Naar archief

UIT: NN #78 van 28 februari 1991

***KRAAKNIEUWS***

't VERDWAALD TAFELTJE

ROTTERDAM - Vorige week maandag, 18 feb., kraakte een groep mensen een kantoorpand aan het Willebrordusplein 19-21 in Rotterdam. De aktie verliep goed, het perceel stond drie jaar leeg en de eigenaar is de Investment Corporation Nederland BV (ICN) uit Den Haag.

Drie dagen later lag de anonieme dagvaarding alweer in de bus. We lezen hierin dat het pand tot mei 1988 verhuurd geweest is als kantoor met inpandige dienstwoning. Sindsdien stelt makelaar Blok & Nederlof druk doende te zijn geweest met nieuwe verhuuronderhandelingen, hetgeen tot op heden nog niet heeft mogen lukken. Nu wordt het afsluiten van een nieuw kontrakt gedwarsboomd en dat is het spoedeisend belang om de krakers er uit te krijgen. Het kort geding dient 7 maart (9.30u Noordsingel 117).

We kregen een berichtje van de bewoners: "Het pand bestaat voornamelijk uit kantoorruimtes, die nog in goede staat verkeren. De kraak ging goed, de kit kwam leegstand konstateren en bedolf ons onder nutteloos advies. Het pand is waanzinnig groot, dus mocht je een onweerstaanbare behoefte voelen om ons te voorzien van bouwmateriaal, meubels, hulp of sympathie; weest welkom in ons stulpje. Draag bij aan de chaos en kom langs. Groeten van de nieuwe bewonersters van SBW, ook wel 'in het verdwaalde tafeltje' genoemd."

KRAAKKOTS

AMSTERDAM - Zondag 24/2 was opeens een spontane kraakdag. Drie groepen hadden autonoom 'n kraak gepland. De lente in hun bol misschien?

Sogges om 10 uur Verberne gekraakt, oftewel Holendrechtstraat 181. Eigenaar Verberne bezit het halve hofje, waaronder de sinds oktober herkraakte Holendrek (30). Hij woont ernaast, op 28. In eerste instantie wist het onderkruipsel met z'n mooie gelul de 2 petten in te pakken: we moesten eruit, anders kwam de ME. Wij bleven uiteraard. Toen kwam er een hoge pief. Die nam Verberne mee voor aangifte en kwam later met ons praten. Vervolgens taaiden alle smerissen af. Nu (wo) nog geen verder nieuws, dus goed nieuws: Verberne gaat failliet!!

Super vaag georganiseerde poging tot een kraak op de Nieuwe Achtergracht. Eén persoon werd gearresteerd, bevrijd en weer gearresteerd omdat niemand een poot uitstak. De smeris reageerde heftig, liet van alles aanrukken. Na nog wat meppen zijn de krakersters 'm gesmeerd. De smeris heeft het pand nog de hele middag bewaakt. De arrestant kreeg 2x2 dagen verzekering op de aanklachten diefstal met braak, verzet bij arrestatie en art.140 (schijnt de OvJ te willen proberen) Hij zou woensdag voorgeleid worden bij de rechter-commissaris, maar na de zwaaiaxie bij buro Ytunnel maandagavond is hij dinsdagochtend vrij gekomen.

Aan het eind van de middag weer eens 'n Grachtenkraak: Prinsengracht 248 stond al zeker 6 maanden leeg en wordt nu weer bewoond. Eigenaar is de Nieuwe Zuider Bouwmaatschappij. Alles ging relaxed, behalve dat bij het breken een vuistje ontbrak. Dan maar met de blote vuist. Dat ging uiteindelijk ook. De smeris heeft leegstand geconstateerd maar stond maandag alweer voor de deur. Waarvoor is niet bekend, want er werd niet open gedaan. Misschien een aanklacht? Hou het in de gaten!

(Overgenomen uit 'KRAAKKOTS' d.d. 27/2)

VALERIUSPLEIN ONTRUIMD

AMSTERDAM - Donderdag 21 februari om half 10 's ochtends kwam het bericht over de scanner: Valeriusplein 12 zou zo direkt ontruimd gaan worden. Vanaf de vrijdag ervoor was die dreiging er geweest: toen was de smeris door veel mensen bekogeld met sneeuwballen en verfbommen.

In de dagen daarna verzamelde steeds meer ME zich in de stad. Ook twee water werpers reden rond, de laatste dagen 2 keer per dag langs het Serestahotel. De op het nog snel gebelde alarm afgekomen sympathisantes/n stuitten op een voor kraker*s afgesloten straat vol petten. Twee pelotons ME stonden paraat om de hoek, de waterwerpers elders. Via het buurpand ging de bratra de barrikades te lijf. De mensen binnen werden gesteund door leuzen van buiten.

Na ongeveer een uur werden de eerste arrestantes/n weggevoerd. Tijdens het wegvoeren werd door vrienden en vriendinnen mee gerend, geroepen, gezwaaid etc. De smeris raakte hierdoor in paniek en aldus kwam het eerste peloton de hoek om gescheurd. Nu durfden de petten ook weer iets meer en probeerden hier en daar wat te meppen. Vanuit het pand is geen verzet geboden.

Zeven mensen werden gearresteerd op grond van lokaalvredebreuk. De volgende dag werden ze vrijgelaten (wel met dagvaarding), ondanks dat ze niets gezegd hebben. Zou de zwaaidemo van de avond ervoor daar soms iets mee te maken hebben? In elk geval maakt het, een jaar na de ontruiming van Stadhouderskade 82/83, nog eens duidelijk hoe belachelijk overdreven het toen was om de 7 arrestantes/n 9 dagen vast te houden op dezelfde aanklacht. KRAAK DE ORDE!! Door deze ontruiming is de SEMTEX BAR tijdelijk gesloten. Waar en wanneer dit fenomeen weer opduikt horen jullie nog wel.

Het LOI in de Van Eeghenstraat wordt ook nog altijd bedreigd met ontruiming. Binnenkort komt er uitspraak in het hoger beroep. Maar ja, wie verwacht er nog iets van deze 'rechts-staat'? Let dus vooral op alarm. Dagkafee TIKTAK draait nog altijd dagelijks door (van 13 tot 18 uur); nachtkroeg het PONDELVARK is dinsdag en zaterdag open vanaf 23 uur. A.s. zaterdag met' Zombie bird house guerrilla-voorstelling. Kom eens langs.

MINREBROEDERSTRAAT WORDT ONTRUIMD

UTRECHT - Maandag 4 maart worden de Minrebroeders & zusters ontruimd. Het definitieve vonnis is nu uitgesproken.

De panden aan de Minrebroederstraat werden 25 februari '90 na 4 jaar leegstand gekraakt. De Officier van Justitie vond dit toen al te kort. Eigenaresse is de Lisman-van Raaystichting die onder het mom van landgoedbeheer aan speculatie kan doen. Andere eigendommen van de stichting waren het vervuilde Demka-terrein en het eens gekraakte Labrehuis aan de Plompetorengracht, dat eerst voor luxe appartementen bestemd werd en later tot kantoorruimte werd.

Na de kraakaktie van de Minrebroederstraat startte de stichting een korte bodemprocedure. Eerst vanwege een aktieve verkoop situatie, later wegens verbouwingsplannen. Nu deze verbouwingsplannen goedgekeurd zijn is het tussenvonnis omgezet in een definitief. Van de verbouwingsplannen zal wegens geldgebrek waarschijnlijk niets terecht komen. Zie hierover NN #76.

Tijdens de ontruiming "zal een strooptocht naar leegstand plaatsvinden." Verzamelen: 8.00 uur 's ochtends Minnebroederstraat 15-17. Komt allen!

Naar boven
Naar overzicht dit nummer
Naar Jaargang 1991