Naar archief

UIT: NN #74 van 24 januari 1991

***NIEUWS***

LAWAAIBLOKKADE BIJ DE MARINE

AMSTERDAM - De oorlog is begonnen en prompt kwamen mensen bij elkaar om plannen te smeden. Een gevolg daarvan was dat er samen met het KAGO (Komitee Anti Golf Oorlog) op donderdagavond werd afgeweken van de geplande rondgang op de Dam en dat er een heuse demo kwam naar het Amerikaanse Consulaat.

's Middags werden nog pamfletten en affiches gemaakt en werd gemobiliseerd voor de demonstratie. (In een ander stukje wordt een verslag van de demonstratie gegeven.)

Vrijdag 18 januari werd een lawaaiblokkade georganiseerd voor de poort van het marinecomplex aan de Kattenburgerstraat. Eisen waren stop de oorlog in de golf, geen Nederlandse deelname aan de oorlog, zelfbeschikkingsrecht voor de volkeren in het Midden-Oosten.

De lokatie was gekozen omdat de marine aktief deelneemt aan de oorlog en het marinecomplex in Amsterdam een extra functie herbergt. Het gaat om een elektronische spionage centrum (TICV) dat radiografisch berichtenverkeer afluistert en dekodeert, naar alle waarschijnlijkheid ook voor deze oorlog.

Het gaat om communicatie tussen ambassades, regeringscentra, militaire hoofdkwartieren en troepen te velde o.a. gebruik van in diverse plaatsen in Nederland opgestelde schotelantennes die radiogolven van over de gehele wereld opvangen. De opgevangen gegevens worden in Amsterdam gedekodeerd.

In 1981 heeft het elektronisch spionagecentrum inlichtingen aan de Israëlische geheime dienst de Mossad doorgegeven over de bouw van een kerncentrale in Irak, die vervolgens door de Israëlische luchtmacht gebombardeerd werd.

Er werd voor gekozen om met de aktie 'de Stoorzender' het afluisteren symbolisch te blokkeren. De aktie werd van drie tot vier 's middags gevoerd. Zo'n 150 mensen kwamen. Er waren zwarte ballonnen die met aluminiumfolie behangen werden om het radioverkeer (zogenaamd) te storen. Met vliegtuigen kan dit op deze manier echt maar met een dergelijk geavanceerd afluistercentrum is dat natuurlijk een illusie.

De aktie werd pas echt leuk toen het rijdende podium van Theaterstraat arriveerde. Het gehele podium was volgebouwd met boxen en toen het geluid aanging begonnen de politiepaarden voor de hoofdpoort spontaan te huppelen. Iedereen stoof opzij om enigszins minder in ge herrie te staan, maar het trommelen ging door.

Aktie Stoorzender was begonnen. In golven werden de ballonnen opgelaten, uit de speakers schalde donderend geraas, stemmen, flarden muziek, cavalerie trompetten. Op een moment gingen alle trommelaarsters naar de poort, de paarden waren naar een stiller plekje, om de politie en marinemensen in de oren te trommelen. Het was een leuke aktie. Laten we er voor zorgen dat er nog veel volgen.

NOORD - NEDERLAND

In Noord-Nederland zijn sinds het (dreigende) begin van de oorlog in het Midden-Oosten een flink aantal initiatieven genomen. Het Komitee Anti Golf Oorlog (KAGO)-Noord was een van de drijvende krachten achter de protesten.

13-12 Fakkeloptocht tegen een trein met munitie voor de troepen in de golf. Er komen zo'n 130 mensen.

15-12 Er is een bus geregeld voor de landelijke demonstratie in Amsterdam. 17-12 In de Herenstraat in Groningen is een picket-line met 50 mensen. Leuzen zijn 'Stop de oorlog, geen bloed voor olie, haal de schepen terug e.a.'

18-1 Demonstratieve fakkeloptocht door de binnenstad. Ruim 300 mensen lopen mee.

19-1 Als onderdeel van het noodplan van KAGO-Noord voor als de oorlog uitbreekt is er een demonstratie die wordt afgesloten in het jongerencentrum Vera. De opkomst is 500 mensen.

De gehele week van 14 t/m 18 januari zijn er pamfletten uitgedeeld in de stad Groningen met de oproep om mee te demonstreren en een inhoudelijke tekst. Er waren nog andere aktiviteiten in het noorden, niet georganiseerd door het KAGO. In Winschoten was er op 13 december een picket-line. In Assen werd veel gefolderd toen de oorlog was uitgebroken.

In de Eemshaven was 21 januari een geweldloze lawaaiblokkade. Hier werd weer Amerikaanse munitie overgeslagen voor de troepen in de Golf. Er waren volgens een krant 32 mensen die zo'n drie kwartier fiks lawaai maakten. Volgens datzelfde krantenbericht 'stond de politie op scherp' en werd 'van alle auto's in het gebied het kenteken nagetrokken.' Er waren een aantal mensen die opmerkingen maakten. Er was een auto waar een joch van 6 op bevel van zijn moeder een karton met de tekst 'demonstreer maar in Irak' tegen de ruit drukte. Er braken diskussies uit die hoog opliepen, waarna de aktie beëindigd werd.

Een citaat uit de oproep: 'Wat begon als een onrechtmatige inval van Irak in koeweit is uitgegroeid tot een krachtmeting van de grootmachten tegen Irak. En zoals altijd zijn de politieke en ekonomische belangen van de wereldleiders aanleiding voor deze oorlog. Miljoenen mensen worden bedreigd met de oorlogsdood, het legitieme recht op demokratie en zelfbeschikkingsrecht voor de volkeren van het Midden-Oosten wordt verkwanseld in een politiek pokerspel en de miljarden guldens die de derde wereld tekort komt worden op onzinnige wijze over de balk gesmeten. En waarom? Zodat de rijken en machtigen der aarde rijk en machtig kunnen blijven. Goedkope olie, politieke en militaire steunpunten in de Golfregio en een goede afzetmarkt voor de wapenindustrie. Voor hun redenen om deze oorlog te beginnen (…) Stop deze oorlog! Agiteer, demonstreer, saboteer!'

Kago-Noord en andere groepen gaan door tegen de oorlog. Meer info bij het Vredes Informatie Centrum, Steentilstraat 38 in Groningen.

NIJMEGEN

NIJMEGEN – [persbericht KAGO Nijmegen] Vandaag (17-1) hebben wij in Nijmegen met vijf- à zeshonderd mensen gedemonstreerd tegen de Golfoorlog.

Onder het motto 'Stop de oorlog, nu!' was er in de Nijmeegse binnenstad een duidelijk protest te horen tegen het uitbreken van de oorlog, de Nederlandse deelname daaraan en de verschrikkelijke gevolgen die deze oorlog zal hebben voor de bevolking in het Midden-Oosten.

KAGO-Nijmegen heeft deze demonstratie al enige tijd geleden voorbereid voor de dag waarop een oorlog in het Midden-Oosten uit zou breken. Dit 'noodplan' sluit aan op het landelijke 'noodplan' voor een demonstratie in Den Haag vanmiddag en een demonstratie in Amsterdam die zaterdag (18) plaats vindt.

Dit Nijmeegse 'noodplan' ontstond uit de behoefte om ook plaatselijk een protest tegen de Golfoorlog te laten horen. De grote opkomst van vijf à zeshonderd mensen vinden we een succes. Hieruit blijkt dat velen, zoals overal in de wereld, de behoefte hebben om te protesteren tegen deze oorlog.

KAGO-Nijmegen richt zich nu op de landelijke demonstratie van morgen en mobiliseert daarvoor en verkoopt buskaarten. KAGO afdeling Nijmegen heeft voor de Nijmeegse en landelijke demonstratie veel oproepen verspreid. In andere stencils werd ingegaan op achtergronden, of werd geprobeerd mensen anderszins te informeren. Eén van de teksten was de volgende:

"Vandaag stapt een vrouw uit een speelgoedwinkel in de schijnbaar vredige stad. In haar handen draagt ze een in kadopapier verpakt speelgoedgeweer. Haar kind wordt morgen acht. Het wil later beroepssoldaat worden, net als papa.

Vandaag kruipt, ver weg en toch zo dichtbij, een achtjarig kind onder het verscheurde, lichaam van zijn moeder uit. De stank van kruit vermengd met bloed prikkelt zijn neus. Gehuil en geschreeuw overstemmen het geknal van bommen die zinloos blijven vallen. De stad is reeds verdwenen.

Vandaag is de vader van het kind aan het front. Hij had de keuze tussen de kogel van de deserteur en de granaatscherf van de held. Hij heeft niets meer om voor te vechten. Niet eens een graf voor zijn vrouw als hij terugkeert van het slagveld. Als hij terugkeert...

Vandaag verstoppen ze zich in hun luxe bunkers, de heren die niet wilden praten: Gespannen wachtend op de uitslag verorberen ze een biefstuk, dat hen meer waard is dan de tonnen kanonnenvlees. Zolang hun geld maar veilig in de kluizen ligt. En als een mensenleven al telt, dan alleen omdat iedere dode hen een extra regel in de geschiedenisboeken schenkt.

Oorlog kent alleen slachtoffers en schuldigen. En wie vanavond met een pilsje in de hand voldaan onderuitgezakt het journaal bekijkt, is schuldig. Schuldig aan de moord op duizenden mensen, die in onze naam ter dood veroordeeld zijn. [KAGO-Nijmegen, p.a. AMB, Pontanusstraat 20, 6524 HG Nijmegen]

DE SMERIS RELT

AMSTERDAM - Direkt, 's avonds, na de eerste aanval op Irak was er in Amsterdam een anti-oorlogsdemonstratie. Vanaf de Dam vertrokken zo'n 2500 mensen via Rokin, Vijzelgracht, Weteringschans (kan er eens een andere route gekozen worden, bijv. door een volksbuurt) naar het Amerikaanse consulaat op het Museumplein.

Vanuit het publiek werd er wisselend gereageerd op de demo en de geschreeuwde leuzen (jullie moesten je schamen schreeuwde iemand uit een deuropening). Bij het consulaat aangekomen werden er wat verfbommen gegooid en werd getracht de hekken omver te halen. Toen dat succesvol leek te verlopen greep de smeris in.

Smeris te paard kwam er aan te pas om de mensen weg te duwen en meppen bij de hekken. Langzaam aan loste de menigte daarna op. Vrijdag waren er (gelukkig) al meer mensen op de oproep afgekomen, de demo had dan ook meer een landelijk karakter. De demo was ook veel strijdbaarder dan die van de dag tevoren. Leuzen als 'Bush to hell, no blood for Shell' en 'Palestina, Koerdistan, Vrij'.

Bij het Rijksmuseum werd de weg enige tijd geblokkeerd door een groep zittende mensen (och, vroeg de smeris aan de mensen die er om heen stonden, als jullie nu weg gaan kunnen we de mensen die de weg blokkeren zonder problemen verwijderen.) Wederom werd bij het consulaat getracht de hekken om te halen, deze waren echter met kettingen verstevigd.

Uiteindelijk werden we weer door de smeris bij de hekken vandaan verdreven. Daarna werd er, tamelijk spontaan, overgegaan tot een blokkade van het kruispunt voor het Concertgebouw. Hieraan deden zo'n 200 mensen mee. Dit verliep in eerste instantie vrij rustig, afgezien van de gebruikelijke overspannen reakties van automobilisten.

Na 10 minuten greep de smeris zonder te sommeren op belachelijk hardhandige wijze in. Met charges te paard werden de mensen uiteen gejaagd. Daarna volgden er nog charges van platte petten, deze leken zeer verward,in paniek bijna. Door dit grove optreden moesten 4 mensen naar de eerste hulp voor behandeling. Eén iemand werd gearresteerd.

Gelukkig kreeg een smeris traangas in z'n gezicht gespoten bij wijze van dank voor z'n charmante optreden. De volgende keer mogen mensen met traangas echter wel eens beter uitkijken, en proberen alleen diegene te raken die ze willen en niet de omstanders. Er werden ook enkele stenen gegooid.

Op het Journaal werd later 's avonds gemeld dat een vredesdemo in Amsterdam in een rel was geëindigd, precies waar ze op zaten te wachten, natuurlijk. Geen woord over het uitermate gewelddadige en provocerende politieoptreden. Terwijl er toch voldoende persmuskieten aanwezig waren die dit konden waarnemen.

Na deze eskalatie kwam er de mededeling dat er ME en een waterwerper in aantocht waren. De groep overgebleven mensen besloot in tocht terug naar de Dam te gaan. In de Leidsestraat werden de ruiten van de Turkse luchtvaartmaatschappij kapotgeslagen. Op de Dam waren er weer enkele charges van de smeris en werden ze zelfs aangevallen door motorsmerissen en petten op crossfietsen(?). Het schijnt dat kort te voren de ruiten van een Americain Express kantoor op onverklaarbare wijze gesneuveld waren.

OPROEP AAN MAROKKAANSE GEMEENSCHAP

AMSTERDAM - Het KMAN (Komitee Marokkaanse Arbeiders in Nederland) is geschokt door de eskalatie van het Golfkonklikt en maakt zich onder meer zorgen over het lot van de 60.000 Marokkanen die nog steeds in Irak verblijven.

Uit hun op 20 januari verspreide oproep: '...het is duidelijk dat het in deze oorlog niet begonnen is om verdediging van de internationale rechtsorde, maar om ekonomische belangen. Als Arabieren voelen wij ons vernederd door en verontwaardigd over de wijze waarop de huidige situatie wordt gepresenteerd.'

'Uitgangspunt voor elke diskussie over het Midden-Oosten vormt voor ons het recht op zelfbeschikking en demokratie voor volkeren in de regio. Verzet tegen diktatuur en onderdrukking, niet alleen tegen Saddam Hoessein maar ook tegen andere onderdrukkende regimes: recht op zelfbeschikking, niet alleen voor het volk van Koeweit, maar ook voor de Palestijnen en andere volkeren in het Midden-Oosten, die tot op heden geen demokratie gekend hebben: dat is wat wij vragen. Wij verzetten ons tegen elke suggestie dat deze oorlog een religieuze aangelegenheid zou zijn...'

Even verderop lezen we in de oproep: 'De Marokkaanse gemeenschap mag zich niet laten provoceren, maar moet zelfstandig een mening vormen over de huidige situatie. Wij roepen de Marokkanen in Nederland op hun stem te laten horen en zich aan te sluiten bij de beweging tegen de Golfoorlog.'

'Met verontwaardiging hebben wij kennis genomen van het verzoek van Minister van Binnenlandse Zaken mevr. Dales aan de islamitische organisaties in Nederland om zich niet teveel te manifesteren en zich niet uit te spreken over de oorlog in de Golf. Wij zijn van oordeel dat dit een gevaarlijke ontwikkeling is, waarbij het recht op vrije meningsuiting voor bepaalde groepen in de Nederlandse samenleving in het geding dreigt te komen. Onderdrukking van vrije meningsuiting en het aanwakkeren van de angst om deel te nemen aan de huidige diskussie kunnen alleen maar leiden tot extreme en onkontroleerbare stellingnamen.'

'Wij maken ons zorgen over de groeiende anti-Arabische stemming in Nederland, zowel op straat als in de media. Wij roepen de Marokkaanse gemeenschap op rustig te blijven en zich niet te laten provoceren, maar zich te blijven inzetten voor de dialoog tussen Nederlanders en migranten. Wij vragen de Nederlandse regering preventieve maatregelen te nemen om de verschillende gemeenschappen in Nederland te beschermen tegen het groeiende klimaat van intolerantie en vreemdelingenhaat...' Tot zover de verklaring van het KMAN.

DE BEZETTE GEBIEDEN

Via het Palestina Komitee, dat de afgelopen dagen herhaaldelijk kontakt hadden met de bezette gebieden (met Ramallah, West-Bank en met de mensenrechtenorganisatie Al-Bag) ontvingen we de volgende informatie:

De West-Bank en Gaza zijn praktisch afgesloten van kontakten met de buitenwereld. Veel buitenlandse organisaties hebben hun personeel geëvacueerd, mensen zijn weggetrokken, pers wordt door de Israëlische autoriteiten niet in de Bezette Gebieden toegelaten.

De nog wel aanwezige buitenlandse mensen lopen het risiko binnenkort ook geëvacueerd te worden door Israël. Het is erg belangrijk dat zij ter plekke zijn als waarnemers en getuigen, en ter bescherming en ondersteuning van de Palestijnen; zij onderhouden nu nog kontakt met de internationale pers en de buitenwereld. De Verenigde Nationale Leiding van de Opstand geeft voortdurend pamfletten uit, waarin o.a; opgeroepen wordt d~ aanwezige buitenlanders te beschermen tegen evt. evakuatie.

De Palestijnen zijn dus geïsoleerd. Zij worden ook geenszins geïnformeerd via de media of anderszins over hoe te handelen ten tijde" van een gasaanval, hoe de veiligheidsmaatregelen te nemen. Als er een Iraakse aanval dreigt, gaan in Israël de sirenes af ter teken van alarm. In de Bezette Gebieden gaan er geen sirenes af, terwijl er alarminstallaties staan opgesteld op alle militaire terreinen en gebouwen.

Als er een aanval komt met chemische wapens, zullen de Palestijnen de grootste klappen krijgen, omdat het merendeel van hen nog altijd geen gasmasker heeft, ondanks de juridische uitspraak die er ligt naar aanleiding van een proces tegen de staat door een Palestijnse vrouw. De uitspraak was dat alle Palestijnen recht hebben op een gasmasker.

Palestijnse kinderen onder de leeftijd van 16 jaar krijgen geen masker en verder wordt er op de West-Bank nu selektief gedistribueerd, er is voor 90% van de Palestijnen geen gasmasker. De maskers die er wel zijn dateren uit 1962 en zijn van slechte kwaliteit. het is van vele de vraag of ze werken.

De naar schatting 18.000 Palestijnse gevangenen in zowel Israël als de Bezette Gebieden, zitten zonder enige vorm van bescherming tegen evt. gifgasaanvallen vast in tenten. Er wordt door Palestijnse organisaties geëist dat alle gevangenen uit de militaire legerbases geëvakueerd worden, omdat het vasthouden van deze gevangenen in strijd is met de 4e Conventie van Genève.

De Palestijnen in de vluchtelingenkampen hebben hun huizen -die zowiso in een miserabele toestand verkeren niet kunnen isoleren en afplakken met plastic en plakband, 'noodoplossingen' tegen gasaanvallen. Evenmin hebben ze geld om een voedselvoorraad, medicijnen, kleding 'tegen' gifgas e.d. te kunnen inslaan.

Voor de Bezette Gebieden geldt een algemeen uitgaansverbod (curfew), dat slechts af en toe tijdelijk wordt opgeheven voor het doen van inkopen, voor zover er nog voorraad is in de leeg rakende winkels. Deze momenten worden ook gebruikt om onderling informatie uit te wisselen en naar buiten te brengen.

De repressie van de Israeliërs is groter geworden; voor de l5e zijn er op grote schaal Palestijnen gearresteerd, en nu, tijdens de curfews, worden zij die toch de straat opgaan, onder schot genomen; enkelen zijn doodgeschoten. Uit protest tegen de curfews maken de mensen in hun huizen enorme herrie, dat gaat dan van buur tot buur, zodat de hele stad protesteert. Vaak worden er barrikades opgeworpen en brandende autobanden op straat gelegd uit protest.

De grootste angst van de Palestijnen is dat wanneer Israël aktief gaat deelnemen aan de oorlog, dit extra zal worden aangegrepen om de Palestijnse bevolking uit de Bezette Gebieden nog ernstiger te onderdrukken en/of massaal te deporteren.

Gaza is nu (ma. 21) al 9 dagen onafgebroken onder curfew. De voedselvoorraden slinken, voor de dieren is er geen eten meer, de landbouw stagneert. Ook in de West-Bank wordt het dagelijkse leven geruïneerd door de curfews; kontakt en van familie en advokaten met gevangenen onmogelijk, arrestanten zitten dagenlang in voorarrest zonder iemand te zien.

Naar boven
Naar overzicht dit nummer
Naar Jaargang 1991