel en als een schennis van de eerbaarheid betekenen dit soort aanpassingen niet veel. Wat bijvoorbeeld 'geestelijke schade' is wordt aan de rechter overgelaten. Als je er eentje treft die homo's haat dan ben je de klos. 

Labour is aarzelend tegen de wet. Z{j hebben een amendement ingediend om de vier anti-homo-artikelen uit Clause 25 te halen. In het Lagerhuis is daar niet over gestemd, dat zal gebeuren in het Hogerhuis, waar de wet nu voor het eerst in behandeling is. Daar zal het in verschillende fasen behandeld worden, waarna het nogmaals ter stemming komt in het Lagerhuis, rond eind april. 

POLITIE-VOYEURS  

Terwijl de regering nu voor deze misdaden zonder slachtoffers strengere straffen wil opleggen heeft de politie de afgelopen jaren al hoge prioriteit gegeven aan het betrappen van 'onfatsoenlijke' mannen. In 1989 werden in Engeland en Wales 2000 mannen gearresteerd voor Gross Indecency, het hoogste aantal sinds 1955, toen seks tussen mannen geheel verboden was. Het aantal aanhoudingen is in werkelijkheid nog veel groter (geschat wordt 5000 in Engeland en Wales) omdat de politie naast de 'vergrijpen' die nu in Claus 25 genoemd worden ook nog beschikt over een batterij andere, vaakhoogbejaarde, wetsartikelen. Een aantal van deze artikelen wordt ook tegen potten gebruikt.  

Het zou mij niets verbazen dat dit in de toekomst vaker zal gebeuren als Clause 25 aangenomen wordt. Kosten noch moeite worden gespaard om mannen (en enkele vrouwen) op te pakken die elkaar liefhebben. Zo hebben 4 agenten een openbaar toilet in Islington (Londen) voor in totaal 239 uur in de gaten gehouden. Kosten: 30.000 (100.000). Resultaat: 35 arrestaties. Eén WC is zelfs van boven af door gaten in het plafond in de gaten gehouden. In een park in Londen is 's avonds zelfs gebruik gemaakt van nachtzicht-apparatuur. Er worden politie-provokateurs ingezet. 

PO(T)TENRAMMERS  

Het is niet alleen de politie die op de baan op zoek is naar vrijende mannen. Pot(t)enrammerij heeft in Groot-Brittannië schrikbarende vormen aangenomen. De aktiegroep Outrage heeft opgeroepen dat elke pot en elke flikker een fluitje bij zich moet hebben om herrie te kunnen maken als er geweld tegen ze gebruikt wordt. Andere potten en flikkers kunnen hen dan te hulp schieten.  

En dat is wel nodig want er zijn het afgelopen jaar een twintigtal mannen vermoord en nog veel meer in elkaar gerost bij ontmoetingsplaatsen voor homo's of in de buurt daarvan. De politie is uiterst laks in het aanpakken van pot(t)enrammerij. Hun prioriteit ligt meer bij het aanhouden van vozende mannen. De meeste homoseksuele mannen en lesbiese vrouwen wantrouwen daarom de politie. 

In Londen is na massale kritiek op het lakse politiebeleid geregeld overleg ontstaan tussen een elftal homo- en lesbiese organisaties en de politie. Tot nu toe heeft dit overleg nog niet erg veel opgeleverd. Echter in één politiedistrikt in Zuid-Londen gaat de politie als proef statistieken bij houden van potenrammerij. 

DANKBAAR IN DE SCHADUW  

SM verboden. Celstraffen voor homoseks op de verkeerde plaats of tijd. Homoseksuele mannen en lesbiese vrouwen mogen geen pleegouders worden. Hier zijn geen woorden voor. Wat bezielt de politici, politie en justitie op dit voorwereldlijke eiland? Hadden 'ze' dan niet genoeg aan Section 28 de vorige anti-homowet uit 1988? Wordt het niet tijd om dit land plat te bombarderen? 

Toch ligt de zaak ingewikkelder. Het merendeel van de Conservatieven is absoluut niet van plan om homoseksualiteit (opnieuw) te verbieden. Sterker nog, het was de regering Thatcher die de kurieuze eilandjes Jersey en Man onder druk zette om het verbod op seks tussen mannen eindelijk op te heffen. (Overigens is er op het eiland Man een meerderheid tegen deze wetshervorming.) 

Waar het deze Conservatieven om gaat is dat homo- en lesbiese seks niet gelijkwaardig mag zijn aan heteroseks. Dat God ons niets mooiers gegeven zou hebben dan het gezin. Homoseksuele mannen en lesbiese vrouwen moeten zwijgen, onzichtbaar zijn en dankbaar zijn dat hen als tweederangs burgers toch een plaats in de schaduw gegund wordt. 

Conservatieven vinden homoseksualiteit wel gevaarlijk. Sinds Margaret Thatcher hebben de Conservatieven keer op keer gehamerd op het gezin als veilige haven tegen wanorde en chaos van de moderne maatschappij. Potten en flikkers vallen daar per definitie buiten. Potten en flikkers worden gezien als een bedreiging van het gezin, en vooral van de jeugd.  

Homoseksualiteit wordt gezien als iets besmettelijks. Als een pot of flikker in kontakt komt met een jongere dan is zij of hij voor dat je het weet ook homoseksueel (en dus voor de rest van haar of zijn leven bedorven). Dit soort paranoia voor potten en flikkers wordt nog eens een keer versterkt door de angst voor besmettelijkheid van aids. Op deze manier versterkt de aidshysterie homohaat en omgekeerd homohaat de aidshysterie. 

OPENBARE VERSIER-TOER  

In Groot-Brittannië zijn tegen Clause 25 en de andere aantastingen van homo en lesbiese rechten veel akties geweest. Op 14 februari, valentijnsdag, was er een internationale aktiedag. In verschillende steden in Groot-Brittannië waren er Kiss-in's en dergelijke akties. In Nederland hield Act Up! een Kiss-in bij het britse Consulaat in Amsterdam en bood het COC bij de ambassade in Den Haag een petitie aan. Op 16 februari was er een grote demonstratie in Londen, met zo'n 10.000 potten, flikkers en sympathisanten. Op 13 april zal er in Manchester een demonstratie komen.  

Op initiatief van Act Up! Amsterdam is er een nieuwe groep opgericht: 'stop the New Clause'. Deze groep organiseert op 20 april een landelijke demonstratie. Het zal geen gewone, saaie demonstratie worden. Het is de bedoeling dat tijdens de tocht, de Openbare Versiertoer, de deelnemersters dat gaan doen, wat in Engeland zwaarder bestraft moet gaan worden. Een soort van wandelende Kiss-in dus. Maar niet alleen zoenen is mogelijk, er zullen ook allerlei theaters tukjes opgevoerd worden. Potten en flikkers met kinderwagens vol met (pleeg)kinderen, een SM-act bij de brug over een gracht, Bobbies die op hun buik liggen en spieden naar pisbakken. Zien zij nu twee benen of vier?  

Er zijn verschillende groepen gevraagd om aan deze Cruise hun bijdrage te leveren. Tot nu toe hebben al een aantal groepen uit Amsterdam en o.a. één in Leiden en één in Eindhoven hun medewerking toegezegd. Maar natuurlijk kan iedereen die wil haar of zijn bijdrage leveren. Graag zelfs. De Cruise vertrekt om 14.00 vanaf het homo-monument op de Westermarkt. 

KEES 

Stop the New Clause vergadert voorlopig elke maandag in de Woeste Walmen, Singel 46 in Amsterdam. Postadres: Singel 186, Amsterdam.  

[ KADER ]

SADOMASOCHISME

Een rechter in Londen heeft uitgesproken dat (hetero- en homo-)SM strafbaar is. Hij heeft 15 homo- en biseksuele mannen veroordeeld tot straffen van één jaar voorwaardelijk tot viereneenhalf jaar onvoorwaardelijk. In totaal werd er voor 25 jaar gevangenisstraf uitgesproken vanwege het feit dat de 15 'zichzelf of anderen verminkten'. Tot de andere delikten behoorde ook 'het hebben van een wanordelijk huis'.

De 15 hebben niets anders gedaan dan op een sadomasochistiese manier te vrijen en daarvan video's te maken. De video's waren het bewijs van hun 'wreedheden'. Dat ze dat deden uit vrije wil deed volgens de rechter niet ter zake: Instemming is geen juridiese verdediging tegen geweldpleging. De rechter voegde hier aan toe dat het hem ging om de handelingen die ze verrichtten. Als het een rechtszaak tegen heteroseksuele SM-ers en SM-sters geweest zou zijn, dan zou hij hetzelfde oordeel geveld hebben.

Uiteraard is er tegen deze zaken hoger beroep aangetekend. Een griezelig aspekt van de zaak is de vraag hoe de politie op het idee is gekomen om de mannen te arresteren. Legt ze lijsten aan van 'viezerikken'? Zo ja, dan' is het als SM-liefhebbers ter beter om alles wat je hebt aan zelfgemaakte video's, foto's, of dagboeken waar SM in voorkomt weg te gooien. Dat is ook wat de advokaten in deze zaak iedereen aanraden.

PLEEGOUDERS

De regering heeft nieuwe richtlijnen voor de selektie van pleegouders voor kommentaar ter visie gelegd. 16 van deze richtlijnen is gericht tegen homoseksuele mannen en lesbiese vrouwen. 16 zegt dat een gekozen leefstijl maakt dat niet iedereen een goede leefomgeving voor kinderen kan bieden. Bij pleegouderschap kun je niet spreken over 'gelijke rechten' of over 'homo/lesbiese rechten', aldus de richtlijn.

De regering heeft ondertussen van diverse instellingen kommentaar op 16 gekregen. Al het kommentaar was vernietigend. Maar of de regering zich daar iets van zal aantrekken is de vraag. Verwacht wordt dat de richtlijnen in deze of in de volgende maand zullen worden vastgesteld. Overigens wil de ironie dat in homo- én lesbo-vriendelijk Nederland adoptie door homoseksuele mannen en lesbiese vrouwen niet mogelijk is in Groot-Brittannië (nog) wel.

Naar boven
Naar overzicht dit nummer
Naar Jaargang 1991