Naar archief

UIT: NN #73 van 10 januari 1991   

***NIEUWS***

STUDENTEN AKTIES 

DEN HAAG - Studenten hebben op dinsdag 18 december gedurende enkele uren de HBO-Raad bezet. Ook werd aktie gevoerd bij de kantoren van de VSNU en de PvdA. De studenten protesteerden tegen de bezuinigingen op de studiefinanciering en de afspraken die minister Ritzen in het zogeheten hoofdlijnenakkoord heeft gemaakt met de universiteiten en het HBO. 

Het gebouw van de HBO-Raad in Den Haag werd op die ochtend door een twintigtal studenten van het 'Landelijk Aktie Komitee' bezet. Zij eisten dat de vereniging van hogescholen zou afzien van ondertekening van het hoofdlijnenakkoord met minister Ritzen. Verder werd geëist dat de HBO-Raad in een dagbladadvertentie afstand zou nemen van de bezuinigingen op de studiefinanciering. De HBO-Raad heeft echter geweigerd op deze eisen in te gaan. Wel vond er een gesprek plaats met de aktievoerende studenten, waarna deze vrijwillig het gebouw verlieten.  

Voor het kantoor van de Vereniging van Samenwerkende Nederlandse Universiteiten (VSNU) in Utrecht hebben leden van het aktiekomitee op de middag van dezelfde dinsdag een muurtje van dozen neergezet. Op de dozen werden de verschillende bezuinigingsmaatregelen verbeeld die Ritzen wil doorvoeren. Aan een vertegenwoordiger van de VSNU werd een symbolisch 'niet-inschrijvingsformulier' overhandigd van een student die vanwege deze maatregelen niet meer wil gaan studeren. 

Voor het kantoor van de PvdA op de N. Witsenkade in Amsterdam werd tegelijkertijd eveneens een blokkade opgeworpen. Een twintigtal studenten deponeerde een stapel vuilniszakken voor het met rolluiken afgesloten gebouw. Volgens de Landelijke Studenten Vakbond (LSVB) wilde men met de aktie duidelijk maken dat de PvdA zich moet verantwoorden voor de 'ommezwaai' die ze heeft gemaakt ten aanzien van de studiefinanciering. PvdA-voorzitter Sint heeft onlangs tijdens een spreekbeurt gezegd dat een verlaging van de studiebeurzen niet onbespreekbaar mag zijn bij de 'mid-term review' van het kabinet. 

Ook in Wageningen, Zwolle en Rotterdam zijn in de week voor de kerst door studenten akties gevoerd. De LSVB noemt het een aanloop tot een demonstratie die de bond op 26 januari in Amsterdam wil houden. Op maandag 14 januari organiseert de bond een landelijke 'treinenaktiedag' (dus geen gefeest). Er wordt een rondgang gedaan langs het Binnenhof, het ministerie van Onderwijs en de BV die de OV-jaarkaart uitgeeft (voor gedetailleerde info, lees de achterpagina van dit blad).  

BOEKHANDEL WEIGERDE VERKOOP NN 

NIJMEGEN - Naar nu pas is gebleken, heeft boekhandel De Oude Mol in Nijmegen de exemplaren van NN #70 niet ter verkoop aangeboden. In dit nummer werden de belangrijkste gegevens en foto's van de PID in Nijmegen afgedrukt, afkomstig uit het boekje 'De Tragiek van een geheime dienst'. 

Vrijdagmorgen 16 november, nog voordat de exemplaren van NN #70 bij de boekhandel binnen waren, belde de advokaat van de PID Nijmegen met het dringende verzoek NN niet in de verkoop te brengen, op straffe van het aanspannen van een nieuw proces. De Oude Mol was al eerder verboden het boekje De Tragiek van de hand te doen. We hebben een aantal andere boekhandels gevraagd of zij een dergelijk dreigement van justitie hadden ontvangen, hetgeen niet het geval bleek te zijn. 

RARA ONVINDBAAR 

DEN HAAG - Het onderzoek ging uit als een nachtkaars. De RARA-aktivisten, die in maart een aanslag pleegden op marechausseekazernes in Oldenzaal en Arnhem (zie jaaroverzicht), zijn nooit gevonden. 

"Omdat beide aanslagen dezelfde nacht en nagenoeg op dezelfde tijd zijn gepleegd, hebben we een onderzoek laten instellen door mensen van beide brigades. Zowel in Oldenzaal als Arnhem werd brand gesticht via de brievenbus van de voordeur. Helaas heeft het onderzoek niets opgeleverd", zegt adjudant en voorlichter Cor Westhuis van de brigade Oldenzaal van de Koninklijke Marechaussee. 

Er waren geen getuigen die ook maar een glimp van de daders hadden opgevangen, zo bleek uit een naderhand ingesteld buurtonderzoek in beide steden. Ook een sporenonderzoek leverde niets op. [Dagblad Tubantia] 

PRTEST TEGEN ANTI-ABORTUS GROEP 

HEEMSTEDE - In de nacht van dinsdag 18 op woensdag 19 december werd er door de extremistisch religieuze anti-abortusgroep 'Schreeuw om leven' een wake gehouden voor de Bloemenhove kliniek te Heemstede. Dergelijke akties vinden jaarlijks plaats als protest tegen de abortuswetgeving, die nu tien jaar geleden werd ingevoerd. Meteen toen wij van deze wake hoorden, besloten wij te protesteren tegen hun protest. 

Wij verstoorden hun wake door aan de overzijde van de straat vuur te spuwen, met spandoeken voor hun spandoeken te gaan staan, leuzen te schreeuwen en lawaai te maken. Ondanks dat we ons hadden voorgenomen geen geweld te gebruiken (dus ook niet tegen goederen) werden we zó kotsmisselijk van ze, dat we ons genoodzaakt zagen enig propaganda materiaal hunnerzijds onklaar te maken. [info Omslag 48] 

BRANDSTICHTING BONTLOODS WERD ONDERBROKEN 

WITHAREN – In de nacht van donderdag 27 op vrijdag 28 december zijn op twee plaatsen in het land bontbedrijven in brand gestoken. 

In het Overijsselse plaatsje Witharen, nabij ommen, brandde een nertsdrogerij af. Naast het bedrijfsgedeelte, ging ook een gedeelte van het aangrenzende woonhuis in vlammen op. Bewoners waren afwezig, schade ruim een miljoen gulden.  

In Nederasselt, nabij Groesbeek in Gelderland, werd brand gesticht in het kompleks van de Nederlandse vereniging Fokkers van Edeldieren (NFE). Hoewel hier de schade geschat wordt op enkele miljoenen, valt die in verhouding mee, gezien de omvang van het bedrijf. Van beide akties ontvingen we tot op heden geen persverklaring, waardoor we ons dienen te beperken met de informatie die afkomstig is van het ANP en NRC. 

Plotselinge paniek onder de aktievoerders te Nederasselt is er vermoedelijk de oorzaak van dat brandstichting bij de NFE niet heeft geleid tot de verwoesting van het hele gebouwenkompleks. Een niet geladen oplegger werd in brand gestoken, alsmede verpakkingsmateriaal en folders die waren opgeslagen in een ruimte waar de verwarmingsketels staan. De oplegger brandde uit en de loods waarvoor de wagen geparkeerd stond, liep zware schade op. 

Volgens de woordvoerder van de brandweer uit Overasselt zijn de aktievoerders ook in de gelegenheid geweest de nieuwste loods van het kompleks in brand te steken. Zij drongen door tot op het dak van dit gebouw. Volgens de woordvoerder hebben zij een deel van het dak gedemonteerd en waren zij in de gelegenheid benzine naar binnen te gieten. Op dat moment is de brandstichting gehaast beëindigd. Op het dak zijn twee volle blikken benzine aangetroffen. Ook elders op het terrein werden nog volle blikken met 'brandbare stoffen' aangetroffen. 

De sekretaris van de NFE, W. Verhagen, stelt dat de aktievoerders waarschijnlijk zijn geschrokken toen een alarmsignaal begon te werken. Bovendien waren vanaf zes uur 's ochtends werknemers aanwezig in het bedrijfspand naast het gebouwenkompleks van de NFE. Zij hebben rond half zeven die ochtend alarm geslagen. Een uur later had de brandweer het vuur onder kontrole. Op het moment van de aktie lagen in de loodsen 200.000 vellen bont gereed voor vervoer. Hiervan zijn er, volgens sekretaris Verhagen, 500 tot 1000 beschadigd door rook, hitte en/of bluswater. 

Onder de naam 'Dierenrecht Aktivisten' werd deze brandstichting vrijdagochtend opgeëist in een fax gericht aan het ANP. Hierin wordt onder meer gesteld dat de gebouwen als doelwit gekozen zijn "vanwege de grote medeplichtigheid van de belangenorganisatie NFE en het, eveneens in het kompleks gevestigde bontveilinghuis Finnish Fur Sales (FFS) bij de roofmoord op twee miljoen pelsdieren".  

De aktie is uitgevoerd namens deze dieren die na "een levenslange lijdensweg vermoord zijn ten behoeve van een luxeprodukt". De aktivisten eisen "onmiddellijke stopzetting van deze vorm van bio-industrie en bevrijding van alle nog in leven zijnde dieren". 

Nederland is, na Scandinavië  en de Verenigde Staten, met ruim 1.7 miljoen nertshuiden per jaar de derde belangrijkste bontproducent. Nederland kent momenteel 300 nertsproducenten. Internationaal kampt de bonthandel met overproduktie. De afgelopen tien jaar is de produktie van nertspelzen in de wereld bijna verdubbeld tot ongeveer 40 miljoen stuks. De afzet is daar de laatste jaren bij achtergebleven. Van Hoeckel, voorzitter van de Nederlandse vereniging van Fokkers en Edelpersdieren, verwacht echter dat vraag en aanbod over 2, 3 jaar weer met elkaar in evenwicht zijn.  

Volgens woordvoerder R. Haarman van het Nederlands Bontinstituut heeft de bontindustrie momenteel te kampen met een wereldwijde 0verproduktie van 5 miljoen nertspelzen. Maar ook volgens hem zijn er aanwijzingen dat de markt aantrekt. "De bontkonsumptie in Nederland is in 1989 met 10 procent gestegen ten opzichte van 1988."  

Maar een prognose van toonaangevende bontbeurzen in Skandinavië van eind '89, gaf een verwachte afslanking van 30 procent aan van de bontindustrie. Eind 1989 sloot de gerenommeerde Londense bontbeurs Hudson's Bay and Annings haar deuren. Tijdens een aktie van het Dieren Bevrijdings Front op 26 januari 1987 bij de NFE in Nederasselt, werd de administratie van Hudson's Bay gestolen. 

BONTREKLAME BEKLAD 

BEVERWIJK, HEEMSTEDE, AMSTERDAM - De decembermaand wordt jaarlijks door bontmultinationals aangegrepen om hun waren aan de mens te brengen. Bijvoorbeeld door het plaatsen van advertenties in dagbladen (wie durft er nu nog te zeggen dat ie de Volkskrant leest...). In diverse steden en dorpen worden de reklameborden beplakt met pro-bontaffiesjes van SAGA FURS. In A'dam vallen die 'Ik hou van bont' plakkaten op door de veelkleurige teksten die erover geplakt zijn.  

Ook in de IJmond weten ze van (wollen) wanten, getuige dit schrijven van 16 dec: "Afgelopen weekend hebben wij enkele tientallen 'bont reklameborden' met rode verf besmeurd. Dit gebeurde in Beverwijk en Heemskerk, uit protest tegen de handel in bont. Of het nou nertsen, zeehonden of andere al dan niet bedreigde diersoorten ging, de Nederlandse bevolking meer te beseffen dat het dragen van bont onmogelijk en onnatuurlijk was (en nog altijd is)." 

"Het is onnodig omdat er talloze alternatieven zijn. Uiteenlopend van nepbont (voor mensen die er persé dekadent bij willen lopen) tot allerlei ook zeer warme kunststoffen. Het is onnatuurlijk omdat het onnatuurlijk is om dieren in kleine kooitjes op te fokken en te slachten om er rijk van te worden. En omdat het tegen de natuur ingaat dat dieren in hun natuurlijke omgeving, uit financiële motieven, bedreigd worden met uitroeiing (denk hierbij bijvoorbeeld aan het doodknuppelen van zeehonden). Daarom roepen wij iedereen op om bont te boykotten, ANTI BONT AKTIE." 

BP GESABOTEERD 

ROTTERDAM – [persverklaring]: "In de nacht van 24 op 25 december hebben wij de BP-benzinepomp, gelegen aan de Bosdreef in Rotterdam, met leuzen beklad, sloten dichtgelijmd en slangen doorgesneden." 

"Deze aktie is uitgevoerd in solidariteit met de poll tax arrestanten en de anti-apartheidsstrijd in Zuid-Afrika.

British Petroleum werd als doelwit uitgekozen omdat dit bedrijf voor een deel eigendom is van de Britse staat, de staat die de poll tax heeft ingevoerd. Poll tax is een belastingmaatregel die totaal geen rekening houdt met de inkomsten van de mensen en volgens ons een onrechtvaardige maatregel is om de staatskas te spekken. Ook door de houding van de Britse regering heeft BP jarenlang de boykot tegen Zuid-Afrika ontdoken en heeft zich jarenlang, net zoals Shell, schuldig gemaakt aan het steunen van het apartheidssysteem.  

"Verder maakt BP zich ook grof schuldig aan de vernietiging van het milieu door het vervuilden van de Noordzee met zijn olieplatforms en het kappen van hardhout in de Amazone. Een natuurgebied dat van levensbelang is voor ons allemaal en dat ons voorziet van ongeveer eenderde van de zuurstof die wij verbruiken en dat verder een plaats is waar natuurvolkeren, dieren en planten voor komen die uniek zijn voor deze wereld. Dit zijn enkele voorbeelden waar de multinationals zich schuldig aan maken. Wie fout doet, fout ontmoet, RAFA." 

OPROEP PROTEST AUTO-RAL 

AMSTERDAM - Van 5 t/m 17 februari wordt in Amsterdam weer de Auto-RAI gehouden. Diverse groeperingen, verenigd in Auw Auw Auwto, willen tijdens deze manifestatie nadrukkelijk een kanttekening zetten bij de verheerlijking van de auto die er plaats vindt. 

Op de openingsdag organiseert Auw Auw Auwto een rouwstóet, die een stille omgang rond de RAI zal houden, die zal eindigen voor de ingang van de manifestatie, alwaar slachtoffers van de auto symbolisch ten graven worden gedragen. Voorafgaand daaraan zal een rouwrede gehouden worden. Ter afsluiting zal een boom tot levensboom worden omgedoopt, om als symbool van de hoop op tijdige maatregelen en mentaliteitsverandering, de overige akties te begeleiden. 

Deelnemers aan de stoet worden opgeroepen zich te verzamelen bij de ingang van NS station RAI, onder het viadukt op dinsdag 5 feb. om 12 uur. Zo mogelijk in gepaste kledij. De overige dagen zullen we bij de RAI aanwezig zijn met een infostand, spandoeken en diverse akties. Aan Auw Auwto nemen deel: pressiegroep stop de Kindermoord, Amsterdam fietst, Milieuwerkgroep Rivierenbuurt, Milieudefensie kerngroep Am*dam, Fietsersbond ENFB, Franciscaanse milieugroep de Brandnetel en de Groenen. 

ORANJEVERENIGING OP PAD 

WAGENINGEN - In de nacht van 26 op 27 dec. zijn in Wageningen leuzen tegen biotechnologie verschenen op muren van het kantoor/laboratorium komplex van projektontwikkelaar Wilma, gesitueerd op het Agro Business Park (ook slot dicht gekit); gebouw van Entomologie van de Landbouw Universiteit (ook slot gekit); bord van het Agro Technologisch Onderzoek.  

Het betrof teksten als "Nederland manipulatieland, biotech krijgt pech", "Stop Genemanipulatie" en "Biotechneuten doen het met foeten". Op het Agro Business Park werden tevens de teksten "Afz. Oranje Vereniging" en "Anti-Juppenklup (AJK)" aangetroffen. 

Deze aktie moet waarschijnlijk gezien worden als protest tegen de walgelijke '10 in de pan' shows van de KRO. Deze shows zijn bedoeld om biotechnologie geaccepteerd te krijgen bij de bevolking. Aan deze leuzenpropaganda wordt voor een belangrijk deel meegewerkt door de Landbouw Universiteit Wageningen. 

De aktie richt zich verder tegen de voortschrijdende biotechnologie in Wageningen, zoals bijv. het nieuwe lab voor proeven met genetische manipulatie aan de Binnenhaven voor o.a. Entomologie (afd. van de universiteit voor insektenbestrijding). Het prominente voorbeeld van de voortschrijdende ontwikkeling, is het Agro Business Park, waar ook de Landbouw Universiteit aan meewerkt in haar streven naar "Internationaal Kenniscentrum" op landbouwgebied. 

In de praktijk betekent dit steeds meer biotechnologisch onderzoek in Wageningen. Nieuwe biotechnologische technieken als genetische manipulatie stuiten bij veel mensen op weerstand. Zo ook bij koningin Beatrix, die zich in haar kerstrede tegen deze techniek uitsprak. Waarschijnlijk was dit voor de Oranje Vereniging Wageningen -altijd al een militante afd. onder de Oranje Verenigingen- aanleiding om op bovenstaande wijze uiting te geven aan hun weerstand. 

Het is niet uit te sluiten dat op hetzelfde moment de Anti Juppen Klup (AJK) uit haar kerstroes wakker schrok en zich naar dezelfde plaatsen begaf. De AJK ageert al bijna 2 jaar tegen de cityvormingspolitiek van de gemeente Wageningen. In de 'diskussie' over wat er in Wageningen moet gebeuren, duikt steeds weer de term 'Internationaal Kenniscentrum' op. Dit zou de grote ekonomische kracht van Wageningen zijn en/of moeten worden.  

In de praktijk betekent dit ruim baan voor biotechnologie en voor voorzieningen ten behoeve van veel geld verdienende wetenschappers. Makelaar H. ten Hoor verwoordde dit streven als volgt: "Zeker nu Wageningen bezig is om onder meer via het Agro Business Park hoogwaardige bedrijven hier naartoe te halen, is het zaak dat je de mensen die daar werken iets te bieden hebt." (Arnhemse Courant 26-4-89).  

Ten Hoor doelt in dit geval op de te bouwen woningen van "minstens drie ton" op het terrein van Tuinbouwplantenteelt. Wat in Wageningen nodig is, zijn betaalbare woon- en werkruimtes voor duizenden met weinig geld. De AJK verzet zich -op geheel eigen wijze- tegen het beleid waarin de belangen van de bovenklasse gediend worden ten koste van de onderklasse. 

Het meest waarschijnlijk is dat de AJK en de Oranjevereniging elkaar ontmoetten en na een pittige diskussie besloten -althans voor één nacht- een verbond aan te gaan tegen biotechnologie.

Deze ontwikkeling mag gerust opmerkelijk genoemd worden. De BVD kon ook al geen uitsluitsel geven, maar zei wel "verontrust" te zijn door deze ontwikkeling.  

INZAGE BVD-DOSSIERS 

UTRECHT - November j.l. kondigde Doctors van Leeuwen, de chef van de Binnenlandse Veiligheidsdienst via Brandpunt aan dat hij medio mei 1991 de vernietiging van 'tweederde van enige honderdduizenden personendossiers' zou voltooien. Twee mensen kregen het idee om via een op te richten vereniging van belanghebbenden een procedure tegen de BVD cs te beginnen om dit te stoppen, en wel met twee hoofdeisen: enerzijds inzage met zelfbeschikkingsrecht, anderzijds het bewaren van een representatief deel als erfgoed. 

De twee, Peter Klerks en Roger Vleugels, zijn nu zo ver, dat ze mensen en organisaties uitnodigen voor de oprichtingsbijeenkomst van die vereniging. ZE VRAGEN JE LID TE WORDEN, en zo mee te procederen. Er is een brief gestuurd (naar aanleiding waarvan dit stukje geschreven is) aan mensen/organisaties in zeer uiteenlopende maatschappelijke sectoren. Bovendien is geprobeerd te letten op zo divers mogelijke ontvankelijkheden. 

Het feit dat de dossiers vernietigd worden betekent dat ze niet meer nodig zijn, en dus is er een aangrijpingspunt om inzage te eisen. Eis je inzage, dan kun je ook denken aan recht van kopie, recht op schadevergoeding, en bovenal zelfbeschikkingsrecht over je eigen dossier. In de dossiers ligt bovendien een deel van de moderne geschiedenis verankerd, een reden om een deel onder voorwaarden als erfgoed te bewaren. 

Na het ontstaan van het idee kwam het werk. Bijna werden de initiatiefnemers overrompeld door het bericht van de BVD dat men vooruitlopend op de grote vernietiging (die niet voor half januari zou beginnen) per 20 december zou beginnen met het vernietigen van 'administratieve rommel en rotzooi'. Inderhaast werd met een aantal mensen en organisaties een AROB-procedure aangespannen. Groen Links stelde kamervragen. Deze manoeuvre, in de pers gekomen als de 'initiatiefgroep' leidde 24 december tot een fax met de toezegging van Binnenlandse Zaken dat er voor 1 mei 1991 niets vernietigd zou worden. 

De eisen van de vereniging zijn: Stop op, althans opschorting van, vernietiging van de inlichtingendossiers van de BVD althans de dossiers bij de BVD in beheer of bewaring, en wel met twee motiveringen/eisen (deze worden in de brief uitgebreid behandeld, ze worden hier slechts genoemd: Inzagerecht, kopierecht, mededelingsplicht, recht op schadevergoeding, zelfbeschikkingsrecht en het bewaren van een representatief deel als erfgoed. 

Doelstelling van de vereniging is middels juridische en daarvan afgeleide middelen het behartigen van de belangen van haar leden tegenover inlichtingendiensten. Mensen die lid willen worden kunnen dat uitsluitend doen door een aanmeldingsformulier in te vullen. Dat is te verkrijgen bij het sekretariaat. Daar is (nemen wij aan) ook de volledige brief te bevragen. Aan het lidmaatschap is een (kleine) kontributie verbonden. 

De oprichtingsvergadering van de 'vereniging voorkom vernietiging' is vrijdag 11 januari. Van 19.00 (stipt) tot 22.00 (stipt) (zaal open om 18.30) in de Janskerk, Janskerkhof (vanaf CS 10 min lopen richting Vredenburg/Neude/verder) in Utrecht. Voorlopig sekretariaat adres: VVV p/a IVON Postbus 10107 3505 AB Utrecht. 

AKTIEDAG SCHONE KLEREN 

Zaterdag 22 december zijn in het kader van de Schone Kleren Kampagne in tien plaatsen in Nederland en een in België manifestaties voor kledingwarenhuizen van C&A geweest. De landelijke aktie 'Verschoon de klerenwereld' is een protest tegen de omstandigheden en voorwaarden waaronder kleding wordt gemaakt. 

Akties waren er in Groningen, Nijmegen, Eindhoven, Sittard, Hilversum, Amsterdam, Haarlem, Leiden, Hoorn, Leidschendam en in Gent (België). In de meeste plaatsen waren kleine pickets van 3-10 mensen. Bij C&A Hilversum deelden 5 mensen 1500 pamfletten uit aan het winkelend publiek, in Groningen waren 10 mensen met zes spandoeken.  

In Sittard werd gefolderd en werden zelfgemaakte affiches geplakt. Tekst ondermeer "C&A kleding zit me niet lekker". Amsterdam had een uitgebreid programma met alternatieve modeshows met een spreekster en muziekoptredens. Bij de modeshows was veel publiek aanwezig, dat in de informatie geïnteresseerd was. Er werd gefolderd en er werden ballonnen uitgedeeld. Enige tientallen mensen waren bij de aktie, die zonder incidenten verliep ondanks twee bussen ME op de Dam, aanwezig. 

In Haarlem was er voor C&A in de Anegang tussen 14.00 en 15.00 uur een spektakulaire manifestatie. De manifestatie opende met een zo'n 10 minuten durende vuurspuw act, die veel aandacht trok. Daarna bracht het Haarlems Straatorkest gedurende een uur haar swingende repertoire ten gehore. De hele tijd stonden er mensen met een groot spandoek, met de tekst 'C&A DE PRIJS IS HET BEWIJS', voor C&A en er werden in korte tijd meer dan duizend pamfletten en krantjes uitgedeeld (o.a. bij een picket-line). De manifestatie werd door vele duizenden mensen bezocht, die - nadat zij zich hadden laten informeren over het doel, n.l. (in het kort) het verbeteren van de arbeidsomstandigheden en voorwaarden in de kledingindustrie, hier én in de Derde Wereld enthousiast op de aktie en het doel daarvan reageerden. 

Op 7 december, aan de vooravond van de landelijke aktiedag, had in Kampersingel 70 in Haarlem al een informatie-avond over de Schone Kleren Kampagne plaats. De video 'Twee halen, één betalen', over illegale konfektie-arbeid in Nederland, werd vertoond en er waren sprekers van het Bangladesh People's Solidaritty Centre (BPSC) en het Solidariteits Komitee Illegale Konfektie-Arbeiders (SKIKA), een zelforganisatie van 250 illegale konfektie arbeid/st/ers. 

Peter van het BPSC vertelde over de politieke situatie in Bangladesh (de diktator Ershad was nog maar net afgezet), over de situatie in de kledingindustrie in Bangladesh (uitbuiting) en over de Schone Kleren Kampagne. Musa van SKIKA vertelde daarna over de illegale konfektie-arbeid en het werk van SKIKA. SKIKA wil dat zowel de illegale konfektie-arbeid als de illegalen die erin werken worden gelegaliseerd. 

De reakties van C&A zijn vooral afkomstig van hun juridische afdeling. In eerste instantie dreigde C&A organisaties die C&A negatief in de publiciteit brengen slechts met de rechter. Nu heeft ze echter daadwerkelijk een rechtszaak aangespannen tegen Konsumenten Kontakt. Deze zaak dient eind april en gaat over een artikel in Koopkracht van augustus 1990. Naast deze rechtszaak probeert C&A nu ook de SOMO, uitgever van 'de Stille Gigant' (het resultaat van een onderzoek naar C&A) het zwijgen op te leggen door te dreigen met juridische stappen. 

Alleen in het geheim wil C&A over de eisen van de kampagne in discussie. Dit past precies binnen de bedrijfscultuur van C&A maar de Schone Kleren Kampagne wenst hier niet aan mee te doen. C&A zag daarom af van een gesprek aan de vooravond van 22 december. 

Verder heeft C&A als gevolg van de kampagne een heel dun boekje opengedaan over haar inkoopbeleid. In dit boekje worden geen beschuldigingen ontkent, maar verwijst men slechts naar andere kledingwinkelbedrijven. C&A staat nog niet genoeg onder druk om konsessies af te dwingen, maar een eerste begin is gemaakt. 

Wie meer wil weten of mee wil doen aan de Schone Kleren Kampagne kan een briefje schrijven naar het sekretariaat: postbus 40066, 1001 BB Amsterdam. Telefoon: 020-937681. Voor Haarlem kan je kontakt opnemen met het plaatselijk kontaktadres: Schone Kleren Kampagne, p/a St. Buro Internationale solidariteit i.o., Gasthuisvest 47a, Haarlem.  

Meer lezen? Over de kampagne o.a. NN #62, pagina 6 en de Schone Kleren Krant, bijlage bij NN #68. Over Bangladesh oen kleding de krant, en NN #68 pagina 10. De val van Ershad werd beschreven in NN #72 op pagina 8. Over SKIKA werd kort geschreven in NN #47 op pagina 10. 

FILIPPIJNSE ARBEIDSTERS STOPPEN BEZETTING 

Onlangs ontvingen we het bericht dat de arbeidsters van de Intercontinental Garment Manufacturing Corporation (IGMC) in de Filippijnen de bezettingsaktie van hun bedrijf op 15 oktober j.l. hebben beëindigd. 

De bezettingsaktie van de IGMC fabriek, die zich in de Bataan vrijhandelszone bevindt, heeft ruim een jaar geduurd. De direktie van IGMC had geweigerd de op 1 juli 1989 vastgestelde loonsverhoging van 25 pesos per dag te betalen aan werkneemsters met een dagloon beneden de 100 pesos (15 pesos is 1 gulden).  

De arbeidsters (verenigd in de IGMC vakbond) voerden aktie om de direktie van gedachten te doen veranderen. De akties hadden tot gevolg dat IGMC op 20 september 1889 haar poorten sloot en de arbeidsters ontsloeg. De arbeidsters besloten daarop de fabriek te bezetten. Ze eisten heropening van de fabriek en uitbetaling van de wettelijk vastgestelde loonsverhoging. 

Op 10 oktober kwamen de arbeidsters en de IGMC direktie na lang onderhandelen uiteindelijk tot een kompromis. Het is niet gekomen tot heropening van de fabriek, maar er zijn afspraken gemaakt over een afvloeiingsregeling. De belangrijkste daarin vastgelegde uit,spraken zijn dat: 

*de arbeidsters een uitkering ontvangen gelijk aan 15 dagen loon (inclusief de 25 pesos verhoging) over elk jaar dat ze bij IGMC hebben gewerkt;

*de IGMC direktie over de periode 1 juli - 20 september 1989 alsnog de loonsverhoging van 25 pesos per dag zal uitbetalen;

*de arbeidsters over 1989 alsnog hun vakantiegeld en 13de maand salaris uitbetaald krijgen en indien van toepassing ook hun ziektegeld en zwangerschapsvergoeding;

*de IGMC vakbond zal oproepen tot beëindiging van de akties gericht tegen William Baird (het Engelse moederbedrijf van IGMC) en haar dochterondernemingen. 

In Nederland en Engeland werden talrijke akties gevoerd ter ondersteuning van de eisen van de IGMC arbeidsters. Het begon in Nederland met een aktie bij C&A in Amsterdam op 8 maart 1989. Daarna werden de akties gedragen door het Schone kleren Overleg en de Philippijnengroep Nederland, daarbij gesteund door konsumenten-, kerkelijke-, vakbonds-, en derde wereldorganisaties.  

Er werd o.a. gecorrespondeerd met C&A over de betrokkenheid bij deze zaak als een van de afnemers van de IGMC fabriek. Brieven en handtekeningen werden gestuurd zowel naar William Baird als naar de Minister van Arbeid in de Filippijnen. Veel handtekeningen werden hierbij ingezameld door plaatselijke Wereldwinkels.  

In Engeland hadden de akties tot gevolg dat een warenhuisketen, Littlewoods, besloot geen producten meer af te nemen van William Baird. Bovendien leidden de akties in Engeland tot een rechtszaak van William Baird tegen de organisatoren van de akties daar. Een opvallend punt in de afspraken die tussen de vakbond en IGMC direktie zijn vastgelegd is dan ook dat William Baird deze aanklacht moet intrekken. 

Uit deze rechtszaak en uit de laatstgenoemde afspraak van het kompromis blijkt dat bedrijven wel degelijk gevoelig zijn voor internationale solidariteitsakties. Bovendien blijkt dat solidariteit heel goed wederzijds kan zijn. 

Uit de handelswijze van IGMC in de Filippijnen kan de konklusie getrokken worden dat een kampagne als die van het Schone Kleren Overleg hard nodig is. Want terwijl de arbeidsters de IGMC fabriek bezet hielden, ging IGMC gewoon door met haar aktiviteiten in de Filippijnen. Onder de naam IGMC ging men verder als handelsorganisatie die konfektie opkoopt van kleine fabrikanten en die vervolgens exporteert.  

In februari 1990 opende IGMC een fabriek in de vrijhandelszone van Cebu, onder de naam prego Corporation. Daar wordt de produktie van de IGMC fabriek uit Bataan voortgezet. Behalve een aantal voormalige stafmedewerksters uit Bataan, werden er allemaal nieuwe arbeidsters aangenomen. Hun salaris ligt 25-30% lager dan het salaris wat de IGMC arbeidsters zouden hebben verdiend. 

Het Schone Kleren Overleg voert daarom een publiekskampagne om de kledingdetailshandel alleen die kleding te laten verkopen die aan bepaalde produktie eisen voldoet. Het wil daarmee een bijdrage leveren aan het verbeteren van de arbeidsomstandigheden en -voorwaarden in de kledingindustrie. 

De ervaringen van de arbeidsters van de IGMC vakbond geven tevens aan waarom de progressieve Filippijnse vakbonden, verenigd in de KMU en de 'Beweging van Filippijnse Arbeidsters' (KMK), niet alleen korte termijn akties voeren ter verbetering van de lonen en arbeidsomstandigheden.  

Op de lange termijnstreven zij ernaar dat de industrie zodanig wordt geherstruktureerd dat de produktie op de eerste plaats tegemoet komt aan de eigen binnenlandse behoeften. Bovendien willen ze af van de verwerking van geïmporteerde half fabrikanten voor de export, waarbij de winsten verdwijnen naar de buitenlandse ondernemingen. De produktie voor de export moet in hun ogen gebaseerd zijn op verwerking van eigen produkten en grondstoffen tot volwaardige eindprodukten, waarbij de winsten ten goede komen aan de arbeid(st)ers en de ontwikkeling van het eigen land. 

Filippijnengroep Nederland Korte Jansstraat 2A 3512 GN Utrecht Tel. 030-319323. Meer over IGMC in NN #43, #44 (pag. 26), #53 (pag. 3), NN #63 (pag. 8,9) en de Schone Kleren Krant (bij NN #68)  

STOP TOERISME NAAR W-SAHARA 

NIJMEGEN - Het Rotterdamse reisbureau MOBIPLAN BV biedt in haar winter-vliegvakantiegids een achtdaagse cruise aan, genaamd 'Eurosun', die de haven aandoet van El Ayoun, de door Marokko bezette stad in de Westelijke Sahara. Het Polisario Komitee wil dat Mobiplan de cruise onmiddellijk uit haar programma neemt. Uit de op 14 december verstuurde open brief

'Het Polisario Komitee is het Nederlandse komitee voor steun aan het volk van de Westelijke Sahara in haar strijd voor onafhankelijkheid onder leiding van het Front Polisario. De Marokkaanse invasie in de Westelijke Sahara, vanaf 31 oktober 1975, verhinderde het normale verloop van de dekolonisatie van de Westelijke Sahara, de voormalige Spaanse Sahara. De Saharaanse bevolking werd zo de mogelijkheid ontnomen zich in een door de Verenigde Naties in 1976 gepland referendum uit te spreken over de toekomst van haar land.'  

'De Marokkaanse bezetting van (een deel van) de Westelijke Sahara duurt nog steeds voort. Geen enkel land ter wereld erkent Marokkaanse soevereiniteit over de Westelijke Sahara. De gehele internationale gemeenschap -dus ook de Nederlandse regering- steunt het vredesplan dat voorziet in een referendum onder kontro1e van en georganiseerd door de Verenigde Naties, waarbij het volk van de Westelijke Sahara alsnog haar recht op zelfbeschikking kan uitoefenen. Dit recht op zelfbeschikking is één van de basisprincipes van het volkenrecht.' 

'Het Internationale Hof van Justitie heeft dit recht op 16 oktober 1975 van toepassing verklaard op het volk van de Westelijke Sahara. Het vredesplan heeft tot op heden geen toepassing gevonden, doordat Marokko steeds nieuwe obstakels opwerpt. Het weigert bijvoorbeeld haar troepen terug te halen. Na de Marokkaanse invasie vluchtten vele tienduizenden Saharanen het land uit voor de oprukkende invasielegers, die moordden en bombardeerden met napalm.'  

'Sedertdien voert Marokko een vuile oorlog tegen de achtergebleven Saharaanse bevolking. Deze wordt geïntimideerd, in de gaten gehouden, bestolen, geterroriseerd, gevangen gezet, gemarteld, gedeporteerd. Meer dan 800 Saharanen zijn 'verdwenen' na te zijn opgepakt door het Marokkaanse leger, de Marokkaanse veiligheidstroepen, gendarmerie of politie. Duizenden jongeren zijn onder dwang overgebracht naar Marokko en aldaar verspreid. Tot op de dag van vandaag worden de mensenrechten door Marokko in de Westelijke Sahara en in Marokko zelf, ernstig geschonden.' 

'Sinds enige jaren loopt in Duitsland, Engeland en Zweden de aktie het toerisme naar Marokko en de bezette Westelijke Sahara te boykotten. In het kader van deze internationale aktie heeft het Polisario Komitee Nederland de afgelopen maanden wintergidsen van reisorganisaties onderzocht op het aanbod van toeristische bezoeken aan de Westelijke Sahara. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat momenteel twee reisorganisaties een cruise, waarin een bezoek aan El Ayoun is opgenomen, in hun winterprogramma hebben zitten, namelijk Evenements reizen BV en Mobiplan BV.' 

'Om redenen van volkenrechtelijke- en morele aard, als ook om het verzoek van het Front Polisario om sankties tegen Marokko te nemen, 'protesteren wij middels deze open brief -die ook naar de media, de ANVR, tweede kamerleden en het Ministerie van Buitenlandse Zaken wordt gestuurd- heftig tegen het feit dat u voornoemde cruise in uw winterprogramma heeft opgenomen. Wij verzoeken u dringend om deze cruise onmiddellijk uit uw programma te schrappen en niet meer te verkopen. Mocht u ondanks ons protest de cruise in uw programma handhaven, dan zullen wij ons beraden op stappen tegen uw reisorganisatie, zoals een oproep aan konsumenten geen reizen meer bij uw reisorganisatie te boeken.' 

ADOPTEER EEN VERDWENEN SAHARAAN 

NIJMEGEN - Het polisario Komitee, het Nederlandse steunkomitee van het Saharaanse volk en haar bevrijdingsbeweging Front Polisario, is in mei 1990 de kampagne opgestart voor symboliese adoptie van 'verdwenen' Saharaanse burgers.  

Het gaat om bewoners van de Westelijke Sahara, die zijn gearresteerd door het Marokkaanse bezettingsleger, door Marokkaanse veiligheidstroepen of politie. Ze zijn nooit berecht en worden vastgehouden op geheime plaatsen, afgesloten van elk kontakt met de buitenwereld. 

Zo'n 830 namen en gegevens van aldus verdwenen Saharaanse mannen en vrouwen, kinderen en bejaarden, zijn verzameld door de 'Vereniging van familieleden van verdwenen Saharaanse gevangenen' (Afapredesa). Deze vereniging is in augustus 1989 opgericht door verwanten die zich buiten de Marokkaanse machtssfeer bevinden.  

De Marokkaanse staatsterreur maakt dat elke protestaktie of zelfs naspeuring voor een Saharaan in bezet Westelijk Sahara prakties onmogelijk is, zelfs levensgevaarlijk. Uit de schaarse berichten blijkt dat in ieder geval een deel van deze verdwenen Saharanen nog in leven is, vastgehouden onder de meest mensonterende omstandigheden. 

De aktie bestaat hieruit, dat ieder die een verdwenen Saharaan adopteert, voor hem of haar maandelijks voorgedrukte kaarten verzendt naar vier verschillende adressen. Adressen van personen of instanties die bij machte zijn invloed uit te oefenen, direkt of indirekt op de Marokkaanse autoriteiten, c.q. koning Hassan II van Marokko. Deze geadresseerden worden elke maand opnieuw vastgesteld door de koördinerende Spaanse 'Vereniging voor de Rechten van de Mens', op voordracht van de deelnemende organisaties. 

Behalve het Polisario Komitee Nederland zijn dat tot nog toe de nationale komitees en verenigingen tot steun aan het Saharaanse volk in Spanje, Zwitserland, België, Italië, Engeland, Frankrijk en Zweden. In Nederland zijn momenteel 150 adoptanten. Wie meer wil weten over deze doorlopende aktie, of zich wil aanmelden als adoptant, kan zich wenden tot het Polisario Komitee, Postbus 40018, 6504 AA Nijmegen (tel. 080-229292).  

ANTI-FASCISME GEVANGENEN ENGELAND 

In NN 69 schreven we al over 3 engelse antifascisten die tijdens een demonstratie tegen de Engelse bezetting van Noord-Ierland gearresteerd waren samen met enkele anderen. Zij werden ervan beschuldigd Nicky Crane, een zeer beruchte skinhead, in elkaar geslagen te hebben en voor een aanrijdende bus geduwd te hebben. 

Twee van hen kregen vier jaar gevangenisstraf en een werd veroordeeld tot drie jaar. Anderen die i.v.m. dezelfde zaak opgepakt waren werden vrijgesproken. Hier volgen de adressen van dè drie veroordeelde arrestanten, stuur ze zoveel post als mogelijk want dat kunnen ze wel gebruiken. Mark Malin NT 1335 HMP La Verne, Portland, Dorset, G.B. Tony David NT 1338 HMP pentonville, Caledonianroad, London, N7 8TT David phelan NT 1337 HMP Pentonville, zie boven. 

Naar boven
Naar overzicht dit nummer
Naar Jaargang 1991