Ravage   ● Archief    ● Overzicht 1990    ● Overzicht #67


UIT: NN #67 van 4 oktober 1990


LDI ZIEKENHUIS GEKRAAKT

AMSTERDAM - Stond er in de vorige NN nog iets geschreven over de nostalgiese gevoelens die opborrelden bij 't lezen van het verhaaltje over de kraak van het NRC kompleks, inmiddels zijn die door de tijd achterhaald. Afgelopen zaterdagnacht beklommen we de zijvleugel van het Luthers Diakonessen Inrichting (LDI) aan de Van Eeghenstraat. Via een plat dak door een ingegooide ruit verschaften we ons toegang en gingen op ontdekking door het gigantiese kompleks.

Vier jaar leegstand en sloopaktiviteiten hadden hun sporen nagelaten. Het dak was op verschillende plaatsen lek, kamers stonden vol water, elektriciteitsleidingen hingen los aan de wand, in verschillende kamers hadden zich duiven genesteld. Halverwege het kompleks zijn de gangen dichtgemetseld. De andere helft van het kompleks is gerenoveerd en in gebruik genomen door de stadsdeelraad Oud-Zuid. Onze buren betalen een miljoen gulden huur per jaar voor hun deel van het pand! Ook de kapel die bij dit oude ziekenhuis hoort is nog in gebruik en de toegangsdeuren zijn grotendeels dichtgespijkerd.

Nadat we een beetje rondgekeken hebben en een goede ingang op de begane grond gevonden hebben zochten we een kamertje uit om te gaan slapen. De volgende ochtend worden we, tot onze schrik, wakker van de dominee die na de kerkdienst het pand doorloopt om het te inspekteren op ongenodigde gasten. Hij ziet ons liggen maar zegt niets, wij houden ons slapend.

Dan volgen enkele uren gespannen wachten tot de grote groep mensen komt. Om drie uur is het eindelijk zover. De houten plaat voor de deur wordt verwijderd, een karavaan van 70 mensen met huisraad komt binnen, in no time is de ingebruikname een feit. Buren alarmeren de politie die met vijf golfjes op komen dagen (hoezo onderbezetting). Uiteindelijk konstateert een chef leegstand en langzaamaan vertrekken ze weer.

Buurtbewoners reageren vrij positief op de kraakaktie. Ze zijn al jaren tegen sloop van het kompleks gekant maar nooit echt serieus genomen door de gemeente, laat staan door de eigenaar, projektontwikkelaar Cocon-Endam bv, die vette winst denkt te behalen door luxe appartementen op de plaats van het LDI te gaan bouwen.

Het LDI kwam in 1986 leeg te staan. Het kompleks werd door Cocon-Endam opgekocht onder de belofte het niet te zullen slopen maar te verbouwen tot bejaardenwoningen, iets waar de buurt op aangedrongen had. Uit een haalbaarheidsonderzoek dat door woningbouwvereniging 'Samenwerking' werd uitgevoerd bleek dat het kompleks nog in prima staat verkeerde.

In 1989 veranderde de situatie echter. De ene helft van het kompleks werd peperduur gerenoveerd en voor een miljoen per jaar aan stadsdeelraad Oud-Zuid verhuurd. De resterende helft zou tegen alle toezeggingen van eigenaar en gemeente naar de buurt toe in, gesloopt gaan worden om plaats te maken voor nog een sjiek betonblok. De prijzen van de te bouwen appartementen zouden variëren van f.250.000 tot f.1.000.000.

Sinds zondag wordt er hard gewerkt in het LDI. Veel ruiten moeten vervangen worden, dak en goten gerepareerd, waterleiding en elektra moeten worden aangelegd. Voor dit alles is veel materiaal (en hulp) nodig. Dus, heb je nog glas, leidingen, (hout) kachels over, laat het even weten aan de mensen in het LDI.

Het is nog niet duidelijk of er een aanklacht wegens huis- of lokaalvredebreuk is ingediend maar dit lijkt gezien de lange periode van overduidelijke leegstand niet erg waarschijnlijk te zijn. Gisteren (dinsdag) is er een hoorzitting in de stadsdeelraad over de toekomst van het pand geweest. Zo'n zestig buurtbewoners en dertig krakersters waren hierbij aanwezig. De meeste buurtbewoners spraken zich uit tegen sloop van het kompleks.

Erg blij met de aanwezigheid van krakersters in hun buurtje leken ze overigens ook niet te zijn. Namens de bewonersters van het LDI werden ook enkele verklaringen voorgelezen. Hierin werd het behoud van het kompleks geëist. Het zou dan voor groepshuisvesting verbouwd kunnen worden en onderdak kunnen bieden aan sociaal-kulturele buurtvoorzieningen Hieraan gaat de komende tijd sowieso gewerkt worden. Je hoort er nog meer van.


KAMPERFOELIE

HAARLEM - Op dinsdag 25 september hebben wij met ongeveer 30 mensen Kampersingel 70 in Haarlem gekraakt. Op de benedenverdieping zat de Jongerenbeweging (verbonden met het FNV). Zij hadden samen met het Studentengildt op de bovenverdieping een huurkontrakt tot 1 oktober. Een linke kraak dus. Toch maar gezet.

Binnen stond nog een hoop achtergelaten zooi van de JB. Daar hebben we direkt kontakt mee opgenomen om ze te bewegen geen aanklacht op huisvredebreuk in te dienen, wat ze tenslotte ook niet gedaan hebben. Na enig heen en weer gepraat besloot ook het Studentengildt geen aanklacht in te dienen. Bijzondere wetten kwam langs en deelde later mee dat de Officier van Justitie pas de volgende dag uitslag zou geven of er al dan niet gronden waren direkt te ontruimen.

Toen begon het gekonkel met de gemeente. We stemden toe in een gebruikerskontrakt om onmiddellijke ontruiming de volgende dag te voorkomen. De gemeente echter reageerde op ons besluit dat ze geen gebruikerskontrakt aan wilden gaan. Ze zouden dan een 'precedent' scheppen, wat inhoudt dat bij iedere volgende 'gemeente'kraak automaties een gebruikerskontrakt aangeboden zou moeten worden.

's Avonds zou de gemeente vergaderen en de volgende dag definitief uitslag geven. Diezelfde avond hebben wij nog met de wethouder van Volkshuisvesting gebrabbeld, die de volgende dag naar Groen Links belde om te zeggen dat het door zou gaan(?). Ondertussen deed de OvJ echter uitspraak dat we niet onmiddellijk ontruimd zouden worden. De leipo's van de gemeente wilden opeens geen kontrakt meer.

Kortom, we zitten nu gewoon gekraakt. De gemeente wil ons eruit hebben en wij kunnen weer zelf bepalen hoe we leven en hoe we onze aktiviteiten en onze werkruimtes invullen. We zijn bezig met op de bovenverdieping woon- en werkruimtes te maken. Beneden wordt gewerkt aan een werkplaats en ruimtes waar mensen verantwoord kunnen eten, drinken, lezen. O ja, en op vrijdag 12 oktober geven we een feest met, als je op tijd komt, ook nog een warme maaltijd vooraf.

Jullie horen nog van ons, De bewonersters van de Kamperfoelie, Kampersingel 70 Haarlem


GEKRAKEEL

AMSTERDAM - Dinsdag 2 oktober werd er in de rivierenbuurt gekraakt. Borssenburgerplein 17 II/III van woningbouwvereniging Amstel werden na enige maanden leegstand gekraakt. Ook werd er elders in de rivierenbuurt een etage gekraakt waarvan hier de details ontbreken.

Hoera. Ceintuurbaan 85 heeft z'n/haar derde anonieme dagvaarding overleefd. Een rekord. Eigenaresse Petersen heeft inmiddels een fortuin aan proces en advokaat kosten gespendeerd maar kon rechtbankpresident Wrakking (zeker niet de meest kritiese) nog steeds niet overtuigen dat ze het pand na ontruiming ook daadwerkelijk op welke manier dan ook in gebruik zal gaan nemen.


NIEUWS UIT KRAKEND GRONINGEN

HOENDIEP 105. Dinsdagochtend 18 september hebben we met ongeveer 40 mensen het pand gekraakt. Het pand is eigendom van de politie en bestond uit één woonhuis, drie loodsen en één weegbrug.

Zoals we in de vorige NN al meldden was men 4 dagen voor de kraak plotseling begonnen kozijnen, ramen en deuren te slopen en dat na jaren leegstand. Terwijl wij vlijtig barrikadeerden arriveerde de smeris; die reageerde voor de variatie een keer niet opgefokt. De kraak leek gelukt. Dat is ie ook wel ware het niet dat onze burgervader zich dit wel allemaal héél persoonlijk aantrekt.

Diezelfde middag nog werd er een sloopvergunning afgegeven en werden de loodsen gesloopt. Wij hebben onze energie vnl. gericht op het woonhuis en hadden eigenlijk ook niet voldoende mensen om ook de drie loodsen te bezetten. Deze liggen nu dus alle drie plat, maar het huis is nog van ons.

Via via werd in de loop van de week duidelijk dat ambtenaren bij Ruimtelijke Ordening ook "alleen maar opdracht hadden om die krakers eruit te halen." Naarstig was men dus op zoek; lokaal-/huisvredebreuk kon niet omdat er geen bouwplannen zijn en sloop niet als feitelijk gebruik aangemerkt wordt (jurisprudentie). Brand- of bouwonveilig is het ook niet echt, dus in eerste instantie hadden ze niks. Maar de trukendoos is onuitputtelijk.

Deze week kregen we een brief waarin men stelt dat men ons geen woonvergunning wil verlenen, om de volgende redenen: 1. het pand is afgesloten van gas en elektra; 2. na het kraakvrij maken zou het pand in slechte toestand verkeren; 3. het bestemmingsplan staat reguliere bewoning niet toe; 4. het pand is aan de woningvoorraad onttrokken.

Nu is het zo dat er nog nooit een kraakpand is geweest dat een woonvergunning nodig heeft gehad, plus het feit dat de gemeente nog nooit een consequent beleid heeft gevoerd t.a.v. de afgifte van woonvergunningen. Dat het dus een truuk is, is wel duidelijk. Juridisch bekijken we wat we kunnen doen. Politiek gezien kan de 'rekel' Staatsen alles maken, want behalve Groen Links is er geen raadsfraktie die de vingers wil branden aan kraken.

Wij zijn een AROB-procedure gestart tegen de beslissing van B&W. A.s. vrijdag dient tevens een schorsingsverzoek tegen de ontruiming in afwachting van de definitieve uitspraak van de Raad van State. Intussen bouwen we verder, bedenken leuke truukjes (?) en lachen ons rot, want de politie is je beste vriend als je je van hun panden bedient.

Groetjes uit Groningen.

p.s. Intussen vechten Staatsen en het Openbaar Ministerie in de media een meningsverschil uit over de te voeren strategie t.a.v. gekraakte panden. Hierover meer in de Grachtenkrant van maandag 8 oktober a.s.

 

.Terug naar boven