Naar archief

UIT: NN #75 van 7 februari 1991   

AMOK 

Een van de organisaties die zich - in deze tijden zo mogelijk nog intensiever dan 'normaal' - bezighouden met militarisme en de strijd daartegen is de stichting AMOK. AMOK, wat staat voor Anti Militaristies Onderzoeks Kollektief, doet - de naam zegt het al - onderzoek naar militarisme in al haar facetten.  

Zoveel mogelijk van de hierbij opgedane kennis en informatie wordt naar buiten gebracht. Dit door middel van pamfletten, brochures, het blad AMOK (waarover zo meer) en een aantal dokumentatiecentra. Deze centra, te weten in Groningen, Nijmegen en Utrecht hebben tot doel "service te verlenen aan iedereen die zich wil verdiepen in de vragen over oorlog en vrede". 

In de ongeveer 8 jaar dat er gearchiveerd wordt, is er een uitgebreide hoeveelheid informatie 'opgeslagen' in de vorm van krantenknipsels, binnen- en buitenlandse bladen en boeken. Naast het 'routinematig antimilitaristies onqerzoek' hebben de documentatiecentra ieder hun eigen onderzoeksterreinen.  

AMOK-Utrecht is gespecialiseerd op het gebied van inlichtingendiensten en buitenlandse militaire ontwikkelingen, AMOK-Noord (Groningen) verricht veel onderzoek naar de militaire ontwikkelingen in de drie noordelijke provincies en AMOK'Nijmegen heeft het waarschijnlijk meest komplete archief over totaalweigeren in Nederland. De drie dokumentatiecentra houden wekelijks een spreekuur voor mensen die informatie zoeken voor onderzoek, publikaties of akties.  

Zoals gezegd, brengt AMOK ook een blad uit, met dezelfde naam als de stichting. Het antimilitaristies tijdschrift AMOK bestaat sinds maart 1983 en verschijnt vijf keer per jaar. Het blad volgt de achtergronden van militaire tendensen - en hun antimilitaristiese tegenhangers - op de voet. 

Naast alles wat met legers en bewapening te maken heeft is er speciale aandacht voor repressie, inlichtingendiensten, de rol van vrouwen in het leger en imperialisme. Vaak worden onderwerpen belicht die in andere media niet, of op geheel andere wijze behandeld worden. 

In het nieuwste - feb/maart - nummer is er uiteraard veel aandacht voor de ontwikkelingen in de Golf. Toen daar de oorlog uitbrak, lag dit nummer van AMOK net bij de drukker. De redaktie heeft daarom een bijlage over de Golfoorlog in het blad geschoven. In deze bijlage aandacht voor de eerste oorlogshandelingen, een opsomming van de Nederlandse militaire steun aan de Golfoorlog, de anti-oorlogsbeweging in Nederland en een aanvulling op een eerder verschenen lijst met bedrijven die "garen hebben gesponnen bij de oorlog en het inkoopbeleid van het Iraakse leger". In NN #74 staat de (aangevulde versie van) bedoelde lijst. 

Dat dit nummer van AMOK al voltooid werd vóórdat - enkele uren later - de Golfoorlog uitbrak, wil absoluut niet zeggen dat dit nummer daarom minder interessant zou zijn. In de 12 pagina's die gewijd zijn aan de Golfkrisis wordt op onderbouwde manier ingegaan op de "oorlogslogika" van de door de V.S. geleide Westerse alliantie. In het artikel hierover wordt onder andere duidelijk waarom de Amerikaanse beleidsmakers voor de oorlog hebben gekozen en in wat voor vorm deze oorlog is (toen het blad gemaakt werd nog 'zou worden') gegoten. 

Het tweede artikel met betrekking tot de Golf gaat over de export van raketten naar Derde Wereldlanden, met name naar Irak. Vooral Frankrijk, de V.S., China en de Sowjet-Unie blijken bedreven te zijn om als leverancier van dit oorlogstuig te funktioneren. In een paar angstaanjagende tabellen wordt duidelijk hoe omvangrijk het rakettenarsenaal is dat door Derde Wereldlanden is geïmporteerd. uit een simpele optelsom blijkt zo, dat Irak in ieder geval meer dan 40.000 raketten van diverse types van met name Frankrijk en de S.U. heeft gekocht. 

Maar in dit nummer van AMOK ook ruime aandacht voor zaken die niet direkt betrekking hebben op de Golfoorlog. Zoals geheime diensten; een artikel over de pogingen in de (ex-) DDR om de Stasi op te heffen en een stuk over de "IOB". IOB staat voor Inlichtingen Dienst Buitenland en het is zo'n beetje de aller geheimste van alle geheime diensten in Nederland. De IOB kwam onlangs in het nieuws in het kader van de "Gladio-affaire". 

Verder in dit nummer van AMOK een (vertaald) artikel van een Joegoslaviese vredesaktivist over de oplopende spanningen in zijn land. Een aantal republieken heeft zich zelfstandig verklaard en is een eigen nationale leger aan het opbouwen. Net als de spanningen in de Baltiese republieken in de S.U. wordt ook de dreigende burgeroorlog in Joegoslavië op het moment uit het nieuws gedrukt door de allesoverheersende Golfoorlog. Daarom is het wat jammer, dat dit zo'n beknopt en wat algemeen artikel is, wat veel vragen oproept. 

Andere onderwerpen die aan bod komen in dit AMOK-nummer zijn o.a. de zgn. "witte" BVD - de 'Bond Voor Dienstplichtigen (vroeger Bond Voor Dienstweigeraars), de gigantiese vervuiling van vliegbasis Volkel, de al 15 jaar durende Indonesiese bezetting van Oost-Timor en het vrijwel konstante uitstellen van de nieuwe defensienota (waarin de lange-termijnplannen voor het Nederlandse leger vast zouden moeten komen staan). 

Tenslotte zijn er nog 2 vaste rubrieken in het blad; 'Korte Berichten' en 'Besprekingen', waarin naast boeken over oorlog en defensie ook een boek over infiltratie en strafrecht wordt besproken. 

Al met al een hoeveelheid uiteenlopende onderwerpen, die allen terugslaan op de zaken waar de stichting AMOK zich mee bezighoudt; militarisme en de strijd ertegen. Maar, hoewel het blad - terecht - Anti Militaristies Blad wordt genoemd, is het zeker niet alleen de moei te waard voor doorgewinterde antimilitaristen. Het is bij sommige stukken misschien even "doorbijten" voor mensen die niet zo met (anti-) militarisme bezig zijn, maar over het algemeen zijn de artikelen zeer helder en begrijpelijk en is veel voorkennis overbodig. 

Het blad ziet er erg 'professioneel' uit, vooral door de (computergestuurde) lay-out die erg strak overkomt (kwestie van smaak of je het mooi vindt) Het komt de overzichtelijkheid -en daarmee de leesbaarheid- van het blad in ieder geval ten goede. 

AMOK-Anti Militaristies Tijdschrift verkrijgbaar in de betere boekhandel voor f4,50 (dit nummer f4,95) of door een abonnement te nemen: schriftelijk of telefonies aanvragen bij AMOK, Esdoornstraat 14 3551 AJ in Utrecht.

Naar boven
Naar overzicht dit nummer
Naar Jaargang 1991