Ravage   ● Archief    ● Overzicht 1990    ● Overzicht #69

 

UIT: NN #69 van 1 november 1990


COMITÉ DES MAL-LOGÉS

18 oktober- Parijs. Enkele bedden, een fornuis en een kacheltje, dat is ongeveer a1les wat er staat in een tent voor het stadhuis van het l8e arrondissement in Parijs. Het is een tent van het comité van/voor slecht behuisden ('comité des Mal-logés').

Voorbijgangers en mensen die uit het metrostation komen dat er pal naast zit, gunnen de tent nauwelijks een blik waardig. Toch is er genoeg te zien. De tent is beplakt met muurkranten waar de schrijnende lotgevallen beschreven staan van mensen die op straat zijn gezet zoals de familie Dioura bijvoorbeeld die na 12 jaar uit hun woning weg moesten omdat de eigenaar er andere plannen mee had waardoor hij waarschijnlijk in een financieel nog rianter positie zou komen.

Het comité dat al sinds 1986 bestaat, protesteert nu al een maand vóór het stadhuis van dit arrondissement. Ze worden getolereerd en dat is dan ook alles. De pers is niet meer geïnteresseerd in de problematiek, behalve de alternatieve pers. De huisuitzettingen vinden plaats in heel Frankrijk maar voornamelijk in het 18e, 19e en 20e arrondissement van Parijs. Er bestaat geen recht op vervangende woonruimte en de autoriteiten doen ook niets om dit te veranderen.

Parijs heeft een rechtse burgemeester en een linkse prefectuur (vertegenwoordiger van de regering). Het stadhuis is verantwoordelijk voor het toewijzingsbeleid voor onder andere de woningwetwoningen. De mensen met lagere inkomens komen echter praktisch niet aan bod. De prefectuur wil zich de vingers ook niet branden aan het probleem van de woningnood en de slechte huisvestingen.

"De politieke kleur van de autoriteiten maakt absoluut geen verschil", aldus de mensen van het comité. In communistische steden buiten Parijs zijn huisuitzettingen eveneens aan de orde van de dag. (in de winterperiode mogen huurders hun huis niet uit worden gezet dit in tegenstelling tot krakers voor wie deze regeling kort geleden niet meer geldt.)

De redenen voor de ontruimingen zijn divers:- huurachterstand omdat de lonen minder stijgen dan de kosten en de lasten; ontruimingen ten behoeve van speculaties; verandering van eigenaar. Ook de instanties voor woningwetwoningen doen volop mee aan de huisuitzettingen d.m.v. allerlei smoezen om te komen tot een huurdersbestand met in ieder geval gemiddelde inkomens. Voor vervangende woonruimte wordt dan ook niet gezorgd.

Hoewel... na vele protesten lukt het enkelen om een woning te krijgen maar deze laat vaak te wensen over: zo kan het gebeuren dat kinderen worden doorverwezen naar internaten, mannen en vrouwen worden gescheiden in pensions geplaatst of mensen worden doorgestuurd naar hotels. Ook is het voorgekomen dat een familie 160 km van hun werkplek een woning kregen aangeboden.

Het comité bestaat uit ± 150 à 200 aktieve mensen die persoonlijk te maken hebben met slechte huisvesting. Vooral de linkse (anarchistische) scene is solidair. De aktiviteiten van het comité bestaan oa uit het verspreiden van pamfletten, het organiseren van bijeenkomsten en demonstraties en het zelfstandig vinden (vorderen) van woonruimtes.

Zo hebben ze anderhalf à twee jaar geleden een groot flatgebouw voor woningwet woningen gekraakt. Na 15 maanden zijn ze er met grof geweld uitgezet na de bekende pesterijen zoals het afsluiten van water en licht. Meteen na de ontruiming werd een pleintje in het 20e arrondissement bezet. Nu was de pers wel geïnteresseerd. Na enkele maanden kregen enkele bezetters (voornamelijk families met kinderen) vervangende woonruimte aangeboden buiten Parijs.

"Om de aktieve groep uit elkaar te krijgen", zegt het comité. Deze woningen gaven de huurders geen enkel recht en ze kunnen elk moment zonder voorafgaand bericht uit huis gezet worden. Het comité bestaat nu nog steeds en de mensen zijn vastbesloten om zich te blijven verzetten tegen de liefdadigheidsoplossingen die de overheid hen soms biedt. Ze willen zich blijven inzetten voor betaalbare woningen.

Ben je binnenkort toevallig in Parijs, ga eens bij ze langs in de tent voor het stadhuis van het l8e. Of, indien ze daar niet meer staan, neem dan kontakt op met een van de volgende adressen: 13, rue du Tunnel in het 19e; 28, rue de Laghouat in het 18e; 34, rue des Vignoles in het 20e. Ze zouden erg graag meer internationale kontakten willen hebben.

Loeke

(voor meer achtergrondinfo zie NN nr 63)

 

.Terug naar boven