Ravage   ● Archief    ● Overzicht 1990    ● Overzicht #60


UIT: NN #60 van 28 juni 1990


WNC: GEDACHTEN TUSSEN VIER MUREN

Als je in de bak zit, komen de muren spoedig op je af. Je gaat dan mogelijkheden verzinnen om je onvrede te verminderen. Een prettige afleiding vormt dan onder meer het schrijven. Schrijven, schrijven en nog eens schrijven. Tot dat je van de kramp in je hand geen letter meer op papier krijgt. Diverse arrestanten van het WNC stuurden brieven over hun ervaringen naar bladen als 'Nieuwsbrief WNC-arrestanten', 'Zwarte' en 'Grachtenkrant'. We nemen wat citaten uit deze inmiddels gepubliceerde brieven over.

Bericht van NN15 uit WINSCHOTEN:

'Tot nu toe mogen we hier 2 keer per dag per verdieping met ongeveer 10 vrouwen luchten, een half uur lang. Om de dag douchen en om de dag 2 uur, 'rekreatie', kletsen, spelletjes, tv kijken... Dit HvB was voorheen een inrichting voor zware jongens, maar het gebouw was net gesloten!! Het is speciaal voor ons dus weer in werking gesteld -een twijfelachtige eer- lektuur wordt van her en der aangesleept en is zowel kwantitatief als kwalitatief knudde. Volgens art. 46 en 47 van het HvB-reglement moeten we als kantine-artikelen minstens fruit, tabaksartikelen, versnaperingen, frisdranken, broodbeleg, en smaakverfijnende artikelen (wat dat in godsnaam moge zijn) kunnen krijgen. Omdat ze natuurlijk niks in huis hadden, hebben we vandaag (6-6-90) ons boodschappenlijstje doorgegeven.'

'De warme maaltijd is meestal aardappelen + groente + vagoburger + vla. Een interessante doch fantasieloze variatie op het cliché aardappelen-groente-vleesvla. De recherche wijst bij verhoren overigens steeds mensen op foto's aan (ze hebben een fotoboek van ons) en vertellen terloops dat hij de leider was en dat zij voor de gasmaskers heeft gezorgd. Of ik daar wat van weet of niet doet er niet toe, maar je vraagt je wel af waarom ze dat met zo'n zekerheid vertellen. Het is in ieder geval wel gebleken dat niet iedereen waterdicht is. Ik denk dat er ooit geëvalueerd moet worden en dan zal misschien wel blijken dat er lieden zijn die over anderen verklaard hebben. Maar dat is nu niet aan de orde (inderdaad, verdeel en heers).'

Uit een andere brief van NN15 uit WINSCHOTEN (als die geen journaliste wordt...):

'Binnenkort moet dit HvB wéér dicht. alleen weten ze nog niet waar al die levensgevaarlijke anarchistische rebellinnen dan heen moeten. Niet ons probleem, dacht ik zo. Hoewel... Er zijn hier nog een paar cellen leeg (er zijn nog 19 vrouwen). Op zich is het geen lelijk gebouw en binnenkort staat het leeg. En er zijn al badkamers, weecees, een keuken... (toekomstig krakersbolwerk)'

'Maar ze willen van ons dus wel zondebokken maken, m.a.w. alles doen om ons te veroordelen ook als het volgens hun wetboek van kromrecht eigen

lijk niet kan. Dat zal ze vooralsnog niet glad zitten, aangezien al het bewijs van buitenaf moet komen. Een paar flutfiguren hebben dus wel gekletst (over zichzelf) en die zoeken maar uit hoe ze dat oplossen. Verder moeten ze het hebben van technies bewijs (nix tot noppes, volgens mij) en... van de verklaringen van twee ongelooflijke kankerlijers die zonodig iedereen moesten gaan aanwijzen. Wat ons betreft mogen die verder verrekken. Die vallen overal buiten en hoeven ook niet meer gesteund te worden. Basta!'

'Maar gelukkig houden er nog ongeveer 120 arrestanten hun klepje netjes dicht. De verhoor types (3 komische duo's) verzekeren mij telkens dat hun onderzoek loopt als een trein en dat ze zeker weten dat iedereen zal verklaren. Ze gaan nu op vakantie dus daar kunnen ze naar fluiten. Verder hebben ze nog eindeloos veel onzin uitgekraamd (met de profetische woorden 'mij zul je niet op een leugen betrappen'. Niet op één nee!) dat binnenkort gebundeld in pocketvorm op de markt zal worden gebracht (lekker puh)'

'Vage relschopper', die in NN nr.57 (31-5-90) dat ooggetuigeverslag heeft geschreven, werk jij voor het Nieuwsblad vh Noorden of zo? Sensatiegeile eikel (m/v)! Ik hoop dat je je realiseert dat niet alleen stenengooiers en plunderende levensgevaarlijke krakers jouw epistel lezen? Ook recherche, BVD e.d. Dank U. Als er mensen een ooggetuigeverslag gaan uitbrengen, zullen dat mensen zijn die hun ogen open hadden en weten wat waarom is gebeurd en of dat wel/niet de bedoeling was. Als jij denkt dat slopen van kroegen én advokatenkantoren, barrikades opwerpen, stenen gooien, traangas happen (en solidair zwijgen wat het gevolg van alles is) alleen maar leuk is 'haha, kijk die ME eens rennen' geweldgeile sensatiebak, dan stel ik voor dat jij een traangasklisma krijgt terwijl de hele kraakbeweging plus burgerlijke pers toekijkt. "En dan stappen de krakers naar buiten, ze worden allemaal gearresteerd. Het was een geweldige dag voor de kraakbeweging", citeer ik uit datzelfde ooggetuigeverslag, afgedrukt in NN #57. Ja, geweldig hè, 139 mensen in de bak, waarvan de meesten voor 1,5 maand.'

'Overigens, wat op zich natuurlijk niet geweldig is voor de kraakbeweging (139 arrestanten, hetze van publiek, media en politiek) heeft wel een toffe uitwerking. Meer dan 25 steungroepen, naar ik vernomen heb. Algehele verzustering en verbroedering en solidariteit, de tederheid van de metropolenbevolking! Door ons op te sluiten hebben ze 139 martelaars gekreëerd die, zonder iets te doen, een hele hoop mensen mobiliseren. Ik ben trouwens heel blij dat ik binnen zit en niet buiten. Ik hoef niks te doen, alles wordt voor me gedaan. En ik heb nog nooit zoveel lieve post gehad. Iedereen vindt me opeens aardig en mist me zo.'

Verder met een bericht van NN20, die het een en ander over zichzelf verklaart heeft:

'Ik wilde iets zeggen over het feit dat ik verklaard heb tegenover de smeris en waarom. Wel waren mijn verklaringen over m'n eigen aandeel, maar i.v.m. art.140 heeft dat natuurlijk konsekwenties. Ik heb hun veel te veel informatie gegeven waarmee ze mooi hun puzzel konden samenstellen. Ik bedoel dingen als, ja, er was een barrikadeplan (aan de muur), de overall en de helm heb ik gewoon uit de kelder gepakt, er was een tafel met babyphones en eentje met eten erop en er waren vergaderingen en ik was er al de maandag/dinsdag ervoor geweest. Ook al wisten ze de meeste dingen al, is het natuurlijk nog lang geen reden je bek open te trekken en het toe te geven. Als jullie een keer het proces-verbaal kunnen lezen, zullen jullie zeker ook nog gaan walgen over de manier waarop ik me heb gedistantieerd van de aktie. Zelfs al ben je het er niet mee eens, zijn de wouten wel de laatsten tegenover wie je het moet vertellen en ook niet op zo'n slijmende manier als ik.'

'De redenen waarom ik verklaard heb zijn, voor zover ik mezelf kan analyseren (daar ben ik nooit zo goed in geweest), wanhoop, angst, heel veel naïviteit en stomheid. Ik was wanhopig vanwege de slechte toestand in het HvB te Hoogezand. Angst kreeg ik door de verhalen van smerissen en de advokaat over de schade(vergoedingen), omgekeerde bewijslast en "jullie zullen wel heel hard aangepakt worden dit keer". Dus zag ik mezelf al heel lang zitten voor niks (?).'

'De angst is nu wel weg. Ik heb me er al bij neergelegd dat ik wel een hele tijd zal vastzitten, ook omdat ik mezelf mooi in de problemen heb gepraat met m'n naïeve pogingen mijn kleine aandeel te verduidelijken. Niet dat ik het makkelijk vind om in de bajes te zitten, maar het is echt wel ook mijn eigen schuld. Veel erger vind ik het, dat mede door mijn hulp anderen moeten vastzitten. Ik kan het alleen niet meer veranderen'.

'In de eerste brief die ik kon schrijven heb ik het aan mijn vrienden verteld en ze blijven mij steunen. Maar als er mensen anders op gaan reageren, kan ik dat ook best begrijpen. Als ik zie hoe taai en trots anderen zich houden, krijg ik ook het idee dat ik een wat zwak karakter heb. Of hoe wil je het anders noemen als je zo makkelijk te beïnvloeden en klein te krijgen bent? Ik hoop dat jullie een beetje begrijpen wat ik wilde zeggen. In ieder geval bedankt voor jullie steun tot nu toe. Die is namelijk fantastisch, wat ik van mijzelf niet echt kan zeggen.'

HONGERSTAKING IN HvB SCHEVENINGEN

Vanaf donderdag 21 en maandag 25 juni zijn er 26 mensen van de C-vleugel van het HvB te Scheveningen in hongerstaking. Dit omdat wij het niet eens zijn met de wijze van behandeling v.d. W.N.C.arrestantes/ten, hier in het HvB en elders in den lande. Wij scharen ons hier mee achter de 19 hongerstaaksters in het HvB te Winschoten, die hun axie al op zondag 17 juni zijn begonnen.

De eisen van de C-1-a, C-2-a & C-2-b (18 mensen, dit zijn drie afdelingen op de C-vleugel) zijn:

- Opheffing van álle beperkende maatregelen. Dus: min. 1 uur rekreatie met minimaal 10 personen per dag, min. 1 uur luchten met minimaal 10 pers. per dag, normale celinventaris, normale kontaktmogelijkheden (zowel onderling als naar buiten).
- Stopzetting van willekeurige sancties. Dus geen isolatie straffen, geen gewelddadig optreden van personeel en geen verplichte uitkleed situaties
- Goede gezamenlijke manier om het proces te kunnen voorbereiden. Dit houdt dus ook in dat álle arrestantes/ten die nog in isolatie zitten, in andere HvB's bij anderen WNC-arrestanten geplaatst worden.
- Cellen open gedurende de middaguren.

N.b. Deze eisen gelden voor álle WNC-arrestantes/ten, hier in het BvB en elders in het land.

Tevens stellen wij ons solidair met de 8 hongerstakers van de C-l-b-galerij, die aan dit eisenpakket toevoegden:
- Álle WNC arrestantes/ten per direct vrij. Onze gevangenhouding is nl. juridies niet gerechtvaardigd.
- Geen toepassing van art. 140 tegen WNC-arrestantes/ten (en nooit).

Hongerstakende arrestanten, v.d. (W.N.)C-vleugel van het HvB te Scheveningen

Ondertussen is het in Scheveningen gelukt om gezamenlijk het proces voor te mogen bereiden. Er is elke dag een vergadering van 2 uur, met uit elke groep 2 mensen en één voorzitter. Men werkt met een wissel systeem van elke dag een nieuw persoon van elke groep.

HONGERSTAKING IN ZWOLLE

In het HvB in Zwolle zit 1 WNC arrestant in hongerstaking. Deze arrestant is tevens de enige in Zwolle en zit met zware beperkingen. Dit houdt o.a. in 23,5 uur opgesloten in een cel en eenzaam luchten. Voor hem is het totaal onmogelijk om gezamenlijk met anderen het proces voor te bereiden. Deze NN wordt bewust van de rest gescheiden gehouden en wordt door justitie gezien als 'leider'.

NN 104 (Hoogeveen) en NN 23 (Dordrecht) zijn uit solidariteit met hem ook in hongerstaking.

HONGERSTAKING ARNHEM Ook in Arnhem zitten arrestanten in hongerstaking. Helaas is de bijbehorende verklaring door de chaos even zoek. Het gaat hier om 2 mensen.

 

 

.Terug naar boven