Naar archief

UIT: NN #73 van 10 januari 1991   

Ingezonden post over NN 

Op zondag 3 februari houden wij, de mensen die bezig zijn met NN, een openlijke bijeenkomst, waarop gediskussieerd kan worden over de betekenis van dit tweewekelijkse aktieblad. We zijn benieuwd hoe mensen dit blad lezen, wat ze er goed aan vinden, wat ze missen. Voorts zijn we dringend op zoek naar minimaal vier personen, die met volle moed dit blad nieuw(er) leven in willen blazen. Nou ja, wil je niet dat we over drie maanden de konklusie moeten trekken dat het zo niet langer meer kan, laat dan wat van je horen. 

Klim als de sodemieter in de pen en poog onder woorden te brengen waarom je NN regelmatig leest, of juist niet. En/Of kom ook 3 februari op visite op de NN lezers/medewerkers bijeenkomst. In de vorige NN vroegen we al eerder om reakties. Hieronder de eerste brieven die we binnen kregen. Over twee weken meer reakties en een programma van de diskussie/infodag. 

Jullie schrijven en wij blijven.... nog eventjes.  

BRIEF 1   

Beste mensen, 

hier een heel korte reaktie op jullie oproep. Het is van groot belang dat NN, als enig landelijk radikaal-links blad, blijft voortbestaan. Al was het alleen maar om bijvoorbeeld persverklaringen na akties geheel en ongecensureerd te kunnen lezen en niet van kommerciële media als de Volkskrant afhankelijk te zijn.  

Ik heb wel eens van anarchistische dagbladen in Latijns-Amerika gehoord, stel je voor! (Hoewel er vast wel iets mee mis zal zijn). Voorlopig moeten wij het nog steeds doen met tweewekelijks nieuws, nu de Zwarte het opgegeven heeft. 

Een oplossing voor het gebrek aan reakties van lezers lijkt mij het volgende. Schrijf niet meer gewoon artikeltjes uit feiten, gepresenteerd in brochures, persverklaringen, komputeruitdraaien, enz., maar wees er kritischer mee! Want laten we eerlijk zijn, niet alle aktie heeft zin, alleen maar omdat het aktie is of beweging. Ook fascisten houden van aktie en beweging. Het lijkt me beter lekkere kritische noten bij te voegen over het resultaat, de doelstelling, de methode (ethiek?) van de aktie. En dat hoeft niet vanuit een zo strakke ideologie als de Zwarte deed. Dat zie ik wel als ideaal, maar dat lijkt me tegelijkertijd voor veel mensen niet verteerbaar en wellicht te radikaal (nog?). 

Maar toch. Een klein kritisch stukje na de zoveelste demonstratie over wat nu eigenlijk het resultaat is. Wat levert het nu op als je met je aktie de krant haalt, komt daarmee een betere wereld in zicht? Dat soort vragen. Als je het scherp genoeg stelt, maar wel met het doel diskussie uit te lokken en niet om af te zeiken, krijg je vanzelf meer reakties, denk ik. Ik kan me voorstellen dat dit idee door gebrek aan medewerkersters niet direkt haalbaar is. Maar toch, iedere redakteur kan vanuit zijn of haar perspektief, ideologie, best een paar scherpe opmerkingen maken. 

Dit betekent voor mij natuurlijk niet dat de funktie van nieuwsbron direkt moet verdwijnen. Nee, die blijft op de eerste plaats. Maar diskussies zijn ook interessant. Ik lees in de Volkskrant altijd eerst de brieven. Hopelijk erger ik me minder lam aan de reakties die in NN kunnen gaan verschijnen. Succes en groetjes,  

Eric uit Leiden   

BRIEF 2 

HALLO NN, 

In de laatste NN schreven jullie een stuk met daarin opgesomd jullie problemen, als een tekort aan vrijwilligers, andere interesses van mensen etc. Ik wil wat algemene kritiek leveren op jullie blad. Zoals uiteraard bekend, is het een algehele tendens dat jongeren tegenwoordig meer carrière-gericht zijn, dan dat zij zich bezighouden met het nastreven van politieke idealen. 

Op dat soort ontwikkelingen heb je nauwelijks invloed. Zoals jullie hebben laten zien, heb je wel invloed op de kwaliteit van een blad; NN is de afgelopen jaren stukken verbeterd. Het formaat bijv. doet volwassener aan en leest prettiger. De kritiek op NN die ik veel om mij heen hoor, is dat het de diepgang mist. 

Er verschijnen nauwelijks 'lange' stukken met een wat diepere betekenis en meer samenhang. De (te) vele persberichten van akties zijn vrij korte uiteenzettingen van ideeën die iedereen ondertussen wel kent: ..."en toen gooiden we een raam in en die kutsmeris bla bla"...Schrappen!  

Waarom bijv. geen uiteenzettingen van wanneer welk geweld geoorloofd is en waarom? Waar blijven uiteenzettingen van akties van een RAF, GRAPO, ETA? Er staat te weinig nieuwe informatie in. Bovendien staan er geregeld rommelige tekeningen in die het blad een beetje slordig maken. Dat vind ik jammer. Het is makkelijk om kritiek te leveren, ik weet het. Maar ik hoop dat het bijdraagt aan een positieve ontwikkeling voor NN. Groetjes en tot 3 februari. 

A. uit Hoorn     

Naar boven
Naar overzicht dit nummer
Naar Jaargang 1991