Naar archief

UIT: NN #73 van 10 januari 1991   

***KRAAKNIEUWS***

Eat the rich 

AMSTERDAM Vanaf 14 januari kan het het LDI, ook wel De Groote Eeghel, oftewel een kraakpand aan de Van Eeghenstraat 116 in A'dam worden ontruimd. Konsertruimte, nachtkroeg, dagkafe, t-shirt winkel, fietsenmakerij en woonruimte voor enkele tientallen mensen worden weggevaagd voor de poenbelangen van ontroerend goed spekulant Cocon bv.  

Dit omdat in de stad blijkbaar alleen nog maar plaats is voor luxe appartementen, luxe kantoren en dure hotels. Omdat de gemeente meer rijken wil hebben, speelt ze zelf als spekulant en ontruimt als elke ordinaire huiseigenaar. Terwijl er 60.000 woningzoekenden zijn, worden luxe appartementen van 2,5 miljoen gebouwd. Dan is er geen plaats meer voor kraakpanden en is het handhaven van de openbare orde van levensbelang voor ongestoord woongenot van de rijken. 

Daarom zal bij de ontruiming van het LDI ongetwijfeld weer een enorme smerisovermacht op straat zijn. Toch vinden we het van belang om bij de eerste ontruiming van 1991 een duidelijk protest te laten horen of zien. We roepen daarom iedereen op dit te doen. Laat merken dat je tegen het ontruimen bent van goede autonome initiatieven. Blijf, niet in je bed liggen of in je stoe1/ zitten. 

Steun de gebruikersters van het LDI en andere kraakpanden voor, tijdens en na de ontruiming. Kom bij alarm naar de Van Eeghenstraat of doe iets in je eigen buurt of straat. Kraak de orde, bezoek de luxe paleizen in de stad, voer aktie. Steun het LDI, geen ontruimingen. Zet de stad op z'n kop. 

KRAKERS MET GETROKKEN PISTOOL BEDREIGD 

AMSTERDAM Op vrijdag 14 dec. '90 zouden 2 leegstaande etages op de hoek van de Westerdoksdijk met de Barentzstr. gekraakt worden. Toen we op 3 hoog de deur aan het openbreken waren, kwam de bewoner van 1 hoog (tevens uitbater van het kafe op de begane grond) geheel buiten zinnen de trap op gestormd, een pistool in zijn handen geklemd. 

Op de derde etage aangeland werd ons in kort maar krachtige bewoordingen gesommeerd 'zijn huis' te verlaten. Dit zeggende werd op enkelen van ons van ongeveer 2 meter afstand het pistool gericht en werd de veiligheidspal overgehaald. 

Gezien de mentale toestand waarin de man zich bevond, viel er zeker niet met hem te praten en zochten we een veilig heenkomen. Van herkraak of represailles is afgezien omdat de belendende panden wel gekraakt zijn en wij deze bewoners, en zij waarschijnlijk ook zichzelf, de nodige rust gunnen om er wat moois van te maken. Wij zoeken verder... [Kraakfront(je)] 

MERWEDROOM HERKRAAKT 

DORDRECHT In de nacht van maandag 7 op dinsdag 8 januari is de kraakbeweging van Dordrecht het jaar goed begonnen: het op 3 sept. '90 ontruimde kraakpand op de Buiten Walevest 'De Merwedroom' (zie jaaroverzicht) werd opnieuw gekraakt. Het pand was na de kraak onbewoonbaar gesloopt, maar dat mag de pret niet drukken. De Merwedroom forever!!! 

KNOKPLOEG IN DEN HAAG 

DEN HAAG Woensdag 12 december werd een vers gekraakt woon/winkelpandje aan de Wagenstraat binnengevallen door de eigenaar (een Horeca BV) en zijn aanverwanten, in totaal zo'n 7 met breekijzers en balken bewapende meneren.  

Ze begonnen gelijk de weinige spullen in elkaar te rammen en naar buiten te slepen, gooiden met glas, en dreigden geweld te gebruiken als de enige aanwezige persoon niet gelijk zou oprotten. zij heeft nog geprobeerd in het pand te blijven maar werd er op een gegeven moment simpelweg uitgetild. Gelijk werd de benedenverdieping grondig dichtgetimmerd. [Bron: BBS De Zwarte Ster] 

INFOCENTRUM 

WAGENINGEN "Op zoek naar informatie, een prettige werkruimte en mogelijkheden voor aktie." Een gloednieuw infocentrum in Wageningen probeert dit alles te bieden. Onlangs vond de opening plaats. Het infocentrum is drie maal per week geopend: zo. 14-17 uur, ma. 13-17 uur, wo. 12-17 uur. In de Wilde Wereld, Burgtstraat 3 Wageningen, tel. 0837023588. 

Informatie in allerlei vormen staat dan ter beschikking aan belangstellenden: Zo'n 200 boeken en brochures over uitbuiting en allerlei vormen van verzet er tegen. Het NoGen archief over bio/gentechnologie, een archief over multinationals en milieu en een archief over fascisme, verrechtsing en over (revolutionair) verzet. Tevens abonnementen op diverse tijdschriften. 

Bij leden van de kerngroep- die het infocentrum runnen -kunnen mensen terecht met vragen of voor een bak koffie of iets dergelijks. Groepen die op andere dan bovenstaande tijden gebruik willen maken van de ruimte, kunnen kontakt opnemen met de kerngroep. Het infocentrum wil bekendheid geven aan op handen zijnde politieke aktiviteiten en zo mogelijk deze akties ondersteunen of de faciliteiten daarvoor bieden. Maak er qebruik van. 

DEN DUVEL STOPT 

DEN BOSCH Alternatief Nederland zit al jaren in de hoek waar de klappen vallen. Of je nou met muziek bezig bent, theater, kafee, aktievoeren of media... we bevinden ons binnen een web waar de gaten zich openbaren. Door een gebrek aan respons en nieuwe, enthousiaste mensen. 

Nee, je zal maar met een linkse boekwinkel bezig zijn. Was het niet de boekwinkel Fort van Sjakoo dat kortgeleden krisisberaad hield? Waren we niet aanwezig op het benefietfeest van Slagerzicht in Am*dam? In Kleintje Muurkrant, een links alternatief blad uit Den Bosch, lezen we dat de boekwinkel Den Duvel is gestopt. Hun beweegredenen:  

"Na bijna 10 jaar heeft het bestuur van stichting Den Duvel besloten om de boekhandel in de Vugtherstraat te sluiten. Jarenlang heeft Den Duvel via de winkel progressieve informatie verspreid. Enkele jaren geleden heeft Den Duvel besloten om doelmatiger en professioneler te gaan werken, omdat de toenmalige aanpak tot te grote verliezen leidde. Door middel van wijzigingen in het assortiment, uitbreiding van de advertenties en een doelmatiger manier van werk,en, hebben we geprobeerd een omzetstijging tot stand te brengen. Weliswaar zit er sinds 2 jaar een stijgende lijn in de omzet, maar deze is onvoldoende om de winkel draaiende te houden. 

"Een andere reden is dat den Duvel 2 jaar geleden heeft besloten om loonvormend te willen gaan werken. Het bestuur en de winkelgroep waren en zijn van mening dat de kontinuïteit en kwaliteit van de winkel niet meer gegarandeerd kan worden door vrijwilligersters. Dit is ook het afgelopen jaar gebleken. Goede krachten hebben elders werk gevonden en er hebben zich te ~ weinig nieuwe medewerkersters aangediend. Dit heeft ertoe geleid dat er onevenredig veel energie en tijd besteed moest worden aan het werven, inwerken en begeleiden van nieuw personeel." 

KAMPERSINGEL HAARLEM 

HAARLEM In NN #72 schreven we dat we gedagvaard waren. Dit blijkt een 'korte termijn procedure' te zijn die opgestart werd en dat is een schriftelijke procedure die 4 tot 6 maanden gaat duren. Verder stond in hetzelfde stukje dat we in NN #68&70 ook iets geschreven hadden, dit moet zijn NN #67&69 (foutje van ons). 

Inmiddels hebben we de ruimte in het gekraakte Kampersingel 70 te Haarlem anders ingedeeld, waardoor er aan de voorkant een ruimte vrij is gekomen. Hierin zetten we een VOedsel KOperatief op (VOKO). In de ruimte achter het eetkafee zijn we bezig met het inrichten van een Werkplaats 'In Beweging'.  

Het gaat steeds moeilijker worden om in het kader van sociale herstrukturering bijstand verleend te krijgen om te kunnen worden voorzien in de eerste levensbehoeften. De toepassing van verplichte omscholing, jeugdwerkgarantieplannen, tewerkstellingen van langdurig werklozen en vergoedingsregelingen uitzendarbeid enz. is al in een vergevorderd stadium. Om maar te zwijgen over al die (illegale) 'buitenlanders' die zich vaak (moeten) laten prostitueren (elke arbeid is prostitutie) door een of andere uitzuiger...  

Velen onder ons, witte, verwende kinderen uit een Westerse kapitalistische maatschappij krijgen -of hebben reeds last van een of andere regeling. In de praktijk komt het er op neer dat als iemand problemen met de sociale dienst krijgt en/of het arbeidsbureau, we met ons bek vol tanden staan, niet wetend wat er mee te doen. We zoeken/vinden individuele oplossingen en/of wachten af wat komen gaat. Daarmee laten we met ons spelen. 

Aanzetten om het initiatief in eigen hand te nemen zijn niet of nauwelijks te vinden. We proberen met de werkplaats een aanzet te geven en streven naar zelfwerkzaamheid om zoveel mogelijk onafhankelijk te zijn. Dit gaan we vorm geven door met (afval)materiaal gebruiksvoorwerpen te maken. 

Op vrijdag 18 jan. organiseren we een werkplaatsbenefiet, voor de start. Vooraf is er een (aangepast) eetkafee (18-20uur). Vanaf 21.30 uur een wervelend spektakel met thema 'in beweging'. Vrijdag 25 jan. een optreden van 'Wolters Ratten Munitie' om 21.30 uur. Eetkafee Kamperfooly en drinklokaal Delirium zijn geopend op woensdag en vrijdag vanaf 18 uur. Maaltijden reserveren voor 13 uur op tel. 023-324507. VPRO-Radio-Nacht op donderdag om de twee weken vanaf 24 uur: 10, 24 jan, 7feb etc. Kom eens langs. 

Groetjes, de bewegende werkersters van Kampersingel 70 Haarlem, solidair met het LDI-kraakpand in Amsterdam, continuamos la lucha. 

SKWOTTER UTRECHT 

UTRECHT Het Infocentrum in de Skwotter te Utrecht, funktioneert nu 2 1/2 jaar als archief. Informatie wordt bijgehouden over allerlei vormen van sociale strijd en aktie op het gebied van bijvoorbeeld kraken, stakingen, bajesstrijd, Greenpeace, antimilitarisme enz. 

Het archief is vrij toegankelijk op vrijdag van 14 tot 18 uur en zondag van 16 tot 19 uur. Omdat vele handen licht werk maken, worden mensen gevraagd een dagje te komen helpen met inplakken, uitzoeken e.d. Infocentrum is nogal een pretentieuze naam voor een archief. Eindelijk is het nu gelukt een groep bij elkaar te krijgen die zich bezighoudt met het organiseren van info-avonden. 

Ons uitgangspunt hierbij is dat 'politiek' iets is wat iedereen aangaat en wat we zeker niet aan de hoge heren en beroepspolitici over kunnen laten. Goede info en levendige diskussies zijn de eerste voorwaarden om te bepalen of, en zo ja, hoe we aktief kunnen zijn. Op het programma de komende maanden: betere levensomstandigheden, geheime diensten, vrouwenstrijd en mannen, vivisektie, psychologie, natuurvernietiging. Voor data en tijden: lees de agenda van NN nauwkeurig. 

De eerste infoavond vindt plaats op vrijdag 18 januari vanaf 19.30 uur in de Skwotter, Otterstraat 82 in Utrecht. Thema van deze avond: Hoe knokken we samen voor 'betere levensomstandigheden?' Sprekers van FNV, VVIO (Verplegenden en Verzorgenden In Opstand) en het NU (Netwerk Uitkeringsgerechtigden) zullen ingaan op de strijd van uitkeringsgerechtigden, studenten en arbeiders, waarna diskussie volgt.  

De volgende vragen worden gesteld: Hoe is de organisatie tot stand gekomen, wat is de geschiedenis en wat zijn de achterliggende ideeën, waar houden ze zich mee bezig. Met wie denk je de strijd te kunnen voeren, lukt het om de doelgroep van de organisatie te bereiken, met welke andere organisaties is samenwerking mogelijk. Welke middelen kunnen we gebruiken om onze eisen kracht bij te zetten? 

Een deel van de diskussie zal gaan over het gebrek aan vertrouwen in de traditionele vakbonden, waarvan de top erg ver van de basis af staat en vaak akties probeert tegen te houden of af te blazen.  

ZELFS HET KLEINSTE LICHT DOORBREEKT DE DUISTERNIS 

HAMBURG De Hafenstrasse, een naar jarenlange strijd gelegaliseerd maar nog steeds zeer omstreden kompleks panden in Hamburg zal als het aan burgemeester Voscherau ligt voor 2 juni dit jaar ontruimd gaan worden. Dit is door hem bekend gemaakt op een persconferentie eind december.  

Hiermee is de kampagne tegen de bewoners van de panden tot een nieuw hoogtepunt gevoerd. Het nieuwe offensief tegen de panden werd vorig jaar mei ingezet toen een gigantiese smerisovermacht huiszoekingen verrichtte n.a.v. een beschuldiging van het openbaar ministerie dat twee bewoners van de panden lid zouden zijn van de RAF. Bij de huiszoekingen werd getracht materiaal te vinden om de art. 129a (ondersteunende aktiviteiten voor een terroristiese vereniging) beschuldiging te onderbouwen. 

In het najaar verscheen in het weekblad de Stern een hetzerig artikel waarin beweerd werd dat bewoners van de Hafenstrasse zich 'schuldig' maakten aan 'spionage'aktiviteiten voor de RAF. Zij zouden aanslaggevoelige objekten in opdracht van RAF bekijken en de vergaarde informatie doorspelen. De oorsprong voor deze beschuldigingen liggen besloten in de aktiviteiten van bewoners van de Hafenstrasse voor samenvoeging van (o.a.) RAF-gevangenen. 

In reaktie op het Sternartikel werd het Hamburgse Stern-kantoor bezet door tegen de honderd bewoners en sympathisanten van de Hafenstrasse. Geëist werd dat de Stern een verklaring van de Hafenstrasse over de beschuldigingen zou publiceren. De Stern verklaarde echter zich niet door een 'geënsceneerd spektakel' onder druk te willen laten zetten, weigerde de verklaring af te drukken en liet het kantoor zes uur na de aanvang van de bezetting door politie ontruimen. 

De RAF reageerde met een verklaring over de criminaliseringshetze tegen de Hafenstrasse waarin zij stelden dat geen van de beschuldigde bewoners van de panden lid was van de RAF en dat deze beschuldiging enkel gezien kon worden als een verdere poging de Hafenstrasse te criminaliseren. 'In de nieuwe grootduitse wereldplannen bestaat net zo weinig plek voor 20 jaar gewapende politiek als voor het bestaan van zelfbepaalde levensruimte'. 

Als in het nu lopende proces tegen de Hafenstrasse art. 129a door de rechtbank geaccepteerd gaat worden, krijgt de Hamburgse senaat een middel in handen om het kontrakt voor de panden te beëindigen en de panden dus te ontruimen. Burgemeester Voscherau is dus zo zeker van zijn zaak dat hij al een ontruiming durft aan te kondigen voor de uitspraak. 

Afgelopen maandag was er uitspraak in een ontruimingsprocedure tegen een aantal panden in het middelste gedeelte van de Hafenstrasse. Binnen 10 minuten werd besloten tot ontruiming over te gaan. De eerste ontruiming komt er dus aan. In een volgende NN meer nieuws. 

ONTRUIMING BERLIJN 

BERLIJN Afgelopen 11 december werd om 7 uur in de ochtend na een sneeuwerige nacht met 6 cm sneeuwval jammer genoeg het gekraakte huis de "Lübbi" ontruimd. De ontruiming was gedaan in bijna anderhalf uur. Twee of drie politiemannen op elke verdieping. Verder een man van de elektriciteit, een man van het woningbedrijf en een deurwaarder. De "Lübbi" was gelegen in de Lübbenerstrasse 29 in Kreuzberg in West-Berlijn. 

De bewoners kregen geen tijd om hun spullen te pakken. Niemand mocht het pand meer in behalve een paar mensen met paspoort om een minimum aan persoonlijke spullen te halen. In de straat stonden ongeveer 12 politieauto's. Aan beide kanten van het pand werd de straat geblokkeerd. 

Er werd alarm gegeven en vanuit heel Berlijn kwamen snel mensen uit andere gekraakte panden. De straat buiten het huis werd bezet. Het was ontzettend koud maar we kregen gratis koffie en eten en we konden ook in de solidaire bar op de hoek warm worden. Voor de politie was de kou geen probleem want elke twintig minuten werden ze afgelost en konden ze in de bus gaan ontbijten, op kosten van de staat. 

De persoonlijke bezittingen van de Lübbi-mensen werden afgevoerd in twee grote trucks zonder dat bijgehouden werd welke spullen waar vandaan kwamen. Aan het eind van de dag trok de politie zich terug, het pand bleef bewaakt. 's Nachts probeerden mensen nog binnen te komen om spullen weg te halen omdat de volgende dag alles waarschijnlijk gesloopt zou worden, wat inderdaad gebeurde. De ontruiming was illegaal omdat ongeveer 10 mensen konden blijven met een kontrakt en de rest ontruimd zou worden. Daarvoor was geen datum of tijdslimiet gegeven. Dus? Macht, macht, macht. 

Het was moeilijk om na de Mainzerstrasse (grote ontruiming onlangs met barrikades etc.) een demo te organiseren met steun van veel mensen. Daarom hebben de Lübbi-mensen 5 legertenten en bedden geregeld en hebben ze het kerkplein in de buurt bezet, een paar honderd meter van de Lübbi. Ze maken een hoop goede publiciteit, vertellen de waarheid over de ontruiming en beschilderen de tenten met kraaktekens, Lübbi,... Ze hebben elektriciteit en een houtkachel in de tent en weinig problemen om er voorlopig te blijven. Toen ik vertrok, woonden er ongeveer 40 mensen in de tenten. Ik heb ze succes gewenst met hun positieve, originele aktie. Fight for human rights,...Chao!! [Geschreven in het engels door een franse vrouw, die in Berlijn op bezoek was.] 

p.s. Het pand werd in oktober '88 gekraakt, samen met het buurpand nr. 27. In januari '89 werden enkele huurkontrakten afgesloten. Nr. 27 werd in januari 1990 ontruimd, de laatste kontrakten van nr. 29 liepen in april af. 

REITHALLE BLEIBT INTERTAAT 

BERN Het grote gekraakte komplex Reithalle in Bern, (we schreven er al over in NN #70, pag. 19) wordt niet ontruimd.  

De bevolking van Bern stemde over een voorstel van de extreem-rechtse Nationale Aktion (in het Bernse blad Megaphon afgekort als NA/SD) en stemde er dus tegen. Het redaktioneel van Megaphon stelt dat er vóór de aktiviteiten in de Reithalle gestemd is en 'niet alleen tégen de plannen voor een sporthal. 

In een verklaring vraagt het in de Reithalle gevestigde alternatieve kultuurcentrum na deze beslissing om invulling van het behoud van het pand. Dit betekent renovatie en verbouwing, ook van de eerder door brand verwoeste delen. Bern wordt dan niet bedreigd door ontruiming van kraakpanden, de jacht is echter wel geopend op de drugs-scene in de stad. Dertig november werd de laatste/enige plek waar verslaafden enige rust en menselijkheid konden vinden ontruimd door de politie. 

Sindsdien worden drugsgebruikers, zodra er maar een paar samen komen uit elkaar gejaagd. Er zijn inmiddels drie gebruikers overleden, dealers laten zich niet meer zien, en schone spuiten zijn niet meer te krijgen. De alternatieve scene in Bern reageert hier behoorlijk op. Minstens twee zaterdagen achter elkaar is er gedemonstreerd tegen dit opjaagbeleid. [bron: Megaphon, dec. '90]

Naar boven
Naar overzicht dit nummer
Naar Jaargang 1991