Naar archief

UIT: NN #75 van 7 februari 1991

Het geweld van het grote geld!

Maandag 4 februari kwamen om 08.45 ± 150 aktievoerdersters aan bij de effektenbeurs aan het Beursplein te Am*dam. De drie ingangen van het beursgebouw werden vervolgens geblokkeerd, o.a. door gebruik te maken van een 40 meter lang spandoek met de leus 'There's no war without business and no business without war'.

Het was de bedoeling om de ingangen gedurende een uur effektief te blokkeren en zodoende het begin van de handel tegen te houden. Met ketchup werden honderden dollarbiljetten tegen de muren geplakt en het laatste gasmasker werd geveild. De smeris die na ongeveer 5 minuten arriveerde was nergens op voorbereid en wilde zelfs de microfoon lenen omdat het hen ontbrak aan een megafoon.

De eerste beurshandelaren bleven op een afstandje gelaten staan toekijken. Sommigen begonnen meteen te schelden, anderen vroegen om een stencil omdat ze wilden weten wat er aan de hand was. Over het algemeen was er weinig sprake van begrip dan wel sympathie. Niet verwonderlijk als je bedenkt dat kort voor het uitbreken van de oorlog een beurshandelaar nog op de TV liet weten dat hij erg gefrustreerd raakte wegens het gebrek aan handel en aktiviteit op de beurs.

Na het uitbreken van de oorlog verscheen hij wederom dit keer met glunderende ogen en verklaarde er weer zin in te hebben: de handel had positief gereageerd, er kon weer verdiend worden! De reakties van andere mensen op straat waren over het algemeen ook negatief. Maandagochtend op het Damrak is waarschijnlijk ook niet zo'n goede plek om de mensen op straat·te bereiken. Toch zullen we juist dit de komende tijd intensief moeten blijven proberen. In een enquête van afgelopen week zei 40% van de ondervraagden dat de oorlog om de olie gevoerd wordt.

Genoeg potentieel dus. Een ander doel van de aktie, het positief halen van de pers, is wel min of meer goed gelukt. Overal werd melding gemaakt van het doel van de aktie en de link tussen Golfoorlog en financiële wereld.

De smeris kreeg al snel versterking en na ongeveer een half uurtje werd met bruut geweld de blokkade voor de deuren weg gemept. Hierbij vielen de eerste gewonden en was al sprake van onbeheerst politiegeweld. Terwijl de laatste mensen die voor de beurs stonden nog klappen kregen,liepen anderen in een halve cirkel over het plein en om de smeris heen. Een gewonde vrouw lag op de grond, zij en de mensen die, om haar heen stonden werden weggeslagen. Op dat moment waren de ingangen tot de beurs al vrij en was er dus geen enkele aanleiding meer voor het politie-optreden.

In reaktie hierop werden enkele blikjes, wat vuurwerk en een plastic ketchupfles gegooid maar van 'geweld' van de kant van de aktievoerders was nog steeds geen sprake. De smeris begon met wilde blik in de ogen mensen van het plein af te meppen.

Gelijktijdig gaven ze groot alarm waarop gereageerd werd door o.a. de autosleepdienst die de gereedschapskist leeghaalde om deel te gaan nemen aan de charges met een krik en een ketting met haken. Iemand die in z'n eentje ter hoogte van de Bijenkorf was geraakt werd tegen de grond geslagen en bont en blauw gemept en gearresteerd. Ook de agenten die uit de aanscheurende golfjes sprongen, namen onmiddellijk deel aan de ontstane knuppeljacht die zich over meerdere straten uitstrekte.

Een golfje dat in a de Spuistraat aan kwam gieren kreeg een baksteen door z'n zijruit. Een aantal stillen viel een volkomen onschuldige door de sirenes gewekte buurtbewoner lastig die slechts een foto wilde maken, toen andere mensen hem probeerden te helpen werd een pistool getrokken. In totaal werden er zeker 40 mensen behoorlijk toegetakeld en twee arrestaties verricht.

Ondanks dit hielden veel mensen er een goed gevoel aan over omdat het gelukt was de beurs een tijd te blokkeren waardoor de aandacht werd gevestigd op het profijt dat het grote geld uit deze oorlog weet te halen. Ook was het goed om te merken dat dit soort akties toch kunnen zonder dat ze uitlekken.

Een kanttekening bij de aktie betreft het geringe aantal Amsterdammers/sters, vooral gezien het feit dat achteraf velen tot hun ongenoegen van niks bleken te weten. Dit is vooral vervelend omdat hierdoor de indruk gewekt wordt dat mensen niet gevraagd zijn omdat ze niet vertrouwd worden. Gelukkig werd dit gekompenseerd door veel en vooral veel nieuwe mensen uit het land.

Tekst van het uitgedeelde pamflet:

NO WAR WITHOUT BUSSINESS - NO BUSSINESS WITHOUT WAR

Vandaag, 4 februari 1991, wordt door ons de Amsterdamse Effektenbeurs van 8.45 tot 9.45 uur geweldloos geblokkeerd.

Sinds twee weken woedt de Golfoorlog nu In het Midden-Oosten. Met de, aanval van de Verenigde Staten en haar bondgenoten op Irak werd een 9 regionaal konflikt tot een oorlog op wereldnivo. Op het moment dat Irak Koeweit bezette was dit een dlrekte aanval op de ekonomiese belangen van n de Westerse geïndustrialiseerde landen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de bezetting van Palestina door Israël, van Namibië door Zuid-Afrika of de bezetting van en genocide In Koerdistan door onder andere Irak en Turkije, moest er in dit geval dus hard en snel worden ingegrepen.

Door de onverzettelijke houding van Bush en door het feit dat de V.S. vanaf het begin van het konflikt begonnen zijn een enorm militair apparaat op te bouwen in het Midden-Oosten, Is elke diplomatieke of regionale oplossing gesaboteerd. Anderen, die vreedzame, diplomatieke openingen d zochten, als Mitterand of Koning Hoessein van Jordanië, werden genegeerd of aangevallen op hun 'onbetrouwbaarheid'.

Intussen werd de wereld via de media door middel van een ongekend propaganda-offensief binnen enkele maanden klaargestoomd voor de oorlog. In tegenstelling tot wat het westers bondgenootschap ons wil laten geloven is echter nooit de bevrijding van de bevolking van Koeweit de Inzet van deze oorlog geweest, maar uitsluitend het verder destabiliseren van het Midden-Oosten en het uitbreiden van de Westerse ekonomiese belangen (olie, wapenindustrie).

De Effektenbeurs wordt ondertussen gepresenteerd als morbide graadmeter van de oorlog. Het Westerse 'sukses' In deze oorlog, dat gepaard gaat met enorme aantallen Iraakse slachtoffers en gigantiese vernielingen, wordt afgelezen aan de grafieken van de verschillende beursindeksen. Ook staat de beurs symbool voor de enigen die als overwinnaars uit deze oorlog zullen komen; de Westerse ekonomieën en de multinationale ondernemingen.

Daarom blokkeren wij de beurs. Wij willen een bijdrage leveren aan het groeiende verzet tegen de Golfoorlog en de diskussie over de oorlog stimuleren.

STOP DE OORLOG IN DE GOLF

SMELT DE SCHEPEN OM

ZELFBESCHIKKING VOOR DE VOLKEN IN HET MIDDEN-OOSTEN

OPROEP VOOR KLACHTEN

Bij de blokkade afgelopen maandag van de effektenbeurs, is door de politie keihard en onnodig geweld gebruikt. Wij willen dit aan de kaak stellen en een aantal agenten persoonlijk aanpakken. Daarom zijn we op zoek naar getuigen en slachtoffers van dit geweld. Mensen die getuige zijn geweest van:

-de smerissen die ketting en/of krik bij zich hadden en eventueel gebruikten

-de twee arrestaties en het daarbij gebruikte geweld

-het slaan van gewonde mensen

-het trekken van het pistool vragen wij hun getuigenis (evt. anoniem) op papier te zetten.

Mensen die slachtoffer zijn geworden van het slaan, schoppen e.d. door de smeris en daar gewond door zijn geraakt vragen wij een doktersverklaring te laten opstellen bij hun huisarts of De Witte Jas (Wittenstraat 29 Am*dam, geopend di. & vr. avond). Hiermee willen we een raadsadres ondersteunen, klachten tegen individuele agenten indienen en schadevergoeding gaan eisen.

Stuur al je klachten getuigenissen e.d. op naar: Klachtenburo Politieoptreden Am*dam, Leidsegracht 108 sous 1016 CT Am*dam Op Maandag van 16-19 uur en op dinsdag en donderdag van 16-18 uur kun je opbellen (020-258000) of langskomen. Het is erg belangrijk om veel getuigen te hebben om konkreet dingen te bereiken. Neem dus kontakt op!

Naar boven
Naar overzicht dit nummer
Naar Jaargang 1991