Ravage   ● Archief    ● Overzicht 1990    ● Overzicht #61


UIT: NN #61 van 12 juli 1990'BESTE VRIENDEN UIT GENT'

In NN nummer 59 (15-6-90) stond een reaktie op de anti-Shelldag te Hasselt, die 26 mei plaats vond. Daar wij als organisatoren hierop enkele reakties hebben, hier ons schrijven.

Als betrokkene bij de organisatie van de anti-Shelldag moeten er toch enkele dingen van m'n hart. Jullie hebben volkomen gelijk wanneer jullie konkluderen dat de anti-Shelldag niet 100% goed georganiseerd was. Met de beperkte middelen die we hadden, vonden wij de aktie echter zeker geslaagd.

In jullie brief schrijven jullie dat er duidelijke kontakten zijn in verschillende steden. Wel, er zijn door ons brieven geschreven naar diverse personen en organisaties (ook naar adressen te Gent). Er is dus zeker geen sprake vaneen duidelijk adressenbestand. Zo wel, dan hadden jullie zeker meer vernomen over de aktie. In deze brieven werd ons postbusadres vrij gegeven voor meer info.

Op de pamfletten is (na wikken en wegen) de vorm van de aktie niet bekend gemaakt. Waarom? Omdat er geen aanvraag tot betogen is gedaan bij de stad Hasselt. Dit om te voorkomen dat we zouden worden omgeleid langs buitenwijken en uit de omgeving van Shellpompen zouden blijven. Verder hoopten we de politie en rijkswacht om de tuin te kunnen leiden.

Op de vergaderingen vooraf (ik kan jullie verzekeren dat dit er heel wat waren) werd dus beslist om op de dag zelf te proberen zoveel mogelijk info te geven en alles een beetje in de baan te leiden. Ongeveer 30 mensen wisten van de route vooraf iets af. In de praktijk lukte dit dachten wij. Of niet??? Gezien de demo illegaal was, ook geen magafoons en bakfiets (die we wel hadden) uit angst dat deze in beslag zouden worden genomen en dat leidinggevende personen gearresteerd zouden worden.

Wij hadden (gezien dit de eerste illegale demo door Hasselt was) geen benul van de manier waarop de politie zou reageren. Ik had de mijnwerkers demo's van vorig jaar in mijn achterhoofd. Hier te Hasselt is er heel wat gegroeid met de akties en het organieren. Nieuwe kontakten, bewustzijn, vriendschap. Het positieve mag je niet vergeten.

Wij vinden het spijtig dat jullie via een blad als NN een diskussie willen opstarten. Het is hoog tijd om een eigen kanaal op te zetten. Hoeveel mensen in Vlaanderen ontvangen NN? Een twintigtal? Wij hebben dan ook besloten zo snel mogelijk uit te pakken met een eigen tijdschrift. Verder willen wij in BelgiŽ een revoleg (revolutionair overleg, tieper) opstarten om eindelijk eens om de tafel te gaan zitten. Samen met mensen uit andere steden en over de taalgrens heen. Hopelijk reageren jullie door ons te schrijven. Zo kunnen we eens iets doen aan dat samenwerkingsverband.

Nog wat nieuwtjes vanuit Hasselt:

        Op 15 september de eerste anti-Pelsland aktie van het nieuwe seizoen. Meer info volgt.
        Op 1 juli Superpiknik (let op agenda van volgende NN)
        Er heerst hier een nieuwe rage, namelijk het opfleuren van militaire monumenten. Na de tank (die enige weken terug werd beklad met verf) is nu een pronkstuk van een kanon voorzien van enkele kleuren en de woorden "Love & peace".

Autonome groeten, Postbus 31, HasseltREAKTIE ANTI-SHELLDAGEN

Hierbij wil ik even reageren op de anti-Shell aktiviteiten van 15 en 16 juni in Den Haag. Hoewel ik alleen bij de Soweto-herdenking van 16 juni ben geweest, vond ik dit ronduit een flop. Ik vond dat er van deze demo echt niets uitstraalde: af en toe iemand die riep "Shell uit Zuid-Afrika" en dan riepen er nog een stuk of 3, 4 mee, waarna dit afzwakte tot nul. Twee uur lopen met een paar honderd mensen, onderweg als kriminelen begeleid door de politie om op het eindpunt tussen de politie op een pleintje te gaan zitten.

Na dit spektakel vervolgden wij onze weg huiswaarts. Onderweg hebben wij in een winkel wat fruit e.d. gekocht. Toen bleek dat er Zuidafrikaanse sinaasappels werden verkocht, ging ik toch maar weer in diskussie met de verkoopster, die reageerde van "ach, wat daar gebeurt interesseert mij toe niet". Dit terwijl een paar uur eerde 100-en mensen met een duidelijke boodschap voorbij waren gelopen. En als je dan weer op straat loopt, zie je een levensgroot reklamebord met "Shell helpt U aan uw droomreis".

Voor mij is het deze dag duidelijk geworden: de publieke opinie beÔnvloed je nauwelijks met demonstraties en multinationals bestrijdt je al helemaal niet op deze wijze. Het heeft mij behoorlijk ontmoedigd, zo'n 'aktie-spektakel'. De tijd van massale demonstraties is voorbij. Ik geloof steeds meer in illegale sabotage-akties.

En wat de publieke opinie betreft, laat mij dit koud. Deze is toch van bovenaf misvormd door deelname in het konsumptieproces, reklame en riooljournalistiek. Hier kun je niet tegen demonstreren, dit kun je alleen vernietigen.REAKTIE OP REBEL'S ZELFBEVREDIGING

De tieper van NN voelde het al aankomen: Het verslag van Rebel's demonstratie van 26 mei, geplaatst in NN #59, schreeuwde om een reaktie. Bij deze.

Ten eerste vind ik het jammer dat ik niet weet op wie ik reageer, aangezien er alleen maar B. onder het stukje stond. Maar ja. Na de bewuste demo liepen ook de Rebellers, waaronder ik, met een kater rond. Het bleek maar al te duidelijk dat we te hoog gegrepen hadden met deze aktie, doodgewoon omdat we met te weinig zijn. We hadden er beter aan gedaan om al onze energie te stoppen in de Pompendag van 28 april en 15/16 juni Den Haag, alhoewel we daar al veel aan hadden gedaan.

Dan nog iets over het aanbieden van een handtekeningenlijst op een zaterdag. 26 Mei was namelijk precies een jaar na de ter dood veroordeling van 14 zwarte Zuidafrikanen, de Upington 14. Hier gold dus ongeveer hetzelfde probleem als voor 16 juni: 100 jaar Shell en verdomme op een zaterdag zodat je die dag niet het kantoor van Shell kon blokkeren.

Om het maar eens kort te zeggen: Rebel was absoluut niet op zoek naar zelfbevestiging en we zijn na 26 mei ook niet bevredigd. We hadden zelfs niet het gevoel een stap dichter bij een revolutionaire massaorganisatie te zijn gekomen, zoals B. meende. Het was een teleurstelling, net zo goed voor ons. En als ik behoefte heb aan zelfbevrediging, weet ik wel iets leukers dan zo'n demo.

Jurryt, Rebel A*dam.SEKSISME

Reaktie op de reaktie (die er eigenlijk niet was - hier snap ik geen moer van ?!) in NN #60 "over sexisme".

PvO, in jouw reaktie (?) val je over de bewering "alle mannen zijn sexistisch" en je stelt dit op een lijn met racistische en sexistische uitspraken. Ik kan dit niet anders vinden dan een ronduit zieke manier om een diskussie, die wat mij betreft hard nodig is, de grond in te boren.

Jij zegt dat je geen reaktie wilt geven over opmerkingen in de inleiding - "dat zou maar afleiden van waar het om gaat". Wie leidt wat waar vanaf? Jij in ieder geval; over de inhoud van de stukken zeg je niets en ik krijg de indruk dat je er gewoon overheen hebt gelezen. Hou je reakties voortaan maar echt voor je.

N'jet

 

 

.Terug naar boven