Ravage   ● Archief    ● Overzicht 1990    ● Overzicht #67


 

UIT: NN #67 van 4 oktober 1990


CRASH POLL TAX

Op 19 en 20 oktober vinden er op internationale schaal protestaxies plaats tegen poll tax. In Londen wordt er 20 oktober massaal gedemonstreerd en in diverse Europese steden vinden ondersteunende aktiviteiten plaats. In het komende artikeltje het laatste nieuws.

Demonstratie 20 oktober Londen

Het heeft nogal wat voeten in de aarde gehad, maar het programma voor zaterdag 20 oktober in Londen staat nu definitief vast. De Trafalgar Square Defendants Campaign (TSDC) roept op tot een picket-line en aansluitend een demonstratie, waarna de dag beŽindigd wordt met opnieuw een picket-line.

Om 9.30 uur wordt er verzameld voor het Magistrate Court House, een rechtbank waar veel mensen berecht worden die gearresteerd zijn naar aanleiding van de gevechten die uitbraken tijdens de anti-poll tax demonstratie van 31 maart dit jaar. De TSDC ondersteunt deze arrestanten, dit in tegenstelling tot de officiŽle Anti-Poll Tax Federation (APTF).

Om de hoek van de rechtbank bevindt zich tevens het Department of Envirement, alwaar de hoge heren en dames werken die het poll tax systeem laten funktioneren. Het Magistrate Court bevindt zich op de Horsefree Road, nabij Lambeth Bridge via de metro uitstappen op halte Westminster Tube. Na de picket, met diverse sprekers, volgt er een demonstratieve voettocht richting Kennington Park. De eisen van de demonstranten zijn:

1. vrijlating en vrijspraak voor alle mensen die gearresteerd zijn naar aanleiding van de rellen eind maart in Londen; 2. de vrijheid om gezamenlijk te mogen demonstreren op straat (nogal wat arrestanten kregen demonstratieverboden opgelegd door de rechtbank); 3. stop de poll tax.

In het Kennington Park verzamelen zich ook de mensen die, opgeroepen door de London Anti/Poll Tax Federation, zich klaar maken voor een demonstratie tegen poll tax. Vanuit drie engelse steden, Glasgow, Swansea en Liverpool, worden momenteel voettochten ondernomen, waarvan de mensen aan moeten komen op 20 oktober in Londen.

Om 12 uur wordt er vanuit het Kennington Park gezamenlijk vertrokken voor een grote demonstratie naar Brixton. Om 14 uur komt men aan in het Brockwell Park, alwaar de APTF een manifestatie houdt. DE TSDC organiseert van 17.30 tot 18 uur een picket bij de Brixton Prison, Gebb Avenue en te bereiken met de metrohalte Brixton Tube.

Nieuws over de 31 maart arrestanten

Een medewerker van het TSDC meldde ons deze week, dat men nu een vrij goed beeld heeft over het merendeel van de arrestanten die gemaakt zijn naar aanleiding van de demonstratie. Op 31 maart werden ruim 350 mensen op en rond Trafa1gar Square gearresteerd. In de daarop volgende maanden werden er nog eens 150 mensen van hun bed gelicht.

Het is een helse klus om erachter te komen wie er nu allemaal opgepakt zijn, vooral omdat de meeste al weer na enige uren vrijgelaten werden, nadat de borg betaald was. Het TSDC weet inmiddels van 316 mensen diens identiteit en is in het bezit van ruim 200 strafdossiers. Van die 200 mensen is tot nu toe bekend dat er 61 veroordeeld zijn. Daarvan werden er 11 zonder proces vrijgelaten, 10 werden niet schuldig geacht, 21 mensen kregen alternatieve straffen opgelegd en 19 kregen een gevangenisstraf opgelegd. 16 Daarvan kregen 1 maand cel of minder, 2 kregen 3 maanden en 1 persoon kan 2 jaar gaan zitten (schoppen tegen een politiebusje).

Dit waren stuk voor stuk de vrij lichte aanklachten. De zwaardere gevallen, die verantwoordelijk worden gesteld voor lichamelijk geweld in relsituaties worden groepsgewijs waarschijnlijk in december en januari veroordeeld. Ondertussen gaan de individuele processen druppelsgewijs door. Eťn arrestant zit gevangen in de Brixton Prison en een ander in de gevangenis van Isle of Wight.

Poll tax draait zichzelf meer en meer de nek om

Er dreigt een financiŽle krisis voor de Schotse gemeenten. Van april ' 89 tot april '90 is maar liefst 16% poll tax niet betaald, dat is 160 miljoen. De gemeenten dringen aan op betaling bij de mensen (ook de 'socialistische' gemeenten) om gedwongen ontslagen bij gemeentelijke instanties te voorkomen. Poll tax is juist bedoeld voor sociale voorzieningen. Vanaf april 1990 (de eerste jaargang van poll tax in Schotland liep van april '89 tot maart '90) wordt er nog minder betaald door de mensen.

Er is tot dus ver al 769 miljoen pond achterstand en dat is ongeveer 73% van het totaal. Kortom: een drastische toename van wanbetalers in Schotland in het tweede jaar dat de poll tax er werd ingevoerd. De gemeenten hadden rekening gehouden met een tekort van 614 miljoen pond rond deze periode. Een en ander zal drastische verhoging van de poll tax tot gevolg hebben en dus weer meer mensen die niet kunnen en willen betalen.

De Schotse Labour Party roept diens leden op, inklusief de gemeenteraadsleden om op te houden de poll tax te betalen. Twee jaar geleden besloot de Labour dat individuele betaalstaking onder gemeenteraadsleden zou worden toegestaan; nu dus een oproep tot massale betaal staking. Het ophalen van poll tax kost de gemiddelde Schotse gemeente nu meer dan het ophalen van de vuilnis.

Internationale solidariteitsaxies

In diverse Europese steden worden ondersteunende groepjes opgericht, met name binnen anarchistische/autonome kringen, met als doel de Trafalgar Square arrestanten te ondersteunen. In het Zwitserse Bern demonstreerden 300 mensen tegen het bezoek van Maggie Thatcher op 20 september (zie foto). Omdat de demo niet was aangevraagd, trad de politie hard op en arresteerde meer dan 20 mensen.

In Nederland worden de komende weken info-avonden gehouden, zoals in Amsterdam, Nijmegen, Utrecht, Arnhem en Terneuzen (zie agenda). Op vrijdag 19 oktober zal er erg luidruchtig geprotesteerd worden bij achtereenvolgens het Britse Consulaat en British Airways in Amsterdam. Vast en zeker is er bij jou in de stad ook een Britse instelling aanwezig; organiseer wat mensen, protesteer ook op 19 oktober en laat het ons weten bij NN.

 

.Terug naar boven