Ravage   ● Archief    ● Overzicht 1990    ● Overzicht #68


UIT: NN #68 van 18 oktober 1990


MOND OPEN OGEN DICHT

Recepten zonder dierlijke produkten

Enige weken geleden verscheen onder de hier boven vermelde titel een kookboekje, gemaakt door een aantal mensen uit Utrecht. Reden voor het kookboekje was dat er weinig kookboeken zijn met recepten waarin alleen plantaardige ingrediŽnten gebruikt worden. Met dit boekje wordt geprobeerd daar wat aan te doen en om ideeŽn te leveren.

Het is een mooi boekje geworden. Het is 48 vierkante pagina's in kringlooppapier met een spiraalbinding waardoor het makkelijk open te slaan is op een bepaalde pagina. De voorkant is wat steviger papier en geplastificeerd.

Het boekje staat vol recepten voor soepen, groenten, hoofd- en bijgerechten, salades, toetjes, koek en gebak en broodbeleg. De recepten zien er erg lekker uit. Onze redaktie gastro-autonomie was nog niet in staat om alles uit te proberen maar wat dacht je van carob-bananenpasta op brood, of aardperen salade?

Wat we wel uitprobeerden was het recept voor Koe-loe-jok en voor sajour sperciboontjes. We drukken de recepten hierbij af. Het Koe-loe-jok recept was erg makkelijk te maken. We gebruikten een vrij grote pot atjar tjampour waardoor dit nadrukkelijk in het recept aanwezig was maar het smaakte uitstekend. Herinneringen aan de tijd dat we nog geen vegetariŽrs waren en deze maaltijd bij de Chinees konden eten. Erg goed!

De boontjes waren lekker met de kokos en kruiden. Weer eens wat anders dan gekookte sperciebonen met margarine en nootmuskaat. De hoeveelheid toe te voegen water bleek wat veel (het was nogal nat) maar wellicht helpt het als de boontjes gekookt worden zonder deksel op de pan.

Het in eigen beheer uitgegeven boekje staat vol recepten die voor mensen met weinig kookervaring te maken zijn. Het is een goed boekje om kennis te maken met veganistisch eten. Volgens de folder voor het boekje zijn ze allemaal even lekker. We zijn benieuwd.

Mond open Ogen Dicht is te bestellen via postbus 15118, 3501 Be Utrecht (tel 030-523397), en kost een tientje.

.Terug naar boven