Ravage   ● Archief    ● Overzicht 1990    ● Overzicht #66


UIT: NN #66 van 20 september 1990


AKTIE TEGEN McDONALDS

zaterdag 8 september is er in Den Haag bij een McDonalds-restaurant geprotesteerd tegen het kappen van regenwouden in Zuid-Amerika ten behoeve van deze horecagigant en onze comsumptiedrang.

Van uw Haagse undercoverjournalist Jan Berenburg

Zo'n 30 mensen waren aanwezig in Den Haag bij deze min of meer spontane aktie, die zich als bomen en McDonalds-clowns verkleed (omgebouwd) hadden. Veel foldertjes werden uitgedeeld, discussies gevoerd, en de toeristen hadden weer een mooie gelegenheid om hun fotorolletjes te verschieten aan 'echte Hollandse aktievoerdersters'.

Hieronder fragmenten uit de tekst van het foldertje om de bezoekersters van deze hamburgertent te bewegen de zaak te verlaten en eventueel nooit meer te betreden.

Wat is er mis met McDonald's

Fastfood is een kultuur op zich geworden. Even snel een hamburger pakken en weer verder. Het is ook een rigoureuze manier om het milieu te vernietigen. Trek in een broodje regenwoud? De grootste van het span is McDonalds. Dat pleit de rest nog niet vrij, maar McDonald's doet er alles aan om onze aandacht te trekken.

Een McDonalds vestiging kun je al een tijd van tevoren herkennen. Niet omdat de muziek zo hard staat maar omdat je bijna struikelt over de lege hamburgerbakjes op straat. Niet alleen de hamburgers moet je zoeken onder een laag kunststof, alles is in zulk materiaal verpakt. Zou McDonald's nog nooit gehoord hebben dat de afvalberg die zo ontstaat schadelijk is voor het milieu?

Een land als Brazilië, ooit rijk aan tropisch regenwoud exporteert nu veel vlees. Dat vlees heeft veelal als vee op weiden gestaan die ontstaan zijn doordat regenwoud is gekapt. Nu beweert McDonald's bij hoog en laag dat geen enkele van hun hamburgerkoeien daar vandaan komt.

Een van de vleesleveranciers (de europese nog wel) schreef dat er in heel Brazilië geen koe op voormalig regen woud graast, die stonden daar 'van oudsher al'. Wie moet je nou geloven?' Dan hebben we het nog niet eens over de uitspraak dat de koeien (die dus uit Europa komen) alleen hooi en mais te eten krijgen. Dat moet dan onderhand in drie lagen boven elkaar verbouwd kunnen worden. Waarschijnlijker is het dat de europese hamburgerkoeien soja (uit Brazilië) en papioca (uit Thailand) te eten krijgen.

Is McDonalds dan tenminste goed voor de werkgelegenheid? Zelfs dat is maar ten dele waar. Ruim 70% van de werknemers werkt minder dan 13 uur per week. Dat betekent ook dat de rechten die je dan hebt nihil zijn. Omdat er al een veroordeling bij de rechtbank staat worden de lonen wel volgens de wet uitbetaald. Als je een afroepkontrakt voor lief neemt is het geld natuurlijk mooi meegenomen.

Over één ding is McDonald's duidelijk: Er zitten geen CFK's meer in de verpakkingen sinds 1988. Alternatieven voor deze veroorzakers van het gat in de ozonlaag zijn er al jaren, dus waarom daar nu zo'n poeha over gemaakt moet worden? Wat gemakshalve echter vergeten wordt is dat er in koelinstallatie ook CFK's zitten. Als je dan al het eten dat later warm verkocht wordt diepgevroren bewaart, kun je nagaan hoeveel diepvriezers je nodig hebt. Het duurt dus nog wel even voordat je bij McDonald's een ozonvriendelijke hamburger kunt halen.

Boykot McDonalds kampagne

Sinds een paar jaar is 16 oktober (wereldvoedseldag) internationaal reden om bij McDonalds-vestigingen aktie te voeren. In Nederland gaat dat dit jaar voor de 3e keer op grote schaal gebeuren. Informatie daarover is te krijgen op het volgende adres:

Boykot McDonalds kampagne Postbus 700 1000 AS Amsterdam. (bron APS Zwarte Ster)


Naschrift redaktie NN

Dat McDonald's hamburgers niet komen van koeien die grazen op voormalige tropische regenwouden is onlangs nog bevestigd door Milieudefensie. We hebben er de International Union for the Conservation of Nature and Natural Resources nog even over gebeld. Degene die we aan de telefoon kregen bevestigde dat inderdaad heel duidelijk is aangetoond dat deze beschuldiging aan McDonalds niet klopt, ook niet voor de Amerikaanse vestigingen. Het gold nog wél voor Burgerking, dat vlees uit Costa Rica importeerde, maar ze meende dat die nu ook was teruggekrabbeld.

Wel wordt soja uit Thailand gebruikt als veevoer en daarvoor zijn inderdaad regenwouden gekapt. Maar of de uit Engeland afkomstige hamburger koeien dát te eten krijgen? In ieder geval dient het wel als varkensvoer en ze vond het eigenlijk belangrijker om op zoiets veel duidelijker de aandacht te richten.

 

.Terug naar boven