Ravage   ● Archief    ● Overzicht 1990    ● Overzicht #68


UIT: NN #68 van 18 oktober 1990


DE KLERK KOMTÖ KOM JIJ OOK?

Terwijl het ANC vraagt om handhaving van de sancties en kontinuering van het isolement van Zuid-Afrika is 'president' De Klerk door de Nederlandse regering uitgenodigd voor een officieel staatsbezoek. Hoe een niet demokratisch gekozen president van de apartheidsstaat Zuid-Afrika Łberhaupt uitgenodigd kan worden voor een staatsbezoek is ons een raadsel. De zwarte bevolking in Zuid-Afrika erkent hem in ieder geval niet als president.

Het bezoek van De Klerk aan Nederland wordt vanwege de historische banden gezien als een grote diplomatieke overwinning voor Zuid-Afrika. De Zuid-Afrikaanse media zullen er bovenop zitten. Naast zakelijke besprekingen tussen De Klerk, Pik Botha, Lubbers en Van den Broek zullen er ook andere aktiviteiten zijn.

Zo bezoekt Marike de klerk samen met de dames Botha, Lubbers en Van den Broek het Zeeuwse plaatsje Tholen waar haar opa 100 geleden uit de bakkerswinkel emigreerde. De ZA ambassadeur probeert voor zover wij weten een 'braai' te organiseren voor genodigden. Het volledige programma voor zover bekend staat hier elders afgedrukt.

Protest

Wij denken dat het belangrijk is om duidelijk te maken dat de strijd rond het doorbreken van het isolement van Zuid-Afrika nog niet gestreden is. Dit zal op veel verschillende manieren gebeuren. Zo organiseren de anti-apartheidskomitees KZA en AABN een protestmanifestatie aan de vooravond van het bezoek in de koningszaal van Artis (aanvang 20.00 uur).

We roepen op voor twee openbare momenten tijdens de dagen dat De Klerk Nederland bezoekt. Het eerste moment is zijn aankomst op het Catshuis. We verwachten hem daar tussen!1 en 12. Vanuit diverse plaatsen in het land komen er mensen om hem daar op te vangen met spandoeken, trommels etc. Wil je komen, kom dan om 10.30 uur (we weten niet precies hoe laat het vliegtuig landt).

Een tweede moment is zijn aankomst op het Binnenhof om ongeveer 16.30 uur. Hij zal daar een perskonferentie geven gevolgd door een diner met genodigden. Er wordt opgeroepen om 16.00 uur opnieuw met spandoeken en lawaai aanwezig te zijn bij het Binnenhof. Daarnaast hopen we natuurlijk dat ook op de andere programmaplaatsen waar De Klerk komt steds mensen met spandoeken op zullen duiken. Bij elkaar zal dat het beste beeld geven.

Toen Mandela Nederland bezocht, kon hij in Amsterdam vrij over straat lopen, sprak hij in het openbaar tienduizenden mensen toe en was zijn bezoek live op de televisie. Het bezoek van De Klerk zal er anders uit zien. Hij zal in auto's heen en weer geschoven worden naar steeds een nieuw gebouw achter hoge muren. Massieve politie-inzet zal zijn bezoek omringen terwijl een openlijk bezoek aan Amsterdam zelfs tot de onmogelijkheden behoort. Zo welkom is De Klerk in Nederland. En zo moet het er ook een beetje uitzien.

Een voorgenomen bezoek aan de SER is door De Klerk afgezegd omdat Johan Stekelenburg van de FNV meedeelde dat hij niet alleen maar een propagandapraatje van De Klerk aan wilde horen maar dat hij dan ook wat terug wou zeggen. Tientallen genodigden hebben een uitnodiging voor het diner op dinsdagavond geweigerd. Een bezoek aan het Jan van Riebeekhuis geeft problemen omdat Culemborg officieel een Lota-gemeente is. De enige mensen met wie De Klerk deze dagen praat zijn de mensen die altijd al de blanken in Zuid-Afrika gesteund hebben, de mensen die altijd al tegen sancties waren en die daarvoor steeds nieuwe argumenten aangedragen hebben.

Taart

Nu duidelijk is, zal onder druk van sancties een veranderingsproces opgang komt, heeft dit elitair slag volk een nieuw argument gevonden om sancties af te zwakken: meneer De Klerk moet voor de kleine stappen die hij gezet heeft beloond worden om zo zijn positie in blanke kringen te versterken.

Opnieuw identificeren blanke machthebbers in Nederland zich met de blanke machthebbers in Zuid-Afrika. Dat met het belonen van De Klerk de onderhandelingspositie van het zwarte verzet tegen de apartheid wordt ondergraven willen zij niet onderkennen. Dat De Klerk betrouwbare ogen heeft schijnt voor Nederlandse parlementariŽrs een belangrijk politiek criterium te zijn.

Dat De Klerk deze ogen sluit voor het feit dat vanuit zijn eigen regering en veiligheidsapparaat een politiek van destabilisatie gevoerd wordt tot het trainen van Inkathatroepen in geheime opleidingskampen aan toe zoals uit recente onthullingen blijkt kan hen niet deren. Zij vonden de ogen van blanken in Zuid-Afrika altijd al betrouwbaarder dan die van zwarten in Zuid-Afrika.

Dat er bij veel mensen zo langzamerhand een enorm cynisme bestaat over het officiŽle Nederlandse Zuid-Afrika beleid blijkt wel uit het feit dat sommige groepen de ogen van De Klerk en de Taart tot symbolen van zijn bezoek hebben verheven. De Perscombinatie weigerde zelfs een advertentie waarin bakkers werden gevraagd om goedkoop taarten te bakken in verband met het bezoek van De Klerk; deze tekst zou opruiend zijn! Het is maar dat je het weet!

Wij denken dat het goed is als er rond het bezoek van De Klerk veel taarten.. eh veel protesten zijn waarin tot uitdrukking komt dat nog lang alles niet bereikt is. Dat wij de tijd nog niet rijp vinden voor een beloning. Of zoals iemand het zei: "De beste beloning voor De Klerk, na de overdracht van de macht, is een eerlijk proces".

We zien de protesten ook als een waarschuwing. De kampagne voor sancties is het afgelopen half jaar opgeschort in afwachting van de ontwikkelingen. Als de hervormingen niet tot stand komen dan kan deze internationale kampagne opnieuw ter hand genomen worden.

Wil je meedoen aan de protesten tegen het bezoek van De Klerk kom dan naar het CATSHUIS OP DINSDAG 23 OKTOBER OM 10.30 UUR. Of ga ergens langs de route tussen Wassenaar en Den Haag staan. Spandoeken, muziekinstrumenten e.d. meenemen.

Voor de mensen uit Amsterdam: We gaan met ……N OF TWEE BUSSEN en vertrekken om 09.00 uur op het museum plein. Een retourkaartje kost een tientje. Ga je met de trein dan is het vanaf cs met tram 7 en vanaf HS met tram 8. In beide gevallen uitstappen bij haltes Jacob Catslaan of Adriaan Goedkooplaan.

 

 

.Terug naar boven