Naar archief

UIT: NN #77 van 21 februari 1991  

Mensen in europa tegen oorlog 

Een overzicht van de belangrijkste Europese akties tegen de Golfoorlog van de afgelopen weken.   

Duitsland: 

(Van 1 tot 15-3, fiets-protesttocht tegen de oorlog. Van Oldenburg, via Bremen, Bielefeld, Düsseldorf naaar Bonn. Het thema is "Geen zaken met oorlog", de tocht gaat langs wapenfabrieken, militaire bases en regeringsgebouwen.  

Griekenland: 

(Voor 2-3 is er een grote demo gepland in Larisa, waar een NAVO hoofdkwartier is gevestigd. Alle grote vredesorganisaties roepen voor de demo op) 

Italië: 

11-2 * Een rechtbank veroordeeld Alberto Galeotto tot 10 maanden cel voorwaardelijk wegens het uitdelen van pamfletten. Hierin werden soldaten opgeroepen bevelen te weigeren en om niet mee te vechten in een oorlog die in de grondwet is verboden. De rechtbank weigerde Alberto's getuigen te horen. 

13-2 * De regering besluit de burgerluchthaven van Malpensa ten dienste te stellen van bij te tanken vliegtuigen op weg naar Irak. De luchthaven wordt overgenomen door het leger. (Op 16-2 is er een demo.) 

13-2 * Net als elke woensdag demonstreren vrouwen in het zwart tegen oorlog en de Israëlische politiek tegenover de Palestijnen (zie het stukje over vrouwen in het zwart elders op deze pagina's). In Italië gebeurt dat in 72 steden. 

15-2 * Tien treinen met in totaal 103 tanks van de VS worden vervoerd van de BRD naar de Italiaanse havenplaats Livorno, waar ze worden verscheept naar de Golfregio. De anti-oorlogs beweging in Oostenrijk en Italië reageerden onmiddellijk met direkte akties. In Italië in o.a. Bolzano, Trento, Verona en Bologna en Florence. Diverse akties werden gevoerd als blokkades van de rails, demonstraties en het gooien met verfbommen naar de tanks. In Bolzano werd de trein door 200 mensen geblokkeerd waarbij een vrouw op de rails ging liggen. In Florence werd de trein geblokkeerd, er waren acht arrestanten die vrij kwamen nadat spoorwegarbeid/st/ers hun boetes hadden betaald. Tot aan deze dag zijn twee treinen in Livorno gearriveerd. 

15-2 * Afgevaardigden van de basis van de vakbond GCIL eisen een staakt het vuren en een internationale conferentie over het Midden-Oosten en besluiten om het militaire gebruik van civiele structuren te gaan tegenwerken. Ze roepen op voor een staking van 3 uur van alle spoor- en havenarbeiders uit protest tegen het gebruik van de spoorwegen voor het vervoer van tanks. 

16-2 * Ter ondersteuning van een voorstel voor een algemene staking op vrijdag de 22e bezetten studenten in Napels de faculteiten van Literatuur en Filosofie. tegen "hun" oorlog, maar ook tegen "hun" vrede met stijgende prijzen, duur openbaar vervoer, werkloosheid en repressie. Het voorstel voor de algemene staking werd 9-2 gedaan door een zelfgeorganiseerde bond van werkenden tijdens een landelijk congres in Milaan. De staking wordt landelijk voorbereid. In Firenze werd op 11-2 over de staking gepraat, 13-2 discussieerden 400 studenten en werkenden in Padova (Noord-Italië) over de organisatie van de staking. Eisen zijn terugtrekking van de Italiaanse troepen uit de Golf, een staakt het vuren, een internationale conferentie en zelfbeschikking voor de volkeren in het Midden-Oosten te beginnen bij het Palestijnse volk. 

Oostenrijk: 

9-2 * Demonstratie bij een station in Wenen uit protest tegen de doorvoer per spoor van VS tanks door dat land.

(Zie ook Italië)  

11-2 * Korte bezetting van de rails in het station van Innsbruck tegen het tank-vervoer. 95 Mensen worden gearresteerd, geïdentificeerd en wat later weer vrij gelaten. In de buurt van Innsbruck is een vredeskamp opgezet. 

12-2 * Een nieuwe blokkade van het spoor in Innsbruck door zo'n 100 mensen waar na drie kwartier door de politie een· einde aan wordt gemaakt met charges waarbij sommige agenten zelfs in de lucht schieten. 24 Arrestaties zijn het gevolg. 

14-2 * Een nieuwe trein met tanks passeert Innsbruck. Het spoor wordt weer geblokkeerd en 26 mensen worden gearresteerd. Volgens berichten werden de eerste 6-7 treinen (even) tegen gehouden. 

Spanje: 

3-2 * Een demonstratie bij de Torrej6n luchtmachtbasis tegen het gebruik van de basis bij bombardementen met B-52's op Irak trekt 100.000 mensen. Zij lopen 20 kilometer van Madrid naar de basis, als jaarlijks protest tegen de aanwezigheid van VS-bases in Spanje, en tegen de Golfoorlog. De politie gebruikt de wapenstok, traangas en rubber kogels om demonstranten tegen te houden die optrekken naar de ingang van de basis. 4000 Mensen demonstreren op een zelfde manier van Cadiz naar de VS-marinebasis in Rota. 

12-2 * In het merendeel van de grote bedrijven wordt om 12 uur 's middags het werk neergelegd uit protest tegen de oorlog. Voor de staking was opgeroepen door een vakbond.

(17-2 vrouwendemo in Madrid, 24-2 landelijke demo in Madrid. 3-3: Nationale aktiedag tegen de Golfoorlog, met een landelijke demo in Madrid.) 

Zwitserland: 

13-2 * De smeris schiet met traangas en rubber kogels om 150 mensen te verspreiden die de ingang van de effectenbeurs van Zürich blokkeren.  

Bron: Activist Mailing List (USA) en World Peace Councel (Helsinki), via APS.

Naar boven
Naar overzicht dit nummer
Naar Jaargang 1991