Naar archief

UIT: NN #72 van 14 december 1990  

Nieuwbouw in utrechts city project gebied 

Het Utrechts City Project (UCP) is een projekt waarin vier deelnemers proberen tot konkrete plannen te komen voor het Utrechtse stationsgebied. Die vier zijn de gemeente, het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds (ABP), de Jaarbeurs en de N.S. (Nederlandse Spoorwegen).

Samen en zonder de inbreng van anderen proberen ze het eens te worden over ieder hoekje en gaatje van dit gebied. Ook willen ze onderling uitmaken wie wat betaald en wie de winst krijgt. Als ze alles op een rijtje hebben noemen ze dat het 'masterplan'. Daarna komt er een inspraakronde. De gemeenteraad mag het totale plan nog goedkeuren (of niet) en dan kan er gebouwd worden. Wanneer het zover is? Dat is nog onduidelijk. De tijdsschema's lopen steeds uit. 

wat zijn de plannen? 

Wat er tussen de vier partners gebeurt wordt angstvallig geheim gehouden. Alleen sommige tussenresultaten komen soms naar buiten. Toch is het duidelijk in welke richting ze denken. En dat belooft niet veel goeds. Duidelijk is waar men ongeveer wat wil bouwen.

Enkele hoofdpunten waar ze niet graag van af zullen wijken zullen we hier noemen. 

Het alles overheersende uitgangspunt is dat men van het stationsgebied een internationaal zakencentrum wil maken. Zo moet er een hele rij forse kantoortoeters langs de Mineurslaan komen, dus tussen het spoor en het Jaarbeursplein. Spiegelglas spiegelend in spiegelglas. Ook elders zouden er nog wel wat kantoren bij kunnen. De bouw van al deze kantoren wordt ook door het rijk gestimuleerd. Het is namelijk minder slecht voor het milieu als kantoren langs de snelweg. Desondanks zijn er zeer veel parkeerplaatsen gepland (zeker voor het hogere personeel?) en extra toegangswegen. 

Volgens de UCP-rapporten staat men zich aan de gemeentegrenzen te verdringen om hier alsjeblieft een hoofdkantoor te mogen vestigen. Daarom moet iedere beschikbare plek zo snel mogelijk bebouwd worden. Desnoods onze parken. Maar ook alle omliggende gemeentes hebben ambitieuze plannen evenals vrijwel iedere stad in Nederland. Zoveel vraag is er natuurlijk nooit. Het optimisme lijkt gebaseerd op drijfzand.  

Is het ABP dan niet bang haar geld in onverhuurbare kantoren te steken? Nou schijnt langdurige leegstand voor beleggers geen probleem te zijn. Toch lijkt het erop dat het ABP overal in het land de Cityprojekten wat aan het afremmen is. Zouden ze nog ontdekken dat hun plannen achterhaald zijn voordat er gebouwd wordt? Laten we hopen dat het UCP toegevoegd kan worden aan het rijtje nooit uitgevoerde masterplannen. 

openbaar vervoer 

Er wordt uitgegaan van een verdubbeling van het openbaar vervoer. De perrons van het station moeten daarvoor verlengd worden met 300 meter met extra stationshallen bij de van Sypestijntunnel en bij een nieuwe tunnel aan de zuidzijde. Voor het sneltramnet zou er ook een centrale halte moeten komen ergens onder het station. De busstations worden teruggebracht tot kompaktere haltes. Het park Nieuweroord (200 jaar oude bomen) wordt standplaats voor bussen. Een extra verkeerstunnel moet het stationsplein/Moreelsepark gaan verbinden met de Croeselaan. 

Op dit moment loop je overal in het stationsgebied op straat langs blinde muren of onder het beton van HC. Eng en gevaarlijk. Het UCP wil daar wat aan verbeteren door het leven terug naar de straat te brengen. Op dit punt bevat het zeker enige verbeteringen. Maar zodra leefbaarheid en ekonomisch gewin botsen wint de laatste. 

Het taxiplatform boven het huidige busstation zal gesloopt worden. Zo kan er een iets gezelliger stationsplein ontstaan. Het station krijgt dan een voorgevel aan dat plein. De begane grond van het Hoog Catharijne (HC) komplex zou enigszins verbeterd worden door er aan het Stationsplein wat winkeltjes en café's tegenaan te plakken. Tussen de HC-kolossen komen dan nog wat 'gezellige' terrasjes. De Catharijnesingel wordt hersteld met water er in. 

Toch hadden er heel wat meer verbeteringen uit de bus kunnen komen als er hardere eisen aan het ABP gesteld werden. Het "plus-een-nivo" van HC blijft volledig gehandhaafd kompleet met een uitgebreid net van traverses over de straat. Zelfs over het Stationsplein. Het ABP verdient immers flink aan alle stations(be)zoekersters die door HC dwalen.  

De fiets is, met de bus, het belangrijkste vervoersmiddel om bij het station te komen. Toch wordt er geen ruimte voor gereserveerd. De UCP-partners denken dat ze er altijd nog wel ergens bij kunnen. Men heeft meer oog voor de auto. Wel heeft men een doorgaande fietsroute vanuit het westen bedacht. De historische lijn Leidseweg, Van Sypesteinkade en -tunnel, Smakkelaarsveld moet een veel gefietste route worden waardoor de veiligheid er wat groter wordt. Het is dan wel te hopen dat de woningen langs de Van Sypesteynkade gehandhaafd blijven. 

wonen  

Wil je van het stationsgebied een leefbare wijk maken die goed aansluit bij de rest van de stad dan zul je in ieder geval voor woningen op de begane grond moeten zorgen. Volgens het UCP is er slechts plaats voor zo'n 550 nieuwe woningen. Uitsluitend zeer dure appartementen ergens hoog boven de stalen rolluiken van winkel en kantoren. Onder andere aan de Croeselaan bij het Jaarbeursplein komen dan enkele nieuwe woningen maar aan de overkant bij de Hojel worden ze weer gesloopt. 

Ook op het Jaarbeursplein wil men flink gaan bouwen. Het plein wordt dan een stuk kleiner. De parkeergarage kan gesloopt worden (er komen elders wel nieuwe). Er ontstaat dan ruimte voor nieuwe kantoren maar ook voor zaken als een wetenschapsmuseum, onderwijsvoorzieningen, een kasino of bioskopen en zelfs nog woningen. Ergens in de schaduw van het Jaarbeurs Beatrixgebouw weer wat terrasjes. Het Beatrixgebouw zelf, die naar binnen gekeerde golfplaten kubus, krijgt misschien een nieuw kleurtje. De Catharijnesporthal wil men slopen voor een betere verbinding tussen het Jaarbeursplein.  

Naar boven
Naar overzicht dit nummer
Naar Jaargang 1990