Ravage   ● Archief    ● Overzicht 1990    ● Overzicht #63


UIT: NN #63 van 9 augustus 1990


OOK ZO'N LEUKE DAG GEHAD?

AMSTERDAM - In het kader van haar landelijke campagne tegen dierentuinen zal het Anti Diergebruik Komitee (ADK) tot en met 1 september een Homo Sapiens (oftewel mens) voor de ingang van Artis zetten.

Met deze gekooide mens wil het ADK duidelijk maken, dat er geen wezenlijk verschil is tussen de gevangenschap van mensen en van andere diersoorten. Op 3 augustus werd een mens, als belangrijke, ontbrekende diersoort, aangeboden aan de directeur van Artis. Deze sloeg dit aanbod echter af, daar hij meende, dat hij de verantwoordelijkheid voor het opsluiten van een mens niet kon nemen.

Het ADK is verbaasd dat de directeur wel de verantwoordelijkheid voor duizenden andere gevangen dieren durft te nemen. Zij zal de Homo Sapiens, een medewerkster van het ADK, derhalve een maand lang vóór in plaats van binnen de poorten van de dierentuin tentoonstellen om het publiek op indringende wijze voor te lichten.

Dierentuindieren zitten hun hele leven in een beperkte ruimte, opgesloten om tot vermaak voor mensen te dienen. Zij kunnen hun instincten niet uiten en zijn dan ook overgeleverd aan stress en verveling, hetgeen vaak leidt tot gedragsstoornissen, zogenaamd stereotiep gedrag. Heen en weer lopen, apathie, slurfzwaaien en zichzelf verwonden zijn voorbeelden hiervan.

Eeuwenlang hebben dierentuinen de natuur geplunderd en zodoende meegewerkt aan het uitsterven van diersoorten. Nog altijd is zo'n 7% van de in het wild gevangen dieren rechtstreeks voor dierentuinen bestemd. De rest van de 'collectie' dierentuindieren wordt op peil gehouden door internationale ruil- en fokprogramma's en diepvriesdierentuinen. In deze diepvriesdierentuinen liggen ei- en zaadcellen van dieren opgeslagen, om door middel van reageerbuisbevruchting, kunstmatige inseminatie en embryotransplantatie verzekerd te zijn van een voorraad bijzondere dieren. Kunstmatig ontstaan en eeuwig gevangen voor mensen, dat is het lot van deze dieren.

Dierentuinen beweren mee te werken aan het behoud van met uitsterven bedreigde dieren. In werkelijkheid worden dieren praktisch nooit teruggezet, maar hun hele leven in de dierentuin gehouden. Terugplaatsing is bij bijna geen enkele diersoort mogelijk, omdat ofwel het natuurlijk gedrag van de dieren zelf, ofwel hun biotoop verstoord is, het niet 'economisch haalbaar' is, of omdat er in de toekomst eenvoudigweg geen plaats meer zal zijn voor deze dieren. Dieren waarvan er te veel zijn in de dierentuinen worden ondertussen dikwijls 'geëuthanaseerd', zoals bijvoorbeeld overtollige wisenten in het Amsterdamse Bos die in opdracht van Artis worden afgeschoten.

Als andere verontschuldigingen voor het gevangen houden van dieren worden educatie en wetenschappelijk onderzoek genoemd. Helaas leren mensen in de dierentuinen alleen hoe ze dieren moeten onderdrukten en dat ze totaal voorbij mogen zien aan hun instincten en individuele gevoelens. Men ziet hier slechts de schaduw van het dier. Hoe hij leeft in de natuur, jaagt, speelt en met andere dieren omgaat, dat is hetgeen wat tekenend is voor een dier. Hiervan laat gevangenschap weinig over.

Wetenschappelijk onderzoek wordt derhalve gedaan om meer te weten te komen over het gedrag van wilde dieren in de dierentuin en om hun omstandigheden te verbeteren. Doch over het gedrag van dieren in de natuur kan men weinig leren in dierentuinen, aangezien dieren in gevangenschap zich anders gedragen dan in het wild. Wanneer men dieren niet zo massaal opsloot, was het ook niet nodig hun situatie in gevangenschap te 'verbeteren'. Het Dierenbevrijdingsfront heeft aangetoond, dat ook Nederlandse dierentuinen connecties hebben met laboratoria en dat ze zelfs dieren leveren voor dierproeven.

Dierentuinen doen zich graag voor als 'Ark van Noach'. Deze Ark voer echter slechts 40 dagen en nachten. Dierentuinen houden dieren hun hele leven gevangen, zodat het welzijn van dieren in ernstige mate geschaad wordt enkel en alleen voor de recreatie van mensen. Het is duidelijk dat bovenstaand initiatief ondersteuning verdient. Overal in Nederland zijn dierentuinen, dus genoeg gelegenheid om akties te voeren. Meer informatie bij het: ADK Postbus 53266, 1007 RG Amsterdam



'GELUIDSBOM' BIJ NIEUWSBLAD VH NOORDEN

GRONINGEN – Vrijdagnacht 27 juli werd de omgeving van het gebouw, waar het regionale dagblad Nieuwsblad vh Noorden haar burelen heeft, afgezet door de politie. De Explosieven Opruimings Dienst onderzocht een verdachte, tegen de gevel geplaatste bruine 'tikkende' canvas tas. Het bleek om een nepbom te gaan: de bedoeling ervan was dat op een zeker moment een in de tas verborgen claxon geluid zou gaan produceren, hetgeen niet zover heeft kunnen komen.

We kregen een verklaring binnen van de aktiegroep die zegt de claxon-bom te hebben geplaatst. Daar deze verklaring dermate onleesbaar is opgesteld, nemen we slechts enige gedeelten over. Afgezien van het feit of je nou wel zo gelukkig moet zijn met 'nepbom' aktiviteiten, vinden we dat verklaringen iets moeten verklaren, voor zoveel mogelijk mensen. En voor integrale publikatie zullen deze revolutionairen ongetwijfeld wel hun eigen kanalen vinden.

We beginnen met de 'bijlage', het verkorte kommunikee volgt.

"Voor de aanval op het NvhN door het Gudrun Ensling Commando is gebruik gemaakt van een akoestische bom met een digitale tijdsontsteking volgens het i.w.w.b.-systeem; dat wil zeggen een konstruktie die bij het afgaan geluidsgolven produceert. Vanuit het uitgangspunt dat een te gebruiken wapen in verhouding moet staan met het beoogde doel en dan met name het belang dat aan dat doel toegekend moet worden, is besloten dat de algemene analyse met betrekking tot de funktie van de burgerlijke pers in deze fase van de konfrontatie belangrijker is dan de materiële liquidatie van een regionale persluis. Voor deze aanval is dus géén gebruik gemaakt van explosieven. Echt niet hoor... 24-7-l990, Revolutionaire Cellen, Algemeen Logistiek Commando."

Uit het kommunikee:

"In de nacht van 27 op 28 juli hebben wij een aanslag gepleegd op het Nieuwsblad vh Noorden. Dit is een aanval op de burgerlijke infrastruktuur. Met deze aktie eigenen wij ons een platform toe voor revolutionaire propaganda vanuit onze solidariteit met de hongerstakende kameraden -vrouwen en mannen- uit de Grapo en de PCE(r) en ons perspektief van de opbouw van een militante beweging in het hart van het beest, ter ondersteuning van de eis voor samenvoeging van politieke gevangenen en voor noodzaak van internationale offensieve solidariteit met en tussen allen die strijden voor de overwinning op de bourgeoisie."....

Vervolgens wordt er iets gezegd over de ruim 200 dagen durende hongerstaking van de gevangenen uit de Grapo en PCE(r) en de daarbij overleden Jose Martin. Vervolgens een citaat afkomstig van de militante Milagros Caballero Carbonell uit de Grapo. Het is een analyse over de verhouding staatbourgeoisie in het kader van de herstrukturering.

"Deze nieuwe Spaanse staatsvorm -parlementaristies- doelt er slechts op het militaire en onderdrukkende apparaat te moderniseren, als ook de her strukturering van de ekonomie en de vernietiging van al diegenen die het er niet mee eens zijn. Spanje is een systeem van de staatmonopolies, fascisties, waar alleen het uiterlijk veranderd is, maar niet de aard noch het wezen van de staat"

"Na de terreur in de eerste jaren van de diktatuur is de revolutionaire beweging weer opgestaan om zich, stap voor stap verder te ontwikkelen, met strijdmethoden die steeds radikaler werden, legaal en illegaal, vreedzaam en gewelddadig. Het wezen van de staat heeft zich niet veranderd. Degenen die de feitelijke macht hebben, zijn dezelfden die het allang hadden: de financiëringsoligarchie en het leger. Koning Juan Carlos, Adolfo Suarez, Felipe Gonzalez zijn niet meer dan eenvoudige handlangers die in dienst van het grootkapitaal staan en die alleen de politiek uitvoeren die hun meesters hun dikteren."

Aldus enige citaten afkomstig uit de analyse van de Grapo. Het kommunikee gaat verder in over het Europese herstruktureringsprojekt:

"Daar waar in Spanje de sociaal-demokratie histories gefundeerd is op feodale verhoudingen, is die in Nederland op kapitalistiese verhoudingen gebaseerd. Ondanks de verschillende historiese basis heeft de sociaal-demokratie zich in heel West-Europa laten degenereren tot de trekezel van het herstruktureringsprojekt van de bourgeousie. Daarnaast funktioneert de staat (nu vanuit de ideologie de facade van de sociaaldemokratie) als plaats waarbinnen bourgeoisie haar per definitie patriarchale karakter (ekonomiese anarchie en sociale hiërarchie) schijnbaar weet om te zetten in een eenheidsblok."

Snap ie? We gaan verder: "de schijneenheid van het blok sociaal-demokratie -staatsbourgeoisie wordt binnen het herstruktureringsprojekt gekonstitueerd op de verdeeldheid en vervreemding van het proletariaat: maar zoals de eenheid van het kapitalistische patriarchale blok niet de objektieve situatie weerspiegelt, zo is de verdeeldheid van het proletariaat ook slechts schijnbaar."

"Om het revolutionaire front in Europa op te bouwen om dit te bereiken is het de taak van het proletariaat om zich te bevrijden van materiële en ideologische ketenen. Het is de taak van de strijdende voorhoede uit het proletariaat om de analyse te maken en daaruit het perspektief te ontwikkelen en daarmee de voorwaarden te scheppen voor de hele klasse om zich te bevrijden."

Voilá, voel jij je geroepen? Een stukje uit het slot: "Onze boodschap naar de pers-marionetten is een simpele. Jullie hebben je in de frontlijn van de (klasse)strijd geplaatst door jullie keus om als spreekbuis voor de bourgeoisie te funktioneren. De gevolgen van deze politieke lotsverbinding zijn dan ook geheel voor jullie rekening"

Tot zover de Revolutionaire Cellen.



KOMPUTERVIRUSSEN

Toenemende bezorgdheid over de verspreiding van komputervirussen in de VS heeft regering en grote komputeren softwareproducenten ertoe gebracht zich te verenigen in een consortium dat zich gaat richten op de ontwikkeling van een anti-virustechnologie, staat in de Computable van 17 juli 1990.

"Het is belangrijk dat de regering betrokken is bij het consortium", meent een werknemer van Microsoft, "op die manier krijgen onze klanten het idee dat er iets gedaan wordt om hen tegen virussen te beschermen." Misschien wat naïef gedacht want het Pentagon ondertussen, whow, ziet nieuwe uitdagende strijdmethoden opdoemen. Het looft meer dan een half miljoen dollar uit voor een bedrijf dat voor haar een virus kan ontwikkelen dat door middel van radiogolven in komputer systemen - van de vijand natuurlijk - is in te brengen. Tot zover het bericht in Computable.

Een verontrustend plan. Want als zo'n nieuw wapen mogelijk is krijg je voor wie het kan betalen natuurlijk komputers en datalijnen die volledig zijn afgeschermd. En al die onkontroleerbare datakommuniceerders die met hun PC's aan onbeschermde telefoonlijnen hangen kunnen bij autoritaire politieke verhoudingen uitgeschakeld worden. Eigenlijk zou tegen dit soort onderzoek aktie moeten worden gevoerd. [Redaktie Arbeid & Technologie]



PROTESTDAG BIJ SOCIALE ZAKEN

DEN HAAG - Regering en bedrijfsleven hebben de afgelopen 15 jaar een gruwelijk asociaal beleid gevoerd. Mensen die in de verdrukking zijn gekomen zijn onder meer uitkeringsgerechtigden, studenten, verplegenden/verzorgenden, minimumloners. Incidenteel zijn mensen in verzet gekomen. Er is echter nauwelijks sprake van een gebundeld verzet.

Eind november 1990 wordt het nieuwe gebouw van het ministerie van Sociale Zaken, Werkgelegenheid en Emancipatie in Den Haag geopend door de rijkste uitkeringsgerechtigde van Nederland, te weten Beatrix. Voor ons reden te meer het idee te lanceren deze dag uit te roepen tot (manifestatie) - aktiedag in Den Haag. Wij zijn van mening dat de aktiedag breed en laagdrempelig dient te zijn. Dus geen bezettingen, want dat schrikt veel mensen af om naar Den Haag te komen. Maar wel een inspirerende en overtuigende aktiedag. Vooral een aktiedag waarbij studenten, uitkeringsgerechtigden, migranten, verplegende en verzorgenden zowel kwa karakter en aard van de aktiedag de onderlinge solidariteit sterk voelen.

Neem bijvoorbeeld de verpleging en het onderwijs waar jarenlang mensen weggesaneerd zijn. De werkdruk heeft daarmee onaanvaardbare vormen aangenomen en de kwaliteit is drastisch verminderd. Kwalitatief goede gezondheidszorg en kwalitatief goed onderwijs worden meer en meer een voorrecht voor de elite. De druk op mensen zonder betaalde banen wordt verder opgevoerd. Nieuwe manieren om de werkloosheidscijfers te verlagen, heroriënteringsgesprekken, verlaging van de minimumjeugdlonen, arbeidspools, maatregelen tegen ziekteverzuim, verplichte herkeuringen voor arbeidsongeschikten, 15 jaar ontkoppeling lonen met de uitkeringen.

De "vrije"- marktekonomie houdt het reservoir baanlozen bewust in stand omdat bij een grote werkloosheid de mensen hun arbeid tegen een lager loon en slechtere arbeidsvoorwaarden aanbieden, waardoor de winsten van de bedrijven hoger worden. Het bedrijfsleven eet van 2 walletjes. Aan de ene kant schreeuwt het bedrijfsleven om belastingverlaging. Tegelijkertijd proberen ondernemers maksimale overheidssubsidie te verkrijgen. Ondertussen betalen de 168 grootste ondernemingen in Nederland geen belasting, terwijl ze (super) winsten maken (bron: ministerie van Economische Zaken).

De laatste 10 jaar is de overheid steeds duidelijker van het door de ondernemers voorgestelde beleid gaan uitvoeren. Over de ruggen van uitkeringsgerechtigden, studenten, vrouwen, migranten, minimumloners is de Overheid het volgzame slaafje van het bedrijfsleven om het Europa van de multinationals anno 1992 een feit te laten zijn. Met de totstandkoming van het Europa van de multinationals in '92 zal de uitbuiting hier en in de Derde Wereld verder georganiseerd worden. Veel mensen zijn gedwongen te leven in een systeem dat meedogenloos is.

Duidelijk is dat de maatschappelijke verhoudingen totaal verziekt zijn. Om de fundamentele oorzaken van de maatschappelijke wanverhoudingen op te heffen is er een radikale herverdeling van macht, bezit, kennis en inkomen nodig. Wij vinden dat het ministerie van Sociale Zaken, Werkgelegenheid en Emancipatie deze uitgangspunten niet hoog in het vaandel heeft staan. Dat is dan ook de reden dat wij de dag van de opening van het kapitaalverslindende gebouw uitgeroepen tot (manifestatie) -aktiedag tegen het gevoerde wanbeleid.

Hoewel wij al wat aktieplannen voor deze dag gemaakt hebben willen we jullie oproepen naar de voorbereidingsbijeenkomst te komen: ZONDAG 9 SEPTEMBER OM 14.00 UUR, OUDE GRACHT 229, UTRECHT. Kan je niet op de voorbereidingsbijeenkomst komen, maar wil je wel op de hoogte worden gehouden, kan je schrijven naar: Netwerk Uitkeringsgerechtigden, Postbus 1586, 5200 BP 's Hertogenbosch.

Enkele basiseisen zijn: Terugvorderen van achterstallig geld voor de minima en lager betaalden (afgelopen 15 jaar), afname van de werkdruk in verpleging, verzorging en onderwijs, geldstromen voor defensie gebruiken voor groepen aan de onderkant van de samenleving en radikale herverdeling van macht, bezit, kennis en inkomen.

p.s.: reiskosten voor de voorbereidingsvergadering worden genivelleerd.



ATOOMVRIJSTAAT VOLKEL

VOLKEL - In 1986 heeft Atoomvrijstaat haar eerste stuk grond in de buurt van de Vliegbasis Volkel, nabij Uden in Brabant, gekocht. Dit land lag op 5 kilometer van ons doel.

Het bleek een juiste keuze te zijn geweest want spoedig bleek dat we een dassenburcht hadden gekocht. Mede door ons is deze burcht behouden gebleven. Maar voor de atoomvrijstaat konden wij het niet meer gebruiken. In 1988 hebben we besloten het weer te verkopen aan staatsbosbeheer. Dit mede ter bescherming van de Das en zijn leefomgeving.

Dit jaar hebben we een nieuw stuk land gekocht, dit keer op zicht afstand van de vliegbasis (als er geen bomen zouden staan). De ligging is gunstig voor ons, dit zal tijdens het bezoek op 26 augustus wel blijken. Tijdens de vredesweek in september houden we een open dag.

Er zijn diverse mogelijkheden met het stuk grond van Atoomvrijstaat. Te denken valt aan het kritisch volgen van onze buren. Atoomvrijstaat is ook aktief in het Landelijk Anti Laagvlieg Overleg. Tevens kunnen wij ons solidair verklaren met de INNU in Canada. Eventueel kunnen wij hun strijd tegen het laagvliegen ondersteunen. De kerosine vervuiling van de vliegbasis Volkel is ook een punt voor aandacht.

Zondag 26 augustus is de eerste vergadering van Atoomvrijstaat Volkel. Deze vergadering is in de Nieuwe Pul, Kapelstraat 13 te Uden om 13.30 uur. Op de agenda onder meer de doelstelling van Atoomvrijstaat, laagvliegen, het in gebruik nemen van Atoomvrijstaat Volkel tijdens de vredesweek 1990.

ATOOMVRIJSTAAT VOLKEL, Postbus 261, 5460 AG Veghel, tel. 04130 - 65680.

 

 

.Terug naar boven